icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

nonnni
4. srp 2014

@elnika to zalezi na tom, kolik sacharidu ma ten jogurt...kdyz 15 piskotu = 20g sacharidu , tak 10 piskotu bude cca 14g, takze v jogurtu muzes jeste dalsich 26g...to by ses teoreticky mohla vejit.

elnika
4. srp 2014

jogurt má 20g sacharidu mi říka diabetoložka.

nonnni
4. srp 2014

@elnika no to take ne kazdy, zalezi prece i na velikosti a slozeni....ja dneska treba kupovala 2 rudne druhy oriskovo cokoladovych a jeden mel na 100g bezmala 13g sacharidu a druhy pod deset. Koukni na baleni, mela by tam byt nutricni tabulka. Co to vlastne je za jogurt?

nonnni
4. srp 2014

ted na to koukam...kdybych snedla jogurt holandii (coko-orech), ten klasicky maly kelimek (200g) tak jsem na 26g sacharidu...pokud bych snedla ten druhy typ, tak ten ma jen 145g a jen 9,5g sacharidu a dostanu do sebe tedy jen cca 13g sacharidu, coz uz je znat...ja ctu slozeni vsude, jak neni slozeni, tak to nekupuji...

elnika
4. srp 2014

měla jsem s Lidlu ten mandlovy 150g,já to moc nechápu ty sacharidy,mě řekla,že si mám dát s příchutí jakykoliv a mám to brát za 20g sacharidu.A ty máš nějakou kalkulacku,která ti to přepočítavá?

elnika
4. srp 2014

tak jsem koukala a má 17,1 g sacharidu,takže to odpovídá s těmi piškoty do těch 45g sacharidu co jsem měla mít ke svačince?

nonnni
4. srp 2014

@elnika ne, nutricni hodnoty mas mit napsane primo na vyrobku...takova tabulka s udaji, jakou to ma nutricni hodnotu (kalorie) a obsah sacharidu (z toho cukru), tuku atd....kdyz ti to tam ukaze, ze na 100g jogurtu to ma 10g sacharidu, tak kelimek o obsahu 150g bude mit 15g sacharidu atd...nebo ti to muze ukazat i vice...ci mene😉

nonnni
4. srp 2014

@elnika 17,1g na 100g, nebo na cely kelimek?

nonnni
4. srp 2014

@elnika ale me to tedy vychazi, ze i kdyby to bylo 17,1 na 100ml jogurtu a tys smedla kelimek obsahujici 150, tak je to 25,65g a pripocteno tech 14g sacharidu z piskot (tedy z tech deseti piskot), tak jsi presne na 40g a to je idelani🙂 Akorat je to tedy vsechno sladke a to nevim, zda ma nejaky vliv...

elnika
4. srp 2014

říkala mi diabetoložka,že to nevadí,že si to takhle dát můžu,ale musím dodržet ty sacharidy a koukám,že jsem měla mít 45g sacharidu a né 40gS. 17,1gS je na 100g výrobku.

elnika
4. srp 2014

uvidiím co tak glykémka,mám se měřit ted před obedem ve 12:45,tak uvidíme,pak písnu 🙂

nonnni
4. srp 2014

@elnika ja tohle nechapu...ted jsem koukala do sveho jidelnicku a mam tam dovoleno 50g na hlavni jidlo (3x) a pak na svaciny a druhou veceri jen 20g sacharidu...jak je tedy mozne, se ty mas dovoleno 45g na svacinu? Si prijdu desne ublizena😉 Celkove mam jen 210g sacharidu na den...

elnika
4. srp 2014

já mám 275gS.To je divný fakt.

lenule01
4. srp 2014

@nonnni mě dia-sestra říkala, že dieta má být max 250-275 g sacharidu, pokud i tak jsou hodnoty vysoké, tak se nesnižují sacharidy na dietě, ale dává se inzulín...

nonnni
4. srp 2014

@lenule01 no to mi reknete, proc to mam rozpocitane na 210g 🙄

werumka
4. srp 2014

@nonnni
@elnika
Ideální sacharidy v těhotenství jsou 250g. Méně už může dělat právě ty ketony. 275 už je docela dost. 40g sacharidů na svačinu už je docela hodně. Já mám třeba 30g max.

Rozhodně NEMÍCHAT v jednom jídle pouze sladké! Jednak je to energeticky zbytečné, druhak nevyvážené. Místo piškotů je lepší chleba.

nonnni
4. srp 2014

@werumka no tak me vylitla glykemie po obede na 8,2 a to jsem predtim mela 4,6 a nejedla jsem nic jineho, nez drive...no tak to zacina byt vesele:(

werumka
4. srp 2014

@nonnni A kdy jsi před tím měla svačinu? A jakou?

nonnni
4. srp 2014

@werumka snidala jsem v 5.30 (hodnoty dobre), svacila jsem v osm (nemerila jsem se, svacila jsem coko holandii, ktera mela 26g sacharidu) a obedvala jsem ve 12.30, ale predtim jsem jeste (45 min pred) vypila hrnek melty (jen s trochou mleka) a snedla dva platky sunky (slabe, detske)...no a pred obedem mereni dobre a ted ne-e...

elnika
4. srp 2014

No holky já ted před obdem 6,5 takže taky veselé,takové výsledky nemuzu dát mudr.

elnika
4. srp 2014

Já mám k obědu okurek,rajče,kaši s maslem a maso na cibulce.Tak jsem zvědavá.

nonnni
4. srp 2014

@elnika ja mela 4 mensi (od konce) kousky lamankoveho chleba (bez masla) kazdy s platkem sunky (detske) a syra (20% boryna) a jedno rajce.

elnika
4. srp 2014

já už tady šílím,vůbec mi to nejde vychytat.Jestli mě neklepne tak fakt nevím.Stoupá to pořád a to i když chodim a hejbu se ☹

werumka
4. srp 2014

@nonnni To bude tou delší pauzou. Melta tohle nezachrání. Nedělala bych si z toho hlavu, zítra to zase může být ok. Takovéhle velké skoky najednou - to nebývá ani tak postupem cukrovky jako takové, ale spíš nějakým specifikem v tom konkrétním dni. Držela bych fakt max. ty tři hodiny mezi jídly, pokud to bude možné.

werumka
4. srp 2014

@elnika Vynech sladké. Ty piškoty a jogurt jsou dost. Navíc na svačinu je to opravdu velké množství sacharidů. Já mám vychytané, že bez problémů můj organismus zpracuje svačinu o obsahu 20-25g. Pokud si dám víc, tak už to nikdy nestačí správně klesnout.

nonnni
4. srp 2014

@werumka jsem se prepsala, obed byl v 11.30 a ne 12.30...3 apul hodiny s tou meltou a dvema platky sunky...coz asi sacharidy moc nezachrani...tak ja to budu vic sledovat.

elnika
4. srp 2014

@werumka takže vubec jogurty sladké a ani nic jo?Ale mě už ten chleba omrzel,je to pořád dokola a nevím co místo toho aby mi to nevylítlo zase ach jo ☹

werumka
4. srp 2014

@nonnni Pokud se to zítra nebude opakovat, hodila bych to za hlavu. Ono opravdu platí, že z jednoho měření se nedají dělat závěry. Zvlášť, když s tím teprve začínáš.
Jestli jsi jedla v 11.30, tak je to ok, to bych klidně dělala.

werumka
4. srp 2014

@elnika Jogurt dejme tomu v pohodě - ale ty piškoty ne. Můžeš si koupit různé druhy chleba - třeba knackeborty (ty křupavé chleby) - těch můžeš sníst dost, obložené jsou moc dobré. Nebo různé saláty - udělat si těstovinový salát a na den a rozdělit si ho ke svačinám.

werumka
4. srp 2014

@elnika Nic sladkého jsi nepila?

Strana