Přespávací náročná návštěva v šestinedělí
Ahoj holky, prosím o vaše rady a zkušenosti. S manželem čekáme miminko (jsem ve 30 týdnu) s vrozenou vývojovou vadou, kterou bude třeba po porodu operovat. Porod bude císařem a podle lékařů nejspíš dřív - podle toho, jak se bude vada vyvíjet na ULT.
Maželovi rodiče bydlí 150 km od nás, když přijedou na návštěvu, je to na celý víkend. Tchán nejí knedlíky, omáčky, těstoviny, a spoustu dalšího trochu mi přijde, že podle nálady - např. tvrdí, že ze zdravotních důvodů nesmí tučné, ale klidně si dá bůček, o němž tvrdí, že tučný není... Maso si vždy bere prorostlejší, vyžaduje ho tučné, suché a připálené. Já vařím normálně úplně jinak, musím mu tedy jídlo dost přizpůsobovat a vařit třeba i nadvakrát, jinak má spoustu řečí. WC myji několikrát v průběhu víkendu, protože máme každý řekněme jiné nároky na to, jak by mělo vypadat po použití a spousta dalšího.
Tento víkend přijeli, tchán vešel do kuchyně a hned jsem se ho ptala, jestli není nemocný- sklelné oči, kašel, rýma, zastřený (zahleněný) hlas. Řekl, že ne, že je to alergie. Protože se mi to nezdálo, ptala jsem se v průběhu víkendu, na co že má alergii. Nejdřív to byl celer - ten zrovna tchyně čistila do mrazáku, pak mu vadili brambory, pak tvrdil, že má alergii na čerstvý vzduch - otevřela jsem okna na ventilaci, ale v místnosti bylo pořád 22 stupňů. No tu jeho "alergii" jsem samozřejmě chytla, po víkendu mám ke svému zánětu močáku ještě rýmu a kašel. Když jsem řekla, že mi to vadí, a že si rozhodně nepřeju, aby takhle přijel třeba do nemocnice za malým, odvětil, že klidně, protože tohle on má často a nebude se tedy řídit tím, jestli má nebo nemá zrovna kašel a rýmu...
A k mým dotazům:
- Pustili by jste k miminku (navíc předčasně narozenému a s dírou v hlavě jako bonus) někoho, kdo kašle, smrká a tvrdí, že je to alergie?
- Pouští v nemocnici - Motol - návštěvy na novorozeneckou JIP a k předčasně narozeným dětem bez kontroly zdravotního stavu? Jak to probíhá?
- Jak dlouho po operaci miminka jste přijímali návštěvy? (- já bych v porodnici nikoho mít nemusela)
- Návštěvy po porodu - jak dlouho u vás byly? Manželovi rodiče jezdí většinou na víkend.
- Pomoc v domácnosti? (Tchán mi stále tvrdí, že mi budou pomáhat, ale tento víkend oškrábal brambory a jinak se nechal obsluhovat, takže o pomoci nemůže být řeč. Hodně čtu, jak by návštěva měla uklízet a vařit, ale k nám když někdo jede, tak uklidím předtím a co se týká vaření - za jedno nikdy v naší kuchyni nevařili, takže bych jim stejně musela vše podávat a ukazovat - máme velkou kuchyn s moderními spotřebiči, takže si manželovi rodiče sami neudělají nic a nevím, jestli by se to mým porodem naučili.) Nepodají ani nic z lednice na snídani, přičemž lednici poznají.
- Pokud Vám rodina uklízela - co jste je nechali dělat a kam je pustili? Přijde mi pomalu delší jim dávat úkoly, říkat kde je saponát... než si to udělat sama.
- Byla na vás rodina naštvaná, pokud jste v šestinedělí nechtěli dlouhé návštěvy a ještě s kompletním servisem - uvařit, nechat přespat a postarat se o miminko?
- Jak dlouho jste návštěvě nechali miminko třeba chovat? Nechávali jste hned návštěvu manipulovat s miminkem?
ahoj , ja mam nedonosene mimco, syn s enarodil o 9 tydnu dřív.. nikdo nemocny, nachlazeny a ani deti k nemu ensmeli.. zadne deti, byt zdrave...doma jsme byli po mesici a pul, na nakup jsme sli poprvé, když malému byli mesice, před tim chodil sam manzel. v obchodaku jsme byli poprvé, když mel syn 7 mesicu..... i ted mají všechny navstevy zakaz chodit nemocni nebo tesne po nemoci...a to je synovi 26 mesicu.. nemocny nebyl od miminka... to jen v nemocnici chytil rs vir, se kterym jsme pak mesic bojovali doma, pak 14 dni na kofeinu v nemocnici, tam jsme pro zmenu chytili rymu, tu doma lecili mesic, a pak uz vse bylo ok...musim zaklepat.. dokonce ja a manzel jsme byli nejaci nakrapli a malej nic, tak doufam, ze imunitu bude mit dobrou.....i tenkrat s tim rs virem bojoval statecne..deti po nem měli zastavu dechu, to jsme nakonec nemuseli resit, ale strach jsem mela, to jo..
My budeme mit/mame jedno pravidlo : navstevy prijdou az je pozveme. Jen zdravi jedinci 🙂
Do porodnice jen manzel. Rodinu mam daleko a i kdyby ne, tak tu chvilku uz pockaji 🙂
Zdravím, také mám holčičku narozenou předčasně 31+6 co se týkalo nemocnice tak tam strávila 27 dní a vždy mohli na návštěvu pouze dva lidé takže jsme jezdili jen s přítelem a nebo já a,, vybraný " příslušník z rodiny. Určitě bych k ní v žádném případě nepustila někoho s rýmou nebo něčím horším, návštěvy ze začátku byli omezovany pouze pro ty u kterých jsem si byla jistá že jsou zdravý a byl to úzký okruh lidi a jinak později už jsem vše řešila podle zdravotního stavu malé, ale nebyla jsem tak úzkostlivá, malá se narodila v prosinci a na konci ledna měla termín porodu a to už na tom byla velice dobře krásně přibrala byla v pořádku tak jsem s ní už všude chodila ale ne přes špičku a když byli zrovna akce. Jinak má teď téměř 15 měsíců a měli jsme pár komplikací a nemoci a ne zrovna lehkých ale rozhodně to není tím že měla být izolovaná. Hlavně dej na svůj instinkt sama vycitis co je správné a už jsi máma takže si vše co se týče dítěte rozhoduje s manželem sami a nedělej si žádné vycitky
@anetka1701 Děkuju. Po přečtení několika článků na internetu, kde všichni píší, jak jim tchýně vařila u nich v kuchyni, žehlila... jsem si začínala připadat jako histerka. Mě totiž představa, že se mi někdo hrabe třeba ve skříni a rovná mi kalhotky absolutně děsí ...
@penelope87
Manžel je extrémní dobrák a jeho rodiče jsou velmi intenzivní - kamarádky tvrdí, že bych měla o chování tchána napsat knihu. Mě manžel pomáhá se vším, jim se snaží vysvětlit, že by občas měli mírnit, ale tchán to většinou nechce pochopit.
@luj89 - Pustili by jste k miminku (navíc předčasně narozenému a s dírou v hlavě jako bonus) někoho, kdo kašle, smrká a tvrdí, že je to alergie? NE, A DIVÍM SE, ŽE SE NA TOTO VŮBEC PTÁŠ.
No byla jsem za histerku, proč mi to jako vadí, tak jsem chtěla znát názor jiných maminek.
@danahladnickova Tak to obdivuju tvou výdrž. A manžel byl kde? Na týden to už bych nedala ani já a to se, co se týká manželových rodičů, hodně držím. Jak to dopadlo?
@linee Myslela jsem návštěvy brzy po zákroku. Počítám s tím, že budeme možná i dva měsíce v porodnici, podle toho, kdy bude muset malý na svět, podle vývoje vady. Ono se to těžko plánuje, když ani nevím, kdy půjdu rodit a manželovi rodiče by chtěli nahlásít dopředu, kdy můžou přijet a jaký jim zařídíme program...
Mně to udělali po porodu moji rodiče. Taky mi lhali, že jim nic není (bylo to slyšet po telefonu) a když přišli s rýmou u nosu, tak jsem jim řekla, že dohoda byla jasná a poslala jsem je nelítostně domů. Jejich škoda cesty. Je otázka, co na to Váš manžel.
Co se týče delších návštěv, jsem ještě neslyšela, že by pomáhaly, zajímavý nápad. U nás si to neumím představit, taky se nechají jen obskakovat a dělají nepořádek a uklízím předem...
Holky moc vám všem děkuji za odpovědi. Pročetla jsem si je a některé typy rovnou použila. S manželem jsem o tom mluvila a řešili jsme, jak z toho nějak elegantně vybruslit. Nakonec jsem na stránkách Motola stáhla povídání pro rodiče dětí na JIRP, kde je přímo napsáno, že k miminku mohou pouze rodiče a i ti omezeně, pouze zdraví, po desinfekci, převlečení... a to jim poslala do emailu oběma - rádi pracují s PC, tak jsem toho využila. Tchánovi jsem pak napsala ještě jeden email, kde jsem mu vysvětlila, jaká jsou rizika, co všechno se může stát kvůli jeho rýmě. Napsala jsem mu, že teď budeme především hájit zájmy dítěte a on to prostě bude muset respektovat. Přidala jsem i odkazy na články. Snažila jsem se to napsat tak, abych se ho nedotkla - je na sebe citlivka a hned má krokodýlí slzy. Přišlo mi to v jeho případě lepší, než se mu snažit něco vysvětlovat face to face, to bychom na sebe akorát křičeli, jako tento víkend, když jsem řekla, že do nemocnice ho prostě nemocného nepustím. Takhle má čas si to v klidu přečíst, vybublat a zase se případně uklidnit. Já tím budu mít klidné svědomí, že jsem se k němu zachovala slušně a snad se konečně uklidním. Manžel o tom emailu ví, četl ho a odsouhlasil. No a když i po tomhle vysvětlování přijede nemocný, nebude mi hloupé poslat ho rovnou domů 😇
Ještě jednou díky za rady, jste zlaté
@triolas myslím že to je elegantní a velmi dospělé řešení, kterého by nebyla schopná velká část z nás (já bych třeba na nemocné příbuzné histericky ječela od dveří a vůbec bych nebyla takhle slušná). Pokud to nevezmou, tak je prostě otočíte od dveří a nazdar... Jinak chování v zavinovačce je super nápad, osobně jsem to tak dělala taky 🙂 Komu jsem věřila, dostal dítě jen tak, komu ne (hlavně ti starší) vyfasoval mimčo v rychlozavinovačce a byl klid 🙂
@melounitko No o pomoci pořád mluví oni, ale reálně mi třeba tchyně pomůže tak, že mi donese nádobí ke dřezu. Ale já ani pomoci nechci. Není mi příjemné, když se o to snaží, protože jsem puntičkář. Když umyju nádobí, utřu pak dřez a linku, tchyně to nedělá, já jí nechci opravovat, abych to po ní šla předělat, ale vadí mi, když mám na bílé lince špínu. Oni na lince nechávají spoustu nepořádku - pečivo, skleničky, hrnec a je to pro ně uklizené, já mám ráda linku čistou. Takže to pro mě pomoc není. No a třeba na praní máme obě jiný názor - já peru věci po jednom nošení, oni ne. Myslím, že kdyby mi pak reálně chtěli pomáhat, stejně bych po jejich odjezdu šla a udělala si to po svém.
Ono záleží, pokud by ty dvě ženy dělaly domácí práce stejně, tak by to asi šlo, ale u nás i to žehlení - každá skládáme prádlo jinak. No prostě nikdy jsem nezažila, že by mi někdo takhle pomáhal s domácností a jsem za ty roky zvyklá dělat věci po svém.
No a ještě představa, že přijede tchyně na návštěvu a já budu mít doma bordel, to bych nedala.
Nevim co ma vase mimco za vadu, ale nase (uz 3 dcera) mela skafocefalii,operovali ji ve 4m a na detskou jip v Motole pousteli navstevy,ale nikdo na takova odd.jakym je neurochirgie nechtel chodit,pac co tam vidis za veci to neni fajn. Prisla mi tam jednou kamaradka cca na hodku,sois podporit a donest jidlo a mazani na opruzeniny. Jinak jen manzel. Z duvodu nemoci tam taky nikdo nechtel. Nedotahnu prece rymu pro ohrozene dite. Nase i cizi. Bud klidne za mrchu a nedovol ohrozovat mrnouse. Slib ze denne budete skypovat at ho vidi,ale hezky z domova. Budes mit hormony v haji,stres, kojeni....kasli na nejaky s odpustenim burany. Jo a po op budete stejne na KAR a tam pustej hodne omezene i vas.....hodne sil a nedej se
@pmaja Malý má hydrocefalus, takže na operaci bude v den narození, nebo den po. Záleží, jak se bude vyvíjet. Ono si tchánovci bohužel vůbec neuvědomují, co se děje. Tchán čeká, že vše bude úplně standartní. Nechápu to, normálně si informace o všem možném pořád hledá na netu a o tomto si zjevně nenašel nic...
@triolas manžel byl doma s malým když jsem byla v porodnici a pak musel do práce....dopadlo to tak že sa tchýńa ani nerozloučila když odjížděli neřekla ani zdar😀
@magdalenax a to pro ně mosíme jezdit na nádraží cca 40km
@triolas hydrocefalus je jeste 'brnkacka' oproti jinejm tam... neurochirurgove jsou tam super,umej. Potkas tam dost maminek se stejnym osudem a budes rada jen za toto....je fajn ze to vite uz ted. Vozili tam neznale cerstve mamky z ruznych koutu cr co netusily co se deje a co je ceka. Aspon mas vyhodu ze vis i kdyz bys radsi nic nevedela,je mi jasny. Zkus tatinka(budouciho) prrsvedcit at si sve rodice vyresi sam a ty se hod do pohody. A jestli si chtej udelat vylet k vam,at...at si uraduji,ty si po nich uklidis a zadnej problem....myslim ze par fotek z nemocnice je vyleci
@triolas Přesně tak. Já mám se svou mámou vztah jako jiné holky s tchýní, i když kvůli dětem jsme přišly na nějaký způsob komunikace, ale až tak po 3 letech. S tátou je to spíš pořád horší... No prostě ani mámu bych nenechala nic dělat. U prvního dítěte jí to teda ani nenapadlo. Jedinou věc, co jí občas nechám, je pověsit/sundat prádlo a složit ponožky, to takový tip pro tebe, kde se toho nedá moc zkazit 😉
Uvidíš, že až se prcek narodí, budeš ho bránit zuby nehty a najdeš v sobě nevídanou sílu i proti nechápavým příbuzným 😉
@triolas Ahoj, nečetla jsem celou diskuzi, ale ten tvůj tchán mě zvedl ze židle 🙂 Tak hned odepisuju. Taky jsem rodila císařem, v porodnici jsem dovolila jednu návštěvu obou párů prarodičů (sourozenci už ne), byli dopředu důkladně upozorněni, že návštěva je možná POUZE pokud budou v perfektním zdravotním stavu - což bez problémů akceptovali. V šestinedělí ŽÁDNÉ návštěvy - i když měl manžel většinu času dovolenou, skákali jsme kolem miminka. Žádnou pomoc doma jsem nechtěla, působilo by mi naopak hrozný stres, vysvětlovat rodičům nebo i tchánům, kde mám jaké úklidové prostředky co čím mají umýt... Měli jsme doma nepořádek a klid 🙂 Po šestinedělí jsem uspořádala grilování na zahradě, kam jsem pozvala i kamarádky, a bylo. Nenech se manipulovat, stůj si za svým. Pro mámu je zdraví a blaho dítěte absolutně nejdůležitější!
@triolas ... a když už jsme u toho ohrožování zdraví dětí nezodpovědnými příbuznými, tak ještě jedno varování... pozor na OPARY! Opar na puse je virového původu a tyto viry můžou novorozence ZABÍT. Někde se uvádí, že setkání malého dítěte s člověkem s oparem je vysoce rizikové do 3. měsíce věku dítěte, já byla velice úzkostlivá až do jednoho roku. Vůbec jsem se nestyděla zeptat se např. kamarádky, jetli to co má na puse je opar, a když přitakala, tak dítě pochovat nedostala, naopak - šli jsme na druhou stranu zahrady (bylo to na griování u známých). Návštěvám jsem dopředu hlásila, že pokud mají opar, vstup zakázán. Možná jsem byla za hysterku, ale je mi to naprosto jedno. Hlavní je zdraví dítěte!

@nafuka Já mám tchyni taky v pohodě, celkem rychle pochopila, že si její názor ráda poslechnu, ale nakonec vše udělám podle vlastního uvážení a respektuje to...občas si stěžují, že malého nevídají tak často jako naši, že by ho taky chtěli hlídat přes noc, ale za 1.nikdo jim nebrání jezdit k nám častěji a 2.těžko jim ho povezu na pohlídání na noc 300km daleko....😉