Rozdíll v porodnici Anglie - Česko

gabriela_morais
7. črc 2019

rada bych se vas zeptala na tri zasadni otazky - prvniho syna jsem porodila v Anglii, rychly bezbolestny porod do 4 hodin od prvni kontrakce. druhy porod mi vychazi az po stehovani, kdy uz budeme v CR. Klistyr v Anglii nedelaji - je nutny ? delaji ho vsude ? Zeptaji se , zda ho chcete a muzete odmitnout ? Druha otazka na nastrih - me v Anglii nedelali, ani bych s tim nesouhlasila, pta se dr v Cesku nebo rovnou nastrihnou ? treti otazka je umrtveni pri siti stehu - dostala jsem lokalni anestezii injekcne a byla to pohoda jahoda, dost me zarazi, kdyz si ctu vase pribehy z porodu, jak jeste trpite pri siti - je mozna si umrtveni vyprosit ?
dekuji za odved :]

alcar
7. črc 2019

@gabriela_morais vse, co pisete, muzete odmitnout. O injekci na umrtveni muzete samozrejme pozadat. Vse je o domluve.

gruyerre
7. črc 2019

@gabriela_morais buď v klidu, snad si nemyslis, ze ti někdo bude dávat klistyr násilím 😁, samozřejmě že ne, maximálně ti ho doporučí a ty odmítneš. Já taky nějak nechápu, co na něm většina vidí tak úžasnýho, když si představím, že mezi kontrakcemi musím ještě řešit tohle, jdou na mě mrakoty 😀. Předem porodní asistentce nahlaš, že rozhodně nechceš nastřih, já jsem z nej měla rakovou hrůzu, že jsem jim to radši připomněla třikrát 😀. Pak jsem taky třeba odmítla kanylu, aby mi nemohli nacpat oxytocin. Ve všem mi vyšli vstříc, neboj se. Najdi si podle recenzí nějakou porodnici, kde jsou ochotní vyjít vstříc přáním rodičky 🙂

dora13
7. črc 2019

Ve vetsine porodnic se da vetsina techto veci odmitnout/zazadat o ne, hodne se to lepsi, urcite ale doporucuju jejimu vyberu venovat pozornost, v nekterych jsou ty podminky dost sileny dodnes...

xantista
7. črc 2019

Ve výsledku jde o porodníka, ne o porodnici. Doporučuju si nějakého zaplatit, pak máš jistotu, že tě bude rodit on a že se můžete domluvit předem 🙂 jinak teda, rodila sem jednou a bez nástřihu, takyvrychlej porod, od první kontrakce za 4hod hotovo. Ale trvat to dýl, tak asi proti nástřihu v tu chvíli protestovat nedokážu :D

zmrz_lina
7. črc 2019

Budeš asi hodně překvapená, co všechno tady v některých porodnicích nejde a není standard (navíc s argumenty o smrti dítěte, tebe a půlky okresu).

korneliusa
7. črc 2019

@gabriela_morais Velmi doporučuji přidat se do fb skupiny "Podpoříte mě v osvětě?" Pokud chcete v ČR porodit dle vlastích představ, musíte být opravdu dobře připravená. Všechno jde, ale musíte vědět, jak na to a kde.

pavlina212
7. črc 2019

Vse se da samozrejme odmitnout, ale muze se ti stat, ze si to porodnici stejne udelaji podle sebe - nastrihnou te i pres nesouhlas (nebo ti reknou, ze ti dite umre, takze jim ho das) odnesou dite a tak podobne. Lepsi se to, ale bohuzel se lze potkat i s peknyma hnusama ☹ Doporucuju dobre vybrat porodnici, spravny informovany doprovod, porodni plan ci drive vyslovene prani.

gabriela_morais
autor
7. črc 2019

dekuji , tak nejak jsem si to i prestavovala , ze to bude . Docela me to desi, v Anglii mi to prijde dost uvolnenejsi...naprosto tady respektuji prani rodicky , maleho ode me nevzali ani na minutu - pokud nepocitam vazeni a oblikani ve stejne mistnosti. Zvazovala bych porod doma pokud bych byla jeste tady, ale v Cesku to naprosto nepripada v uvahu :( je to skoda , ze spousta maminek ma negativni zkusenost prave kvuli personalu a jejich praktikam. Kazdopadne dekuji za vase nazory 🙂

korneliusa
7. črc 2019

@gabriela_morais I tady můžeš rodit doma, já budu.

urtica
7. črc 2019

@gabriela_morais Co se týká nástřihu, tak ten si myslím, že úzce souvisí se zde propagovanou rodící polohou vleže na zádech, popřípadě polosedě. Proto bych prioritně doporučila prosadit si volbu porodní polohy...

malytlustyhroch
7. črc 2019

Kdybys nahodou chtela/ potrebovala rodit v Praze, dej pozor, ze je potreba se "registrovat k porodu" asi 14+0 nebo neco takoveho.

zuzzik82
7. črc 2019

Ja mela vse dobrovolne, nabidli to a muzes odmitnout. Nastrih jsem nakonec mela, protoze to jinak neslo - museli pouzit vex. Jinak ho u nas nedelaji, pulka mamin se kteryma jsem se tam potkala, ho nemela. Proste fakt dle potreby.
A siti, sili me skoro hodinu a i pres umrtveni jsem vnitrni siti citila. Ale nic tragickeho, proste tlak.

makronka222
7. črc 2019

Klistyr je nahodou super, muzes tlacit aniz by z tebe vypadlo neco jinyho nez dite. A nastrih - jde o dite, pokud je vetsi, ma siroky raminka, tak tam ma byt o 20min dele? Ani ho neucitis v ty kontrakci... ja nevim proc si furt vsichni myslite, ze to doktori delaj pro zabavu nebo schvalne? Kdyz vsechno hodlate odmitat, tak si ze salu ty ho*na po sobe uklidte. :D si jdete rodit do lesa.

vanilkacka
7. črc 2019

Mám za sebou 2 porody ve 2 odlišných porodnicich a na všem jsme se domluvali. Můžeš odmítnout cokoliv. A podobne zkušenosti mají i kamarádky. Občas mi přijde, že je ohledně porodu až zbytečná hysterie. Ty doktory fakt nebaví šití apod. dělat jen tak pro zábavu.

korneliusa
7. črc 2019

@vanilkacka Nedělají to pro zábavu, dělají to, aby měli klid. V mnohých porodnicich to tak prostě funguje. Doktor udělá vsechny procedury, pojišťovna je zaplatí a všichni jsou spokojení. Když ty procedury neudělá, už to musí před nadřízeným obhajovat. Čím častěji je neudělá, tím vic se musí obhajovat. To jim za to nestojí, to si raději stříhnou, píchnou oxík, atd... Já netvrdím, že všichni a všude, ale je to poměrně častý jev.

korneliusa
7. črc 2019

@makronka222 Nejdřív si o tom něco zjisti, a pak rozdávej moudra. Plácáš tady nesmysly.

michaela_2
7. črc 2019

@gabriela_morais mám za sebou 3 krasne a pohodové porody v Horovicich
Dobre recenze má také například Rakovník ;)

gruyerre
7. črc 2019

@makronka222 ne každý se při porodu po*ere, pokud nemá klistyr. Pokud soudíš podle sebe, tak to nemusíš zobecňovat na všechny. Jedná se spíš o výjimečné případy, že při porodu odchází stolice. Hlavním důvodem, proč se to dělá, je aby plod lépe sestupoval dolů. Kdo to nechce podstupovat, ať to nepodstupuje, kdo chce, ať si dá klidně dvojitý.

barunka1408
7. črc 2019

Vše na co se ptáš se mnou bylo konzultováno přímo při porodu, takže pohodka. Klistýr jsem chtěla, PA se mě ptala i jestli chci oholit, ještě jsme se tomu zasmáli protože na spodek jsem háklivá, takže ten jsem si udržovala do poslední chvile, ale řekla jsem at to tam ještě přejede :D. Celkově mi přišlo, že jsme se spolu celkem nasmáli, asi jsem divná. :D Nástřih neproběhl a injekci na šití mi dala automaticky a ještě se mi omlouvala, že to trochu štípne, ale necítila jsem nic. No celkově jsme ještě na porodním sále vtípkovala s manželem, kdy jdem do druhýho. Šla jsem si porod "užít" a podle toho to taky vypadalo. Hlavně se na to psychicky nalaď a nehledej strašáka (dokud)pokud není potřeba.

lucie_j
7. črc 2019

Rodila jsem v Kladně, kde podporují přirozený porod. Já klistýr chtěla kvůli prohřátí, ale řekla jsem si o něj pozdě, takže mi ho nedali. Na nastřih se ptali. Souhlasila jsem, lépe se hojí nastřih než roztrhání. Při šití mi dali lokální umrtvení dokonce dvakrát, šíli mě hodinu a půl.

urtica
7. črc 2019

@lucie_j Není pravda, že nástřih se hojí lépe než natržení - je to spíš naopak. Maximálně se doktorům lépe šije.

lucie_j
7. črc 2019

@urtica se zkus látku rozstřihnout a roztrhnout a uvidíš rozdíl ve vláknech. Pokud by mě nenastřihli, měla bych roztrhaný i konečník. Hojilo se mi to výborně.

urtica
7. črc 2019

@lucie_j Jenže hráz není látka...viz. třeba článek od Anny Kohutové http://annakohutova.cz/nastrih-hraze-zranene-ze...

urtica
7. črc 2019

@lucie_j Jinak tedy nevím, v jaké poloze jsi rodila - tj. dle mě zcela stěžejní. Syn měl 4 kg, šel "na supermana" - s rukou u hlavy - rodila jsem ve dřepu, PA mí nahřívala hráz a porodní poranění bylo minimální. Zahojeno během šestinedělí (narozdíl od nástřihu po prvním porodu, který zlobil rok). Od té doby jsem přesvědčená, že při možnosti výběru porodní polohy a v případě spolupráce PA (nahřívání hráze) je riziko fatálního natržení hráze minimální, výjimkou bude snad jen překotný porod.

normalnimatka
7. črc 2019

@gabriela_morais hele hodně se to posouvá. spousta holek tady rodí podle svejch přání a úplně v pohodě. jestli si personál myslí za rohem něco o krávě, tak je to jejich problém, ale to jednání tomu ani nemusí odpovídat. obecně jde o to vědět, co chceš a stát si za tím. ale je pravda, že můžeš narazit na extrémního vola, kterej třeba i vyžuje toho, že budeš v porodním rauši trochu mimo. ale stává se to, myslim si, čím dál míň. sepiš si porodní přání, konzultuj ho s porodnicema a pak vyber nějakou, která ti sedí, a dej i na recenze ostatních. jak byli ve skutečnosti ochotný plnit to, co tvrděj, že respektujou atd. pak je taky případně taková trošku extrémní možnost, prostě je neposlouchej. znám pár žen, který třeba tak nějak nutili líst na křeslo, ale prostě se na ně vykašlaly.. a porodily na zemi. a jasně, že si dopředu vyslechly, že to nelze, že k ní nikdo klekat na zem nebude, a jak se pak oháněli chytat mimino😃 ale samozřejmě je lepší se na všem domluvit a pak si v klidu stát za svým. hodně štěstí s výběrem a i s průběhem porodu😉

@lucie_j a rovněž je fáma, že nástřih je prevencí k většímu poranění. je to blbost, bohužel. už i podložená výzkumama, ale do českejh porodnic tahle informace dorazí tak za 30 let. samotnej nástřih je poranění 2. stupně. kůže a svalů. natržení bejvá povrchový, někdy ani nekrvácí. aby ses musela natrhnout i se svalama, to už by bylo. natož až k zadku. a i kdyby jo, pořád platí, že nástřih by tomu nezabránil. dokonce to vypadá, že to nástřih umí podpořit. vyjede cestičku, která se trhá pak dál.

@makronka222 kristepane..je zajímavý, že klistýr se pořád doporučuje snad jen v čr. a nevšimla jsem si, že v jinejch zemích by každá druhá žena posrala svoje novorozeně. naopak v zahraničí to považujou za "středověkou" praktiku. asi už si všimli, že je to k ničemu.

hanka_12345
7. črc 2019

@gruyerre klystyr neni nijak uzasnej 😀 asi stejne jako pak ty ho.na a do toho vytlacit decko 😀 to asi neni nic moc.....nevim jak jinde ale mi ho delali jeste nez zscly t paradni kontrakce a jsem spokojena,podruhy ho chci tak,

lucie_j
7. črc 2019

@urtica držela bych se otázky zakladatelky. S nástřihem jsem souhlasila a byla jsem spokojená. Do šesti týdnů bylo zahojeno a mohla jsem "fungovat" , na rozdíl od prvního porodu ukončeného sekcí, kdy jsem měla problémy rok.

lennus
7. črc 2019

@gabriela_morais Taky mám kamarádky, které rodily v UK, mně se tam líbí hlavně porodní domy. Ohlídej si hlavně odnášení miminka, to je takový blbý zvyk tady, za sebe doporučuju vzít si dulu. Rodí žena, ne porodník.

gruyerre
7. črc 2019

@hanka_12345 to je hrozná blbost. Klistyr se skoro nikde na světě před porodem nedělá a už i tady v ČR se od toho docela ustupuje. A světě div se, tyto porody probíhají běžně bez ho*en.

lennus
7. črc 2019

@gabriela_morais Jinak já měla v porodnim přání, že nástřih jen v případě nutnosti a zeptat se, dodrželi, souhlasila jsem. Klystýr jsem neměla ani jednou, ale tělo se přirozeně vyprázdnilo, žádný problém nebyl.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru