Čtete příbalový leták a googlíte složení léků?

evaamy
31. led 2015

Já ano a tři ze čtyř léků předepsaných gynekolozkou jsem přestala nebo ani nezačala brát. Nejdrive mě na začátku tretiho trimestru vylekala, že mám tvrdé břicho( mě to tak nepripadlo) a zkraceny čípek(2,5cm). Predepsala mi magnosolv( šumák, při kontaktu s vodou vzniká Citronan horecnaty- emulgátor zakázány v EU) a Utrogestan( v letáku píšou, že se má používat jen v prvním trimestru a jen vaginalne a mě řekla ať ho polykam, pze mi predepsala na výtok čípky macmiror, které jsem jako jediné dobrala celé balení). A teď mám začít týden před porodem užívat zelatinove globule s tetraboritanem sodnym( emulgátor stupen nebezpecnosti 5, nevhodný pro děti a těhotné ženy) tak já vám nevím co si myslet😖. Jak to máte vy?

lv
31. led 2015

Ctu pribalovy leták, tak jako ty to nezkoumam.
To bys musela přestat i dýchat, jist, pit. A věřím, ze přínos dobře zvolených léků převažuje nad nedostatky.

kvakuska
31. led 2015

@evaamy proč teda k té gynekoložce chodíš, když jí nevěříš? 😠

evaamy
autor
31. led 2015

@kvakuska nevím jestli bych si jinde pomohla

rousse
31. led 2015

@evaamy Já bych to rozhodně tak nehrotila, protože výrobci léků si nevezmou na triko, aby nenapsali varování o užívání v těhu do příbalového letáku a pak kvůli tomu měli na krku mraky soudních jednání, že si to nedej bože nějaká těhu vzala a něco se stalo. Magnosolv jsem užívala půlku těhotenství, stejně jako mraky mých kamarádek a žiju, malá taky a vůbec by mě nenapadlo ho neužívat, když mi ho doktorka napsala a on na tvrdnutí břicha pomohl daleko líp než tablety čistého magnéska. Až do 2. trimestru jsem užívala utroš a polykala jsem ho. S čípky macmiror zkušenost nemám - mám zkušenost pouze s globulema a zrovna tam v letáku píšou, že v těhu neužívat a stejně to většina lékařů předepisuje i v těhotenství. Já bych řekla, že doktoři (pokud jsou dobří - ke špatnému bych nechodila) snad ví, co dělají 😎

evaamy
autor
31. led 2015

@lv jj, taky doufam v to, že převažují plusy, ale léky by se měly brát jen když jsou opravdu potřeba, což v mém případě nebylo. ( magnosolv, utogestan)
@rousse jj brala jsem globule, ale napsala jsem čípky, aby to bylo srozumitelnější. Ten macmiror jsem brala poctivě, protože tam už ten důvod byl.

ninikry
31. led 2015

@evaamy Taky jsem četla, ale mně sama mudr. říkala, že je tam občas napsaný, že je lék pro těhotný nevhodný, že si toho nemám všímat...tak si toho nevšímám, své doktorce 100% věřím...určitě tomu rozumí líp, než já 🙂

leniczka23
31. led 2015

Příbalové letáky čtu a svým lékařům věřím..Mmchdm si vážně myslíš,že léky budou BIO?

evaamy
autor
31. led 2015

@leniczka23 nikde nepíšu, že věřím, že leky budou bio, to pleteš hrušky s jabkama. Psala jsem, že nevím co si o tom myslet ☹

leniczka23
31. led 2015

@evaamy Já vím,byla to legrace,jen mi to tak trošku příjde,jak si psala že si polovinu léků nebrala jen proto,že se ti nezdá složení..Chápu,že máš strach,ale doktorka ví co dělá..nebo by to měla vědět..Jestli jí nevěříš tak to konzultuj ještě s jiným lékařem,nebo i v lékárně by ti měli říct..

betelgeuzz
31. led 2015

@evaamy Přiznám se, že takhle podrobně příbalové letáky nečtu, ale rozhodně se zajímám, co mi doktor předepisuje a hledám i jiné možnosti, jak problém řešit. Podle mě je správně, že slepě nevěříš doktorům a zajímáš se o své zdraví. Doporučuju pečlivě zvolit dětského lékaře, protože tam těch problémů budeš řešit daleko víc (samozřejmě ti to nepřeju, ale minimálně různá nachlazení, virozy, běžné dětské nemoci) a je dobré mít lékaře, který aspoň trochu odpovídá tvému myšlení. Některé mamince vyhovuje, když doktor řeší každý kašel a něco jim předepíše, mně zase, že doktorka zkontroluje, udělá CRP a zbytečně žádné léky nepředepisuje.

partyzanka91
31. led 2015

No já se přiznám že věřím doktorům, že by mi nepředepsali nic špatného. Dávkování většinou řeknou v lékárně. Doma čtu u složitějších léků (spreje a pod.) většinou jen způsob použití a někdy se mrknu jen na časta vedlejší účinky. ale to je tak vše. Jejich složení příliš neřeším, stejně jako je tomu u jídla. Říkám si tak nebo tak levné či drahé, sajrajty můžou bejt všude. jedniný co dodržujem je výživa podle měsíců pro děti abych dceři nezpůsobila alergii tím že bych jí něco dala dřív než to může. Ale celkově si z těchto věcí nedělám přiliš těžkou hlavu

evaamy
autor
31. led 2015

Dekuju, já mám fakt jen strach, abych do sebe zbytečně necpala něco co může dítěti nějak ublížit..

salot
31. led 2015

Příbalové letáky čtu, ale nevím, jestli bych si dovolila takto neposlechnout doktorku. Přece jenom je to doktorka. Buď bych ji upozornila, že do sebe nebudu cpát žádné jedy rovnou nebo to dotáhla do konce.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru