Těhotenstvi po akutním CŘ ve 24 tt

knakyna
10. kvě 2019

Ahoj všichni, je tu nějaká maminka, která má zkušenost s dalším těhotenství po akutním cisarskem rezu ve 24 tt? Syn po pěti týdnech zemřel a mám strach, aby se tato situace neopakovala. Císařsky řez byl proveden z důvodu odlučující se placenty a silného krvácení, který způsobil zvetsujici se hematom. Předem děkuji za odpovědi.

merope
10. kvě 2019

Já měla císaře ve 33tt, preeklampsie - a rozhodně před dalším případným těhotenstvím budu běhat po nějakých vyšetřeních, už mám žádanku do centra léčby hypertenze. Ale u mě to byly masivní otoky (cca 25 kg vody) a díky tomu totálně splašený tlak + při únavě mi blbne pořád (přes 2 měsíce po porodu). Začínám to tipovat na ledviny.

Ale každopádně jak internistka tak doktorka, co dělala CS další těhotenství nevylučovaly. Gynekoložka samozřejmě říkala, že teď je nutné počkat - ale to hlavně kvůli zahojení jizvy.

Nicméně nemám zkušenost s hematomem, tam to může být jiné. Držím pěsti, ať zjistíš, co se stalo a jak zajistit, aby se to neopakovalo. Po CS je vhodné mít pauzu v otěhotnění, ptej se doktorů, jak dlouhou minimálně - většinou se udávají nejlépe 2 roky mezi porody, ale tuším jde i o maličko míň.

jitulka87
10. kvě 2019

Ja měla sekci v 25+1, malý nám zemřel po 6 týdnech. Po 10m jsem otěhotněla a jsem teď v 31tt. Co tě zajímá konkrétně? Jinak...je mi líto, že prožíváš taky tuto životní ztrátu, 5 týdnů naděje a pak to peklo 😢

knakyna
autor
10. kvě 2019

@jitulka87 Děkuji za reakci, jsem 4 měsíce po CŘ, lékaři v podstatě neví, proč vznikl hematom. Další kontrolu mám za 3 měsíce, a pak se s lékaři budeme domlouvat dále. Dala jsi mi velkou naději, moc Ti za to děkuji. A držím pesticky, hlavně zdraví.

knakyna
autor
10. kvě 2019

@jitulka87 Spíše mám strach z umisteni placenty, než z prasknutí jizvy. Víš už, zda porod bude opět císařskym řezem?

knakyna
autor
10. kvě 2019

@merope moc děkuji za reakci, bohužel už nejsem nejmladší a 2 roky je hodně dlouhá doba. Ale snad lékaři povolí a bude to moci být i dříve. Přeji Ti hodně štěstí, aby bylo všechno v poradku.

jitulka87
10. kvě 2019

@knakyna ano, bude opět císařem a já jsem i ráda. Byla bych nerv, aby se malému něco nestalo. To vydržím 😊 jinak mně obecně lékaři (porodnice, neonatologie, net) řikali čekat aspoň 6m. Má gynekoložka o tom nechtěla slyšet, chtěla 2 roky. Pak aspoň rok. No a na kontrole po 8m (po půl roce od porodu jsem nebyla na KO) mi sama dala zelenou, že je vše ok. Naší zkázou byl oligohydramnion až nakonec bez plodovky úplně...a teď mám placentu na přední stěně a prý to bude i tak ok, vytáhla se nakonec až nad jizvu.

pav_la
10. kvě 2019

@knakyna Já podstoupila akutní sekci ve 25+2, rozběhl se mi porod (přesnou příčinu jsem se nedozvěděla, zřejmě infekce), jednalo se o dvojčetné těhotenství. Necelé 3 roky po SC jsem rodila přirozeně syna v termínu. Celé těhotenství bylo bez problémů. Držím palce, ať vše dobře dopadne.

merope
10. kvě 2019

@knakyna Tak 2 roky mezi císaři - tzn. rok mezi těhotenstvími. Na druhou stranu jak píše jitulka87 - záleží i na tom, jak se hojí jizva a jak moc chceš jít do rizika. Jsou holky, co otěhotní 2 měsíce po císaři a vše je nakonec v pohodě. Držím pěstičky - já až zpětně zjišťuji, jaká všechna rizika mi drobek přešel, o kterých jsem ani nevěděla a jak bylo fajn, že jsem ho dokázala donosit až do toho 33tt (ač po porodu se mi úplně zbláznil organismus, protože posledních 14 dní už to byl fakt boj o každý den, pořád jsem pila odvodňovací čaje a snažila se zpomalit otoky na max půl kila denně - a pak ta voda šla pryč).

knakyna
autor
13. kvě 2019

@jitulka87 přeji Ti hodně štěstí. Z umístění placenty mám opravdu velký strach. Ještě musím počkat pár měsíců a snad se také dočkáme. Slovo neonatologie mi nahání hrůzu. Jsou tam báječní lékaři, ale po naší zkušenosti už nevěřím ničemu. Buď silná a všechno bude v poradku, uvidíš.

knakyna
autor
13. kvě 2019

@pav_la moc děkuji za odpověď. Každá pozitivní zkušenost mi dává naději a sílu.

knakyna
autor
13. kvě 2019

@merope vím, že je to hodně individuální. U mě bylo vše v pořádku a pak z ničeho nic obrovské problémy v podobě masivního krvaceni. Rve mi srdce, když vidím ty nezodpovědné budoucí maminky...

jitulka87
13. kvě 2019

@knakyna děkuji. S placentou nic nenaděláme. Ale neboj, lékaři si poradí..

sylviana
27. únor 2020

Ahoj, já měla akutního císaře ve 24+5tt loni v květnu. Také kvůli abrupci placenty. Mě se ale odloučila celá a malý zemřel ještě v děloze. Po všech vyšetřeních se na důvod nepřišlo. 2 roky jsem čekat nemohla, je mi už skoro 40. Tak po 8 měs. jsem znova těhotná, a ke všemu s dvojčátky, teď jsme v 11tt. Tak jsem sama zvědavá, jak dopadneme.

jitulka87
27. únor 2020

@sylviana preju hodne stesti vam trem. Snad tentokrat bude vsechno dobre. Urcite vas budou po 24tt vice hlidat.

sylviana
28. únor 2020

@jitulka87 děkujeme. Už teď mě gynekolog hlídá víc. Je to hlavně i kvůli dvojčátkům. A brzo začnu chodit i do rizikovky. @knakyna a co ty? Ještě čekáte?

knakyna
autor
29. únor 2020

@sylviana Ahoj, ano, ještě jsme stále 2v1. Placenta se sice vytáhla jen 2.5 cm, ale malý roste tak jak má a všechno ostatní je také v pořádku. V pondělí jdu na poslední kontrolu ke svému lékaři, a ten už nás bude objednávat do porodnice. Jsem zvědavá co mi poví, jak bude probíhat porod a zda mě nechají do konce.

knakyna
autor
29. únor 2020

@sylviana Mrzí mě, že se neví důvod. I když mě ho také neřekli. Přeji vám hodně štěstí v tehotenstvi. Teď už jistě bude všechno v pořádku. Já jsem již v 9tem měsíci. Ale stále nevím termín cisarskeho řezu, myslím, že normální porod mi ani v nemocnici nedoporuči. Otehotnela jsem již 5 měsíců po prvním akutním císaři. Je mi už také 35 a partnerovi 40.

sylviana
2. bře 2020

@knakyna tak to mě moc těší, že je u vás tentokrát vše, jak má být. A moc držím palce, ať ten zbytek těhotenství už zvládneš a vše se povede, už je to za chvilku.
Nás čeká příští týden první screening už rovnou v rizikovce ve FN, moc doufám, že nás budou hlídat.
Brala jsi v těhotenství nějaké léky jako imunomodulaci? Progesteron nebo miniheparin. Mě gynekolog nic nedal, že prý je čas😥

knakyna
autor
2. bře 2020

@sylviana Děkuji, jsi hodná. Dnes po vyšetření jedu hned zítra do porodnice, tam mi už snad řeknou termín cisarskeho řezu. Jinak celé těhotenství užívám utrogestan. 1-0-2. Dále zelezo a vitamíny a kyselinu listovou. Léky užívám už od úplného začátku ve stejném poměru. Ale pokud Ti nic nedal, tak je určitě všechno v pořádku. Lékaři ví co dělají.

knakyna
autor
2. bře 2020

@sylviana A zapomněla jsem na magnezium asi od 20 tt. Lékař mi předepisuje sáček magnosolv jednou, až 2x denně, podle potřeby. Teď už mi hodně tvrdne břicho, tak si občas vezmu 2 a jindy jeden.

sylviana
2. bře 2020

@knakyna děkuju. Teď už by to prcek určitě zvládnul, tak držím palce, ať ti to naplánují, co nejdřív a jste oba v pořádku. Já beru už 8 měsíců femibion. Tam jsou vitamíny a naštěpená listovka a železo si ještě doplňuji zvlášť. Mrzí mě, že mi gynekolog nedal utrogestan nebo miniheparin od začátku... a zase si o to řeknu v rizikovce příští týden a tam se snad na to budou dívat trochu jinak.

lennus
2. bře 2020

@knakyna Ahoj, zažila jsem totéž, syn zemřel po porodu ve 23. t., došlo k abrupci placenty. Prý se to neopakuje - abrupce, myslím, ale byla jsem riziková a hlídaná kvůli předchozí diagnóze - první syn narozen ve 33+1, pak potrat v 11.t. a v tom 23. byla právě sekce minor. Teď máme donošenou holčičku, dokonce jsem rodila přirozeně, i když se spíš většina dr klanila k další sekci. Hodně mě hlídali a chodila jsem na imunologii.
Je mi líto tvoje ztráta, je to velká bolest, chce to čas, mně pomohla i psycholožka, dej si čas na truchlení a vše si prožij. Klidně napiš.

lennus
2. bře 2020

@knakyna Já otěhotněla skoro osm měsíců po sekci. Vidím, že už se ti blíží termín, držím palce. Pošlu ti svůj příběh - poslední porod, vše bylo úžasné!

knakyna
autor
6. bře 2020

@sylviana Myslím, že pokud není potřeba, tak je určitě všechno v pořádku. Dnes jsem byla na hematologii a heparin nejsem dostala až jeden den před operací, a pak 6ti neděli a podle kontrol déle. Operací mám naplánovanou na 38+0 tt. Tak chystám posledních pár věcí pro malého. Femebion jsem v minulosti také užívala. Ale nyní mám jen tehotenske vitamíny.

knakyna
autor
6. bře 2020

@lennus Děkuji za podporu. A za zaslání příběhu. Já už mám naplánovanou operaci na 38+0, což je za 3 týdny. Také mě hodně hlídají a na syna se všichni už moc těšíme. Nejvíce asi nejstarší syn. Ten by snad nejraději byl v nemocnici se mnou. 😀

sylviana
10. bře 2020

@knakyna to zní moc fajn, už jen tři týdny. Moc držím palce až je všechno jen a jen v pořádku.
Nás čeká zítra první screening a pozítří rizikovka. Modlím se každý den, přece jen žádné dítko ještě nemám, jen tu špatnou zkušenost, tak bojuju se strachem. Ale moc doufám že smůlu už máme vybranou.
Ještě jednou všechno nej

knakyna
autor
10. bře 2020

@sylviana Ahoj, všechno bude v pořádku. Určitě už jste si tu smůlu vybrali. A dvojčatka ti to vynahradi. 🙂 Jinak heparin si budu pichat až po operaci 2 měsíce a jednu injekci 15 hodin před operací. Screening a vyšetření Ti určitě dopadne dobře. Moc na Tebe budu myslet a budu čekat na zprávu. Teď už mám jen 16 dní do operace. Také z ní mám obavy, ale teď už jsme téměř v cíli, tak na to zkouším nemyslet.

sylviana
13. bře 2020

@knakyna děkuju za podporu. U nás to momentálně vypadá dobře. Screening je v pořádku, asi ani nepůjdu na odběr plodovky. Byl by to u dvojčátek risk navíc. V rizikovce už si mě vedou a dali mi sami od sebe fraxiparine, ten si už od včera píchám. Tak jsem klidnější.
Vy už jen 13 dní... to už uteče, a budeš mít miminko na světě.

knakyna
autor
14. bře 2020

@sylviana To jsem ráda, že všechno dopadlo dobře. 😀 Moc na vás myslím. Nam se to blíží každým dnem. Ale díky médiím mám teď obavy snad úplně ze všech a ze všeho.

sylviana
14. bře 2020

@knakyna děkujeme. Moc Vám držím palce. Nevěřím, že by se ten virus dostal na porodnické oddělení, tam si na to určitě dávají zvýšený pozor, aby neohrozili dětičky. Bude to v pořádku!

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru