Říjnovky 2018
Ahoj, diskuze pro všechny, které očekávají přírůstek v říjnu. 🙂
@laja64 A to more a hlidaci kamaradka, to je perfekt, urcite si to super uzijete.
@biciklissie ja by som tie prikrmy na UM neodkladala, naopak chcem maleho co najskor UM zbavit :D
Prikrmy chci az od ukončeneho 6. Měsíce driv se mi nechce, kojení ke pohoda :D teda pokud se nebude nějak výrazně sapat po jídle dřív
@ah1234 Budu se muset poradit s doktorkou asi. Cetla jsem nekde, ze by mimco melo mit aspon 6 kg a nemelo by mu uz stacit 900-1000 ml um, pokud je plne na um. Tak to naty zatim nesplnuje, ale nevim, co je na tom pravdy.
@biciklissie jojo na profi hlídání bych to ještě taky neviděla. Je to jediná kamarádka které bych fakt svěřila i mimino a jsem fakt šťastná že ji mám. No mám dost známých co dovolenou bez dětí odsuzují, ale to mi je fuk. Dovcu si chci užít a ne lítat za deckama a hlídat aby mi nespadly do bazénu či co. 🤗 Samozřejmě i s dětma někam vyrazíme. Ale jsem toho názoru-ze i rodiče by měli být sami a udělat si čas sami pro sebe-preci jen partnerský život je třeba si hýčkat. My se chystáme v září na welnes na víkend. Fakt je to moc potřeba. A myslíš že třeba za pár měsíců by vám malou na víkend nepohlídali? Až bude trochu větší?
@ah1234 přesně tak, taky budu radši, až bude aspoň z většiny na normálním jídle...
Jinak @biciklissie já jsem se nošení taky bála, ale je to fakt super, nosítko nahodím i já a to jsem fakt levá. Naopak s kočárkem mi ta manipulace přijde těžší hlavně ve městě...
@laja64 Ja te naprosto chapu. Deti jednou z domu odejdou (idealne) a kdyz clovek na patrnerskem vztahu nepracuje, tak co pak. A vubec, at si to kazdej dela jak chce. No, nasi jsou fakt divni. Naty je zajima tak jako na okraj, aby se nereklo. Sanozrejme si preji, aby byla ok a tak, ale to je asi tak vsechno. Svoje pohodlicko si asi narusit nenechaji. Mame na to idealni podminky, jsme v jedne vesnici, jsou v duchodu, zdravi. A ani jednou se nezeptali, jestli nepotrebuji pomoct, povozi. Je fakt, ze otec porad rika, ze se tesi, az male bude aspon rok (on tedy rika, az bude z nejhorsiho venku, jak kdybych ji do te doby mela drzet v inkubatoru), tak treba pak zajem projevi. Otazka je, jestli to vubec chtit, oni jsou fakt zvlastni. Moc tomu uklidu nedaji (ja taky ne, ale oni jsou fakt docela extrem) a maji dost divne nazory (jako treba, ze moc pit neni zdrave). Tak pak aby jim clovek sveril dite, i kdyby jako chteli. No, uvidime.
@biciklissie ono to UM pre deti nie je bohvieco 🙂
A hlavne ja keby cakam kym maly vypije liter mlieka a ma 6kg tak neviem ci by nebol na mlieku do roka 😐
@ah1234 No, na tom neco je. Budu se fakt muset poradit s doktorkou...
@blicklisse Jeďte, my taky všude trajdáme. Včera dovršeny 4 měsíce, minulej víkend jsme byli na den na fesťáku (a potkali tam dvě stejně starý mimča a jedno pětitýdenní), tenhle víkend na slezině se šermířema, včera jsem jela MHD na opačnou stranu města ke svý doktorce, malá si děsně užívala jízdu vlakem, večer jsme s ní byli v malym klubu na koncertě, tak ho prospala v kočárku a byla hvězda večera :D ...Je pravda že my tu máme léto, nevim jestli bych v zimě trajdala stejně ochotně 😕
@tasmyska My jdeme příští týden na workshop o příkrmech, tak až budu informovanější pro náš konkrétní případ, rozhodnu se definitivně. Ale zatím mám v plánu tak za týden-dva zkusit trochu mrkvové šťávy co ona na to (teď čerstvě 4 měsíce)
@blicklisse a že má mít 6 kg než začne příkrmy??? :O čím je to odůvodněno? Mně naopak doporučovali začít co nejdřív protože to dítě je fakt hubený a mlíko mu očividně nestačí.
Ale co se muže a hlídání týče tak jestli tě to uklidní tak já jsem na toho svého taky pes :D a zatím si netroufnu je nechat doma samotný a někam jít. On se sice snaží a nabízí mi to, ale jednak mi pořád přijde trochu jako hrom do police a bojim se aby jí neublížil, a navíc totálně nedává brečící dítě - hrozně rychle ho to samotnýho vytočí, je sám podrážděnej a ten stres z něj čiší, čimž samozřejmě k uklidnění dítěte nepřispěje - spíš naopak :/
Jo jinak co neodhalil dětskej doktor odhalila moje doktorka - už víme co způsobilo malý ten problém se zažíváním a krví ve stolici! Naštěstí to není nic vážného co by se muselo složitě léčit. Je to imbalanc předního a zadního mlíka (nebo jak se tomu říká česky). Problém byl že kojíme krátce a často a z obou stran, čímž pádem pije jenom to řídký nízkotučný vysokolaktózový mlíko a málo tý smetany, v níž je laktáza (enzym na štěpení laktózy). Proto má podobný projevy jako při laktózové intoleranci a málo přibírá. Takže pokud se mi ji podaří přinutit pít pořádně a jen z jedný strany, aby si vycucla i smetanu, jsme v suchu! Už na tom pracuju a už vidím mírné zlepšení!
(Něco ke zvážení pro ty co taky plně kojí a mají problémy s trávením.)
Pardon za ty slohy :D
@amenophus no co jsem tak četla, tak je těch doporučení se začátkem přikrmů víc a myslím, že málokteré dítě splní všechny: nad 4 měsíce, nad 6 kg, nekojené dítě by mělo umět udržet lahvičku a vypít víc než 900 ml - litr mléka za den...
Jinak holky, já jsem taková hospodyňka, že až dnes kvůli přikrmům jsem pořídila pařáček 😀. A našla jsem k přikrmům tyhle stránky http://www.prvni-prikrmy-krok-za-krokem.estrank... , celkem hezky je to tam popsané, akorát teda patizon zavádět nebudu, v životě jsem ho ani já nejedla a ani nevím, jestli se dá teď sehnat 😀.
@knoflikarka to ma clovek tazke, ked je vegan a zacina s prikrmami lebo vsade radia skoro hned maso a maso potom furt :D :D ja som rozmyslala ze zacnem avokadom, to je taka nijaka zelenina. No, zajtra ideme k doktorke (teda priatel ide ja mam skusku), tak som zvedava co povie, maly pije max 650ml denne a vazi okolo 5 kil, ale ja planujem pomalinky zacat tak ci tak, ten jeho reflux je na palicu a tie UM su zlozenim za mna "nevyhovujuce".
@amenophus Ja furt nevim, ale vypada to zatim, ze se nas nachystam jakoze pojedeme a jeste uvidim ten den podle pocasi. U nas je to hodne promenlivy, ale tam zas muze byt jinak... A teda koukam, co vsechno pidnikate, to je super. Pro nas je odvaz i zastavit se s kocarkem v obchode...
@amenophus Tak tech sest kilo nevim proc. Cetla jsem to v jednom clanku na netu o prikrmech, byly tam v odrazkach pofminky, co by melo dite splnovat a tohle byla jedna z nich. Ja myslim, ze je to kus od kusu, kdyz ti dite z mlika neprospiva, tak nema cenu ho na nem drzet. Jinak muj manzel je zase super na ty krizovky, ja silim a on je klidny a rozhodny. Ale zase ten stereotyp, myslim, ze uz si vybira svou dan, ze je hodne pryc. Tak uz hur poznava co potrebuje, krmeni a tak.
@knoflikarka Jj, cetla jsem i o tom drzeni lahvicky. To jako fakt? To si ji jako maji deti drzet samy a pit z ni nebo co? To jako naty nedela vubec, max na ni saha. Jaky paracek jsi koupila, taky nad tim uvazuju...
@biciklissie tak ta moje si flašku už držela, ale přestalo jí to bavit a momentálně mě při krmení drží jednou rukou za výstřih trička a druhou drží můj prst na lahvičce 😆🤷. Pařáček jsem koupila úplně klasický, takový ten nerezový na knedlíky...
@knoflikarka Jakoze by si tu flasku dokazala sama drzet a pit z ni? Tak to naty na to rozhodne nema ani motoricky a ani mentalne. Jako ona ji treba i trochu drzi, ale je to jen nahoda, nic uvedomeleho. A taky mi vetdinou drzi prst, tricko nebo si bryndak🙂. Aha, ten snad doma mam a nekde vyhrabu, ja premyslim a nejakem malem a levnem elektrickem parnim hrnci. Ci jak se to jmenuje, takovy ten plastovy bazmek s patry a vari se to v pare, normalne do zastrcky.
@knoflikarka to si vedome drzala flasicku ? :O to sa mi ani nechce verit :D
@ah1234 No vědomě nevím, ale držela, chytla jí pokaždé sama... Tak od konce prosince do konce ledna to dělala, teď už to nedělá a já jí nenutím. Takže zas bych tomu nějakou váhu nepřikládala 😀
@knoflikarka co to mate za cool flasku ? 🙂
@biciklissie u Elenky to bylo taky spíš období, kdy jí ta flaška zajímala, určitě neměla propojené, že se tím krmí. Teď ji zajímá moje tričko a prsty, takže tak, rozhodně netvrdím, že mám doma malého Einsteina holky, klid 😀.
@knoflikarka ak mas doma Einsteina tak super, aspon niekto 😍❤ Richard je nejaky pomalsi vo vsetkom 😂😂 snad sa to zrovna casom ked jeho mamca aj tatka su matematici 😂😂
@ah1234 Ne, myslím, že u nás to nehrozí 😆. Manžel kvůli matice nedostudoval informatiku a já jsem byla ráda, že mi matika skončila na gymplu a VŠ jsem volila podle toho, kde není 😀. Jinak flaška je Tomee Tippee "anticolic", je dobrá v tom, že má široké hrdlo a ten váleček uvnitř se zbarví, pokud je mlíko moc teplé, ale pokud tam člověk ten váleček nedá pořádně, tak začne tak nenápadně téct, čehož jsem si kolikrát nevšimla a malá byla celá mokrá.
@knoflikarka Aha, to by fakt byl malý genius, ale proč ne. Někdo to být musí, tak proč ne zrovna Elenka🙂. Ale na té fotce to tak fakt vypadá, že si ji prostě drží a baští. Naty na to rozhodně ještě nemá, myslím, že si vůbec neuvědomuje to propojení flaštičky a krmení. Taky ji občas drží, ale úplně náhodou, stejně tak mě drží třeba za prst...
@biciklissie Myslím, že fakt ne, třeba na bříšku jsme teď fakt pozadu, tím, jak byla nemocná, tak na bříšku kašlala, takže tam nebyla vůbec plus v postýlce jsem byla ráda, že spí na vyvýšené poloze, nekašle a nesjíždí z toho, takže polohování na neoblíbenou stranu jsem fakt neřešila, takže má pořád placatou hlavičku na jednom místě. Popředu fakt nejsme... Já ani to srovnávání moc ráda nemám. A malí géniové to mají v životě spíš těžší než co jiného, plus často tam je nějaká porucha autistického spektra, to bych jí nepřála (a sobě sobecky taky ne 🙊).

@laja64 No, prave. Ja mam ve stejne vesnice rodice, ale ty by ani nehlo, aby neco takoveho resili. A ja bych se jich i zeptala, kdyz vim, jak to berou. Takze hlidani nic, leda profi a na to mi prijde mala. No, bylo by fajn, kdybych trochu ubrala grady, budu se snazit.