icon

Ambulantní porod - Chrudim, Pardubice

krdla
8. srp 2016

Ahoj holky,

porod se mi blíží a tak začínám shánět pro mě nejvhodnější porodnici v okolí. Nejblíže to mám do Chrudimi. Ale... už od začátku jsem věděla, že pokud budeme obě v pořádku, nechci aby prťous zažil první týden někde v nemocničním prostředí, ale pěkně doma, s mámou a tátou. Tudíž jsem se rozhodla, že chci rodit ambulantně a nebo být v porodnici den, max. 2.
Mým přáním je také spíše pasivnější porod ze strany porodní asistentky a taky bych chtěla rodit v poloze, která mi bude pohodlná, ne nutně na zádech.
Tak jsem kontaktovala porodnici Chrudim, s tím, že bych u nich ráda rodila a to ambulantně a bylo mi řečeno, že do 24 hodin mi mimčo v žádném případě domů nepustí, standart doby ležení na odd šestinedělí je 4 dny, v Pardubicích to mají podobně.
Máte někdo zkušenosti v tomto ohledu s porodnicemi v Pardubickém kraji nebo se striktním odmítnutím propuštění domů? 🙂 😕

tahejhula
18. srp 2016

@anelamates Tak proste doktor nejdriv vysetri dve jine deti. Znovu pisu, ze nekde to jde. Jak je to mozne?

sisstin
18. srp 2016

@anelamates zarizeni za nas ma penize a ne male ;) je to sluzba a pokud nevyhovi klientum, klienti nebudou ;) coz se uz celkem masivne deje ;)

somalicats
18. srp 2016

@ulmanka0 Nemáš pravdu. Zákonný zástupce může péči o nezletilého odmítnout. Pouze v případě, kdy jde o přímé ohrožení života nezletilého, mají lékaři právo jednat bez ohledu na přání zákonného zástupce. A propuštění fyziologického novorozence není přímé ohrožení života.

Jinak k tomu případnému riziku úmrtí v porodnici: moje první dcera měla po porodu srdeční arytmii. Souhlasila jsem se čtyřiadvacetihodinovým monitoringem, protože pokud by měla zástavu přímo na pokoji, tak by to dopadlo úplně stejně, jako kdyby měla zástavu doma. Než bych zjistila, že netepe, tak by bylo po ní, to by nad tím novošem člověk musel stát čtyřiadvacet hodin denně a ani pobyt v porodnici by v takovém případě nevedl nutně k záchraně, to jen pokud by mi zkolabovala přímo v náručí.
Btw. i ten čtyřiadvacetihodinový monitoring mi umožňoval být u ní, kojit ji v případě potřeby (jen jsem si musela vždycky zavolat sestru, abychom ji mohly odpojit).
Stávají se případy, kdy dítě doma zemře, viz poslední případ toho pětiměsíčního dítka tuším v Kopřivnici - budete trvat na tom, že kojenec třeba do 1 roku věku stráví svůj život v nemocnici, aby se mu nedejbože něco nestalo? Asi těžko, že...

tahejhula
18. srp 2016

@sisstin To bylo ve Sternberku, ta legrace s dekami? 😂😂

sisstin
18. srp 2016

@tahejhula to nevim, ale byl to fail Agelu :D

tahejhula
18. srp 2016

@somalicats Mozna az do osmnacti let. Nekdo na nebozatka branit musi. Laicke matky nic nevi.

tahejhula
18. srp 2016

@sisstin To bylo uplne k placi. 😂

eficenka
18. srp 2016

@tahejhula
no rovnou porodit a nechat někomu jinému - přece by se jim doma mohlo něco stát... :D vlastně jsme jen nádoby, ze kterých vyndají dítě a patří jim ( tak se často chovají...)

sisstin
18. srp 2016

A Sids je proste sids, dite nahle zemre a nezachrani vam ho ani 100 monitoru. Dechove apnoe jsou normalni a pokud matka sve dite neodklada jinam na spanek, tak sama je nejlepsi "monitor", protoze se vzdycky vzbudi. Ja sama to citim, jako ze se nemuzu nadechnout, s malou klepnu a nadechne se. To jsou prirozeny matersky instinkty, ktery funguji, dokud nam je nekdo nepotlaci...

tahejhula
18. srp 2016

Ja fakt marne premyslim, cemu asi tak vadi, kdyz doktor vezme nejdriv Pepicka, Adelku a teprve potom tu Marusku, protoze mama byla ve sprse. Je zvlastni, ze nekde to neni problem.

sisstin
18. srp 2016

Stejne tak kojim pri kazdym zavrteni se, mala mi od narozeni nikdy v noci neplakala ani nikdy uplne neprocitla, protoze ji okamzite kojenim uspim.

mrs_v
18. srp 2016

@anelamates mně je jedno že ho neukousne,já si prostě nepřeju aby mi na dítě sahali cizí lidi.Jo proto jedu do porodnice kde můžu mít vlastní PA co mě podpoří v tom abych si to miminko sama chytla.Je to nejpřirozenější věc a nevidím důvod proč by to mělo být bráno jako "nadstandardní požadavek".

kajalka
18. srp 2016

@anelamates Nebudu pročítat dalších x stránek. Při porodu mi primář přes můj odpor ošklivě poranil dítě, musela jsem s ním poctivě rehabilitovat a následky si oba neseme dosud. Kdyby vyslechl mé přání a poté i můj odpor, dítě by se narodilo samo a zcela v pořádku. Opravdu, velmi mu děkuji za jeho "péči".

shine2015
18. srp 2016

@sromulenka neda mi to a musim se te zastat. Neprijde mi,ze jsi tu napsala neco tak strasneho....ma to hlavu i patu a moc nechapu,proc se fo Tebe tady holjy obouvaji...cetla jsem tedy tvoje 2 nebo 3prispevky,i kdyby,tak je to tvuj nazor a proc hned hazet kamenem...
Ja ma za sebou tri porody a doma bych nerodila ani za nic. Ano nemocnice neni pro me komfort jako doma ale jedna se tu o dite...a tam je dle me vzdy vetsi sance na zachranu uz jen z casoveho hlediska a v tom,ze vse maji hned po ruce.

At si rodi kazdy jak chce a kde chce,ale myslim si,ze takto reagovat na tvoje slusne vyjadtene prispevky mi prijdou uz pres caru....

A pokud te to uklidni,ja jsem vzdy v udivu,jak maminkam jde strasne o kazdou minutu s ditetem a vse aby mely tip top a hadaji se o domaci porody a jine veci a pak kdyz vidim,jak se ke svym detem chovaji po pul roce kdy jim dite breci nebo kdyz povyroste,krici na neho nebo ho dokonce uhodi....a v zaveru ty same se bily do prsou a bojovaly jak chteji to ci ono....ano,ne vsechny,ale porad jich je dost.....

Tudiz nic si z techto negativnich utocnych komentaru nedelej. Dal vykonavej svoji praci jak nejlip umis a vic neres. Mam pocit ze se tady zacinaji vesg cilene hadky...jsem tu po nekolika mesicich a zase dlouho neprijdu. Ztrata casu 😉 at se ti dari a ostatnim tez....

somalicats
18. srp 2016

@anelamates Ta organizace vyšetření je záležitostí špitálu. Jakto, že někde není problém s tím, že se matka sprchuje, tak jdou nejdřív na řadu ty, co přišly dřív, a sprchující matka se mezitím utře a dojede tam? Jak je možný, že mně přišla vždy sestra oznámit, že dnes bude probíhat ultrazvuk ledvin/vyšetření kyčlí, a že se tam můžu POMALU odebrat. Plánovali to tak, že vždy vyšetřovali těch miminek víc, takže matky mohly s dětmi pomalu v klídku docházet na vyšetření, doktor na nikoho čekat nemusel, protože když byla jedna zrovna na wc/ve sprše, tak prostě vzal tu, která tam už čekala... A vše šlo hladce.

sisstin
18. srp 2016

Pokud si nekdo preje mit rizeny porod, preje si dostavar rady od personalu, tak je mu to umozneno. Ale my, co si verime, vime, jak co chceme, to mame dost znesnadneny, pritom v podstate je to ulehceni prace. Pri porodu jsem byla jen ja a chlap, nikdo si nas nemusel vsimat, dr byl u me asi dve minuty. To samy sestinedeli, nic jsem od nikoho nepotrebovala. Proc to nekomu tak strasne vadi a furt chteji mit kontrolu nad vsim?

eficenka
18. srp 2016

@kajalka
a ještě máš být vděčná, že Ti dítě zachránil...
takových porodů jsou stovky.
zprasené zdravotníky a matce navykládají, že ona špatně tlačila atd atd a zahcránili mu život.
přitom by stačilo dát matku do dřepu, kleku, neurychlovat atd a porod by byl pohodový 🙂

kajalka
18. srp 2016

@eficenka Právě. Rodila jsem v kleku, ale připo+raná PA z primářovy služby mě skoro násilím přetočila na záda v době, kdy už se dítě dralo ven. Jsem zvědavá, jestli se se svojí vinou někdy vyrovnám.

anelamates
18. srp 2016

@tahejhula A řekla jsi jí - nebul, ale řekni sestře, že prostě tohle poslouchat nechceš. A kdyby to ještě zkusila, že si budeš stěžovat. Řekla? Pokud ano a nereagovala, je to jenom její problém.

betelgeuzz
18. srp 2016

@sromulenka ve Zlíně sestra oběhla pokoje a řekla, že bude probíhat kontrola kyčlí, ať si svlečem miminka. Pak obcházel ortoped, v každém pokoji pozdravil ,představil se, řekl, co bude dělat a miminka zkontroloval. A to je velká nemocnice, takže ono se to dá dělat různými způsoby 😉

terry1512
18. srp 2016

@shine2015 Já nevidím že by na @sromulenka někdo útočil.Jen prostě holky a i já si myslíme že tento přístup není v pořádku.A nemůže se pak příslušné oddělení divit že nemá pacienty tudíž peníze a že nemocnice jako taková má velmi špatnou pověst.Protože i když je to asi blbý špatnou zkušenost člověk většinou sdělí,Tu dobrou už méně často.

tahejhula
18. srp 2016

@anelamates Rekla, dokonce i pred sestrami jsem ji rekla, ze se nema nechat. 😂 Jenze ony si delaji sve i ty poporodni hormony. Zenska je po porodu citlivejsi, nemelo by se do ni jeste kopat.

mrs_v
18. srp 2016

@sisstin Bonding dečky byla porodnice Valmez a šlo o fotku k světovému týdnu respektu k porodu :D

shine2015
18. srp 2016

@eficenka v jinych zemich to tskto funguje,nikde neni materska s rodicakem az na 4roky...bezne se vyuzivaji jesle skolky pro hodne male deti. Stezovat si jako ze dite odevzdate mi prijde trochu mimo. Uvedomte si,ze oni Vam dite nechteji poskodit ani podobne jine veci. Nikdo Vam cilene ublizovat natoz brat deti nechce. Tim netvrdim,ze vsichni jsou perfektni. Ano najde se gyndar debil....ale mame v dnesni dobe moznost si vybrat. A uprimne ja bych dala matksm moznost rodit doma. Mely by na to mit pravo. Ale se vsim vsudy. Kdyz se miminku neco stane tak zadne ulevy apod....a s plnou odpovednosti. A pokud s tim budou souhlasit,at si rodi kde chteji.

anelamates
18. srp 2016

@somalicats Asi proto, že věděli, že se prostě maminkám to a to nelíbilo, a začali se chovat jinak. A jsme zase tam, prostě je třeba dávat najevo svůj názor. Když to nedělám, tak se nemůžu divit. Ale to už jsem tu psala tolikrát, a přesto je to stále dokola.
A ještě - takže nejsou všechny porodnice vražedné, co? nebylo by pak líp napsat - co se vám líbilo/nelíbilo v té a té porodnici? A napsat tam a tam dělají to a to, s tím nesouhlasím, nežli psát porodnice jsou hrůzaděs?

mrs_v
18. srp 2016

@terry1512 já klidně přiznám že na ni útočím protože to co píše tak je sbírka keců a pověr a přesně tyhle kydy "netahejte ho do postele,nekojte ho dřív jak po 2h bla bla bal" jsou důvod proč pak ženy odchází z porodnice s pocitem,že se o to dítě nedokáží postarat.Po porodu naběhne mód "intuitivního rodičovství" a pak se to takhle zadupe.

sisstin
18. srp 2016

@shine2015 rodit doma muzes i ted, jen je problem s PA, ktere to ofiko delat nesmeji ;)

terry1512
18. srp 2016

@shine2015 ale tady neřešíme mateřskou a rodičák.V tomto ohledu jsem na to troufám si říct velmi dobře.
Ono by to chtělo od těch zdravotníků se naučit jednoduché heslo.
RESPEKTOVAT A BÝT RESPEKTOVÁN.
Toť vše.Člověk chce jen trochu respektu ke svému rozhodování a činům a ne urážky a vyhrožování od personálu pokud dělám jinak než přikázaly.

mrs_v
18. srp 2016

@shine2015 promiň ale to je hrozná idiocie.Běž se někdy podívat na soudy ohledně zpackaných porodů v nemocnici aby si ztratila iluze o tom jak hrozně bezpečná ty zařízení jsou.

eficenka
18. srp 2016

@shine2015
nechápu to o mateřské s rodičákem .
když by bylo třeba více peněz, nebyla by mateřksá, zařídila bych si to tak, abych mohla zůstat s dětmi chvíli doma...
první porod mi zhnusili zdravotníci, porodní plán se ztratil a na porodnickém křesle jsem v slzách prosila, že mám křížové kontrakce, že chci tlačit jinak, ale neexistovalo. copak se bude pak doktor ohýbat? vždyt by ho polila plodová voda atd 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐
proto byl druhý porod v jiné porodnici, u porodu jen PA, ta stála opodál, malou když jsem ji vytlačila v kleku na 4 tak chytal manžel a pak přišel lékař a neopustil si poznámky o tom, jak jsem riskovala a že mám štěští, během kontrakcí chodila PA a dělala rádoby výhružky, když mi nepraskne vodu, že mi praskne placenta atd atd. takhle se opravdu ke klientkám nechová.....

a co když lékař poškodí dítě - běžně u nás na léčebně jsou děti poškozené díky lékaři -. tahání za dítě - pareza brachiální plexu atd. přitom stačilo rodičce dopomoci na 4 neb odo dřepu atd.. za to nikdo odpovědnost nenese a těch dětí jsou stovky, no možná i tisíce...

Strana