Cysta na vaječníku v těhu

klaracocka
9. led 2018

Zdravím dámy, mám na Vás dotaz. Ještě před otěhotněním mi doktorka našla cystu na vaječníku, asi dva měsíce na to jsem otěhotněla, dostala na užívání Utrogestan. Prý se bude cysta sledovat, v těhotenství se s ní stejně nic nedělá. Nejdřív doktorka řekla, že pokud cysta po prvním trimestru nezmizí, budu dále Utrogestan užívat. Po prvním trimestru to ale už dál neřešila, lék mi nepředepsala a říkala že je to v pohodě. Já to taky neřešila, protože mě cysta nijak zvlášť nebolela, možná 2x do měsíce jsem něco málo na chvilku pocítila. Jsem 19+1 tt. Dnes ráno jsem ale na 15 minut chytla celkem velkou bodavou bolest při každém pohybu, do místa kde cysta je, poté bolest ustoupila. Teď k večeru zas něco málo cítím, ale nic co by mi bránilo normálně fungovat. Pokud se bolest znovu objeví i zítra, nebo neustoupí, ozvu se doktorce. Stalo se to taky některé z Vás? Je možné, že třeba cysta praskla? Jak jste tohle řešili případně jak jste pořídili u doktora? Díky předem za odpověď.

kafr
9. led 2018

Na nic nečekej a ráno k doktorce. Ať tě pořádně zkontroluje a uvidíš co dál.
Já měla cysty před těhu, 2 i dost dramatický praskly, když jsem otěhotněla, měla jsem jednu dvoukomorovou (nebo 2 těsně u sebe- nikdo neví) zmizely během začátku těhotenství. Ale hned jak začala růst a natahovat se děloha, natahovaly se i vazy a nejvíc mě to bolelo právě v místě, kde byly ty cysty. Tlak, bodání, tahání, v noci jsem se nemohla otočit. Mudr mě zkontroloval pečlivě a konstatoval, že cysty fakt nikde nejsou, to budou ty vazy. Pro jistotu mi předepsal magnesium. Beru jen 2 denně, když zas je období růstu tak 3-4.

jana_vondruskova
10. led 2018

Já ji měla taky, po prvním trimestru údajně zmizela. Žádné bolesti jsem necítila, jen mi přišlo divný, že mimčo cítím jen na jedné straně. No a v 36. týdnu bolesti jako kráva, okamžitá hospitalizace na rizikovým a hle, cysta šla ven císařem hned po miminu, měla 2 kg. Takhle zpětně to hodnotím tak, že možná dobře, že jsem o ní nevěděla a nestresovala se celý těhotenství. Běž k doktorovi a uvidíš. Teoreticky by ti ji ve 2. trimestru mohli laparoskopicky odstranit, ale to už záleží na situaci.

kafr
10. led 2018

@jana_vondruskova Úplně zírám! 2kg cysta?! Mi malá naštěstí litá o celém břichu, tak snad se opravdu vstřebala. (Jsem 26tt)
Každopádně cysty jsou zrádné a raději hlídat!

jana_vondruskova
10. led 2018

@kafr Jojo, můžu být ráda, že to dobře dopadlo, kdyby tohle prasklo, tak mi nepomůže už asi nikdo. Měla jsem to jak dvojčata no 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru