Ztráta intimity v porodnici
Ahoj všem....možná trochu banální téma, ale nějak se mi propírá poslední dobou v hlavě. Tím, že se blíží termín.....mimčo je chtěné a je to holčička, těhotenství probíhá dobře, ale mne napadají myšlenky, jak to bude v porodnici, naprostá ztráta intimity, snad porod ani neřeším, nějak se to dát musí, ale potom na poporodním pokoji, jak člověk čte, "sestra cpala prso dítěti do pusy atd." , no, já jsem docela stydlivka před cizími lidmi a jaksi nevím, jestli budu schopná tohle v porodnici ustát, před sestrami a jinými maminkami, natož návštěvou byť z rodiny, tohle je prostě intimní věc, se kterou se hodlám s mimčem zavřít a basta. Já jsem donedávna měla problém i jít ke gynekologovi, samozřejmě v těhotenství chodím, ale pocity nic moc....řešením snad nadstandard, abych se nemusela ukazovat, ale jestli bude volný....jak tohle máte vy prvorodičky anebo vy, co už děti máte, jak to v porodnici pak probíhá z téhle stránky nebo je to po narození mimča mamce už pak jedno, že musí ukazovat prsa kdekoliv?
@mrskato Mam v dosahu 2 okresni porodnice a v obou, bohuzel, navstevy na pokoj muzou. Boty teda necjavaj na chodbe, co jsem videla pri prohlidce interieru.
Holky já jsem rodila čtyřikrát a u porodu mi to bylo naprosto jedno,že spousta lidí mě vidí jen tak. dokonce jsem podepsala,že se mohou účastnit i medici a studentky na porodní asistentky. Tak někde se to přece naučit musí... Na pokoji šestinedělí je v Ostravě naprosto normální,že návštěvy chodí na pokoj. Jen jednou byl tedy zákaz návštěv kvůli chřipce,ale to v celé nemocnici. Mi zase přijde v pořádku,že se rodina přijde podívat na miminko a maminku,líbí se mi to víc,než stát s mimčem někde na chodbě,kde projde mnohem víc lidí,profukuje... A než měly přijít návštěvy,tak jsem se vždy snažila mimčo nakojit,ať pak nemusím,jak tam budou,ale i to se stalo a bylo mi to docela jedno. Stejně se všechny návštěvy staraly jen o tu svou maminku a miminko a po ostatních jim bylo houby. V porodnici prostě člověk musí s určitou ztrátou intimity počítat,ale vždyť to trvá jen pár dní,žádná hrůza 😎
@mrskato
@jipe Třeba v Brně Bohunicích normálně návštěvy na pokoj můžou (i na standard), ovšem je tam i místo pro posezení na chodbě, kdo chce "klid". Já původně nadstandard ani nechtěla, nakonec jsem za něj byla ráda, ale teda především z důvodů polohovatelné postele, měla jsem po císaři a na JIP byly normálně ty starý vysoký, já jako malá a ještě s rozřezaným břichem jsem měla fakt problém z postele slézt a ještě na ní vylézt. Já nechápu, že to už není běžné zařízení všech pokojů, ty výškově polohovatelné postele!
No a jinak je to podle mě vždy o přístupu a taktnosti, pokud bych potřebovala nakojit a na pokoji by měla druhá maminka návštěvu, tak je slušně poprosím, jestli by mohli laskavě jít ven (před úplně cizími lidmi bych teda taky nekojila)
@sindy2 ahojky, taky jsem si to nedokázala představit mela jsem tedy nadstandardní pokoj kde jsem ležela sama, ale jelikož mi kojení že začátku nešlo a malý se nechtěl přisavat, tak jsem byla ráda že mi vždy sestřičky pomohli..... Snažila jsem se sama ale když třeba 15 min brecel nez se prisal tak jsem z toho byla kolikrát nervní akorát.... A ted už mi to ani nepřijde.... Kojim prostě všude, holt když má hlad tak mu dam.... Většinou si Sednu tak aby nebylo nic vidět a nic vidět většinou není🙂)))
Ahoj,ja teda úplně stydliva nejsem. Ale po osobní zkušenosti.. první minci,12 hodin na porodnim sále sále pak sekce,13 dní na odd.sestinedeli z důvodu infekce do o.rány.. mi nakonec bylo sumafuk,zda mi u porodu/vizity/kojení stojí jeden člověk nebo 5. Hlavně když poradí,postarají se a všechno dobře dopadne. A souhlasím s Verka4d pár dní a jste doma ;)
*první mimčo
Ja bych tohle fakt neresila.. jestli me nekdo vidi bylo uplne to posledni, co jsem v tu chvili resila... resila jsem miminko, jak se o nej postarat, jak prebalit, jak vykoupat, jak se vyspat.. jestli nejaky cizi clovek uvidi treba moje prso je fakt uplne jedno..
Já myslim holky,že ono pokud se na tebe diva odborný personal- sestřičky,doktoři atd,je to neco jinyho,než když přijde k Vám na třílůžkový pokoj rodina od Vaši spolubydlící o pěti lidech :-/ to mě hodně vadilo... Člověk tam neustale chodí v košili atd...ja se tedy taky stydím a příště jedine nadstandart...
Navíc když jsem rodila poprvé,byla to porodnice ve Valmezu.Lezela jsem na třílůžkáči a holka vedle mně pocházela asi o dve vesnice dale,než bydlím já.Za ní neustale chodilo procesí lidí a bohužel -já ty lidi znala a znám do teď,tudíž pro mne hodne potupné aby mě někdo "známý" a pritom nekdo mi neblizký viděl v takoveto situaci :-/
@sindy2 chápu tvoje obavy, taky jsem stydlivá, nesnáším ani společný sprchy někde na bazéně. U prvního porodu se u mě na závěr porodu nahrnulo pár lidí, dceru rozdýchávali, v té chvíli jsme to vůbec nevnímala, že je tam tolik lidí. Dcera pak byla na JIP, kam jsem za ní chodila, poprvé se mnou šla i laktační, abychom zkusily kojení, bylo tam spousta matek, ale každá se starala o své dítě, nikdo neměl čas hledět na ostatní. Takže tam jsem se posadila do křesla a společně s laktační jsme ji přikládaly. Ona byla velmi příjemná, neměla jsem před ní problém. Pak na pokoji jsme byly dvě, nebyl problém si sednout při kojení zády k druhé, ale zase, každá matka má většinou práci se svým dítkem, nemá čas hledět na druhé. Před návštěvama jsem nekojila, taky tam neseděly x hodin, podívaly se na miminko, povykládaly a šly. NEmám pocit, že bych ukazovala prsa každému na počkání, je jen na tobě, komu je chceš ukazovat. 🙂
@sindy2 u porodu toho moc nenařešíš, nad tím není potřeba ani moc přemýšlet. Pak doporučuji nadstandard, pokud bude volný. To je aspoň jistota, že tě nebude očumovat cizí návštěva. Jestli se ti nebude líbit přístup personálu (nevyžádané rady, příliš vlezlá instruktáž a pod.), tak se stačí ozvat 🙂 Když to bude potřeba, tak důrazně. A problém vyřešen 🙂
@ewiiika Ale mi to třeba nepřijde vůbec potupné,vždyť ti lidé určitě měli radost i z Vašeho miminka a přáli Vám jen to nejlepší. Co je potupného na tom,že Vás někdo známý vidí v nemocnici v noční košili? Ono je to přece v porodnici,nemocnici jako takové a všech zdravotních zařízeních,ústavech,domovech pro seniory hodně podobné ... s tím přece každý počítá a vůbec si nemyslím, že by to návštěvy braly nějak zle a ani já jako pacient to tak přece nemůžu brát,ať už je to oddělení šestinedělí,nebo pooperační po slepáku,autonehodě... jednou je to prostě zdravotní zařízení,jsou tam pacienti v pyžamech a mají různé problémy,ale od toho ty nemocnice přeci jsou,ne? 😉 Nemyslím to nijak zle,jen že přehnaný stud do takových situací podle mě nepatří... Jenže každá to máme samozřejmě jinak,velké stydlínky asi trpí,no. I když dle mého naprosto zbytečně. 🙂
@ewiiika pro mě je tohle nepředstavitelné, šíleně by mi to vadilo. Já měla nadstandard u obou dětí, plánuji i teď. Kdyby nebyl, tak snad na reverz odejdu radši domů, pokud bychom já i miminko byli v pořádku.
@verka4d každá na to máme jiný názor... ☹ pro mě to opravdu nebylo příjemné... Ono hodne zaleží na sebevědomí,některá z maminek tady psala,ze zvazuje i to,ze by manžela u porodu odmítla.Ja ji chápu a zvazuji to same,strasne se za sebe stydím a i pred partnerem mam problem. Ale to ke zase sto lidí sto názoru 🙂
@ewiiika Tak jasně,já jsem se přece nechtěla nikoho dotknout,nemyslela jsem to zle... Jen já to mám prostě jinak než Vy,ne líp,prostě jinak,tak možná proto je to pro mě nepochopitelné. Samozřejmě pokud je to pro Vás opravdu velký problém a trápíte se tím,pak je jistě lepší ten nadstandart. Já jsem ho nepotřebovala,ale ano,každá to máme jinak... 🙂
@zuzineckah já to probrala i s přítelem a i on souhlasi s nadstandardem. Bude to moje druhé mimčo ale pri představě,že by to bylo opět na třílůžkovém pokoji s takovým pohybem lidí,tak jak říkáš,raději domů nez se trápit :-/
@ewiiika to víš, že to tak je 🙂 a je to přirozené, každý člověk má určité věci nastaveny jinak.. Je to v pořádku 🙂 Mě třeba manžel nevadí, spíš jsem ráda, že tam byl a bude, pro mě obrovská psychická podpora. Ale nejsem schopna sdílet s cizími lidmi wc, sprchu a pod., obzvlášť ne po porodu a taky si neumím představit, že nemám chvilku klidu pro sebe a dítě (případně svoji rodinu), když tam neustále pendluje nějaká cizí návštěva. Ale věřím, že někomu to prostě nevadí a je mu jedno, co se kolem něj děje 🙂
@verka4d tohle je určitě čistě na chlapovi 🙂 manžel u porodu chtěl být, moc se těšil, celou dobu mi dělal legrácky a díky tomu jsem tu první dobu porodní prožila s úsměvem, fakt jsme se bavili 😀 šňůru nestříhal, k nohám nelezl, hezky od hlavy to kontroloval 😀 Podle jeho slov nejkrásnější zážitek, když byl první, kdo viděl syna... Teď tam chce být zas, já jsem ráda🙂 Ale kdyby nechtěl, nikdy bych ho nenutila, zvládla bych to i sama 🙂
@zuzineckah Jo,je to na něm,ale kdyby nechtěla třeba ta maminka a on ano,tak by zase měl respektovat její přání,myslím si... Nám to tak vyhovovalo,já jsem byla v klidu a on doma hlídal děti,prostě pohoda 😎
@zuzineckah Ale to už jsme trošku mimo původní téma zakladatelky... 🙂
@verka4d přesně, vzájemný respekt je důležitý 🙂
A tímto se omlouváme zakladatelce za off topic příspěvky 😎
@zuzineckah 🙂
Teď u druhého porodu (plánovaný císař) jsem poslušně odevzdala noční košili a hned proti mně vyšel anesteziolog (kterého jsem viděla poprvé), podával mi ruku a něco říkal, to teda byl zážitek 🙂 Když sestřička viděla, jak jsem vyplěštěná, tak mě tou košili při píchání spinálu obalila a při celé sekci jsem ji měla nahrnutou na prsou. A to prosím byl Motol, žádná čakradíra. Na šestinedělí jsem měla nadstandard, za ty peníze mi to stálo.
já nadstandart vřele doporučuji, nedá se to srovnat s normálním pokojem, u první dcery jsem ho bohužel neměla, bylo plno a katastrofa. Sprchy a zachody pro x lidí, na pokoji se mnou další dvě maminky. Jedna měla uřvané miminko, druhá strašně chrápala. Děs, za celý týden jsem naspala pár hodin po kouskách a byla uplně vyřízená. U druhého už naštěstí nadstandart volný byl a rozhodně peněz nelituji. Byla to paráda, všechno vklidu, spát jsem mohla kdy jsem chtěla. Na pokoji klid, návštěvy v pohodě na pokoji, nemuseli jsme čumět na chodbě, soukromí, sprcha záchod hned za dveřma. I telka na pokoji. Fakt to za to stojí, radši bych ušetřila na čemkoliv jiném, ale ten klid po porodu je nenahraditelný
Jsem také stydlivka co se týká intimních věcí. Ale po prvním porodu mi bylo všechno tak nějak jedno, naopak jsem byla ráda, že mi sestřičky pomohly, podívaly se, že je vše v pořádku, atd.
U obou porodů byl manžel se mnou a byla jsem moc ráda. Už kvůli té psychické podpoře. Když jsem měla ty největší kontrakce, držel mě celou dobu za ruku a já mu ji mačkala 😀
O nadstandardu jsem u prvního porodu také přemýšlela, ale když jsem rodila, nebylo tam volno. Nakonec jsem byla docela ráda. Jako vyjukaná prvorodička jsem chytla pokoj s fajn maminkou, která už měla druhé dítě a musím říct, že mi docela i poradila, když jsem něco nevěděla... Dodnes se občas vídáme 🙂 U druhého dítěte jsem nadstandard už ani nechtěla a nevadilo mi to. Ale každá to máme jinak 🙂
Já mám za sebou tedy jen jeden porod v Podolí, nadstandart by vyšel jak dovolená, takže i když jsem o něm původně uvažovala, pak jsem se na to vykašlala a byla jsem tak šťastná, vyšel na mě dvojlůžák, s bezvadnou maminkou která porodila ve stejný den jak já, domu jsme šly stejně, neumim si představit být na pokoji sama, chodila jsem se pořád sprchovat, na záchod a miminka jsme si hlídaly navzájem, bylo to super a nevim jak bych to jinak dělala ☹ Jinak jsme se domluvily, že návšětvy nám oběma na pokoji nevadí, takže dorazily celé rodiny, já se nestydím vůbec, a ona nekojila, takže pohodička. Při porodu mi to bylo jedno, že jsem celý den nahá, myslela jsem jen na malou, navíc při tak častých prohlídkách na konci těhu se člověk otrká 🙂 Před manželem se nestydím vůbec, jak jinak bysme taky vytvořili dceru, že 🙂 Každý to má holt jinak 😉 Ale pod oblečením vypadáme všichni stejně, tak je pro mě záhada, že to někdo tak hodně prožívá ...

Jak píšou maminky přede mnou....U obou porodů mě bylo jedno kolik je tam personálu,jestli jsem nahá apod. Po porodu doporučuju nadstandart,když je volný...Jsem také hodně stydliva a byla to správná volba!U nás chodí na vizitu pouze ošetřující gynekolog,bez sestřiček,to bylo také fajn a odpadá tím stud z ocumujiciho personálu...