Hrozné jaterní vysledky v těhu. Máte zkušenost?

14. črc 2022

Ahoj, chci se trochu uklidnit a doufám, že tady má někdo obdobnou zkušenost a dopadlo to dobře. Jsem v 10tt a kvůli ekzému mi pro jistotu udělali test na játra a výsledky jsou hodně špatný ALT zvýšené 5x a AST 3x :( všechny ostatní výsledky mám zcela v pořádku, včetne cukru atd... Je tady někdo s obdobnou zkušenosti - opravdu špatné výsledky jaternich testu v těhotenství a mimi nakonec v pořádku?
Dnes jsem se výsledky dozvěděla, zítra hned na nový odběr a kontrolu a dle těch výsledků pak další postup (nejspíš gastro atd..).

anetka1701
14. črc 2022

Nasaď ostropestřec a drž jaterní dietu - vyvarovat se hlavně živočišných tuků... Taky hodně pít a játra obecně šetřit... Ale ten ostropestřec je absolutní základ... S jatrama bojuju, v těhotenství dostávají zabrat, ostropestřec je naprostej zázrak, kterej dokáže ledasco zachránit 🙂

autor
14. črc 2022

@anetka1701 i takto špatné výsledky? Miminko si moc přejeme a vlastně byla tak trochu náhoda, že mi ty testy dělali :( samozřejmě dietu hned nasadím, ale jsem z toho hodně špatná, jelikož jsem nebralazadne léky, alkohol vůbec ani cigarety atd.. Nevím že bych prodělala nějaký zánět, tudíž nevím, čím bych to způsobila :(

anetka1701
14. črc 2022

Může to být od žlučníku, může tam být nějaký další problém-nejsem lékař, jen s tím sama hodně bojuju... Podobně špatné výsledky jsem měla při akutním zánětu slinivky způsobeným zlucnikovymi kameny, to mi začala právě v prvním těhotenství... Dieta a Ostropestřec pomáhají, já už kvůli jatrum přešla defakto na veganskou stravu, ale to v těhotenství nedoporucuju... Je potřeba si vyhlidat co tělu vadí a to vysazovat - každý to má trošku jinak... Je to běh na delší trať, ale játra mají úžasnou schopnost regenerace. Doktor je skvelej že udělal jaterní testy a nehnal na kožní 🙂 toho se drž..

autor
14. črc 2022

@anetka1701 a mohu se zeptat zda těhotenství a prcek jsou v pořádku? Toho se nejvíce obávám, že ač je teď u prcka vše ukázkové, že to postupně se bude horšit.

autor
14. črc 2022

@anetka1701 Moc děkuju za odpovědi, trochu jsi mě úklidnila, ale samozřejmě záleží, jak dopadnou další výsledky..

nurik
14. črc 2022

Mlety ostropestrec treba zapijat vodou 2 az 3 cajove lyzicky rano a vecer. Ja som mala desatkrat zhorsene vysledky a za tri mesiace pecen ako babatko

autor
14. črc 2022

@nurik a kde jsi ho prosím koupila? Zdravá výživa nebo lékárna?

nurik
14. črc 2022

Ja som ho mala od lokalneho pestovatela.

nurik
14. črc 2022

Mozem vam poslat, ja mam este doma celkom dost. Napiste mi.

nurik
14. črc 2022

Mne povedali dvaja gynekologovia,ze sa moze brat v tehotenstve. Brala som mensie davky od zaciatku tehotenstva, teraz som 37tt a vsetko je v poriadku. Podla mna viac skodi plodu chora pecen

marge_s
14. črc 2022

@nurik dokud nevi co se deje, tak nych se do zadnych hura akci napoustela. Ale moje moje katra to nejsou 🤷🏾‍♂️

autor
14. črc 2022

@marge_s samozřejmě první počkám na další výsledky a budu to řešit s dr., ale jsem moc ráda za zkušenosti zde. Například jaterni dietu si nastavím hned - to mne teď stejně nijak extra nezmění stravování, jen na to dám větší důraz. Předpokládám, že na gastru (nejspíš mě tam pošlou) mi řeknou nejvíce.

autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
autor
14. črc 2022

Jde mi hlavně o zkušenosti žen, které měli opravdu špatné vysledky jaternich testu na počátku těhotenství a jaký to mělo následný vliv (přímo konkrétní zkušenosti).

merope
14. črc 2022

Nechci strašit, ale zjisti si, zda toto nemůže mít vliv na rozvoj preeklampsie a pokud ano, tak nasaď co nejrychleji anopyrin nebo i něco silnějšího jako prevenci. Jinak teda já jaterky mívám takové všelijaké, ale v těhotenství se játra a hlavně ledviny dost zhoršily (ale nevím, zda to byla příčina nebo jenom následek preeklampsie).

majena39
14. črc 2022

@anetka1701 ostropestřec se v těhotenství nedoporučuje

Jinak měla jsem podobné výsledky taky náhodně zjištěné v těhotenství a bylo to po prodělani bezpriznakoveho covidu. Pak samy postupně klesaly ale trvalo to několik měsíců. Měla jsem jist jaterní dietu a 3x denně dvě tabletky Esenciále forte. Syn se narodil trošku menší ale zdravý 🙂

anetka1701
14. črc 2022

@majena39 vidis, já to dukladne řešila s předním českým gastroenterologem a ten mi to doporučil. Brala jsem všechna 3 těhotenství... v pribalovych letácích je napsáno "poraďte se s lékařem nebo lekarnikem" - co člověk, to názor, takže 2 řeknou ano, 2 řeknou ne...

camillaq
14. črc 2022

Já jsem měla špatně jaterní výsledky v obou těhotenstvích pokud si dobře pamatuji tak alt je norma do 0,5 já jsem měla v prvním těhotenství 5 a ve druhem skoro 10, ty další čísla si nepamatuji, ale bylo to až k 30 tt. U druhyho těhotenství mi ještě brali kys žlučovou a tam nad 40 je to už nebezpečny pro miminko, to jsem měla 37,9. Nasadila jsem přísnou jaterní dietu, od Dr jsem měla ursosan, essentiale, transmetil a hodnoty se trošku zlepšili

srnii
14. črc 2022

No já teda nevím ale ostropestřec bych si rozhodně nenasazovala! Já měla játra v háji od 28tt, na konci těhotenství jsem brala 15 prášku denně a ostropestřec jsem právě nemohla. Nakonec mi i vyvolávali porod o 14 dní dřív. Mám zdravé dítě! Tam se pak musí hlavně sledovat žlučové kyseliny, ty mohou být větší průser než játráky.

autor
14. črc 2022

Všem moc děkuji za odpovědi, doufám že u mě přijdou na to čím to je a co na to (to je ta nejlepší vyhlídka). Snad i u nás bude vše ok a třeba prcek jen o trochu menší, uvidím jak to dopadne - pak sem napíšu i pro zkušenost dalších tehulek.

betysch
14. črc 2022

Vykašli se zatím na ostropestřec. Nasaď dietu.Vyčkej dalších odběrů a konzultace s gastroenterologem.Játra v těhotenství nejsou legrace.Jinak @camillag ti pěkně popsala léčbu.

optimistic
14. črc 2022

Kdy se dělají jaterní testy v těhotenství. Jaká je indikace k testům?

autor
15. črc 2022

@optimistic jen pokud máš příznaky (ekzémy, nazloutlou barvu, dlouhodobě nevolnosti atd). Pokud vím, běžně se jaterni testy nedělají v těhotenství.

zuzickan
20. črc 2022

Měla jsem v 9. týdnu těhotenství žlučníkový záchvat a také příšerné jaterní testy, skončila jsem na tři dny v nemocnici na kapačkách... naštěstí se podařilo to uklidnit, o miminko jsem se moc bála (podařilo se po 3 potratech), ale zvládli jsme to, asi měsíc jsem pak držela přísnou jaterní dietu, výsledky se naprosto srovnaly a pak jsem postupně najela na běžný jídelníček.... ve 31. týdnu jsem prodělala covid a protože jsem měla úplně tmavou moč, tak mi lékařka udělala jaterní testy a opět hodnoty šílené, covid tohle prý těhotným prostě dělá a trvá několik týdnů, než se vrátí do normálu.... dostala jsem léky a k nim brala essentiale a každý týden se opakovaly testy, lepšit se to začlo asi po 3 týdnech... dcera se narodila den před termínem, přirozeně a se 4,5kg, naprosto v pořádku

autor
20. črc 2022

@zuzickan tak to je skvělá zpráva - mohu ti napsat do zprávy ohledně té přísne jaterni diety? Už jsem to probrala s dietolozkou, ale moc věcí mi nezakazala (tak nwm zda se stravuju tak dobře nebo spíš to brala že jsem těhotná a potřebuje prcek živiny, tak mi dovolila i to, co bych třeba neměla..

zuzickan
21. črc 2022

klidně mi napiš, ale jde hlavně o maximální omezení tuků, koření, žádná nadýmavá zelenina, žádné čerstvé a kynuté pečivo, omezit vejce a sladké...

autor
22. črc 2022

@zuzickan kromě nadymave zeleniny a luštěnin to již dodržuju - mne řekli, že skrze těhotenství, pokud to upravím dietne, tak by to mělo být v pořádku, jak luštěniny tak zelenina. Že naopak bych nemela to vynechat, ale samozřejmě nejíst ani každý den.

lajla
22. črc 2022

Doporucuji ostropestr kasi dedka korenare, brala jsem v tehu bezne a nekolikrat
A teda cpat do sebe xxx prasku misto bylinek muze snad jen vul

optimistic
23. črc 2022

@lajla pomohla Vám?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru