Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
Holky, jaké jsou prosím hodnoty glykovaného hemoglobinu? Naměřili mi 27, dr. řekla, že dobrý, ale zajímá mě, jak moc jsem od nějakých tabulkových hodnot
Můžu mít dotaz? V 10tt.mi z krve zjistili 5,1cukr, tak jsem sla za týden znova na kontrolní odběry a dnes mi sdělili výsledek opět 5,1, což je hraniční prý.....hraje nějakou roli,že jsem den pred odběrem měla migrenu,proletěla jsem celý den, moc jsem nejedlá,ani nepila,když jsem spala, a tedy sladké jsem taky nejedla???
Těhotná jsem podruhé, v 1.tehu jsem cukrovku neměly, jen jeden čas jsem měla taky podezření,ale to kvůli hroznému zvracení, na OGGT se cukrovka neprojevila.,
Uklidnite mě, že 5,1 nemusí znamenat ještě nic a případně co mám dělat aby se mu ta cukrovka nerozbehla?
Moc děkuji za rady!
@bezejmenaaa ne že bych se cítila oprávněna tady odpovídat, protože si ani nepíchám ani nic zatím, ani glukometr nevlastním, tak tomu prd rozumím .. ale když nikdo nic zatím - když budeš dodržovat dietu (sacharidy rozložit do celého dne - nepřejídat se jimi, nejíst sladké, nebýt dlouhou dobu bez jídla) tak nebudeš slinivku zatěžovat tolik a určitě to může pomoct.. ale někde jsem četla, že pokud máš dělat ogtt tak se nemá držet žádná dieta a má se jíst normálně tak, jak jídáváš..
Můžeš si pročíst i diskuzi zpětně, já tam načerpala taky spoustu info, já měla kolem 10tt hodnoty 5,7 a 5,8 nalačno, a dieta mi to zatím hezky spravila..
5,1 je hraniční takže jestli tě budou hlídat, budeš to mít nejspíš jen pro jistotu, kdyžtak dostaneš "zbytečně" dietu - aspoň zbytečně nepřibereš 🙂 zatím není třeba z toho dělat tragédii, a i kdyby jsi ogtt neprošla, taky to nemusí být tragédie, s těhotenstvím to prý často odezní..
Člověk to asi musí brát trochu s nadhledem, jinak by se z takových věcí zbláznil. Já mám taky trochu strašáka, ale vím, že s tím teď už nic neudělám (krom dodržování doporučení a hlídání cukru v krvi)..
Tak držím pěsti 🙂
Jinak je tady nějakou dobu ticho po pěšině - buď všichni striktně dodržují všechno a mají cukr OK a nebo potajnu chodí uždibovat cukroví a nehodlají to dát světu vědět 😉 já se tedy přiznám, zhřešila jsem, při dělání raffaelo jsem sežrala asi tak množství "těsta" na půl kuličky a malilililinko jsem si cucla mamčiného výýýborného vaječňáku 😖 ale už jsem zase srovnaná do latě! 🙂
Ahoj holky, prosim o radu - jsem podruhe tehotna a opet gestacni diabetes. Prvne jsrm to zvladla na diete, ted jsem hlidana od 7 tt a jelikoz mi haprovala lacna glykemie i pred tehotenstvim, dostala jsem rovnou 4 j nocniho inzulinu. Ted jsem zac 22 tt a jsem na 22 j inzulinu ☹ lacna je po navyseni dobra 2-3 dny, a pak dle dr mam navysovat o 2 j / kdyz je hodnota 5.3-5.7/. Pres den je mereni ok, dietu proto moc prisne nedodrzuji, nevazim. Dr mi rekla at se hlavne nestresuji, ze lacnou glykemii nemuzu ovlivnit...no jo, ale kam az muzu dojit s poctem jednotek? ☹
@maru9 dekuju ti moc za odpoved a za uklidneni vlastne. Asi se dokazu zrict sladkeho, ale omezit,resp.hlidat si prisun ovoce,chleba,tak to nevim....zkousim to ted 2.den a dnes o Silvestru nevim nevim🙂 Co jednohubky, ovoce???
Na OGTT pujdu az za mesic,tak zkusim dietu bez sladkosti a treba mi vyjdou vysledky dobre a kdyz ne,tak holt budu na diete do cervence,,,,aspon ze me nebude treba ta silena koule
Jeste jednou diky a krasny novy rok 2016!)
@bezejmenaaa v ovoci máš taky sacharidy, v jednohubkách (pečivu, pomazánkách) taky.. já jím tak kolem 40 sach. za jídlo (v jídelníčku mám sice doporučených 65, ale to už jsem měla cukr hraniční) a když chci pozobkávat, tak se snažím vypočítat, kolik má co sacharidů a podle toho uzpůsobit jídelníček. Důležité je nedělat moc velké výkyvy (nažrat se a pak pět hodin trávit - ne), ale snažit se to rozložit na více menších jídel.
Můžeš mrknout i sem http://www.kaloricketabulky.cz/ nebo já mám takovou svoji tabulku, kde si podoplňuješ váhu potraviny, a spočítají se ti sacharidy (a naopak) pro rychlejší orientaci, kolik čeho můžeš https://docs.google.com/spreadsheets/d/1zOVar56... (snad to půjde otevřít?) + je tam rámcový jídelníček, co jsem dostala od nutriční sestry.. jen to ovoce na noc prý není moc dobré (+ ráno na snídani)
jj taky to s tou koulí tak beru - jsem v půlce a mám zatím jen 1 kg navíc - to není špatné 🙂
Taky přeji úspěšný vstup do 2016 a hlavně, ať se nám ty cukry moc nehorší!!
mne zjistili taky cukrovku 5,5 pry prvnym testu taky sem dostala dietu vidrzela sem max 5 dnu sem byla s toho taky zoufala a nervozny pak sem to vzdala po mesicy na druhou kontrolu uz sem mela normalne 3.5 ja si myslim ze je to jen trapeni pro tehotne nic jineho
@masamia Je to na každé z nás, jak se k tomu postaví. Já osobně bych si nedovolila riskovat zdraví mimina a ani svoje, když jde jen o blbou "dietu". Jen nejím sladké (no, když mám moc chuť, dám si kvalitní hořkoku čokoládu, ovoce, započítám do diety případně počkám nějakou dobu po jídle,, a je to) a nepiju alkohol, to si myslím není taková hrůza a trápení, ne?
Ale jak říkám - každý máme svou zodpovědnost a nikdo nikomu nemůže mluvit do toho, jak se rozhodne.. Každopádně jsem ráda, že se ti to nerozjelo - aspoň to dává šanci nám ostatním, že se to nemusí jen zhoršovat 🙂
Nevim, ale vim jedno - a to ze zmenene hodnoty nejen cukru muzou byt zpusobene mimo jine napr. psych. stavem .. nechci se hadat, jen holky co tu maji problemy s cukrem, ktery maji problem vyladit, vi o hlidani cukru sve.. ale chapu ze dokud clovek nema opravdu problem, muze vsechno vnimat jinak. Ale dulezite je, ze to mas nakonec v poradku 🙂
Ja zatim hlasim 21tt a co tak merim jodnoty i rano i po sladkem a nejakem vydatnejsim jidle treba, tak zatim ok. Moc doufam /verim/ ze me to tentokrat mine 🙂
@masamia muze se stat, ze lacna glykemie jednorazove vylitne. Duvodu je vic- imunita bojuje s nejakou infekci, ktera se treba nakonec nerozjede, stres... Proto se pri zachytu zvysene lavne glykemie ( z zilni krve, vyhodnocene v laboratori) ma udelat za par dni odber znovu s teprve pri opakovane zvysene glykemii je dobra konzultace na diabetologii. Takove jsou smernice ceske dia spolecnosti. To, ze v tom maji nekdy gynekologove bordel, je jejich problem. Bohuzel. Trapeni to optavdu neni, pokud je cukrovka potvrzena, jde take o tve zdravi. Pri nelecene cukrovce v tehotenstvi jr pak vysoka pravdepodobnost rozvoje diabetu 2
Typu do peti let po porodu. A ver tomu, ze ten opruz, kterej s sebou tahle cukrovka nese, je mnohem horsi.
Holky, tak to je "vtipný" na svém glukometru ráno 2x 4,7 a na vypůjčeném 5,6 a 5,4....to jsou lepší a horší glukometry?
Zdravím, tak se přidávám oficiálně. Prostě si to poslední těhu musím pořádně užít 😠 . Zvýšená hladina glykémie na lačno mi byla naměřená hned na začátku těhotenství, protože jsem ZS, dohodli jsme se s mým gynekologem,že budu dodržovat hned dietku a po té odběr zopakovali s dobrým výsledkem. Nyní se na OGTT opět mírný těhu diabetes projevil,ale ne nijak závratně...podle nově uznaných kritérií jsem se vešla...hodnoty 4,8 lačno, 9,9 po hodině a 7,1 po dvou. Jenže naše fn samozřejmě uznává ta stará, kde je hodnota po hodině do 8,9....a já pořád váhám,jestli vůbec jít do nějaké poradny. Dietu zvládáme a píchat se kvůli pár desetinám do prstu se mi poslední 3 měsíce nechce. 😝 😝 😝
holky prosim nevite, zda existuje nejake sladidlo bez vedlejsich chuti (napr. stevie mi prijde strasne horka) vhodne pro tehotne s diabetem? dekuji
@kozlikmazlik Hodnoty mas v poradku, zadne rizeni podle starych limitu neexistuje, na diabetologii by Te s timhle vysledkem neprijali, tak se s tim nezatezuj.
@hance09 jsou lepsi a horsi. ja ted menila glukometr, protoze jsem tvrdila dr, ze to neni mozne, kdyz mam nalocno glykemii ze zily 4,6-4,9 , ze mi glukometr nemeri spravne, kdyz ukazuje 6,5-7,1. vyzkousela jsem pujceny a ten meril mnohem min. takze jsme vymenili glukometr z accu chech na one tuch verio a¨tim padem i snizili inzulin.
Vzhledem k výrazným rozdílům v přesnosti měření glykémie různými glukometry, požádal výbor České diabetologické společnosti prof. MUDr. Tomáše Zimu, DrSc., přednostu Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LFUK a VFN, Praha o vypracování metodiky a testování glukometrů.
odkaz na vysledky: http://www.diab.cz/testovani-glukometru

@vrk tak budu drzet pesti, at te to tentokrat mine!!!! drzela jsi predtim merenim glyk. pust na sladke? nebo to nema vliv?