Špatné jaterní testy v těhotenství. Máte podobnou zkušenost?
Ahoj, chci se trochu uklidnit a doufám, že tady má někdo obdobnou zkušenost a dopadlo to dobře. Jsem v 10tt a kvůli ekzému mi pro jistotu udělali test na játra a výsledky jsou hodně špatný ALT zvýšené 5x a AST 3x :( všechny ostatní výsledky mám zcela v pořádku, včetne cukru atd... Je tady někdo s obdobnou zkušenosti - opravdu špatné výsledky jaternich testu v těhotenství a mimi nakonec v pořádku?
Dnes jsem se výsledky dozvěděla, zítra hned na nový odběr a kontrolu a dle těch výsledků pak další postup (nejspíš gastro atd..).
@anetka1701 i takto špatné výsledky? Miminko si moc přejeme a vlastně byla tak trochu náhoda, že mi ty testy dělali :( samozřejmě dietu hned nasadím, ale jsem z toho hodně špatná, jelikož jsem nebralazadne léky, alkohol vůbec ani cigarety atd.. Nevím že bych prodělala nějaký zánět, tudíž nevím, čím bych to způsobila :(
Může to být od žlučníku, může tam být nějaký další problém-nejsem lékař, jen s tím sama hodně bojuju... Podobně špatné výsledky jsem měla při akutním zánětu slinivky způsobeným zlucnikovymi kameny, to mi začala právě v prvním těhotenství... Dieta a Ostropestřec pomáhají, já už kvůli jatrum přešla defakto na veganskou stravu, ale to v těhotenství nedoporucuju... Je potřeba si vyhlidat co tělu vadí a to vysazovat - každý to má trošku jinak... Je to běh na delší trať, ale játra mají úžasnou schopnost regenerace. Doktor je skvelej že udělal jaterní testy a nehnal na kožní 🙂 toho se drž..
@anetka1701 a mohu se zeptat zda těhotenství a prcek jsou v pořádku? Toho se nejvíce obávám, že ač je teď u prcka vše ukázkové, že to postupně se bude horšit.
@anetka1701 Moc děkuju za odpovědi, trochu jsi mě úklidnila, ale samozřejmě záleží, jak dopadnou další výsledky..
Mlety ostropestrec treba zapijat vodou 2 az 3 cajove lyzicky rano a vecer. Ja som mala desatkrat zhorsene vysledky a za tri mesiace pecen ako babatko
Mne povedali dvaja gynekologovia,ze sa moze brat v tehotenstve. Brala som mensie davky od zaciatku tehotenstva, teraz som 37tt a vsetko je v poriadku. Podla mna viac skodi plodu chora pecen
@marge_s samozřejmě první počkám na další výsledky a budu to řešit s dr., ale jsem moc ráda za zkušenosti zde. Například jaterni dietu si nastavím hned - to mne teď stejně nijak extra nezmění stravování, jen na to dám větší důraz. Předpokládám, že na gastru (nejspíš mě tam pošlou) mi řeknou nejvíce.
Jde mi hlavně o zkušenosti žen, které měli opravdu špatné vysledky jaternich testu na počátku těhotenství a jaký to mělo následný vliv (přímo konkrétní zkušenosti).
Nechci strašit, ale zjisti si, zda toto nemůže mít vliv na rozvoj preeklampsie a pokud ano, tak nasaď co nejrychleji anopyrin nebo i něco silnějšího jako prevenci. Jinak teda já jaterky mívám takové všelijaké, ale v těhotenství se játra a hlavně ledviny dost zhoršily (ale nevím, zda to byla příčina nebo jenom následek preeklampsie).
@anetka1701 ostropestřec se v těhotenství nedoporučuje
Jinak měla jsem podobné výsledky taky náhodně zjištěné v těhotenství a bylo to po prodělani bezpriznakoveho covidu. Pak samy postupně klesaly ale trvalo to několik měsíců. Měla jsem jist jaterní dietu a 3x denně dvě tabletky Esenciále forte. Syn se narodil trošku menší ale zdravý 🙂
@majena39 vidis, já to dukladne řešila s předním českým gastroenterologem a ten mi to doporučil. Brala jsem všechna 3 těhotenství... v pribalovych letácích je napsáno "poraďte se s lékařem nebo lekarnikem" - co člověk, to názor, takže 2 řeknou ano, 2 řeknou ne...
Já jsem měla špatně jaterní výsledky v obou těhotenstvích pokud si dobře pamatuji tak alt je norma do 0,5 já jsem měla v prvním těhotenství 5 a ve druhem skoro 10, ty další čísla si nepamatuji, ale bylo to až k 30 tt. U druhyho těhotenství mi ještě brali kys žlučovou a tam nad 40 je to už nebezpečny pro miminko, to jsem měla 37,9. Nasadila jsem přísnou jaterní dietu, od Dr jsem měla ursosan, essentiale, transmetil a hodnoty se trošku zlepšili
No já teda nevím ale ostropestřec bych si rozhodně nenasazovala! Já měla játra v háji od 28tt, na konci těhotenství jsem brala 15 prášku denně a ostropestřec jsem právě nemohla. Nakonec mi i vyvolávali porod o 14 dní dřív. Mám zdravé dítě! Tam se pak musí hlavně sledovat žlučové kyseliny, ty mohou být větší průser než játráky.
Všem moc děkuji za odpovědi, doufám že u mě přijdou na to čím to je a co na to (to je ta nejlepší vyhlídka). Snad i u nás bude vše ok a třeba prcek jen o trochu menší, uvidím jak to dopadne - pak sem napíšu i pro zkušenost dalších tehulek.
@optimistic jen pokud máš příznaky (ekzémy, nazloutlou barvu, dlouhodobě nevolnosti atd). Pokud vím, běžně se jaterni testy nedělají v těhotenství.
Měla jsem v 9. týdnu těhotenství žlučníkový záchvat a také příšerné jaterní testy, skončila jsem na tři dny v nemocnici na kapačkách... naštěstí se podařilo to uklidnit, o miminko jsem se moc bála (podařilo se po 3 potratech), ale zvládli jsme to, asi měsíc jsem pak držela přísnou jaterní dietu, výsledky se naprosto srovnaly a pak jsem postupně najela na běžný jídelníček.... ve 31. týdnu jsem prodělala covid a protože jsem měla úplně tmavou moč, tak mi lékařka udělala jaterní testy a opět hodnoty šílené, covid tohle prý těhotným prostě dělá a trvá několik týdnů, než se vrátí do normálu.... dostala jsem léky a k nim brala essentiale a každý týden se opakovaly testy, lepšit se to začlo asi po 3 týdnech... dcera se narodila den před termínem, přirozeně a se 4,5kg, naprosto v pořádku
@zuzickan tak to je skvělá zpráva - mohu ti napsat do zprávy ohledně té přísne jaterni diety? Už jsem to probrala s dietolozkou, ale moc věcí mi nezakazala (tak nwm zda se stravuju tak dobře nebo spíš to brala že jsem těhotná a potřebuje prcek živiny, tak mi dovolila i to, co bych třeba neměla..
klidně mi napiš, ale jde hlavně o maximální omezení tuků, koření, žádná nadýmavá zelenina, žádné čerstvé a kynuté pečivo, omezit vejce a sladké...
@zuzickan kromě nadymave zeleniny a luštěnin to již dodržuju - mne řekli, že skrze těhotenství, pokud to upravím dietne, tak by to mělo být v pořádku, jak luštěniny tak zelenina. Že naopak bych nemela to vynechat, ale samozřejmě nejíst ani každý den.
Doporucuji ostropestr kasi dedka korenare, brala jsem v tehu bezne a nekolikrat
A teda cpat do sebe xxx prasku misto bylinek muze snad jen vul

Nasaď ostropestřec a drž jaterní dietu - vyvarovat se hlavně živočišných tuků... Taky hodně pít a játra obecně šetřit... Ale ten ostropestřec je absolutní základ... S jatrama bojuju, v těhotenství dostávají zabrat, ostropestřec je naprostej zázrak, kterej dokáže ledasco zachránit 🙂