icon

V porodnici s partnerem nebo sama? Výhody a nevýhody doprovodu.

yanabella
27. zář 2024

V porodnici kde planuju rodit je moznost nadstandard pokoje s neomezenymi navstevami nebo doprovodu kdy partner taky spi pres noc na pokoji. Samozrejme za priplatek a pokud je volne misto. Co myslite ze je lepsi? Stejne budu asi po porodu jenom lezet v bolestech nebo kojit takze byt sama se sebou nemusi byt problem ale nevim jestli se nebudu v noci bat byt sama na pokoji v nemocnici. Vy co jste uz rodili, co doporucujete? Pritel by rad ostal i pres noc a ja nevim co by bylo lepsi, a precejen je to celkem dost penez.

Strana
z2
veronicka89
28. zář 2024

@kubesovaadelka nerodila jsem v cr ... a opravdu di nepamatuju , ze by nas uklizecky jakkoliv obtezovaly...

Je mozne ze sly potichounku na wc ktere bylo u vchodovych dveri, ale podle me se tak 1x za den vytrelo a dobre ...a urcite ne v 7 🙂

Takze ono to asi jde udelat ;)

konidana
28. zář 2024

@veronicka89 uklizecky v pohode ale mezi 6.a7.tam stejnak nabehne sestra a nutne ti denne meri teplotu a ja nevim co jeste🙄. Teda myslim ze to tak bylo. V nemocnici jsem byla celkem 4x a z toho 2x porod.

veronicka89
28. zář 2024

@konidana teplotu mi teda nemeril nikdo snad za celou dobu ...pred 8 tam teda nikdo nebyl a kdyz jsme spali dali snidani a sli potichu pryc ...

veronicka89
28. zář 2024

@konidana ja krom porodu nebyla a me stvalo nejvic prave ze hsem tam mela cizi zenskou s miminem...nejdriv i dokonce 2...

A to me strasne vadilo... Personal me nerusil vubec 🙂 spise naopak , se v noci sel teptat kdyz jsme nespali jestöi chceme s necim pomoct 🙂

exbordelar
28. zář 2024

Ono je to tim, ze porodnice je furt soucast nemocnice a tudiz se na ni automaticky vztahuji nemocnicni pravidla - prisna hygiena, pravidelne mereni vseho mozneho apod.
Ze to vlastne jde i jinak, a ze fyziologicky porod neni nemoc a muze mit benevolentnejsi peci, tak na to e prichazi teprve postupne. V nemocnicich je stale personal, ktery patri do te starsi generace, a ti jsou zvykli delat to takto. Az se ta mlada a svezi generace infiltruje do vedeni, budou ty zmeny vyraznejsi. Ale uz ted vidim veliky pokrok a porodnice jdoucim dal tim vic s dobou.

felis
28. zář 2024

@yanabella ahoj, rodila jsem před 17ti lety a byla pak na normálním pokoji oo třech. Jestli budu rodit podruhé, tak chci nadstandard. Nejsem zvědavá na žádnou další rodicku a chci mít muže a dceru co nejvíc u sebe. Dceři je 17 a má ve škole dost odpolední vyučování, takže než by se dohrabala, tak bude po návštěvních hodinách. Můj muž může pracovat odkudkoliv. Chci mít klid a pokoj svatý a užívat si první chvíle s mimi.
Prosím Te, děsně mě zarazila formulka, že budeš v bolestech. Kdo Ti tu formulku do hlavy vložil?
Není to tak hrozný... jooo, taha vsechno, jizvy se hojí, ale o žádným lezení v bolestech po normálním fyziologickem porodu se nedá mluvit. Pro mě je návštěva zubaře stokrát horší 😀 a radši bych rodila než v křesle otevírala tlamu 😆

me_druhe_ja
28. zář 2024

@lvl16 já zase znám spoustu žen, včetně mě, který by klidně zůstaly měsíc v porodnici😀 teda poprvé ne, to bylo speciální skrz tu diagnózu u M, to mám porodnici totálně v mlze, ale podruhe?😀 šla jsem dřív o den díky tomu, že mi chyběl M. a furt měl teprve rok a čtvrt🙂 ale nebýt toho, nic mi tam nechybělo. 😀 uklízečky mi uklízely, jídlo nosily sestřičky až do postele (a ve fr porodnici bylo jídlo fakt výborný), nemusela jsem nic dělat, jen ležet a kojit. 😀 klidně měsíc😀

barulina
28. zář 2024

@gruyerre mám za to, že každá nastávající matka si uvědomuje, že ne vždy vše musí proběhnout bez komplikací. Na to není potřeba strašení.

gruyerre
28. zář 2024

@barulina ano, ale jít do prodnice s tím, že určitě budu mít komplikace a určitě se budu svíjet bolestmi po porodu, není v pořádku

kubesovaadelka
28. zář 2024

@veronicka89 no u nás je jediné pravidlo a to pokud je na pokoji spící tatínek, tak se neuklízí. Jinak se prostě musí skrze nařízení zeshora

lenerka1
28. zář 2024

@exbordelar No také mě jedna starší sestřička přesvědčovala, že jim mám dítě nechat a odpočinout si (já po rychlém pohodovému porodu naspídovaná hormonama připravena na cokoliv - ne, díky, proč?), takže i dnes se najdou lidé s jiným smýšlením. Ale už moje mamča před 37 lety měla ségru u sebe...tehdá to ale byla novinka. Takže mě trochu překvapilo, že za tu dobu to veřejnost nevnímá jako běžnou věc (samozřejmě se bavíme o nekomplikovaných porodech a zdravých novorozencích).

veronicka89
28. zář 2024

@kubesovaadelka spici tatinek 😀 to je teda ...chudacek a spici maminka neni nahodou dulezitejsi?

alice180
28. zář 2024

Jak má všechno pro a proti tak tady taky. Když si sama na pokoji. Máš tam svuj klid. Pakliže ses s jinýma ženskýma tak na jednu stranu, když se jdeš osprchnout tak to mimino tam není samo. Můžeš pokecat s jinou ženskou. Ale tím ta pozitiva konci. Mě strcili po sekci k ženský na pokoj, ta už to tam měla zařízený ,,jako doma" takže jsem byla takovej narušitel a i tak se ke mně chovala. Když mi sestra řekla, ať se skočím osprchnout to už bylo k večeru druhý den po sekci a já namitla, že malá pláče. Tak sestra prej že druhá maminka na ni koukne. Milá druhá maminka odvětila, že určitě ne že má strach. Následně večer zabavila ovladač od tv kamsi si ho strčila do postele a uchrapala a já při televizi prostě neusnu , takže jsem cumakovala do rána. Druhý den šla domů. Pak přišla jiná paní, ta byla v pohodě, povídaly jsme si. Akorát v noci chrapala😀

moncheris
28. zář 2024

Já rodila poprvé v době korony a na pokoji jsme byli tři. To bylo celkem náročné, zvlášť díky té jedné mamince...ale za to, že byly zakázané návštěvy jsem byla celkem ráda...přeci jen jsem nechtěla řešit návštěvy širší rodiny a jak jim taktně naznačit, že chci třeba kojit...druhý a třetí porod jsem měla teď nedávno a byla jsem vděčná za to, že jsem na pokoji sama s miminkem. Manžel chodil na návštěvy a pak za dětmi domů, takže to jsme ani moc nepřemýšleli nad tím, že by byl s námi. Myslím si ale, že je to dost individuální a o nátuře vás dvou. Pokud ti je partner oporou a nemusí být jinde, tak proč ne. Může ti miminko pohlídat, až půjdeš na WC, do sprchy...bude ti oporou, až budeš unavená a čelit tlaku vážení a dokrmování - bohužel pro mne bylo tohle snad nejhorší v té porodnici, hlavně poprvé, když mne to "překvapilo". Druhý den po porodu je náročný, tak tě třeba ai bude moc vystřídat v péči o miminko 🙂
Takže jak se cítíš a jak vám to vyhovuje 🙂 Držím palce ❤️🍀

pampelina18
28. zář 2024

Ne je to zbytečný. O dítě se máš starat ty ne tvůj chlap

lennus
28. zář 2024

@yanabella Za sebe doporučuji investovat do nadstandardu a být tam s partnerem, který ti může být při ruce a užijete si ty první chvíle spolu.

Po prvním porodu o 7 týdnů dříve šel syn do inkubátoru, na pokoji byla fajn mamina, pomohla mi a poradila, pak jsem rodila ve 23.t. císařem, to jsem byla na JIPce po sekci minor a bylo mi hrozně, naposledy vše rychlé, i tak mě rozčilovalo, jak tam furt někdo courá - uklízečka, sestry, měřit teplotu, kontrolovat atd. Měla jsem na pokoji prvorodičku po císaři, mě celkem nechali být, ale vadilo mi to courání, řešili spíš ji. Odcházela jsem dřív - ambulantní porod, ale po všech vyšetřeních a doma mi bylo báječně, manžel uvařil, šla jsem si lehnout, on byl v obýváku se starším a naší novorozenou. Všude dobře, doma nejlíp, ale jsou i ženy, které si tam prý odpočinout. Já mám ráda svoji stravu, svoji postel. Rodit znovu, jdu hned domů.

Případně jsou i možnosti po sekci být všichni spolu na nadstandardu, kdy se partner stará, u nás stále málo, ženám evidentně ta separace nevadí, v zahraničí je to už celkem standard.

drep
28. zář 2024

Naprosto si neumím představit být na pokoji s dalšíma matkama, byla jsem tak po porodu asi půl dne, než se uvolnil nadstandard a bylo to příšerný. Naopak manžela bych tam uvítala, je to naše společné dítě a bylo by fajn i ty první okamžiky zažívat spolu, vystřídat se při konejšení, líp bych spala. Za mě to má jedině výhody.

korin
28. zář 2024

Neměla jsem nadstandard ani jednou a bylo to vždycky v pohodě. Takže porovnání nemám 🙂 Jeden známý mi vysvětloval, že nebýt nadstandardu, tak by po návratu ženy z porodnice nevěděl, jak dítě vzít či přebalit. Můžu tě ujistit, že můj chlap to zvládl i tak a můj "náskok" rychle dohnal.

kubesovaadelka
28. zář 2024

@veronicka89 hele já jsem, když to řeknu blbě, jen blbá uklízečka brigádnice při rodičovské, být to na mě, je to jinak, ale takhle se musí jen poslouchat nařízení zeshora. Takže tak. Samozřejmě když maminka spí, tak potichu se jen vytře, utre záchod, vynese koš, určitě ji tam nebudu čistit topení nebo umývat okna

veronicka89
28. zář 2024

@kubesovaadelka to neni vubec mysleno na tebe osobne ;)

Spis prave na to co mate v narizenich...ptz vim ze u me to takhle v porodnici nebylo...od poslani tatinka domu, po nejake habity , cepice , desinfekce 😀 a nasledne ṣ̌urovani pokoje...

Ono az na to wc a kos , pokud se nemeni voda a hadry apod po kazdem pokoji , je riziko nemocnicnich bacilu jeste nebezpecnejsi , nez kdyby se tam bevytiralo vubec ...😆

aktakd
28. zář 2024

@yanabella Na nadstandardu jsem nebyla ani jednou a vůbec mi to nevadilo, ale "naše" porodnice, teda pokud to kapacita dovoluje, dává na pokoj samostatně a tak jsem byla s někým jen část pobytu. + celodenní návštěvy.
Manžel chodil na návštěvy a stačilo to. A to jen u prvního porodu, u těch dalších už byl spíš hlavně doma s dětma a nějak mi to nevadilo. Naše děti až na jednu výjimku vše řádně prospaly, takže další ruce nebyly potřeba. Sprchu a wc jsem zvládla normálně, dítě má v postýlce monitor dechu. Manžel mi tam nechyběl, mohla jsem si v klidu číst. Po císaři je to samozřejmě jiné. Takže já bych za to ty peníze nedala a jela pak raději na nějaký fajn víkend.

kubesovaadelka
28. zář 2024

@veronicka89 samozřejmě chápu, v kyblech ke desinfekce, která bacily ničí, ale, však to známe, hadry máme 4 a to rozdělené (každá na něco) ale a mopy na každý pokoj jeden, takže teoreticky, by to mělo být sterilní. Ale, záleží na uklízečce atp.

ludmilka90
28. zář 2024

Za mě určitě vzít nadstandard. Než se mi jeden uvolnil, tak jsme byly na pokoji 2, postele byly sice oddělené plentou, ale rušily jsme se navzájem. Pobyt se mi sice prodloužil, ale nelituji. Máš svůj klid a s miminkem můžete být nerušeně spolu 🙂 a navíc dělit se o sprchu a wc s někým jiným nebylo příjemné 😁

tereziezavily
29. zář 2024

@pampelina18 A to jako proč? 😀

lennus
29. zář 2024

@tereziezavily Teď to čtu, trošku zastaralý přístup, že? 😃

dashyyy
30. zář 2024

Já jsem u prvního porodu byla hrozně vděčná za spolubydlící, zkušenou matku, ta mi poradila takových fíglů, to bylo fakt super. Vnesla do mojí paniky hrozný klid a mně to strašně moc pomohlo. S chlapem bychom se v té panice u prvního dítěte akorát podporovali 😀 u druhého jsem chtěla nadstan. ale nebyl volný, tak jsem měla spolubydlu taky fajn, ale měla náročné dítko, to jsem se fakt těšila domů

Strana
z2