icon

Příprava na porod. Je důležitá pro úspěšný porod?

6. dub 2025

Jak jste to měly s přípravami na porod a s úspěšností porodů? Mám za sebou vyvolávaný porod, kdy na nás personál neměl vůbec čas. V podstatě nás tam nechali celý den se plácat ve stresu a v bolestech, nikdo mi za celou dobu neporadil jedinou metodu úlevy od bolesti, nikdo nám nepomohl. Miminko nesestupovalo, já se neotevírala a byl z toho císař. Přípravy jsem dělala poctivě, vyvolávací metody jsem tenkrát vyzkoušela úplně všechny, co existují. A bylo to všechno k ničemu.
Pro druhý porod jsem si zvolila jinou porodnici a vlastní dulu k porodu. Dule jsem věřila, pomohla mi už dříve zpracovat trauma z prvního porodu a s doprovodem po císařských řezech má velké zkušenosti. V porodnici jí znají a mají s ní taky dobré zkušenosti. Jenže čím víc se blíží porod, jsem teď 37.týden, tím víc na mě tlačí a mě je to celé hrozně nepříjemné. Dle ní bych měla celý poslední měsíc zasvětit přípravě k porodu. Zahltila mě obrovským množstvím úkolů a jakmile jí řeknu, že něco z toho nechci dělat, je až útočná a pokládá mi otázky, zda mi opravdu záleží na přirozeném porodu nebo co po ní vlastně chci. Já celkově nesnáším nátlaky a rozkazy, říkala jsem jí, že se chci v závěru těhotenství hlavně psychicky uklidnit a užít si to. Neznám v okolí snad nikoho, kdo by se tolik připravoval k porodu a přesto úspěšně porodí. Proto mě zajímá, jaké přípravy jste dělaly k porodu a jaký byl porod?

Strana
z2
1pomnenka
6. dub 2025

Ani jednou jsem to před porodem nehrotila. Buď porodím přirozeně nebo ne.

palja
6. dub 2025

Rodila jsem 2x, ani jednou jsem žádnou přípravu nedělala. Bylo vše v pořádku.

luhana
6. dub 2025

Ani já jsem se vůbec nepřipravovala. První porod byl vyvolávaný a druhý se spustil sám den před vyvolávačkou. Přípravy jsem nedělala opravdu žádné a vše proběhlo v pohodě.

klokanka31
6. dub 2025

Tak takovou dulu bych poslala někam, akorát tě stresuje. Já se na porod vůbec nechystala, a vzhledem k tomu, že jsem celý život měla panickou hrůzu z porodů, tak jsem si ani vůbec nic nezjišťovala. A porod úžasný, ani jsem pěkně dlouhou dobu nevěděla že fakt rodím.

ai30
6. dub 2025

Toto neni o pripravach, je to o jejim pristupu k tobe a ten je podle me hodne spatne. Ona ti muze dat doporuceni a rady, jak se na porod pripravit, ale aby te citove vydirala, kdyz neco z toho neudelas, je uplne pres caru.

korin
6. dub 2025

Ze zvědavosti se zeptám - jaké ti dává úkoly? Myslím, že je důležité být hlavně v pohodě.

hennrietta
6. dub 2025

První porod vůbec nic. Porodní asistentka taková nemastná, neslaná a porod nic moc zážitek.
U druhého jsem už věděla do čeho jdu, příprava probíhala pouze psychická a ujasnění toho, co chci a nechci. Sepsala jsem si porodní přání. Stejná porodnice, jiná porodní asistentka a porod byl super. Moc mi pomáhala, byla po ruce, věděla, kdy odejít, kdy přijít a opravdu sedla mi.
Pokud by na mě někdo takhle tlačil, tak jeho služeb nevyužiji a hledám jinde. Bála bych se, co by byla schopná udělat přímo při porodu.

krisstina93
6. dub 2025

Mam tri deti a nikdy sem žádné přípravy nedělala. Prvni sem šla vyloženě na slepo, to sem vubec netušila co se bude dít, slo to hladce, u dalších uz sem tak nejak vedela co a jak, takze kdyz mi pak neco nevyhovovalo, tak sem se proste ozvala a nenechala se do ničeho tlačit.

autor
6. dub 2025

@korin třeba každý večer dělat rituál při napářce po tmě. Každý den chodit sama na procházky. Takové ty věci jako Aniball, maliník, lněné semínko, to mi vůbec nevadí. Lněné semínko do jogurtu mi chutná a večer si před spaním dělám čaj normálně k televizi. Aniball mám, tak ráda využiju. Jsem sama celý den a když přijde manžel z práce opravdu nemám náladu na to, strčit mu dítě a jít chodit sama do polí a pak se někde zavřít do tmy a meditovat o přirozeném porodu. Císař byl pro mě psychicky i fyzicky náročný a chci se tomu za každou cenu vyhnout, ale tohle mě akorát stresuje. Já jen chtěla někoho k porodu, kdo pomůže se správným narotováním miminka do porodních cest, kdo umí pracovat při špatném sestupování miminka a kdo mi pomůže ulevit od bolestí. To ona umí, ale o tuhle omáčku okolo nestojím.

autor
6. dub 2025

@hennrietta obávám se, že 2 týdny před porodem už těžko seženu někoho jiného. Porodní asistentky i duly se rezervují několik měsíců dopředu. Já chtěla k porodu jen někoho, kdo tam pro mě bude a kdo mi pomůže ulevit si a případně pomůže miminku správně sestoupit. Což ona umí. Umí pracovat s polohovaním a sestupováním miminka. Ale upřímně, poslední 2 týdny bych ji nejradši poslala do míst, kam slunce nesvítí.

monny3
6. dub 2025

Autorko, to jsi ale asi věděla, jakou dulu si vybíráš (jak moc "alternativní") a na úvodní schůzce jste to asi spolu řešily. Ono se snadno řekne, že od ní chceš "jen" pomoc u porodu třeba s rotací miminka nebo úlevy od bolesti, ale její styl práce je zřejmě hodně právě o přípravě a psychosomatické "prevenci", aby právě jen nehasila negativní situace u samotného porodu 🤷🏻‍♀️ Jestli ti to nevyhovuje a stresuje tě to, tak ukonči spolupráci. Můžeš jít rodit s přípravou, kterou teď za sebou máš, tobě samotné to evidentně přijde dostatečné (to teď myslím v pozitivním smyslu 🩷 ), takže psychicky připravena budeš a holt když by mělo dojít v nejhorším třeba na CS, tak tomu stejně ani přítomnost duly nezabrání 😉

korin
6. dub 2025

Tak to tě chápu, taky nejsem moc ezo 😉

hasara33
6. dub 2025

Pokud tě dula už teď stresuje a nevyhovuje ti její styl, rozluč se s ní 😉 při porodu tě bude její přítomnost spíš stresovat 🤷🏼‍♀️ dělej jen to, co dělat chceš, a co ti je příjemné 😊 jinak já osobně jsem se nijak nepřipravovala kromě pití maliníku a i přes menší komplikaci jsem porodila přirozeně 🤷🏼‍♀️
A ještě bych ti chtěla říct, že někdy se člověk může stavět i na hlavu a prostě i tak dopadne porod císařským řezem a není to vůbec o tom, že bys pro to udělala málo, tak na to mysli. 😉

skororozvedena
6. dub 2025

Tak já se na první porod připravovala poctivě. Nechtěla jsem nic podcenit. Hodně jsem si o tomto tématu načetla. Porody byly bezva, což by možná byly i tak, ale to nikdy nevíš. Zkusila bych to s Dulou probrat, a eventuálně ukončila spolupráci. Má té přece uklidnit, ne stresovat!!!

cassidyc
6. dub 2025

Já před druhým dělala napářku, masáž hráze, maliník, datle, Aniball mě před prvním akorát vystresoval, tak jsem ho vynechala.
Dula by měla respektovat tvůj přístup a pokud jí to nevyhovuje, tak jste se měly rozejít hned po úvodní schůzce. Každá žena je jiná, někdo třeba chce vše, co ti v porodnici nabídnou, jiná zase ne, někdo se připravovat nechce vůbec a někdo zas hodně a dula to musí respektovat. Resp. nemusí tím, že ti upřímně na začátku řekne, že to nebude fungovat. Nesednout si je normální. Promluvila sis s ní o tom otevřeně? Jako kdyby mi řekla, jestli mi vůbec záleží na přirozeném porodu, tak to by pro mě byla konečná. Naopak má dula mi vždy říkala, že je nejlepší se připravit na všechny varianty, aby pak člověk nebyl zaskočený. A psychická pohoda je alfa omega. U téhle bych měla docela obavu, zda pak u porodu bude respektovat tvá přání a nebude na tebe tlačit, když bys třeba změnila názor a chtěla epidurál nebo tak.

hennrietta
6. dub 2025

Nechtěla bych se stresovat během porodu, že by mi tam třeba začala vyčítat, že kdybych dělala to a to, tak se to teď nestane... A nebo zkus ještě nastavit hranice a uvidíš, jak bude reagovat.
Já proškolila manžela a s polohováním mi pomáhala nemocniční PA. Do porodního přání se dá napsat i to, že chceš, aby byl někdo přítomen a aktivně pomáhal. 🙂

linusha
6. dub 2025

Já jsem posledních 6 týdnů chodila na předporodní cvičení -to mi nic moc nedalo a PA co to vedla to hrozně hrotila, masírovala jsem hráz, byla jsem na uvolnění pánevního dna, prováděla jsem bylinnou naparku a cvičila na balone rodila jsem přirozeně ale potrhání a následnému rozsáhlému šití jsem se nevyhla.

neomenia
6. dub 2025

Oba porody vyvolané, bohužel, ale dělala jsem poctivě přípravu. Šlo mi hlavně o to, vyhnout se rutinnímu nástřihu a povedlo se, oba bez poranění. Měla jsem epi- no ( obdoba aniballu), pila maliník a lněné semínko, přiměřeně jsem se udržovala v pohybu. Jestli to mělo nebo nemělo vliv, nevím. Ale s výsledky jsem spokojená 🙂

cilkat
6. dub 2025

Udělej to a pošli ji, kam slunce nesvítí - ať si tam o tom porodu medituje sama. Vynadala jsem i přímo porodní asistentce u porodu, ať mi do toho nekecá, že vím, co dělám (opravovala mi dech). Řekni jí jasně, co po ní chceš a že chceš to a nic dalšího. Platíš ji, tak máš ty určovat, co za službu chceš.
Jako jo, meditace a spol jsou určitě super, ale když nesednou, tak je to vymejvání mozku, což nechceš a nikdo nemá právo tě do toho nutit.

alianan
6. dub 2025

Čtyři děti, čtyři naprosto hladké přirozené porody bez poranění a nikdy jsem žádnou přípravu nedělala, prostě jsem jen jednoho dne/večera porodila.

Nejsem EZO a poslala jsem do háje i porodní asistentku, co na mě chtěla zkoušela aromaterapii. Tvojí dulu bych také poslala do háje, má ti být nápomocná, má tě hladce provézt těhotenstvím a porodem a hlavně má respektovat tvá přání, má ti dát pocit jistoty. Pokud tě k něčemu tlačí, tak to není dobrá dula a klidně bych jí to řekla přesně takto.

levandule_k
7. dub 2025

Nerodila jsem. Obecně velmi nesnáším, když mě do něčeho někdo nutí.

Dula ti musí sedět, buď se razantně vymez a zkroť ji, aby pracovala pro tebe, anebo ji vyměň/neber si žádnou. Nabídnout ti některé věci může, ale nesmí tě nutit. Musíš s ní být v souladu. Pokud s ní nejsi v souladu, tak mezi vámi bude napětí, nebudeš jí úplně věřit, nebudeš uvolněná. Není nic otravnějšího, když chceš klid a někdo tě nějak trénuje, rozptyluje.

Co mám vypozorováno z různých porodních příběhů, hodně dělá psychika a uvolnění, ale ty mi přijdeš ze své duly teď v tenzi, byť ti v minulosti pomohla.

Moje sestra pracuje jako dula, přípravu nastavuje tak, aby to klientce bylo příjemné. Jestli budu těhotná, tak si ji chci vzít k porodu, protože jsme v některých věcech na jedné vlně a vím, že já ji nemusím nic vysvětlovat a vím, že bude moje opora.

jijulka
7. dub 2025

ukončí spolupráci, pak to nedejboze skonči zase císařem a ona ti řekne ze si za to můžeš sama a pak budeš mít akorát zas trauma, že jsi neschopná žena, protože neumíš porodit.
Ja rodila 2x a pokazdy SC, poprvé akutně pro nepostupující porod, podruhé uz plánovane. Ze porodíš císařem z tebe nedělá min ženu nebo min matku. To dítě jsi vyrobila, odnosila a porodila, jedno jakou dírou. Ty ho budeš kojit a budeš se o něj starat.
Hlavně v klidu a bezpečně.

veruuu_kubesovic
7. dub 2025

Přípravy? Žádné...
Všichni mi říkaly, jak to bolí, jak je to náročné a to me nebavilo poslouchat 🤔 a mě prvni porod začal rovnou pravidelnými kontrakcemi, co 5min, v porodnici mi řekli, že do cca 2h porodím...ano měli pravdu...Podruhé překotný porod, to jsem byla ráda, že jsem tam stihla dojet (oba porody s minimalnim poranenim)🍀
Já osobně jsem velký chaotik, mě i to chystani nejak "ultra předem" stresovalo, natož aby do mě "hucela" nějaká dula 🤷‍♀️

jakuvik
7. dub 2025

Já jsem dvakrát zvolila přípravu, která mi vyhovovala, chtěla jsem přirozený porod v porodnici, takže poprvé to bylo cvičení s porodní asistentkou a víkend s dulou, kdy jsem nevěděla, do čeho jdu, takže jsem si to malovala idylicky a stačil mi muž u porodu (a skončilo to vyvoláním a akutní sekcí), podruhé jsem měla opět cvičení s porodní asistentkou a konzultace s jinou dulou, která do porodnice doprovázela, ale ne do naší vybrané, takže jsem doprovod nevyužila a nakonec z toho byla plánovaná sekce, měla jsem ze stresu vysoký tlak, mimi se v termínu tvářilo, že se na svět nechystá... Vnímám to tak, že kdybych měla v porodnici dulu, se kterou bychom měli vyjasněná přání, zároveň bych jí důvěřovala, že se ještě nemusím nechat tlačit do plánované sekce, mohlo vše proběhnout jinak. Každopádně konzultace s touto dulou a její zkušenosti mi alespoň umožnili sepsat si porodní přání, ujasnit si, co můžu v porodnici požadovat (bonding tatínka, kdy dokrmovat a kdy ne, doprovod mimi na vyšetření,...). Ta důvěra je důležitá, zkuste to otevřeně s dulou probrat, co vyhovuje a co ne, jste její klientka. Celé to může být o tom, že vag. porod po císaři sebou nese jistá rizika, dula cítí zodpovědnost z toho, že jde jako doprovod do zdrav. zařízení, drží se tedy svých osvědčených postupů, které v podobě doporučení předává Vám. Napářka se využívá jako podpůrná metoda k přípravě por. cest už běžně, ale každý den mi připadá taky hodně, záleží, jak je Vám to vůbec příjemné.

lenerka1
7. dub 2025

Já se připravovala jak psychicky (knihy, afirmace, vizualizace) tak fyzicky (maliník, lněné semínko, datle, anibal, masáž hráze, napářka), ale vždy jen to, co jsem si sama zvolila, co mi vyhovovalo a v jaké formě mi to vyhovovalo. 3 rychlé pohodové porody, dva prakticky bezbolestné, jen to prořezání hlavičky štípalo, což by se dalo upravit změnou polohy.

daasqua
7. dub 2025

Jediná moje příprava u obou dětí bylo lněné semínko. U první dcery jsem zkoušela aniball (na který mi pak moje gynekoložka řekla, že je to kravina) a stejně jsem byla potrhaná. Druhorozený syn měl identické míry a váhy jako dcera, aniball jsem nepoužívala a poranění jsem neměla vůbec žádná, byla i stejná poloha. Jediné, co mi nejlépe fungovalo, bylo být v klidu a nechat tělo, ať dělá, co uzná za vhodné. Žádné osoby nebo utěšování jsem kolem sebe ani nechtěla. Chtěla jsem být jen sama a v klidu, dělat si vše podle sebe a nemuset se na někoho ohlížet. Žádné výmysly okolo jsem nepotřebovala (u dcery jen na chvíli horkou sprchu). Jediné, co bylo potřeba, bylo uvolnit se a nebránit se. Oba porody jsem měla rychlé (ten druhý tak, že doktoři a manžel skoro ani nestihli dorazit).
Mám pocit, že některé duly a porodní asistentky se snaží být hrozně akční, aby ukázaly, že bez nich by se dítě snad ani nenarodilo a když už, tak úplně špatně a s traumaty na všechny strany. Je fajn, jak se osvěta za posledních 10 let rozšířila a ženy mají více informací, ale čeho je moc... Příroda to zvládne i bez dalších výmyslů.

pavca1982
7. dub 2025

Jaké přípravy? Rodila jsem 4x a každý porod byl jiný. Jiné dítě, jiná situace. Žádné přípravy jsem nedělala není potřeba.

martina1317
7. dub 2025

1) vyzkousela jsi uvolneni panevniho dna pres konecnik? 2) udelala ti dula vyvolavaci tehotenskou masaz? 3) vis co jsou spinning babies, rebozo a podvazovani briska? 4) mas pripravena homeopatika k porodu? 5) mas sepsany porodni plan a prani kde odmitas co nejvic zasahu ze strany personalu porodnice? ….. ja udelala tohle vsechno a diky tomu mela krasny vbac

lucieevita
8. dub 2025

Moje přípravy k porodu byly předporodní kurz s manželem. Něco jsem si přečetla na internetu o lécích a možnostech medikace při porodu a řekla jsem si, že když to půjde, tak si nechám dát epidurál. Porodní plán byl opravdu jen porodit a ať jsme obě v pořádku. Porod jsem měla krásný, rychlý, bohužel manžel nemohl být u porodu (Covid), ale v době tlačení tam bylo personálu dost a pomáhali my. Epidurál jsem nakonec dostala a jen jsem poslouchala pana doktora, co kdy mám dělat. Měla jsem pouze dva vnitřní stehy. Vnější žádné. Na porod vzpomínám ráda, i když teda moje přípravy byly nulové😷ale měsíc před jsme s manželem dělali pravidelně masáž hráze s olejíčkem 🥰

slunea
8. dub 2025

@martina1317 stresuješ ji stejně, jako její dula ;)
Já neudělala ani jedno, jen ta porodní přání jsem měla sepsaná (ale v porodnici nevytáhla), a taky jsem měla krásný vbac...

Strana
z2