Říjnovky 2018
Ahoj, diskuze pro všechny, které očekávají přírůstek v říjnu. 🙂
@regeditka no janmam kurz na 10 lekci a krom porodu-ktery se deli na doby porodni a mame to rozdelene na 3lekce se tam dozvime i sestinedeli, nepravidelnosti porodu, kojeni apod;) myslim ze jen video nepousteji nikde..u nas je kazda lekce na 3 hodiny vcetne dychani a cviceni;) za sebe muzu doporucit nejaky takovy;)
@regeditka nedala bych si už epidural. Zastavilo mi to porod. Nekomu uleví,někomu ne,nekomu porod urychlí,někomu zpomalí. Zvládla bych to i bez toho. Ja u dvouminutovych kontraktu které jsem prodychavala na balonu ještě jedla , měla jsem prostě hlad😐😃 Ja to beru tak, že na tu bolest ještě nikdo nezemřel. Jediné cemu jsem se chtěla a chci vyhnout je sekce. Buď úplně v klidu,já taky byla. Porod každá přežije a když se teď po 6 letech dívám na video, jak jsem porodila a malou mi hned dali na prsa, na všechnu bolest razem zapomenes i kdyby byla sebevetsi, to mi věř 😙 Akorát jsem pak měla půlhodinový záchvat pláče štěstí a furt jsem mlela jak je malá krásná no🤣 Tělo to řekne samo, jak u porodu dýchat neboj 😁
@regeditka Jinak ti muzu rict, ze jak jsme si uz driv psaly, tak taky mam z toho respekt, ale urcite necitim hruzu nebo strach. Beru to tak, ze je porod (i tehotenstvi) cesta k te moji lasce a s pokorou si hodlam "uzit" veskere bolesti, ktere me k jejimu narození povedou. Vnitřne citim, ze to spolu zvladneme na jednicku a hlavne se na tom spolu domluvíme predem, protoze to bude narocny pro nas pro obe. Po přečtení tohohle si asi poklepes na hlavu, co jsem za blazna 😀, ale ja verim v silu psychiky a ve vnitrni nastavení ☺. Někomu tohle neco rekne, někomu ne. Kazdopadne druhou - nemene dulezitou - veci jsou fakta a fyzicka příprava, takze si hodlam zjistit a nastudovat co nejvic informaci ☺.
@niki1107 preji brzke uzdraveni, Niki, hlavne aby ucho uz nebolelo a na celo si rozhodne tukat nehodlam..naopak, obdivuju te a zavidim, ze to takhle dokazes. Ja se ted male omlouvala a slibila, ze budu bojovat. Opravdu se snazim si to nejak preprogramovat v hlave, ale nejde mi to, snad je to jen docasne. Nejvetsi strach mam z paniky, jsem docela hystericka a nerada bych tim zapricinila nejakou komplikaci. Dokazu si i po pichnuti vcelou vyvolat v hlave takove hruzy, ze padnu na miste. Mam toho za sebou v zivote tolik, ze mam o ten svuj zivot az uzkostlivou obavu a jen doufam, ze materske pudy zvitezi a proste se zmatorim a zvladnu to.
@regeditka Ja u kontrakci rvala at mi udelaji cisare nebo,ze skacu s okna😂😂😂😂😂😂
@regeditka neda asi no😂 Ale jako bolest to byla, já to beru tak ze to k porodu patří a tečka. Bez diskuzí. Ale jak ti dají miminko na vše zapomenes a zaplaví tě neskutečný pocit štěstí, uvidíš 🤣 Fotku jak jim při kontrakcich můžu klidně poslat do zprávy at se pobavis, verejne to nesmí spatřit světlo světa. A ještě mi PA říkala že když porodim do 14h donese mi guláš od oběda. No porodila jsem 14:13 , dvě hodiny po porodu ležela (půl hodiny mě šili, nastrihavali me) a pak jsem si sedla a sezrala ten guláš bo sestřička mi ho donesla 😂
@regeditka Ja to v zivote praktikuju uz nejakou dobu a vzdy mi to pomohlo byt v klidu bez cernych myslenek, protoze ty akorat vytvářeji bloky. Je svym způsobem dobre, ze mas za sebou co mas, protoze tohle je evidentne proces, ktery te ma necemu naucit ☺. Vsechno neni slunickovy a jsou veci, ktere neovlivnime, ale je fajn jit k porodu s pocitem viry v sebe samu a to stvoreni uvnitr, protoze i "jen" tohle povede k lepsimu celkovemu zazitku. Zvládneš to fajnove, tim jsem si jista 💕. A dekuji ☺.
Ja se na porod snazim nemyslet ale kdyz si vzpomenu a zapremyslim tak me bere hrozna panika a potom to zas rozdycham ze je jeste cas ale proste mam bobky na mimco se hrozne tesim ale nejradeji bych ten porod nejak ,,obesla,, :D radeji bych sla do Cisare a zavidim tem ktere ho maji naplanovany . to tehu bych si uzila daleko vic s myslenkou ze nebudu muset zazit tu hruzu :D
Ahoj holky, koukám, že jak se nám to blíží, jsme na to všechny podobně 🙂 Já mám termín najobec 30. 9., tak mi taky o víkend došlo, že za dva měsíce už tady prcek může být s námi.
Mám vyprávění od švagrové ze dvou porodů, které nešly úplně hladce. Musím souhlasit s @niki1107 , že psychika dělá divy. Ale za dospělý život jsem nebyla v nemocnici, tak se netěším ani na to. Na druhou stranu beru porod jako ukončení cesty k miminku. Jsem i trochu zvědavá, co naše tělo zvládne, s čím si poradí. Ale strach tam samozřejmě je taky, docela velký.
Uvažujete o nadstandardu?
@laja64 no ja mam prave obavu ze bude trvat dyl nez prvni , mala byla od prvni kontrakce za 3 hodky venku a jo vetsinou pry druhy porod trva o cca polovinu casu min ale budu rodit po 6 letech takze si spis myslim ze telo na to uz zapomelo a budu na tom stejne jako prvorodicka . ale tentokrat chci zkusit pit malinik a cvicit s anibalem . a je to vlastne stejne jedno couvnou uz nejde :D
@martina250703 já o nadstatdartu neuvažuju, za mě je to zbytečnost. I když paní co jsem s ní byla na pokoji mimino půl noci prokňouralo a prořvalo, moje malá vedle spala jak zabitá. Ale pokud chceš klid, tak nadstandardní pokoj je výhoda. Ja to nejak neřeším.
@martina250703 Ja taky nikdy nebyla v nemocnici prave, takze to beru jako all inclusive balíček plny novych zazitku a zkusenosti, se kterým si budeme muset s malou poradit 😀. Ono vlastne neni spatne se bat, ale nesmi se tim clovek nechat pohltit ☺.
Ja o tom přemýšlela, ale zatim neuvažuju do toho jít - pevne verim, ze budu mit na pokoji nejakou prima maminku a seznamim se ☺. Co se tyce vybavenosti pokoju, tak nadstandart nepotřebuju (uroven pokoju, kde chci rodit, je vicemene vsude stejna).
Ja o nadstatdartu premyslela hodne ale potom jsem si rekla skoda penez. Ve smes to stoji prumerne 500 na noc nebo den ( nevim jak to berou) a to mas min. 1000 kc a vic . a to radej ty prachy vrazim do neceho uzitecnejsiho pro celou rodinu nez abych ja byla chvilku v ,,blahu,,
Nadstandard jsem měla na porod, na šestinedělí pak už ne. Za mě super protože v naší porodnici jsou ty predporodni pokoje po dvou lůžkách a pak je třeba se přesunout na porodní sál. Takhle jsem byla na jednom pokoji i s vanou až do konce a lůžko se pak předělalo na porodní během chvíle, manžel tam se mnou byl od začátku a přesun já u toho vyvolávaneho porodu bych už na sal nezvladla. A představa že první dobu porodní jsem na pokoji s jinou cizí maminkou taky nic moc
@kackacka37 aha, tak ve FN mě dali na porodní pokoj ,tam jsem byla sama celou dobu predporodni i porod samotný. Pak mě odvezli na sestinedeli. Být pred porodem s někým na pokoji to by měli zrušit ty jo🤔
@laja64 to jako jo no
@laja64 V čem je císař větší riziko pro dítě?
@martina250703 Nadstandard bych asi chtěla, ale bývají dost nedostatkové "zboží", švagrová ho dvakrát chtěla a stejně neměla... Četla jsem, že praxe je i taková, že pokud máš dopředu zájem o nadstandard a uvolní se třeba 2. den, co jsi v porodnici, můžeš se tam pak přesunout. Což už mi zas připadá zbytečné.
Já si říkám kvůli klidnějším návštěvám. Mám neteř a synovce, asi se budou chtít přijet podívat. A taky tam nejsou moc časově omezené návštěvy.A jsem teda typ, co má rád svůj klid, ale ne, že bych těch pár dní nepřežila 🙂
@niki1107 Jasně, takový ten "zdravý strach" 😉
@knoflikarka Jj, to je jasný, že taky záleží na tom, jestli bude volný. Ale kdyby jo, asi bych ho ráda.
@regeditka Mlíko zatím taky nemám, ale na to je čas. A takový ty panický stavy hrůzy z porodu jsem taky měla docela dlouho (začla jsem s tím už někdy ve druhém trimestru 😨D ) a už mě to trochu přešlo. Asi tím, že jsem zatím měla těhotenství naprosto bezproblémové, jsem tak nějak měla šílené nutkání že VŠECHNO musí být bezproblémové a dostávala trému z toho že CO KDYŽ NEBUDE!!! No poslední dobou mě začaly trápit takové jobovky jako jsou hemoroidy a takové ty myšlenky že jako z toho porodu vyjdu zcela netknutá se rozplynuly... Napřed hrůza že "to musím honem vyléčit ať to stihnu" - doktorka mě nechala rychle vystřízlivět, s porozumněním mi vysvětlila že to už bude jenom horší, že se toho do porodu nezbavim. A kupodivu mě to nějak uklidnilo, teď jsem tak nějak smířená že co bude bude.
Krom toho mi docela pomohly předporodní kurzy - hodně tam mluví o hormonech a o tom jak které fungují, jak se produkují a jak jejich produkci "pomoct" nebo naopak zamezit. A tak se pomalu dostávám do toho rozpoložení, aby si tělo co nejvíc poradilo samo. Ta správná směs hormonů (hlavně oxytocin a prolaktin) totiž pak na člověka působí jako drogy. Ty můžeš být rozcupovaná na kousíčky a znovu sešitá, oteklá, bolavá, krvácivá, kdejakej hnus, ale ty hormony tě úplně oblbnou a nic z toho nevnímáš, vnímáš jen to miminko a mozek je zabalenej v růžovoučký cukrový vatě. A zároveň ti ty hormony urychlujou hojení. Takže já už jsem připravená na tu jízdu - nikdy jsem nezkoušela žádný drogy, ale třeba konečně poznám jak se musí cítit feťáci na tripu 😨😂😂😂. A z mého okolí i ty holky který měly fakt pekelný těhotenství, porod a šestinedělí, si z toho v podstatě nic nepamatujou. Jediný co si vybavujou je radost z miminka. Takže hormonální oblbováky ozkoušeny v praxi. Nevím jestli ti teda tohle pomůže, ale mně to pomáhá hrozně!
A poslední čím se utěšuju - budu rodit v nemocnici, nejsem nikde v zemi třetího světa, bude mě obskakovat tým kvalifikovanejch lidí, tak mě umřít nenechaj.
Teď už to jde mimo mě, nestresuju se tím (adrenalin všechno zhoršuje, takže ho na pár měsíců stahuju z produkce 😎 ). Ono to nějak dopadne a pak budeme mít úplně jiný starosti! 👶
@knoflikarka Co jsem našla:
▪ Císařský řez je velkou břišní operací a přináší určitá rizika pro ženu i pro dítě. Mezi ně patří infekce, silné krvácení a krevní ztráta či poranění orgánů. Operativní porod s sebou nese i delší dobu rekonvalescence a hojení.
▪Miminka po císařském řezu mívají větší problémy s adaptací než děti narozená vaginálně. Jsou také mnohem více ohrožená separací od matky se všemi jejími důsledky.
No nevím, nevím 🤔 Nebýt toho, tak tu nejsem ani já, ani moji sourozenci.. A kdyby mě nodvezli před osmi lety na sál, tak tu nemám ani svoji prvorozenou lásku.. 😔 Jako pravda, že jsem byla sešitá docela zajimavě ale žádný komplikace ani u mě ani u dcery nebyli.. 🙂
@regeditka Tak porod za sebou ještě nemám, tak neporadím konkrétně. Ale asi je to fakt trochu v hlavě. Já se bojím toho, že se miminku něco stane ještě před narozením nebo pak, že nebudu absolutně zvládat tu péči po porodu. Porodu se z toho bojím nejmíň. Říkám si, že tělo si nějak samo poradí, bude vědět, co dělat. A když ne, tak od toho tam jsou doktoři, aby mi řekli, co mám dělat já🙂. Jinak tedy koukám na porodní kurz online, to mi taky trochu pomáhá. A až budu mít trochu víc po kupě výbavičku, tak si chci sepsat porodní plán. Ne nějaký extra prudění, ale nějakou trochu moji představu. Ale sama ještě nevím, budu to trochu studovat. Tak držím pěsti, dáme to... Jo, jinak se nechystám jinak, přemýšlím teda nad maliníkem, ale to ještě uvidím, jinak nic. A to mám z gyndy fakt děsnou hrůzu, ale prostě když musíš, tak musíš🙂.
@dusovkam Ono je to fakt těžké. Přirozený porod může mít při komplikacích taky šílené důsledky pro dítě, upřímně já vidět kleště nebo vex, tak trvám na císaři, ale to je tím, že jsem četla spisy dětí, které jsem učila a vím, jaké následky to zanechalo. Ale většiny porodů se to díkybohu netýká. Tak jako se většiny císařů netýkají komplikace (hlavně pro dítě).
@knoflikarka @dusovkam presne jak pises. I přirozený porod může být mazec a pak je CS jediným řešením. To chápu. Jen prostě do sebe nechci řezat,přirozený porod je pro mě prostě nejvíce. Jen uvidime zda se ta malá otočí jelikož už na to má jen měsíc 😁 Pak už bude mít málo místa a Hamiltona si udelat nenecham.
Tak ja holky lezim v porodnici😭😭😭
@natysnovec o ty kokos. Co se děje?

@regeditka ahojky;) a co zkusit porodni kurz? Tam mi to dava asi nejvic pocit jistoty