icon

Nekojení v Motole. Jaký k tomu tam mají přístup?

sloniiik01
15. bře 2021

Ahoj maminky, mám dotaz ohledně přístupu v Motole k maminkám, které se rozhodly nekojit (ne ze zdravotních důvodů). Vím, že mě nutit nemůžou, ale jde mi o nátlak z jejich strany, případně "žalování" tatínkovi dítěte. Bohužel manžel chce abych kojila, takže mám v plánu mu po návratu z porodnice říct, že se mi laktace nespustila nebo mám jiné problémy, proč kojit nemůžu. Když v porodnici řeknu, ať dítěti ihned dávají UM a "pokusy" o kojení budu provádět výhradně bez jejich přítomnosti, nebudou mít problém dát malému UM? Léky na zastavení laktace mi předepíše už gynekolog (o lécích jim v porodnici neřeknu). Děkuji za pomoc

Strana
z4
treasurka
15. bře 2021

Existuje institut dříve vysloveného přání, tam bych napsala, že si přeji podání léků na zastavení laktace, přeji si, aby dítěti podávali Um a nepřeji si přikládání a pokusy o nastartovaní kojení, ani edukační pohovory k tomu to tématu. Jako důvod bych uvedla "osobní důvody", kdyby se mě ptali jaké, odpověděla bych "soukromé". Nemáš povinnost jim něco vysvětlovat. Manžel nemusí chodit na návštěvu, můžeš mu říct, že se bojíš, aby něco nechytl, zakážeš aby mu nemocnice poskytovala info. Ppodobně ale bude v propouštěcích papírech z nemocnice info o tom, že kojit odmítáš...

gramar
15. bře 2021

@sloniiik01 Já byla v Motole celkem před osmi lety a bylo to v pohodě, kojit jsem sice chtěla, ale nešlo to a poučena z předchozích porodničních zkušeností jsem věděla že když dítě nebude přibírat, tak půjdeme do háje a ne domů 😎 Tak jsem si odhadla jednu sestru a normálně jsem se za ní šla, s tím že prostě kojení nejde a jestli dá mléko a nebyl problém. Pravdou je že je to zkušenost stará, ale myslím že se tam dá rozumně domluvit se skoro každým 😉

amazonkajanik
15. bře 2021

@biciklissie taky jsem měla hroznou sestru v porodnici, ta si dovolila při propuštění oponovat dětskému primáři a řekla mi,že si ohrožuji dítě. Syn mi hodně zhubl,právě kvůli tomu, že mi to nešlo a pravé prso nebral vůbec. Jinou polohu ukázala až nová sestra 3noc,ale to bylo pozdě. Naštěstí doktor prohlásil, že se doma dám do klidu,nemám to k nim daleko,máme dobrého pediatra a můj chlap jezdil se sanitkou,tak nás pustili s příkrmem. Snažila jsem se 3měsíce a pak čistě UM, ale hřeje mě pocit,že něco jsem mu dala. Pokud budeme mít druhé,půjdu na to jinak, ale rozhodně to znovu zkusím! A raději budu řešit, jak dítě odstavit,než že nemám ...

me_druhe_ja
15. bře 2021

@lillitha Kojila jsem první dítě a kojím teď druhé a asi nikdy nepochopím, co je na kojení tak úžasně krásnýho. Už se těším, až dokojim. 😀 Kojím jen proto, že je to na jedné straně pohodlnější a hlavně je to zadarmo. 😀 A i když na tom nevidím nic úžasně krásného, zase mi to nezpůsobuje bolest ani problémy.

barmil
15. bře 2021

@sloniiik01 segra s tím měla problém. Skončila na JIP, začala šíleně krvácet, mela revizi.
Dítě dostala po 24hod, laktace se ne rozjela, dite řvalo hlady, segra brecela, prosila o um, sestry nepříjemné, ať dělá a koji, že když nebude kojit, nepůjde domu. Nechaly dite rvat den a noc, teprve další den, az na vizite, konecne povolily a daly ji um. Segra z toho byla uplne psychicky na dně, rodila už za covidu, neměl ji kdo um a lahve donést. Vezmi si svoje a nikoho se na nic neptej.

janinasm
15. bře 2021

Hned na začátku oznam,že kojit nebudeš a tečka. Absolutně to s nikým v porodnici nerozebírej. Prostě nebudeš kojit. Tečka.UM miminku dají , neboj se. Když nebudeš kojit, nebude přibírat, a oni vědí, že přibírat musí, takže mu UM dají. Co se týká tvého může, chápu tě. Taky bych mu neříkala na tvém místě pravdu. Aspoň na tebe nebude vyvíjet nátlak, protože to poslední co v šestinedělí potřebuješ jsou právě nátlaky tohoto typu. Jinak tady to kázání ostatních, jak je hrozný že mu lzeš- hoď to za hlavu. Většinou ti co kážou jsou pod povrchem to nejhorší, takže si z toho nic nedělej. Hodně štěstí a zdraví přeju. Jo a i když já kojila přes rok a kojení podporuju,tak si vážně nemyslím, že kojení ti zaručí zdravé dítě. Nebo zdravější než na UM.

lachtanice86
15. bře 2021

Aaa koukám, že tady teda kojoliga jede. Ja rodila v jiném městě, ihned při příjmu jsem řekla, že kojit nechci a chci leky na zástavu laktace. Za celou dobu co jsem byla v porodnici, celkem 5dnu po porodu mi nikdo neřekl ani slovo, tedy zkoušel to jeden doktor, toho jsem si hned srovnala a dal pokoj. Bylo to moje rozhodnutí, vsem je do toho houno. Ja si pred porodem volala do porodnice zda si mohu donést vlastní um a to mi zakázali, dávali jim jejich nasmlouvane.

zoyee
15. bře 2021

No, a kdy to potřebuješ vědět? Já tam jdu rodit začátkem května. A taky nebudu kojit. První jsem chtěla, snažila se 2 mesice a nic z toho. Přiložit, dokrmit, připojit se k odsavačce a tak pořád dokola do zblbnuti. Odsala jsem jenom mlhu. Byla jsem psychicky hodně v prd.... Takže tentokrát, pokud mliko nebude stříkat samo až na chodbu, tak bohužel. Mě se laktace vůbec nespustila, ani mlezivo. Teď to vypadá podobne, s prsama se nic neděje. Asi před měsícem jsem byla na utz prsou a ani podle lékařky v prsou není žádná změna, mléčná žláza nula. V roce 2017 mi v Motole um pro malou dali až když jsem chtěla mluvit s pediatrem. Teď se taky budu bavit pouze s doktorem, pokud sestry nebudou chápat....

nekiaxy
15. bře 2021

@sloniiik01 rekla bych hned pri prijmu. Muze se stat, ze leky na zastaveni budou slabe, tak at nemas treba pak zanet, horecky. Vztah mezi tebou a manzelem nechapu. (Ani jeho, ze te nuti, ani tebe, ze mu chces lhat. Ale mozna je tlak z jeho strany moc velky, nevim)

karol2014
15. bře 2021

Ja rodila v Motole v roce 2018 a s podanim UM nebyl zadny problem. Kojit jsem chtela, ale mleko se netvorilo, takze jsme uplne normalne dokrmovali UM. Moc nechapu tady ty reci o sestrickach carodejnicich. Me treba prikladani vubec neslo a opakovane mi ukazovali, jak na to a nechavala jsem si kontrolovat prisati. Stacilo se uplne normalne zeptat a vysvetlit problem. Vse je o pristupu k tem lidem.
Co se tyce vaseho problemu. Nic mi do toho neni, ale take bych napred doporucila se domluvit s manzelem. Je to vase telo a vase mleko. Musi vase rozhodnuti respektovat. Lepsi mu to dopredu oznamit, nez pak v nemocnici resit, jestli se to nahodou nedozvi.

b91
15. bře 2021

@sloniiik01 nic si z těch komentářů nedělej. 🙏🏼
A ženský, Vy se proberte. Ptala se na situaci v Motole. Ne na Vaše názory na kojení/nekojení a diagnostiku svýho partnerskýho vztahu.
Btw:.jsem pro kojení, sama jsem o něj bojovala a užila si ho 7 měsíců. Ale ty komentáře tady, no fuj 🙂

kevi1
15. bře 2021

@karol2014 no asi si mala naozaj ine sestricka ako ja, lebo ja som tam dennodenne plakala, kojit som chcela a namiesto podpory sa mi dostalo toho ze po mne vrieskali, ze co som to za matku, ked ani syn nechce pit moje mlieko. Plakali sme tam vsetky, jedna pani sa tym psychicky zrutila uplne lebo jej zase vynadali ze si bez popisku nespoznala svoje dieta. Strasne striky. Ja som sa z toho spamatavala snad rok

jako_mala_holka
Autor odpověď smazal
jako_mala_holka
15. bře 2021

@kevi1 já ti to věřím 😔

kevi1
15. bře 2021

@jako_mala_holka ja verim tomu, ze keby som schytala v Motole ine sestricky alebo rodila inde, tak by som mozno kojenie pri druhom skusila, ale ja mam zachvat paniky, len si na to spomeniem, takze druhe pojde hned na UM radsej. Bola tam ale jedna dobra dusa, ktora mi povedala ze sa mam na to vykaslat a skusit to az doma v klude a ze som strasne unavena, tak jej mam syna o polnoci doniest a vyspat sa a rano mi o 6 dalsia striga doniesla a urobila zo mna pri kupani uplnu krkavciu matku, ze "to je ta, ktora nam na noc dava dieta". No mala som dost.. ten vecer som sa tam rozplakala doktorke ze asi skocim pod vlak a rano nas nastastie primar pustil. Sice sme museli kvoli tomu, ze syn bol drobny a skor narodeny chodit co dva dni k pediatre, ale pre mna odist od tych jezibab bolo vykupenie. Ja som fakt neni nijaka citlivka, co sa zo vsetkeho ruti, ale tam mi nedovolili poriadne ani zjest si jedlo, co mi doniesla mamka lebo ako veganke mi nosili kazdy den cerstve rozky ako hlavnu stravu, co skrz kojenie tiez super 😁 ja som mala po 3 dnoch fakt dost

crejzy
15. bře 2021

@kevi1 koukam ze jsme v motole narazily na stejné směny 🙈 taky mi syna nechaly dlouho plakat, doufaje asi ze se rozkojim čím víc bude hysterickej. Doslova jsem o každé UM prosila.

biciklissie
15. bře 2021

@amazonkajanik No, u mě to nebyla jedna sestra, spíš jsem měla pocit, že se teď hodně na to kojení tlačí a propaguje se, tak do toho sestry taky dost šlapou. Nějak se nepřipouští možnost, že to nejde nebo někdo nechce, což já beru jako právo každého, nic k odsouzení. Já byla z těch, co to po pár dnech příchodu z porodnice zabalila a dala um. A jestli mě to mrzí, ano a svým způsobem si to docela vyčítám, že jsem to nezvládla, možnosti byly, ale prostě bylo hodně problémů náraz. Příště to chci taky zkusit, mít to víc nastudované a pripravene, ale zároveň víc dát na svoje pocity. Nevím, no, je to těžké, chci tomu dát víc, ale zároveň se nechci dostat do toho stavu zoufalství, co jsem měla.

kevi1
15. bře 2021

@crejzy ja ked som bola tam pred 2.5 rokmi, tak rozhodovala pediatra o UM. A ona to brala ako pasovu vyrobu, nikto tam moc nevnimal, ze maly je o dost mensi jak ostatne deti, takze si nemoze dovolit taky isty ubytok ako 3.4-4kg dieta. Ale doktorka co mu potom UM dala aj primar boli strasne mily. Narodil sa v piatok rano a prve jedlo dostal v nedelu vecer, v pondelok nas primar pustil. Ono je to asi standartny postup, ale matka by podla mna mala mat slovo v tom, ci jej 2.2kg dieta bude vrieskat cely den hladom, alebo mu chce podat UM 🤷🏻‍♀️ Ale mozno mam debilny nazor, ja uznavam doktorov ale proste verim sj v zensku intuiciu a mne sa nedarilo kojit, lebo syn bol "lenivy" tahat a nemalo zmysel ho dalej vysilovat, on uz nevladal vobec sat. Ked to porovnam so svagrinou, ktorej sa teraz narodila holcicka co mala cez 4 kila.. zhodnotili sme ze syn bol extremne malicky proste, on nemal vobec silu, len furt spal a plakal hladom. Najhorsi pocit pre matku.. ked dieta place hladom a ona s tym nemoze nic urobit :(

crejzy
15. bře 2021

@kevi1 můj se narodilo s 2,9kg a šel s vahou dolu, u mě byl problém ze nebylo mléko, syn se snažil.. jak píšeš nejhorší pocit když ti to malé miminko hubne a pláče hladem a ty s tím nemůžeš nic dělat, dokud někdo jiný nedovolí...

kevi1
15. bře 2021

@crejzy vies co neboj, podla mna pri druhom uz nic take nedovolime.. ja som aj pocula ze v prvomatkam sa tie sestricky chovaju inak

biciklissie
15. bře 2021

@kevi1 Tak to je teda šílené. Já rodila na obilnaku, na ty měla 2,6 kg a normálně ji hned že začátku dali dárcovské MM. Když se nechtěla přisat, tak dostala na rty glukopur a pak sala jako diva. A normálně jsem zkoušela kojit a pokaždé si jela pro dokrm, to už pak jejich um. A vůbec nebyl problém. Jako taky hudba, ale že jedla málo, ne že by hladověla. Že to pak s kojením nedopadlo, to už byla jiná písnička, ale celkově byly sestry podporující (v tom kojení až moc), to, co píšeš, je fakt hrůza hrůz.

aguu
15. bře 2021

@sloniiik01 hele, hlavně si to srovnej s manželem. To je divný, lhát manželovi o kojení 🤦 Jinak řadu nemám, já kojit chtěla, snad jen, dopřej prckovi aspoň to kolostrum první dva dny.

janinasm
15. bře 2021

@b91 přesně! Děsný komentáře!

levandule_k
15. bře 2021

@kevi1 Teda ty máš přímo hororové zážitky s personálem. No já bych po tom, co jsi zažila nemohla jít pocitově do té samé nemocnice, i když personál se určitě obměnil.

kevi1
15. bře 2021

@levandule_k ja prave neviem ☹️ Lebo porod som tam mala pekny - a dobra doktorka, nie nejaka co by hned strihala a podobne. Aj rizikova poradna tam bola super. A najma ma vsetci presviedcaju, ze Motol je dobra nemocnica keby sa nedajboze mne alebo malemu nieco prihodilo. Ale nastastie mam cas sa rozhodnut 🙂 priznavam sa ze ma tam znovu rodit rozhodne nelaka

felixfelicis
15. bře 2021

@kevi1 Podle me ten argument "kdyby se něco stalo" hraje roli u rozhodování Praha vs. mala porodnice, v rámci Prahy by snad nebyl prusvih nikde. Taky jsem měla spatny zážitek (kvuli něčemu jinemu) a jen když jsem si v té porodnici byla vyzvednout dokumentaci, bylo mi uzko, a věděla jsem, ze tam uz bych znovu nesla.

skarol
15. bře 2021

Dobře si to promysli, jak to vlastně celé uděláš, protože jestli bude manžel u porodu a ty jim při příjmu rekneš, že nechceš kojit, tak to přeci manžel uslyší. Hned po narození dávají miminko k prsu a zase, pokud nechceš kojit, tak to manžel uvidí. Personál to tam s tebou bude řesit. Pravděpodobně to jde napsané i v propouštěcí zprávě. Asi to bude v ten moment trapná chvilka pro všechny zúčastněné. Úplně si to neumím představit.

vikinkav
15. bře 2021

Ja bych uz nesla do Podoli, porod byl OK, ale to sestinedeli bylo to nejhorsi co jsem snad zazila, pripadala jsem si jak prvnacka na letnim tabore, nekompetentni, nerovnocenna, zbytecne ji neco vysvetlovat,.. rozkojila jsem se ale jen diky LP doma, rozhodne ne diky sestram v porodnici, ktere tam jen prudily

levandule_k
15. bře 2021

@kevi1 Tak pokud budeš nějaká extrémně riziková, tak volit porodnici, kde rizika umí, ale to budeš vědět víc ty, kde je v Praze umí nejlíp. Na okolí bych se vypr*la, rodím já a né oni. Musí to být příjemné mně. Myslím si, ž většina porodů je "normálních", "standardní" komplikace zvládne většina nemocnic, extrémní komplikace zase nejsou tak časté. Nástřih a ty další věci se dají zapracovat do porodního přání.

kevi1
15. bře 2021

@levandule_k jojo ja to premyslim dakujem 🙂 moc uprimne povedane neviem, kde je to v prahe lepsie.. 🤷🏻‍♀️

Strana
z4