Preeklampsie v 37tt

petrakluskova
21. zář 2017

Ahoj holky, potřebuji poradit. Jsem 37 tt a budu rodit poprvé, takže zkušenosti mám nulové a asi zbytečně všechno hrotím.
Teď k problému. Včera jsem byla v poradně u gynekologa a zjistil mi vysoký tlak, bílkovinu v moči +++ a trochu oteklé kotníky. Poslal mě šupem ležet do porodnice. Tak mě v nemocnici hospitalizovali a vlastně mi nic o mém stavu neřekli. Na ozvy chodím 2x denně, tlak mi berou 5x denně a buď ho mám pod hranou nebo vysoký. Do toho do mě cpou železo a hořčík. Hořčík jsem brávala už dřív, když mi hrozil předčasný porod. Mohou mi ho teď dávat? Tak na půl jsem počítala s tím, že mi budou vyvolávat porod, když můj gynekolog tak strašil. A co znamenají ty 3 pluska u té bílkoviny?
Včera večer jsem se cítila, jako kdybych měla horečku (pálely mě oči, bylo mi hrozný horko a měla jsem pocit na zvracení). Změřili mi teplotu i tlak a všechno bylo normální. Přijde mi, že sestřičky neví co se mnou...
Snad jsem všechno dobře popsala a budu ráda za každou radu ☺️

gnozka
21. zář 2017

Zkušenost nemam ale kdyz někde jsem tak se ptám ptám ptám . Nechte si zavolat lékaře a ptejte se ! Nebojte se . Mate právo všechno vedet . Zvlast kdyz jste v jinem stavu . O kdyz treba budou otrávený nenechte se odradit . Věřím ze Vam vysvětli co se děje a jak to bude vypadat .

nazka
21. zář 2017

@petrakluskova ja mela preeklampsii a okamzite jsem sla na cisare. Byla jsem 37+0 tt a praskla mi voda. To byla nedele. V utery jsem byla jeste u sveho gyn v poradne a tlak jsem mela 134/95 ale bilkovina ne. Ta prisla v tu nedeli a diky tomu mi praskla voda a rikali,ze jeste ze tak. Kazdy den v tomhle stavu je nebezpecny kvuli eklampsii. Ale nechci Te strasit. Je moc dobre, ze jsi v nemocnici. Jen nechapu,proc Ti neudelaji cs. Ja dostala skoro vynadano, kdybych chtela rodit normalne.

petrakluskova
autor
21. zář 2017

@nazka děkuji za odpověď ;) dneska sbíram moč za 24 h a udělají mi testy na tu bílkovinu. Hodně jsem o preeklampsii četla a nikde jsem nenašla nic dobrého. Zaráží mě, že jsou všichni v klidu. Hořčík jsem dostala prý na tvrdnutí břicha (ale to mi tvrdne od 28 tt). A poslíčky mám zhruba 3 týdny. Tak nějak nepobírám, proč do mě ten hořčík cpou, když oddaluje porod. Není lepší, když porodím přirozeně, než to pak třeba vyvolávat?
Když jsem včera přišla do porodnice na příjem, tak nikdo nechápal, proč mě můj gynekolog poslal ležet s tlakem 169/120... koukali na mě tak divně a nic se neděje. Uvidím zítra, co mi řeknou po testech na tu bílkovinu.

nazka
21. zář 2017

@petrakluskova kdyz jsem byla na predporodnim kurzu v nemocnici a rekla jim,ze spodni tlak mam bezne 85-95, tak na me zirali jaktoze u nich jeste nelezim. A v den porodu to slo raz na raz. Jeden blbej doktor na me dokonce kricel,jaktoze mam tak vysokej tlak a ze jestli chci a budu rodit prirozene,tak to stejne skonci cisarem. A uklidnil se, az kdyz jsem k tomu cisari dala svoleni. Ja prave byla v klidu a kolem me litali jak blazni. Drzim moc palce, nenervuj se. Snad vedi,co delaji. Dej vedet,jak pokracujes 🙂 cs by ti vadil?
Jinak horcik mi dali i po porodu na srovnani jater a ledvin.

petrakluskova
autor
21. zář 2017

@nazka já se nervuju jenom z toho, že mi přijde, že neví, co se mnou dělat. Cs by mi nevadil, hlavně když bude malá v pořádku.
Před chvílí se tu měnila směna a zeptala jsem se jedné sestřičky, která je milá, jak to se mnou vypadá, protože mi je špatně a necítím se normálně jako těhotná. Mám takový tušení, že se schyluje nejspíš k porodu (asi šestý smysl 😃) Zeptala se doktorky a prý to není nic hroznýho a nevidí nikde problém a že rodit nebudu, když jsem včera měla cervix score 5. Akorát jsem vyfasovala další tabletku hořčíku 😐

nazka
21. zář 2017

@petrakluskova a krev Ti brali? Kdybys porodila sama, bylo by to nejlepsi 🙂 jak rikal muj doktor, nejlepsi na tehotensky tlak je porodit 😉

linee
21. zář 2017

@petrakluskova hlavne klid,uz jsi v moc hezkem stadiu tehu.Sestricky vedi,co s tebou,jen se snazi udrzet prcka v brisku dostatecne dlouho.Kdyby se ti hodnoty zhorsily,asi by ti vyvolaly porod.Ale zatim to asi na vyvolavani neni a chteji maleho udrzet co.nejdele v brisku.Mas vyhodu,ze nemas vysoky tlak.Drzim palce at vse dobre dopadne.

nazka
21. zář 2017

@linee 169/120 Ti neprijde vysoké?😲

petrakluskova
autor
21. zář 2017

@nazka jojo, krev mi brali včera na příjmu a nic neřekli. Už bych to chtěla mít za sebou 😃 skrze ty poslíčky nevím, jestli už rodím, nebo je to planý poplach 😃
@linee děkuji 🙂 jen jsem fakt nervózní z toho, že mejsem dle mého dostatečně informovaná. A hlavně včera tu byla sestřička, která mi říkala, že hořčík nedostanu, abych ještě nepřenášela a dneska jsem ho dostala... mohli by se aspoň domluvit 😃

nazka
21. zář 2017

@petrakluskova tak to je moc dobře, mají Tvé hodnoty 🙂 já už měla blbou i krev. držím palečky 🙂

petrakluskova
autor
21. zář 2017

@nazka vždycky jsem měla tlak nízký. U těhotných je hranice kolik? 140/90? Nebo tak nějak. Gynekolog se právě zhrozil a proto mě poslal šupem do porodnice. V porodnici jsou naopak v klidu, tak já nevím 🤔

petrakluskova
autor
21. zář 2017

@nazka děkuji 😉

nazka
21. zář 2017

@petrakluskova mně to gyn říkal takto: těhotenství je extrémní zátěž pro tělo a tělo se chová,jako by mu bylo 50,60 ... že nejspíš budu mít problémy s tlakem i ve stáří. A že je mnohem lepší, když tlak vylítne i z genetických důvodů. Hranice tlaku neznám, ale vím, že je horší ten spodní. A že by měl být určitě pod 90. Aspoň tak mi to říkali 🙂

linee
21. zář 2017

@nazka cetla jsem uvodni prispevek a tam pise,ze teplota a tlak normalni...

linee
21. zář 2017

@petrakluskova ano,u tehotnych je hranice 140/90,horsi je,pokud je vysoky ten spodni tlak,ale vetsinou se pak dava dopegyt na snizeni.Jednorazove navyseni nevadi (stres,jdea rychleji a pod.),nesmi se ale opakovat,pokud jsi v klidu.
Ted te stejne mohou opravdu jenom kontrolovat a sledovat tebe i mimi. Ale neboj se,neni to nic neobvykleho,je to.bohuzel casta komplikace.A ver,ze 37tt uz neni tak kriticky;)

linee
21. zář 2017

@petrakluskova a vim,ze je to v nemocnici na hlavu,ale bud klidnejsi v tom,ze pokud by neco nebylo v poradku,jsi pod dohledem a lekari muzou okamzite reagovat🙂

alcar
21. zář 2017

Tlak vyssi nez 140/90 by se mel v tehotenstvi resit uz medikamentozni lecbou. Tlak vyssi jak 160/100 uz je na hospitalizaci, pri ktere se vysetri pripadna preeklampsie. Podavani magnesia pri preeklampsii je uplne bezna zalezitost. Zaroven by se vsak mel vyvolavat porod, paklize uz jsi vice jak 37+1. Pokud ne a tlak je hranicni, tak se jen sleduje, podava se magnesium, pripadne Dopegyt a Vasocardin. Jsi si jista, ze ti davaji jen magnesium? Nejak se mi to nezda. Jake mas tlaky behem dne? Pises, ze nekdy vysoky, nekdy hranicni... To je siroky pojem. Pokud by sel tlak ke 200/100 a vice a mela jsi bolesti hlavy, tak by te meli vzit okamzite na cisarsky rez. Pokud je tlak do 150/..., tak se sleduje, pripadne se podavaji antihypertenziva a betablokatory a magnesium a snazi se porod vyvolat, aby jsi porodila vaginalne. Primarni je udrzet tlak v nejake unosne hranici. Oboje spolu souvisi. V pripade hypertenze ci preeklampsie se neresi, ze by kvuli magnesia nemusel porod postupovat.
Dle meho tvoje tlaky asi nejsou jeste tak uplne hrozne, cekaji na vysledek pripadne proteinurie (to budou vedet tedy zitra se sberu moce za 24hod). Jednorazovy odber moci a vysetreni papirkem jeste nic neznamena.
Snad jsem to napsala srozumitelne. A jak tady holky zminily...ptej se na vsechno. Nespokoj se s tim, co rikaji sestricky. Nechej si zavolat lekare!

frndafrrr
21. zář 2017

Preeklampsie je děsná potvora a výkyvy tlaku také, ale hlídají tě a v tvém týdnu mít podezření opravdu na blížící se průse.. nekoukaljí na tebe, ale jsi na sekci...Takže vydrž a opatrujte se 🙂

petrakluskova
autor
21. zář 2017

Jsem 36+4, tlaky mývám ráno 158/105, odpoledne 141/97 a pořád se pohybuje v těchto hranicích. Dostávám jen železo a hořčík, nic víc. Doktora jsem ještě neviděla, tak počítám s tím, že zítra když je pátek, tak by mohla být i vizita a to budu ze sebe chrlit otázky.

alcar
21. zář 2017

@petrakluskova a zelezo mas kvuli anemii? To jsi brala uz predtim? Kazdopadne, pokud mas tlaky takove, tak to uz by meli nasadit Dopegyt.

nazka
21. zář 2017

@alcar ano, já dopegyt dostala už když jsem měla tlak 135/90... sice jen jeden denně,ale byl. A mám pocit, že v den porodu, kdy jsme měla 160/120 jsem dostala i injekci na tlak..je to možné? Dolů to nešlo,tak byl cs..

petrakluskova
autor
21. zář 2017

Železo jsem nebrala a ani nevím, proč ho mám - to se ještě zeptám. Brala jsem jen hořčík a to od 28 tt do 34 tt, pak mi ho gynekolog zakázal kvůli možnosti přenášení.

petrakluskova
autor
21. zář 2017

Asi opravdu čekají na tu moč kvůli bílkovině. Náhodou nevíte, co znamená u bílkoviny ty 3 +?

penelope87
21. zář 2017

@petrakluskova Křížky se značí množství / koncentrace. Třeba i u kvasinek a bakterií. Tři jsou nejvíc.

kackacka37
21. zář 2017

Ja bych asi na Tvem miste dr vyhledala sama, rikalas , ze jsi o tom cetla takze víš, me teda brali na cs v 38 tydnu okamzite po par hodinach co se jim tlak nepodaril dat dolu, mela jsem taky cca 160/120 ale tak hlavne , ze jsi v nemocnici a hlidaj te. Drzim palce.

alcar
21. zář 2017

@nazka ano, injekce je mozna. I kdyz nevim, jaka se v tehotenstvi muze davat. Nebylo to spis injekcni magnesium? Jinak ja byla prijata v 38+1 s hypertenzi 160/110 a automaticky hned na cisare jsem nesla. Snazili se nejprve ten tlak srazit. Mela jsem infuzi s magnesiem, Dopegyty, Vasocardiny a hned pri prijmu mi udelali hamiltona. Byla jsem total zavrena, ani pul cm na tabletu jsem nemela, takze mi nejprve dali nejake tycinky, ktere mely zmekcit hrdlo a az druhy den uz mohli zavest tabletu. Druhy den mi i ten tlak jakztakz klesnul, tak mi nadale porod vyvolavali. Nakonec jsem porodila po 56 hodinach od hospitalizace. Samotny porod trval nakonec 2,5hod.

@petrakluskova a neni mozne, ze by ti to spatne rekli? Ze by to nebylo zelezo, ale treba ten Dopegyt? Ale je samozrejme mozne, ze ti z odberu zjistili anemii, tak proto nasadili zelezo.

martyina
21. zář 2017

@petrakluskova já rodila kvůli preeklampsii 35+2 vyvolávaný porod přirozeně. Ve čtvrtek mi doktorka změřila vyšší tlak a v pátek už sem ležela v nemocnici původně mi měli dát léky na tlak a tě půjdu domů a už mě domů ani nepustili. Ležela sem tam dva týdny počkali na 35 TT a šlo se hned na to. Brala sem hořčík, zelezo a léky na tlak pak 3x denně. Také sem sbírala moc 24 hod dokonce dvakrát . Nohy oteklé jak hovado🙂

slecnakaterina
21. zář 2017

Ahoj, se mnou to seklo v praci asi mesic pred materskou. Tlak 150 na 100 a pod sto uz mi to do konce tehotenstvi neslo. Bilkovina a otoky hrozny, to vsichni cuceli. Chodila jsem 2x tydne na ozvy do porodky,nekdy I vickrat za den, nela jsem stesti,ze to mam asi 5 min. Nakonec vyvolali o tyden driv pred terminem, vsechno v poradku...diagnostikovanou jsem mela preeklampsyii..budou te vice hlidat..

petrakluskova
autor
21. zář 2017

Tak mám pokračování, byla jsem na ozvech a šel z porodního sálu pan doktor. Jsem si ho hned odchytla a začala jsem se ptát, z jakého důvodu mi dávají železo a hořčík a proč nedostávám nějaké prášky na tlak. Takže železo kvůli krvinkám a hořčík na ten tlak (prý nemá vliv na přenášení). Dopegyt mi prý včera zapoměli dát a dneska mi ho dali večer. Budu ho brát jednou denně. Z krevních testů nic nenašli a ani z včerejší moči. Pak pana doktora odvolali zpátky na sál kvůli komplikacím jedné maminky. Před chvílí mi měřila sestřička tlak a mám 138/75 - asi pomohl prášek. Za 5 minut se sestřička vrátila s tím, že to vypadá buď že mě propustí po víkendu nebo i zítra po velké vizitě, podle toho, co řekne pan doktor a že si myslí, že bílkovina v moči bude taky v pořádku. Tohle nepobírám.

petrakluskova
autor
21. zář 2017

Jestli mě propustí, tak jsem zvědavá co na to řekne můj gynekolog a za jak dlouho budu ležet na porodním sále 🤔

pt1981
21. zář 2017

Ahoj, necetla jsem vsechny komenty. Jsem mesic po porodu a preeklampsii jsem mela. Nicmene se to extra neresilo, dostavala jsem dopegit na tlak, magnesko a hlidali me. Nastup jsem mela 40+2 a jelikoz jsem byla uplne zavrena, dostala jsem dilepanovy tycinky na uzrani porodnich cest. Do druheho dne jsem byla otevrena na 2cm. To mi dali v 9 tabletu, v 10 jsem uz mela kontrakce a v 15:15 se mi narodila dcera. Cely sestinedeli mam brat dal dopegit i magnesko. Neberu, nestiham... :-/

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru