icon

Je tady už někdo s termínem leden, únor 2018?

simona94
11. čer 2017

Ahojte holky. Před týdnem jsem měla první // a dneska jsem testovala naposledy. Ve čtvrtek jdu k Dr. tak snad už tam půjde něco vidět. Dnes jsem +- 4+6 TT.

nenulinecka
9. pro 2017

@marketka00 mas to nadherny ☺ a dobre, ze se drzi, ze jeste nechce ven ☺

elenadavis
9. pro 2017

@danielle94 stává 😂

galatea_a
9. pro 2017

@simona94 Ta kůže tam teda není zarudlá? A máš to pořád? Jako třeba i po ránu, když jsi v noci podprsenku neměla. Nebo zkus prostě nosit jenom košilku a nech to volně dýchat, abys viděla, jestli je to na kůži nebo uvnitř.

simona94
autor
9. pro 2017

@galatea_a V noci mě to někdy vzbudí jak to pálí tak nevím no. Jinak to je celý den, někdy víc někdy míň. Zarudlé právě že vůbec, spíš si tam pořád na to něco strkám (ruku, tričko a tak) tak z toho možná trochu. Pálí to ale jako kdyby to bylo vydřené do krve a něco se tam dostalo.

galatea_a
9. pro 2017

@simona94 Aha, tak to pak radši řekni doktorovi, že ti na to nic nepomáhá, třeba ti pomůže.

tereza1989
9. pro 2017

@snazilka01 a kolik más teď na váze? Pribralas hodně? Já si taky občas připadám tlustě,ale zase si řikám,je to těhotenská váha a vorvani z nás nebudou navždy. Takže nervy z váhou hoď za hlavu a na přítele se vykašli. Manžel občas pronese něco podobného jako tvůj,oni totiž neví,jaké hormony v nás lítají. Ale myslí to z legrace,ne jako narážku na nás

snazilka01
10. pro 2017

@nenulinecka nene o moc driv snad ne.Rikala cca o 14dni.Tyo holkyyy taky jste nebyli vic zamilovany vic nez do svych mimisku? 😍 jen na ni pomyslim, busi mi srdce 👭💕

snazilka01
10. pro 2017

@tereza1989 pribrala jsem doost.20kg.Ale doktorka rikala, ze je to tim, ze jsem hodne zavodnena jak mam dost plodove vody.Nebojim se, ze to neshodim.Ale spis se mi udelali ted ke konci strie na bocich a to se mazu 5x denne olejem Hipp primo na srie😔 nekdy tomu proste hold nejde porucit jaktak koukam.Kolik jsi pribrala ty?

snazilka01
10. pro 2017

@tereza1989 ted koukam, ze uz jedno dite mas.Za jak dlouho jsi se dostala na svou puvodni vahu?

snazilka01
10. pro 2017

@lucie_91 jojo uz jsem v klidu.Rikali mi v Podoli, ze je to v poradku.Malou mam porad hlavickou dolu podelne, takze super, co vic si prat 🤰

danielle94
11. pro 2017

Holky pro sebe tak nejak vim. Ale resim malou. Ted balim prebalovaci tasku.
Berete zavinovacku,dupacky,decku?? Pliny latkove,plenky,cistici ubrousky? Mam brat nejakou kosmetiku? Dudlik.cepicka a pak v cem budeme odchazet? Vubec nevim!!!

kotito
11. pro 2017

@danielle94 Každá porodnice to má jinak. Mrkni na tu svoji určitě to budou mít na stránkách.
Já beru miminku dupačky, zavinovačku, deku, látkové plínky, papírové plínky , vlhčenky, bavlněné rukavičky, bavlněnou čepičku,ponožky
z kosmetiky : olejíček, kartáč na vlásky, mýdlo, vysterilizovaný dudlíček,žíňku,osušku
lékárna: sterilní gázy na pupíček, lih, borová voda
oblečení na cestu domů-kombinezu atd doveze partner až pro nás přijedou (máme to nachystané ve vajíčku)
chystám podle zkušenosti s porodnicí z prvního porodu.

jinak toto je z netu, tak třeba pomuže

Výbava pro budoucí maminky do porodnice:
Přibližně v 35.týdnu je ten nejlepší čas připravit si tašku do porodnice. Porodní asistentky doporučují zabalit si tašku raději včas, kdyby se miminko přihlásilo na svět o něco dříve..
Seznam potřebných věcí se liší v každé porodnici. Někde dostanete téměř vše, oblečení pro sebe i miminko, pleny, kosmetiku, jinde nikoliv. Tedy
jednou z mnoha věcí, na něž byste se měla ve vámi zvolené porodnici zeptat, je to, co si máte – podle nich, vzít s sebou. Možná takový seznam dostanete automaticky, když se budete v dané porodnici registrovat. Mějte na paměti, že lákavě vzhlížející letáky se seznamem jsou jenom reklama, za účelem propašovat do seznamu věcí do porodnice nějakou "naprosto nezbytnou věc" – kosmetiku, jednorázové pleny, vlhčené ubrousky a podobně. Co byste určitě neměli zapomenout, jsou doklady:
* těhotenský průkaz
* občanský průkaz
* oddací list (neprovdané rodné listy)
* kartičku pojištěnce
* prohlášení o jméně dítěte - někde se dává a vyplňuje až v porodnici
* porodní plán
* kontakt na pediatra, který pak převezme dítě do péče
* rodinná ananmnéza

Co si s sebou zabalit do tašky k porodu:
Pro vás:
* Pohodlnou (noční) košili s rozepínáním vpředu nebo pánskou košili. Něco, v čem budete rodit a v čem vám bude dobře a pohodlně a co bude možno rozepnout vpředu a to nejlépe úplně, abyste si hned po porodu mohla položit miminko na břicho a přiložit je k prsu. Můžete také využít nemocniční košili, tzv. andělíčka.
* něco na přezutí, nejlépe boty vhodné do sprchy
* teplé ponožky - studené nohy nejsou nic příjemného a mohu z vlastní zkušenosti říci, že při porodu mi bylo celkově horko, ale na nohou jsem měla vždy silné ponožky.
* není nutné, ale některé maminky nedají dopustit na masážní oleje pro porod, olej na masáž hráze
* jídlo pro vás i partnera v dostatečném množství. Je možné, že nebudete mít po dobu porodu vůbec hlad nebo chuť k jídlu, ale nikdo by vám neměl možnost jíst a pít odpírat. Podle WHO je upírání jídla a pití rodící ženě jednoznačně škodlivou praktikou, která má původ v dobách, kdy byla rodičkám podávána silná narkotika (tzv. twillight sleep, česky oblbovák) a pokud se v bezvědomí pozvracely, mohlo dojít k vdechnutí a udušení. Pokud bude váš porod trvat dlouho, byla byste i vyčerpaná. Vhodný je nějaký lehce stravitelný pokrm.
* pití - je ještě důležitější než jídlo! Hroznový cukr, jelení luj

Pro partnera/partnerku u porodu:
* dostatek jídla a pití, aby měl/a sílu vás podporovat
* lehké pohodlné oblečení a případně i plavky, kdyby vás doprovázel/a do sprchy
* přezůvky
* fotoaparát, videokameru apod.
Pro pobyt na oddělení šestinedělí:
Pro vás:
* nafukovací kruh - já bez něj nemohla vůbec sedět, takže doporučuji ( po nástřihu hráze - zašitá hráz po porodu je velmi citlivá, proto rodičky s větším šitím po porodu upřednostní sezení na plovacím kruhu)
* župan a noční košile min 2-3 kusy, pokud vám partner bude moci přinést čisté prádlo, nachystejte je raději doma na hromádku, aby nemusel hledat ve skříních. Oblečení by nemělo být moc teplé, protože kvůli miminkům se na oddělení šestinedělí hodně topí.
* přezůvky, ponožky,
* spodní kalhotky nebo kalhotky síťované (zakoupíte e zdravotnických potřebách) cca 8ks.
* hygienické vložky - z počátku budete potřebovat silné hodně savé vložky bez lepítka, tzv. porodnické vložky (jeden až dva balíčky si přibalte s sebou a jeden připravte doma, v některých porodnicích vložky dostanete, jinde nikoli) a tak budete potřebovat bavlněné prádlo, které dobře sedí. Síťované kalhotky mají tu výhodu, že jsou na jedno použití a jsou prodyšné, ale zase vůbec nehřejí v oblasti beder, což zejména vícerodičky pociťují jako potřebné a příjemné.
* pytlík na špinavé prádlo, několik ručníků a žínek - v šestinedělí se díky hormonálním víc budete potit a budete mít potřebu se častěji sprchovat. Kromě toho byste se měla také mýt po každém použití WC.
* toaletní potřeby, případně i fén na vlasy. Ten se může hodit nejen na umyté vlasy, ale také, podle zkušeností jedné mojí kamarádky, na sušení šití v případě nástřihu hráze. V tomto případě se Vám bude hodit i gel z dubové kůry nebo Arnikový gel
* toaletní papír jemný... z pochopitelných důvodů.
* podprsenky pro kojící matky nejméně 2 kusy - měly by být asi tak o 2 čísla větší než je vaše běžná velikost podprsenky.
* vložky do podprsenky jednorázové, popř. pratelné bavlněné.
* čaj na podporu tvorby mléka, balenou vodu...pití v nemocnici stále ještě často podávají pouze oslazený ovocný nebo černý čaj, který není pro kojící matky vůbec vhodný.
* ohřívací láhev termofor může ulevit při bolestech spojených se stahováním dělohy. Podobnou, ne-li lepší službu udělá i polštářek naplněný třešňovými peckami, nebo pytlík s opraženou solí. Jen je problém, kde tyto věci v porodnici ohřát (trouba, mikrovlnná trouba).
* vaše oblíbené éterické oleje
* léky, které užíváte
* knížku, psací potřeby, papír...
* mobil, nabíječku, trochu peněz, fotoaparát...
Pro miminko:
* oblečení - většinou se dává nemocniční, pokud ne, tak s sebou košilky či body a dupačky, slabé bavlněné čepičky, rukavičky a ponožky dle teploty na pokoji.
* kosmetika - též většinou erární, pokud ne, použijeme tu ze seznamu ve výbavě na miminko 🙂
* potřeby na přebalování - jednorázových plenek většinou dostanete jen pár, další si již musíte obstarat pro miminko sami, též vlhčené ubrousky, v některých porodnicích ale neradi vidí a doporučují miminko omývat pod vodou žínkou
Na cestu domů:
Připravte tyto věci doma na hromádku, např. do autosedačky nebo přenosné tašky na novorozence, aby vám je partner/manžel mohl přinést před propuštěním z porodnice.
Pro vás:
* pohodlné volné oblečení
Pro miminko:
* oblečení pro miminko dle ročního období - body ( košilka), dupačky, kabátek, popř. ponožky, letní mako bavlněná čepička
* v chladném počasí kombinézka či fusak, popř. deku přes miminko v autosedačce
* v teplejším počasí přesto raději třeba letní slabou deku - může se hodit i jako clona před sluníčkem
* autosedačku či korbu do auta, pokud autem pojedete.
Po návratu z porodnice..
1. Návštěva pediatra v ordinace či jeho návštěva u vás doma, aby prohlédl prvně miminko a dále dle domluvy
2. Úřední záležitosti -
vystavení rodného listu dítěte: v prvních dnech po narození dítěte matrikářka přímo v porodnici přidělí dítěti rodné číslo, příp. vystaví rodný list - nebývá běžné, většinou se pro rodný list rodiče po návratu z porodnice zastaví na matrice městské části, do které spadá porodnice, kde se vaše dítě narodilo
registrace dítěte u zdravotní pojišťovny: dítě je dnem narození automaticky pojištěno u stejné zdravotní pojišťovny jako matka dítěte, do 8 dnů je však nutno na pracovišti okresní pobočky této pojišťovny provést registraci dítěte, k tomu je nutno přinést i rodný list dítěte
žádost o porodné: o porodné je nutno požádat u Odboru státní sociální podpory při Úřadu práce v místě trvalého bydliště
platba odpadu: nového občánka je nutno rovněž nahlásit k platbě za odvoz komunálního odpadu

tereza1989
11. pro 2017

@snazilka01 nedostala nikdy,zustaly mi 4kila nahore. A ze 71kg jsem nastupovala tohle těhu,minulé na 65kg a skončila na 78kg. Teď už mám 82kg a asi to nekončí. Ale nic si z toho nedělám,vzďy jsem hodně cvičila,jezdila na vodě,takže velrybiu zůstat nechci

tereza1989
11. pro 2017

@danielle94 no já třeba,když jsem rodila na Mělníku,tak tam mi nedoporučili vzít si oblečení na malou,mají tak své k dispozici dle potřeby,to tvoje totiž,než se pořádně naučíš,můžeš měnit i několikrát za den az ho pokaká,počurá nebo poblinká. A to bys musela balit tašku jak hrom. Takže já bych se zeptala,jak to probíhá v milstě kde chceš rodit a oni ti reknou.já si nebrala ani kosmetiku na ni. Dostala jsem v porodnici novorozenecký balíček a tam bylo vse v malém,od masticky na prdelku az po krémy a mýdlo. Plínky jsme též fasovali, 10na den. I zavinovačku a deku. Zálezí pak asi i na mamince,jestli chce své nebo půjčit. No a oblečení v jakém půjde domů jsem měla nachystané doma, ve 2velikostech vse. Nevedeli jsme jak bude velká,a pak mi ho manzel kdyz pro nas jel privezl

vvercatkoo
12. pro 2017

Ahoj holky, tak jak jste na tom? Jak už jsem psala, že mě bolí stydká kost a kříže, katastrofa při přetáčení. Tak dnes mě bolí při chůzi pipina, jako bych se pořádně do ní bouchala nebo narazila

nenulinecka
12. pro 2017

@vvercatkoo mi povidej. Jak kdybych soulozila kazdy den petkrat. Boli me to az mi jdou slzy do oci kolikrat

vvercatkoo
12. pro 2017

@nenulinecka my byli včera na předporodním kurzu s chlapem, téma porod a od té doby jako by se malá zbláznila a do toho ty různé bolesti. Tak možná to něco znamená😂

vvercatkoo
12. pro 2017

@nenulinecka když sedím, tak v pohodě, ale jakmile se postavím a jdu tak hrůza. To máš pravdu, bolest jako bych celou noc prosexovala😂

mari90
12. pro 2017

Holky a ja mam od soboty bricho jak kamen ☹ neboli to, ani to neni jako kkasicke tvrdnuti, jen je proste tvrde nonstop, nemate to nekdo podobne?

vvercatkoo
12. pro 2017

@mari90 to není dobré, nevolala s doktorovi? Máš magnesium?

mari90
12. pro 2017

@vvercatkoo volala jdu dnes, ale mam strach

mari90
12. pro 2017

@vvercatkoo co to tedy muze znamenat?

vvercatkoo
12. pro 2017

@mari90 to nevím, ale mě bylo řečeno, že pokud tvrdnutí bude časté nebo trvat moc dlouho, tak přijet. Nechci tě plašit, ale pořád říkají, radši 100x dojet a zbytečně 😉
Dej vědět, co ses dozvěděla

mari90
12. pro 2017

@vvercatkoo dam, jdu ale az na 15h, kdyz ono je to takhle tvrdsi a napnute jen na jedne strane a zrovna v tech mistech je prcek nejspis natlaceny, protoze vzdycky vidim jak se to tam cele vybouli a jeste vice napne, vubec to necitim jako nejaky stah, ale po kontrole budu moudrejsi

nenulinecka
12. pro 2017

@vvercatkoo me taky prijde, ze nekdy vi, ze se o nem bavime 😂 jsem rada, ze je tu nekdo se stejnou bolesti jako mam ja... uz mi to prislo divny...

@mari90 drzim pesticky, napis hned🌼

nenulinecka
12. pro 2017

@vvercatkoo a jak rikas, sedim lezim pohoda, vstanu a jdu jak babicka nejaka...

vvercatkoo
12. pro 2017

@nenulinecka přesně a než se rozchodím tak to trvá. Snažím se teď radši víc sedět na balónu než židlí, ale mám strach aby nerupnul😂 i když píšou 120kg

danielle94
12. pro 2017

@mari90 ja ho mam tvrdne non stop. Bylo mi receno vcera u lekare ze je to normalni. Ze se napina a ze uz to jinak nebude. Kazda mame jine brisko. Ja ho treba nemam tak velke ted jako vy ostatni. Proto ho mam tvrde🙂 ale zalezi. Urcite bych se dr zeptala jak to je ve tvem pripade.

mari90
12. pro 2017

Tak pry vse ok, ale pristi tyden opet monitor a mam navysit magnezko, ale toho uz beru ted vic nez dost, prcek je stale KP, ale pry je to pro me lepsi, ze nerve hlavicku dolu...jinak pry takhle muze byt natlaceny, coz by odpovidalo tomu utz

vvercatkoo
12. pro 2017

@mari90 tak super😉 hlavně že je vše v pořádku

Strana