icon

Ztráta intimity v porodnici

sindy2
4. kvě 2016

Ahoj všem....možná trochu banální téma, ale nějak se mi propírá poslední dobou v hlavě. Tím, že se blíží termín.....mimčo je chtěné a je to holčička, těhotenství probíhá dobře, ale mne napadají myšlenky, jak to bude v porodnici, naprostá ztráta intimity, snad porod ani neřeším, nějak se to dát musí, ale potom na poporodním pokoji, jak člověk čte, "sestra cpala prso dítěti do pusy atd." , no, já jsem docela stydlivka před cizími lidmi a jaksi nevím, jestli budu schopná tohle v porodnici ustát, před sestrami a jinými maminkami, natož návštěvou byť z rodiny, tohle je prostě intimní věc, se kterou se hodlám s mimčem zavřít a basta. Já jsem donedávna měla problém i jít ke gynekologovi, samozřejmě v těhotenství chodím, ale pocity nic moc....řešením snad nadstandard, abych se nemusela ukazovat, ale jestli bude volný....jak tohle máte vy prvorodičky anebo vy, co už děti máte, jak to v porodnici pak probíhá z téhle stránky nebo je to po narození mimča mamce už pak jedno, že musí ukazovat prsa kdekoliv?

Strana
z3
alicesky
5. kvě 2016

Ahoj, řešili jsme to (tedy klid a soukromí po porodu) ambulantním porodem a vlastní PA, která vedla porod a pak za námi jezdila každý den v prvních dnech po porodu a ohromná spokojenost. Možnost nadstandardu ani nebyla (byl plný, přítel by musel odjet a já zůstat na trochu strašlivém odd šestinedělí) a tak jsme odjížděli cca 14h po porodu. Příště bych to udělala znovu, nemám ráda nemocniční prostředí a dcerce ten klid doma také prospěl. PA mi vyprávěla jak na nadstandardu jedna její klientka počítala kolikrát někdo během dopoledne vstoupil do jejího pokoje a pokud se nepletu to číslo bylo kolem 25 krát. A to šlo o velmi malou porodnici (Rakovník). Tedy žádné velké soukromí... hodně štěstí

jika10
5. kvě 2016

Ahoj, tak já jsem po druhém porodu skončila na třílůžáku (Praha Motol) mimča nám na krmení vozili. S ženskýma jsme si padly do noty a nedělaly jsme si žádné naschvály, takže když přišla návštěva, tak jsme se vždy zeptaly ostatních, jestli jim to vadí nebo ne, že bude návštěva na pokoji. Když vadilo šlo se s návštěvou do jídelny. Ale co mi jako stydlivému člověku nejvíce vadilo, tak kontroly vložky a pipiny po porodu při vizitě

zuza01
5. kvě 2016

@sindy2 Já měla u první dcery nadstandard a u druhé ne. Na pokoji jsem měla moc milou maminku a její prsa jsem nikdy neviděla, ani ona moje 😉 Zas tak hrozné to není, asi se shodnu s příspěvkem nad mým, ukazování "jak to dole vypadá" před celou vizitou mi přišlo nejhorší.

alboo
5. kvě 2016

@sindy2 no, soukromí se moc neresi... ja si dovolit u nas na oddeleni to co si dovoli v porodnicich. Tak mam nejdriv po osobku a vzapeti vytykaci dopis. Po dvou hod na norml pokoji, sem si vyrvala nadstandart. A tim jak sem byla celkove neprijemna, tak me nechali celkem bejt. I třeba pri porodu mi řekli ze kdyz vyšetřování takhle spatne snasi, ze nebudou vyšetřovat každou hodin jak sou zvykli. Nicmene penize za nadstandart byli hodne dobré investovane úspory

kacikaci
5. kvě 2016

@sindy2 nečetla jsem předchozí komenty, ale pokud máš takové obavy, zkusila bych se poohlídnout po dule, ta Ti může pomoci v Tvém strachu, ale hlavně Tě podpoří v otázce intimity a soukromí..co se týče pobytu na novorozeneckém, to se dá vyřešit nadstandartním pokojem, pokud je v porodnici k dispozici..šla bych do něj..já na něm byla po obou porodech a za mě super..klid, soukromí..

marketa11112
5. kvě 2016

pokud mas s timto problém, zvol opravdu nadstandart. ja prsa nikde tedy moc neukazovala, ale rodila jsem predcasne. pak chodila do mistnosti odsávat mleko a vždy tam bylo vic maminek na jednou. ze zacatku mi to bylo neprijemne , ale po par dnech to prestanes resit.... jsi tam totiž minimalne 6 x za den. cela jedna strana byla prosklena a kolem chodili navstevy na jipku k inkubatorum, tak jsem se proste jen natočila obracene, trosku pretahla plast a bylo to.
když hlasil rozhlas na poporodnim : maminky jde vizita na vas pokoj, svleknete kalhotky, sundejte vlozky a lehnete si na zada s pokrcenyma nohama : rvala jsem smíchy az mi tekly slzy...jako si delaji srandu? to na me bylo moc. takze jsem se svlekala , když prisla lékařka.
pokud bych v nemocnici byla standartne par dni, beru nadstandart .. ja nevedela co bude, tak jsem byla 6 dni na klasickem pokoji, pak jsem sla na pokoj matek.. tam uz jsem nikoho nezajímala, nikdo me nehlidal, nekontroloval. na kontrolu jsem sla az ke sve gynekoložce a protože jsme sestinedeli ztravila v nemocnici , tak az po 2.5 mesicich. nikdo to neresil, citilajsme se ok a resila jsem hlavne dite.

bonulinka
5. kvě 2016

@sindy2 Pokud budeš bez poranění a kojení se bude dařit, tak není problém. Šitá jsem nebyla, takže mě od dveří jen pozdravili, zeptali se, zda je vše ok a šli...Kojení bylo taky ok, takže sestra snad ani prsa neviděla.

1nelinka
5. kvě 2016

My se teda o miminko zatim snazime ale jsme rozhodli ze budeme jednou rodit v soukromem zarizeni Meda.. Pronajimaji si saly a nadstandartni pokoje na Bulovce.. Stoji to 30tis a mas v tom vlastniho predem domluveneho porodnika a nadstandartni pokoj kde s tebou muze spat i manzel.. Vim ze je to dost ale ja chci byt proste v klidu vedet kdo me bude rodit, sama si porodnika vyberu a mam jistotu volneho nadstandartu

karlajasmine
5. kvě 2016

@1nelinka to je docela fajn.. nejvic mi po porodu bylo lito, ze ty prvni chvile s miminkem netravi i manzel, ale jenom ja..

lenicta
20. kvě 2016

Naruseni intimity u porodu jsem se tez desila. Nakonec jsem tam cele 4 hodiny na por.boxu litala naha, pac me nebavilo si porad sundavat a oblikat kosili cestou do vany (mela jsem vanu a super). A pak to bolelo tak, ze nahota byl ten posledni problem. Na 6nedeli pidobne. At mi saha na prsa kdo chce, hlavne at uz to tece a naucim se spravne kojit. A s kojenim pred lidmi nemam problem dpposud, kludne v parku na lavicce. Jasny, ze se schvalne nevystavuji, ale ani nikam nezalizam. Kojeni je prirozene a komu to vadi, at se nekouka. A pro me je dulezitejsi nakrnene a spokojene dite a je mi sumak, ze mi leze prso. Tak moc nechapu, ze se nekdo schovava pred vlastni rodinou. Jsko jo, ze zacatku sem byla trochu nervozni taky, ale preslo to. Jak rikam, spokojene nakojene dite je mi prednejsi :o)

lusesita25
20. kvě 2016

@marketa11112 boze tak to bych rvala a brecela smichy tez. Kde si toto zazila prosimte?

lennus
20. kvě 2016

@sindy2 Volila bych nadstandard nebo co nejdřív odejít, popř. ambulantní porod. A neboj se ozvat, pokud se Ti něco nelíbí, nikdo nemůže dělat nic proti tvé vůli. Když by byly potíže s kojením, najdi si dobrou laktační poradkyni a ta ti doma v klidu pomůže, u nás byla a byly to dobře vynaložené peníze.

Jen taková perlička, já nejsem teda vůbec stydlivá, ale vzpomínám si, jak jednou došel ráno na vizitu primář gynekologie, který byl velký fešák a mladý a já se v tu chvíli modlila - Pane Bože, ať se mi nedívá mezi nohy! 😀 Protože někdy se právě kontroluje poranění a vložka, jak moc krvácíš.

Držím palce!

lennus
20. kvě 2016

@1nelinka Tohle pořád existuje? Já myslela, že už dávno ne.

zuzalinkak
20. kvě 2016

Já jsem byla taky stydlivka, ale je fakt, že po porodu to šlo úplně stranou. V porodnici mi to bylo úplně fuk.. na porodním sále jsem ležela nahá s rozglábenýma nohama a bylo mi úplně jedno, kdo přijde, kam se podívá nebo kam šáhne. Co mi nebylo jedno, tak přítomnost manžela u zavádění čípků do konečníku.. jsem magor no. :D
Na pokoji na šestinedělí jsme byly tři, ale kojíš většinou v leže, takže stejně nic vidět není a když zrovna nekojíš, nepřebaluješ atp. tak spíš... neměla jsem pocit, že by bylo něco vidět nebo jakkoliv nepříjemný pocit. S prvním přiložením sestřička pomohla, ale pak už to bylo v pohodě a asistence nebyla potřeba. Doma jsem si říkala, že před manželem pohoda, ale vadilo mi to před mýma rodičema, před tchánovcema, nebo např. před bráchou a kamarádama... to jsem si říkala, že to teda ne a že budu chodit kojit do jiné místnosti. No ale po nějaké době - typuju max. 2 týdny, když jsem při návštěvě byla půl hodiny zavřená s mimčem mimo dění mi to prostě vadilo a začala jsem kojit jak exhibicionistka všude a je mi to fuk. 🙂)

bluelucy
20. kvě 2016

Jsem také stydlivá, a než jsem se ocitla v porodnici a slyšela jak to tam chodí - kontroly mamin na pokojích, přišlo mi to strašné a říkala jsem si vždyť na mě ty ostatní budou koukat. Ale pak je člověk tak nějak vtažen do zavedeného systému, že v podstatě nad tím ani nepřemýšlí, jestli se stydí nebo ne...ostatní maminy na pokoji byly kontrolovány stejně jako já...a nemyslím si, že některá okukovala, ty ostatní🙂

lusesita25
20. kvě 2016

Tak tak ono se to da delat i tak ze si pres prso hodim latkovou plenku a nakojim neni nic videt a vsichni jsou spokojeni 😀

lusesita25
20. kvě 2016

Hlavne kdyz si vemu kolik prsou a vagin uz videly tak je moje telo nevytrhne.

ito
20. kvě 2016

@monie2 "nehoda" se stat muze, ale s tim se pocita, nikdo to nebude komentovat jen pripadne vymeni kus latky pod tebou. Je to sup sup. Tak ale predpokladam, ze manzel bude drzet za ruku a bude u tvoji hlavy, tak i kdyby neco, tak to stejne neuvidi ... pokud neni takovy borec, ze se chce kukat tam dolu, to bych nedala ani ja. :D

iveta93
20. kvě 2016

@ito To tomu mému tvrdili taky, že bude u hlavy a nic neuvidí. Ve výsledku z toho porodu měl víc než já. Viděl všechno, ale ustál to. Kloubouk dolů. 😀 Jen s ním zamávala placenta, ale přešel to mlčením. 😀

1nelinka
20. kvě 2016

@lennus jako ze co neexistuje? Ta soukroma klinika Meda?

Strana
z3