Ambulantní porod v Brně, máte zkušenost?

saminomimino
6. kvě 2012

Maminky nemáte některá zkušennost,nebo vaše známá,s ambulantním porodem v Brně??našla jsem že tuto možnost nabízí FN Brno,ta má ale několik pracovišť,Obilný trh a Bohunice,tak nevím kde by bylo lepší se regisrovat,taky by mně zajímalo jak to u vás probíhalo a jak se na to vůbec tvářil váš pediatr a doktorka,já o tom silně uvažuji pač doma mám dvě malé děti a dcerka nebude mít ani 14 měs a chci být brzy s nimi pobyt v porodce špatně snáším a u nás v Boskovicích pouštějí nejdřív 4 den po porodu,mně bylo vždy dobře a mohla bych jít ihned ale nejde to a tuším že by se zde na zájem o AM porod netvářili moc přívětivě ☹ Proto volím Brno
Díky za každou zkušennost 😉

pumuckl
8. kvě 2012

Ahoj, já s tím zkušenost nemám, ale pokud o tom uvažujete, tak v Brně na Obilňáku byste mohla uspět. Rodila jsem tam před třemi lety, prcka mi dali na novorozenecký (předčasňáček) a byly tam s ní dvě děti od ambulantních maminek. Nevím, proč tam ti chlapečci zůstali hospitalizovaní, jeden šel rovnou do kojeňáku, tak možná kvůli slabším sociálním podmínkám a rovnou jim byli odebraní, to fakt nevím. Jen jsem chtěla říct, že tam jsou asi na ty ambulantní rodičky zvyknutí. Pokud jste někde z boskovicka, raději bych na vašem místě rodila tam. Pokud by se stalo, že by prcka domů nepustili, tak tou hospitalizací v Brně byste si to všechno ještě víc zkomplikovala. 😒

hamma
9. kvě 2012

@saminomimino Na ambulantní porod není potřeba ani žádné povolení, ani předchozí souhlas žádného doktora. Každý má právo odmítnout lékařskou péči za sebe, a rodiče i za své dítě. Nejlepší je podle mě (teda zatím se na to připravuji jenom teoreticky), načíst si ty zákony, ve kterých to je (je o tom hodně na ferovanemocnice.cz a jinak je to v zákoně o zdravotních službách) a být připravena na všechny možný argumenty, který můžou doktoři mít.
Někdo taky radí nikomu nic předem neříkat a po porodu se zeptat, jestli jsi v pořádku ty i dítě a když odpoví, že jste v pořádku, tak jim teprve říct, že jdete domů.

veruska007
9. kvě 2012

Slyšela jsem, že nejvíce alternativní jsou u Milosrdných. Osobně bych ale do toho nešla, také chceme brzo třetí miminko. Ona třeba žloutenka se rozvíjí plně až 3. den. Osobně bych Ti doporučila nadstandard, kde by s Tebou třeba mohla být i rodina. Já rodila ve Vyškově (po velmi špatné zkučenosti s Bohunicemi), rodila jsem strašných 30h, manžel mi pak zaplatil nadstandard (vycházelo to na 300/den) a bylo to super. I když mi napřed bylo líto těch peněz, byly to krásné tři dny, kdy jsem se sžila s miminkem, odpočala si... doma jsem pak musela kmitat kolem staršího dítka a fakt mi to dodalo spoustu sil.

saminomimino
autor
9. kvě 2012

@hammaděkuji, vím ale že rádi vymýšlejí doktoři různé pseudo problémy proč dítě nepropustit,nevím jestli budu po porodu ve stavu se hádat,raději bych aby vše dopředu věděli a problémů mi dělala co nejméně,pokud je porodnice kde jsou na takové maminky zvyklý určitě to bude snadnější než třeba v naší malé porodce kde se s tím možná ještě ani nesetkaly,vše projednám se svojí dr pracuje i na porodním právě v boskovické nemocnici a uvidím co mi na to řekne,vím že ze zákona mám právo odmítnout péči jak pro sebe tak své dítě ale co vím obvykle právě dělají velké problémy s propuštěním dítětě,nevím musím to nastudovat ale času moc není,pokud už víš nějaké "zaručené" právní věty budu za ně ráda 😉

saminomimino
autor
9. kvě 2012

@pumuckl děkuji,
já mám boskovickou porodnici asi 15km a brněnskou asi 20km takže je mi to celkem jedno ale raději bych samozřejmě tu kde jsem už 2x rodila takže uvidím jak tomu budou naklonění 😉

nae
9. kvě 2012

@saminomimino Na Obilnaku su na to urcite zvyknuti, len samozrejme sa mozu vselijako tvarit. Treba mat urcite zabezpeceneho ochotneho pediatra, to je alfa a omega. Inak mam kamaratku, ktora volila ambulantny porod, ale dopadlo to tak, ze jeden den poobede porodila a druhy den dopoludnia isla domov. Ak by si chcela, napis mi do IP konkretne otazky a preposlem jej to na mail.

katyxq
9. kvě 2012

@saminomimino Dobré rady, jak na doktory http://www.ferovanemocnice.cz/deti-a-rodice-por... 😉.
Jinak můžu doporučit porodnice ve Vyškově 🙂, ale jak se budou tvařit na ambulatní porod nevím, původně to byl můj plán, ale pak měla malá žloutenku, tak z toho sešlo. Nicméně odejít domů hned (12h po porodu, do té doby se projeví naprostá většina problémů, krvácení) vám nikdo zabránit nemůže, je to vaše plné právo 😉.

veruska007
9. kvě 2012

Já rodila taky ve Vyškově, do jisté míry super, perfektní PA... ale teda přirozené porody za každou cenu už nemusím. Rodila jsem 30h ve strašných bolestech, nedali mi ani ibuprofen... malý se skutečně narodil přirozeně, čemuž jsem teda do poslední chvíle nevěřila, protože posledních 6h jsem vyčerpáním a bolestmi kolabovala. A přirozený porod zakončený šitím za živa... o tom se mi fakt zdá dodnes 😝

staninka77
13. kvě 2012

@saminomimino-Ještě to dělají ambulantní porody i u Milosrdních Bratru v Brně kamarádka tam rodila a ještě ten den šla domu pokud miminko bylo v pořádku a maminka taky.A měla malé děti doma.
Já bych to zkusila spíše na Obilnáku.
Držím moc pelečky ve výběru porodnice. 🙂

saminomimino
autor
14. kvě 2012

@staninka77 tak jsme zjišťovala a i v porodce v boskovicích by nás měli na žádost a podepsání reverz pustit domů,pokud bude vše dobré,snad nebudou dělat problém s propuštěním malé ale podespáním reverzu za sebe musí prospustit i dítě protože já za něj jako zákoný zástupce odpovídám,jen ještě musím pozjišťovat jak je to s přihlášení a žádostí o rodný list

netanel
20. lis 2015

zkusím obnovit tuhle diskuzi... máte některá zkušenost z posledních dvou let s ambulantním porodem v Brně? Jak se k vám chovali? Vyšli vstříc?

any83
26. únor 2016

@netanel já rodila u Milosrdných, šla jsem tam s ním, že buď ambulantně nebo nadstandard - ambulantně mělo přednost. Nakonec mě ukecali, abych zůstala na nadstandardu. Ale pustili by mě, kdybych moc trvala na tom, jít domů. Větší problém jsem měla s pediatrou, ta říkala, že vyšetření, která se dělají v porodnici dělat nechce, ať to podstoupíme tam. Nicméně si říkám, co by se tak asi stalo, kdyby tato vyšetření prostě syn vůbec nepodstoupil? Ani v porodnici, ani u pediatry. Řekla bych, že asi vůbec nic. Mám dvě kamarádky domarodky a ty si s tímto nějak nelámaly hlavu

lady_giraffe
13. bře 2016

Ahoj, je tu nějaká skupina, která se zabývá ambulantními porody? Zajímalo by mne taky víc informací zvlášť o možnostech v Brně..
@any83
@netanel

petronilkaa
4. dub 2016

Taky by mě to teď aktuálně zajímalo.. Už znovu nehodlám tvrdnout 3 dny na odd. šestinedělí, byla to moje nejhorší zkušenost za celou dobu těhotenství a z porodu..
Máte nějaké novější info @lady_giraffe @any83 @netanel?

alzbeta_kubicek
4. dub 2016

taky bych byla vděčná za zkušenost, ideálně z Vyškova. děkuju, případně.

netanel
4. dub 2016

@lady_giraffe
@petronilkaa ahoj, já rodím až za měsíc a kvůli těhotenské cukrovce a dalším komplikacím jsem od ambulantního porodu upustila

lady_giraffe
4. dub 2016

@petronilkaa bohužel nic nového nevím, ale pořád zvažuji

petronilkaa
4. dub 2016

@netanel Díky za info! 🙂
@lady_giraffe Já právě taky pořád zvažuji.. Mám strach, že bude pediatra dělat problémy (nějak se nemusíme, co jsem s ní nesouhlasila..), zatím se mi nepodařilo zjistit, jak je to s vyšetřením kyčlí (jestli bych měla jet na 1. vyšetření do porodnice, do dětské) a jak by to bylo s injekcí kvůli mému RH - (údajně by mi ji měli dát, před odchodem, i když se jinak dává až podle RH faktoru dítěte) ... Je toho moc, manžel v tom moc nepodporuje, ale já tam 3 dny znovu nevydržím.. Navíc teď už mě bude doma čekat 2letá dcera, od které jsem byla max. den a půl..

lennus
4. dub 2016

Nejde o jejich svolení tuto možnost nabízet, je to zakotveno v zákoně a pokud je dítě v pořádku, ambulantní porod je prostě vaše volba. Na FB je užitečná skupinka, ale určitě o tom najdeš hodně článků a rad i tady, např. je tu dobrá skupinka Přirozený porod.
Je užitečné mít od pediatra vyjádření, že přebírá dítě do své péče, ale oni se toho většinou bojí a myslím, že to ani není podmínka pro puštění domů. Vy od nich potřebujete z porodnice propouštěcí zprávu, kterou se ale chrání oni - porodnice. Takže bych se nebála, pokud si stojíte za svým, držet vás tam nikdo nemůže a i kdyby vyhrožovali sociálkou, jak jsem teď četla příběh jedné maminky, taky není čeho se bát, naopak kdyby dělali problémy, můžete si zavolat policii, ať jim to vysvětlí, ale to už jdu do extrému. Držím palce!

any83
4. dub 2016

Problém je v tom, že pediatr potom dítě nemusí přijmout. Což může být docela komplikace, pokud je v okolí např. jen jeden. Já nové zkušenosti nemám. Ale jak je to s pediatry by mohly mít zkušenosti maminky co rodily doma. Tam to bude vše, od kyčlí, přes enzym testy, vitamín K, atd.

lady_giraffe
4. dub 2016

@any83 to je sice pravda, ale když zavoláš na pojišťovnu, kde je dítě pojištěné a řekneš, že potřebuješ přidělit pediatra, proto a proto ihned. Tak pojišťovna zařídí, aby za tebou někdo domů přišel, doktor odmítnout nemůže. No a pak můžeš klidně do budoucna chodit k jinému dr 😉

alzbeta_kubicek
4. dub 2016

moc pěkný - a pravděpodobně funkční - návod jsem našla zde:
http://www.dulaeliska.cz/clanky/clanky-tematick...
hodně zdaru.

katyxq
4. dub 2016

@alzbeta_kubicek co bys potřebovala vědět konkrétně? My šli na reverzy den po porodu z Vyškova, nikdo nedělal problémy, jsou zvyklí (a to je novorozenecké oddělení něco, čemu se tam lépe vyhnout).

alzbeta_kubicek
5. dub 2016

děkuju moc za reakci. právě v tom konkrétnu se trochu ztrácím: čekám první děťátko, takže nevím, jak to chodí a proti čemu se vlastně chci vymezit. Nechci se s nikým hádat, jen vím, že mi (a tím pádem i miminku) bude doma stokrát líp, než v sebelepší porodnici.

plánuju porod se soukromou PA Laďkou Ryšavou, ke které předtím budu chodit na kurz a která má s Vyškovem smlouvu... a hrozně ráda bych co nejdřív po porodu z nemocnice odjela, protože věřím, že mi doma bude stokrát líp, s kojením mi případně pak může pomoci PA a intruktáž na koupání miminka nepotřebuju.

vlastně by mi nejvíc pomohlo vědět 'jak se to ve vyškově dělá'. mám jim rovnou říct, že chci hned po porodu pryč, nebo mám mlžit a hned, jak se zmátožím, prostě podepsat reverz a vyrazit?

děkuju za všechny odpovědi a vyjasnění. °) hezký den.
@katyxq

lennus
5. dub 2016

@alzbeta_kubicek Nejdřív bych se zeptala, zda je dítě naprosto zdravé a na základě toho oznámila, že chci odejít, tzn. jde o ambulantní porod.

katyxq
5. dub 2016

@alzbeta_kubicek tak jestli chodíš k Laďce, tak ona ti k tomu všecko řekne osobně, když se zeptáš 🙂 ... měla jsem ji u druhého porodu taky, v těhotenství jsem k ní šla i několikrát na poradnu místo na gynekologii. Jinak se přidej do skupiny https://www.modrykonik.cz/group/5794/ - tam je hodně info k ambulatním porodům, taky zkušenosti z Vyškova, zkusím dohledat, co jsem tam psala a zkopíruju to sem.

katyxq
5. dub 2016

@alzbeta_kubicek

já chtěla jít ráno po porodu (ten byl v 1:45 v noci) domů, manžel nebyl zrovna pro, takže kompromis - šli jsme o den později, porodila jsem v noci ze čtvrtka na pátek, reverzy jsem podepsala v sobotu dopoledne. V neděli nás doma zkontrolovala moje PA (Laďka) a udělala odběr screeningový z patičky a ty kartičky jsme poslali poštou, výsledky dostala pak pediatra. V pondělí u nás byla sestra od dětské doktorky nás zargistrovat a v úterý jsme šli na první poradnu k pediatře (měli jsme to v podstatě za rohem k ní, takže mi přišlo zbytečné, aby ona šla k nám, dnes jsme tedy už u jiné dr.)

V porodnici jsme na žádném vyšetření nebyli - na sluch by mi žádanku dala pediatra, ale nechtěli (podepsala jsem jí tedy reverz), ledviny ani pediatra nechtěla, kyčle jsme byli až po šestinedělí (nevidím smysl v tom jít dřív, i když to jde, žádanku nám dala pediatra).

katyxq
5. dub 2016

@alzbeta_kubicek jnak přání ambulatního porpdu jsem měla i v porodním plánu (mám ho tu jako článek), ten měla porodnice už před porodem, když jsem tam byla s Laďkou vyplnit papíry (nemusí se to pak řešit během porodu) ... ale porod byl rychlovka, takže do toho asi nikdo ani nekouknul, ale hned po bondingu jsem hlásila, že budeme chtít jít domů dřív, nikdo s tím neměl problém.

alzbeta_kubicek
9. dub 2016

to je krása, děkuju za zprávy, mám radost, že to tak dobře dá domluvit.)
@katyxq

katyxq
9. dub 2016

@alzbeta_kubicek opravdu doporučuju ambulantní porod ... protože personál novorozeneckého - ufff, obzvlášť primář 😅, kvalitní rady se moc od většiny lidí čekat nedají a jejich šef je arogance sama. Po prvním porodu mě tam akorát totálně vypsychovali, že jsem celý den probrečela, podruhé jsem se nenechala a mizela domů.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru