Jak je to se záchrankou? Můžu si vybrat porodnici?
Ahoj, mám takovou možná pro někoho divnou otázku. ale zajímá mě to. Jsem z okresu Šumperk a zajímá mě když začnu rodit a nikdo by nebyl doma a budu si volat záchranku jestli si můžu vybrat kam pojedu, protože spadám pod Šumperk, tak zřejmě do šumperské nemocnice, ale tam opravdu nechci. Chtěla bych jet do Svitav, Svitavy jsou od nás 30 km a Šumperk 33 km, ale když spadám pod Šumperk tak asi nemám na výběr že?
Jedine co jsem urcite proti je vybirat si nemocnici. Jestli rodim a potrebuji k tomu nutne sanitku tak rodim klidne i v te sanitce.
@luciilui mě se tohle stávalo běžně - pracovala jsem totiž na dětské pohotovosti - maminka si třeba nechala zavolat rychlou a sdělila jí, že musí, protože když prosila přítele, aby jí k nám odvezl, tak si dal rychle panáka, aby jako "nemohl řídit". A nebo právě ty argumenty druhého spícího dítěte doma...nebo příbuzní včetně manžela , co chlastají v době termínu rodičky? Podle mého názoru je porod tak výjimečná událost, že tyhle situace se opravdu dají eliminovat a řešit. A vůbec nyní nemluvím o krvácení, překotných porodech, náhlých situacích, to je věc zcela jiná - akorát že takoví si tu rychlou opravdu většinou nevolají a trmácí se autem.
@lajla
@makronka222
@aiva01 zachranka je od slova zachranovat zivoty, jasny,ze se neda odhadnout, kdz presne budete rodit, ale porod trva nekolikhodin, netrenas prvni kontrakci volat zachranku. Takze manzel by se mel stihnout vratit domu.
Taky si myslim, ze se na to da trochu pripravit - typu, manzel v terminu porodu nejede na sluzebni cestu xx km daleko apod...rodice jsou nablizku, ci kamaradi jsou na blizku.
Nevim no...
V pripade nouze, jasny, ale jinak tomu moc nerozumim...
@lajla pani se ptala, já odpověděla.. Nechapu, o co jde. Hezky den.
@market9391 Taky bych sanitku resila, jen kdyby bylo "nejhur" - prekotny porod apod. Ja budu mit doma dve spici deti a jsme proste
@racerunner presne! Pro me neni argument platim si pojisteni tak co...v dobe terminu preci muzu mit dva lidi v rezerve...klidne kamosky...
Jen proto ze nekteri zneuzivaji rzp neznamena ze to zacnu delat taky...
A s tim ze nektere tehotne i maminy s detmi si mysli ze muzou vse nebo ze jsou stredobid vesmiru...souhlasim. Vsichni se k sobe mame chovat slusne...ohleduplne. To ze je zena tehotna ale neznamena ze muze vse a ze se ji vsichni zacnou ve vsem prizpusobovat. Obcas byvam svedkem jak u tehotnych nebo zen s malym deckem toho,ze si narokuji prednost nebo privilegia....me to prijde tedy trochu az drze - od nich.
Jsem si to odeslala omylem driv 🙂
... a jsme proste domluveni se sousedy, ze k nam zaskoci pohlidat, nebo ze pres den soupneme deti k nim, nez by stacili prijet moji rodice z 60km vzdaleneho mesta.
U rychle jde podle me o zivot, ne o dopravu. 🙂
No myslim ze dotaz byl uplne postaveny jinak nez na co ted odpovidate a to zda tazatelku odveze sanita do ty nemocnice kam chce. To ze si nektera z maminek "poruci" sanitu jeste nemusi znamenat ze chce zdravotnicky system zneuzivat ale spise proto ze nema jinou moznost a VI to uz dopredu( jako treba ja). Ono cekat na nejakeho pribuzneho by se taky nemuselo vyplatit... ve zdravotnictvi mizi miliardy a vy nektere tu naznacujete zneuzivani sanity. Je to stejne jako si vybirate lekare- gynekology, stomatology, ortopedy. Taky budete chodit k zubari ktery ma spatnou povest a cekate i pres objednani 4 hodiny? Osobne jsem si jedinkrat zavolala sanitu a to kdyz jsem se dusila a protoze mi to bylo "hloupy" abych ji nevolala zbytecne tak jsem 20 km chtela sama dojet autem. A pak jsem byla rada ze po par km byla jeste schopna tu sanitu si zavolat...
Já myslela,ze zachranka jezdí jen k akutním případům. Nikdy mě nenapadlo,ze bych si volala záchranku,když už dopředu vím,že nemám odvoz,ale pokusila bych si zajistit soukromý odvoz. Jiná by byla situace,kdybych bydlela někde na vesnici,kam taxiky normálně nejezdí a začala jsem rodit předčasné či měla komplikace a ani manžel a ani přátelé nebyli v dosahu. A rozhodně bych si nediktovala,do jaké porodnice mě mají dovezt,je přece potřeba,aby byla sanita co nejdřív zase k dispozici.
Holky, ani nevíte, jak ráda čtu, že nejsem jediná, co to tak cítí. Podvědomě jsem spíš čekala ukamenování, ale musela jsem 🙂. Já opravdu nemám na mysli případy, kdy se něco komplikuje. Dokonce mám absolutní pochopení pro situaci, kdy ani rodička (či třeba maminka nemocného dítěte) nedokáže odhadnout závažnost situace a má strach, tak volá ( ono se v praxi dokonce stává, že rodiče volají 155 jen o radu, jenomže v našem státě dispečeři musí rovnou vyslat posádku, ač ta maminka by třeba klidně dojela do nemocnice sama) ... Mě prostě jen nejde do hlavy důvod ve smyslu vlastní pohodlnosti na úkor společnosti.
@aiva01 a to Ti samozřejmě nikdo nebere, je jen dobře že sis jí zavolala, akorát je taky dobře, že zrovna mohla rychle přijet a nemusela jsi čekat, až se posádka vrátí z výjezdu s rodičkou, která si jí volala před Tebou, protože se manžel den předtím opil. Nikdo tady netepe zakladatelku. Pravdou je, že jsem diskuzi trochu odklonila jiným směrem, omlouvám se.
@aiva01 Mě osobně spíš nadzvedl tvůj dotaz než zakladatelcin. Víš,že budeš muset využít sanitku,predpokadam,že asi nemáte v okolí nikoho spolehliveho,kdo by tě odvezl nebo taxika,ale resis,jestli tě dovezou do vzdálenější porodnice,když jsi tam zaregistrovana. V tvem případě mi to opravdu připadá jako drzost. Jestli jsem to pochopila špatné,tak se omlouvám,ale takhle mi to vyznělo.
@racerunner Co na úkor společnost, tohle je na úkor samotných životů. Ráda (s nadsázkou) bych viděla maminku, která by ráda využila RZ jako taxík, kdyby jí dítě porazilo auto a sanita by byla obsazená stejnou "primadonou" a jezdila z okresu do okresu. Bože, někdy by nevadilo zapojit mozek, soudnost a ohleduplnost.
@kajalka já jsem z toho hned po ránu úplně smutná.
@vanilkacka
@kajalka Holky, ale já jsem v tomhle taková vyhraněná proto, že mám tchána s tchyní u záchranky a sama jsem byla příjemkyní záchranek na ambulanci (jsme taková felčarská rodinka 😀 ) a musím teda říct, že těchto případů je zatím dík bohu minimum. Jednou se mi sice dokonce stalo, že rodiče 15ti letého kluka s bolestí v krku nechtěli čekat v plné čekárně nemocných miminek (! ) a tak vyšli před areál nemocnice a zavolali si rychlou, která je opravdu přivezla. Nakráčeli přednostně. Naštěstí je maminka od jednoho takového mímoše bonzla...tak jsme je poslali na konec fronty. Taková jedna další "úsměvná" po ránu, ale asi vysvětluje, proč jsem na tohle fakt alergická 😀. Jinak je to podle mě z 90% spíš obráceně a většina oprávněně přivezených lidí se ještě /úplně nesmyslně/ za volání RZP omlouvá ...
@vanilkacka Mě to dost vytočilo. Samozřejmě, RZ jsou zneužívané, to si operátoři na triko nevezmou, aby podcenili situaci, ale kdyby to dělal každý, kam ta společnost dospěje? Už teď je mi kolikrát blivno z toho, jak jsou lidi bezohlední a neštítí se kopnout i do člověka v nouzi.
@pandabox můj druhý porod trval 30 min, tak mi netvrdte opak, jeli jsme rovnou z dětského hřiště beze všeho...stát se to v noci?tak než rodiče co bydlí x km daleko by dojeli atd atd ,nebo si měli vzít pobliz hotel na pár dní?to jsou fakt blbosti co tu melete...
Jinak sám pán v zachránce mi povídal tenkrát v noci ze těhotná když volá, tak to není nikdy zbytečné!!!! Oproti těm co volají že srandy, ze
... myslím že tady každá melete úplně mimo, protože jste tu situaci nezažila...nemít nikoho poblíž, strach že se něco pokazí atd atd atd... několikrát jsem se s bolestí a stahy dopravila do nemocnice autem...ano co 5 min jsem zastavovala...no co už😉 bylo mi blbě volat sanitku a vždy jsem dostala vynadano že jsem si ji nezavolala...ono taky se můžu nabourat, omdlít v autě že😉 a vždy jsem si polezela týden na kapacich...
No a týden před termínem v noci jsem si tu sanitku dovolila zavolat😉
Jste dvě lajly? @lajla "Já třeba myslela že rodim v 10vecer, doma manžel a spící dcerka...asi bylo lepší vzbudit dcerku, naložit do auta a jet...nebo zaklepat na souseda zda by nebyl tak ochotný... hm... fakt je že jsem se dovolila tu sanitku zavolat, já se asi za ten taxík budu stydět😂 poprvé v životě😉
... ?
@market9391 Dobrý den, na vašem miste (nikdo s autem v okoli) bych si zavolala normálního taxíka. Sanitku jen v případě překotného porodu či jiných nenadálych komplikacích.
Argument, že si platim pojištění a proto by me mela sanitka odvézt, nechápu. Proc si volat lékařskou záchrannou službu, když se o lékařskou činnost či záchranu nebude jednat a jde jen o ten odvoz? No a ze někdo nechce budit manžela či dítě a raději zavolá sanitku? To už je opravdu mimo moje chápání..☹
@lajla já osobně si myslím, že by opravdu bez ironie bylo lepší vzbudit dcerku a manžela nebo souseda a jet...🙂
@racerunner a??? Nerozumím...ano píšu že jsem si poprvé zavolala v životě sanitku, protože jsem si myslela že rodim...ano sanitka mě dovezla do nemocnice, neměl jinak kdo..."taxíkem" ji nazval někdo jiný😉 tak kde je problém😉
@racerunner tak na to fakt no comment....klidim se, protože toto už fakt nemá cenu paní zdravotnice, jak jsem psala co mi bylo řečeno pánem v sanitce...to je pro mě důležité, ne co nějaká pipne na MK, věřím že tohoto taxíku už nikdy nebudu muset použít, a necham těm co si dělají srandu...
A to jsem i dusici dítě několikrát vezla autem, přitom se píše že se má volat sanita
Tady je to fakt o ničem
@racerunner
@lajla ty jsi opravdu na začátku diskuze uvedla nebo to tak vyznělo,ze raději zavoláš sanitku než bys budila dceru. Nenapsala jsi ani slovo o komplikacich nebo že se jednalo o překotný porod.já bych v tomhle případě raději dceru dala do auta než volala zachranku,která v ten okamžik může pomocí v horším případě. Myslím si,ze tady nikdo neřeší akutní stav nebo že by se měla rodici žena odvézt sama do porodnice,ale spíš vadí situace,kdy se prvně volá na začínající porod v termínu sanitka než aby se dopředu potěšily i jiné varianty jako odvoz kamarádkou,taxíkem apod. A ještě k tomu se řeší,jestli rodiči ženu odvezou do preferovane porodnice.
j
@lajla Není to tolik o tom, zda jsem "paní zdravotnice", teď jsem spíš budoucí maminka jako my všechny tady a vysvětluji tím jen některé své zkušenosti, rozhodně se na nikoho nemíním tímto povyšovat. A jak asi z celé diskuse vidno (naštěstí), není to o tom, kdo je a kdo není zdravotník. Záchranku jsi opravdu k dušnému dítěti měla volat, o tom žádná a opět to jistě potvrdí i nezdravotnice. A překotný porod taky nikdo nezpochybňuje ... To jen ta věta, že doma "manžel a dcerka a vedle soused" ale proč je budit ... volám žlutý taxík. Ale proč ne, když si ho platíme .... Kdybys uvedla, že to bylo překotné, rychlé, daleko, ...ale ono to celé zaznělo poněkud nešťastně, jakože rozbíhající se porod. Asi tak to celé vzniklo.
Pán v záchrance byl evidentně borec 🙂
@vanilkacka no ono spíš jsem měla napsat dcerka nemocná 39 na atb...to už bych možná dostala požehnání si tu sanitku zavolat...hm.. pořad mi nedochází že tady na Mk je to jak u ....a musí se vše vysvětlovat do nejmenších detailů a nejlépe 20 krát
Ne tenkrát se nejednalo o porod, byl to plány poplach kontrakce ustaly kolem dvou ráno, druhý den jsem jela domů
Překotný nastal další týden...na dětském hřišti, naštěstí jsme byli kousek od porodnice, takže tak...ono nikdy dopředu nevíte jak který porod bude vypadat..

@racerunner No to uz je samozrejme vec dalsi, ty duvody. Ono nerikala bych striktně, ze pro porod se rychla nevolá (ano, nektere po prijezdu rodí az za 2 dny a nektere uz cestou "citi" hlavicku) ale urcite jsou situace, kdy neni tak nutne ji volat a naopak kdy zena nema jinou moznost (sama doma, na vesnici jediny soused ozrala, rodinni prislusnici na oslave posilneni alkoholem, nevim...) To uz je samozrejme na svedomi a zodpovednosti vsech.