Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
Proč v noci? O maximálním vpichu jsem nikdy neslyšela a to už jsem slyšela ledacos 🙂 Já, kdybych si píchala noční, tak si píchám na jeden zátah nějakých 38 jednotek 😀
Ledový salát a rajče není úplně objektivní co do sacharidů. Chtělo by to prostě otestovat nějakou "plnotučnou" sacharidovou druhou večeři 🙂 Třeba jeden večer, co to udělá.
@marky_z on je v tomto ten inzulin zradnej, mi prijde, ze porad nic, nic a najednou to skoci a prave proto se zacina na minimu a pomalu zveda...ja mam teda "tezsi" cukrovku nez ty, zacinala sem na 4j a hybat se to zacalo az nekdy kolem 15, do te doby jako bych nic nepichala, takze neboj a nestresuj se tim, davej si veceri, jakou mas mit a podle toho se pak nastavi ten inzulin ;)
a co je to maximalni vpich? to sem nikdy neslysela a dooost dlouho sem pichala az 28j 4x denne...
btw moje tchyne ma cukrovku taky, taky zacinala na 4j a s cukrem ji to pohlo az u nejakych 40j (na jeden vpich) a najednou ji trn cukr ale skocil tak moc, ze musrla snizovat a najednou ji krasne stacilo 15 ;)
ono proste kazdej organismus reaguje jinak a zvlast ten tehotnej ;)
Uf vy mi dáváte ženy 🙂 no jak vysedávám pořád na netu a studuju co jíst a nejíst tak jsem na to někde narazila, ale třeba 30 jednotek už se asi nepíchá perem nebo jo? To by byla spotřeba jako blázen. No já mám s těma 11 jednotkama okolo těch 5,3 jednou 5,2, dneska zase zvýším a uvidím. Takže pokud bude potřeba snižovat jen lačnou ráno, tak bude stačit píchat jen jednou večer? To bych mohla možná přežít 🙂 Já jsem z toho fakt na mrtvici 🙂 absolutně nezávidím "normálním" diabetikům...
@werumka tak ona mi ta diabetolozka rikala hned, ze u me nebude problem s mnozstvim sacharidu v jidle a hodnotama, ale ze to bude o sladkym a mela pravdu, protoze ja jsem nezdrave nejedla, ale sporadala jsem denne dost ovoce a k tomu sladke. Ted sladke vubec nejim a je to v poho 🙂 Dnes na lacno 5,0 po snidani 7,2 po obede 6,0 a po veceri 5,7 Tak mic preji vsem, aby se jim to take srovnalo.
@lenkalechnyrova83 Určitě, někdy stačí celkem málo. Ona by ta cukrovka zřejmě vznikla i bez toho sladkého. Ale to, že ho teď nejíš, té kompenzaci úplně stačí. Za měsíc budeš už za tím nejnáročnějším obdobím a pak už je porod v dohledu 🙂
@marky_z Nee, neděs se! To bylo spíš pro porovnání, aby sis nedělala stres z toho, že nesmíš navyšovat inzulín 🙂 Já bych si v těhotenství píchala 45 jednotek nočního, pokud bych ho měla (u pumpy je to trochu jinak). Ale já nemám vůbec žádný vlastní inzulín. Normálně se to píchá pery - většinou se používají ty předplněné, které se balí třeba po pěti. Na lačnou - pokud zlobí jen ta - se dává pouze dlouhý inzulín, který teď bereš. Kdybys měla problém s glykémiemi po jídle, tak pak se přidává rychlý inzulín, který pomůže právě k tomu jídlu a pak zase mizí. Dlouhý inzulín má dosah klidně 24 hodin.
@werumka jeste se chci zeptat, jestli ta hodnota 7,8 je v pohode nebo uz je to hodne? Mivam totiz nejvyssi hodnotu hodinu po snidani, ale vzdy se do tech 7,8 vejdu.
@lenkalechnyrova83 Do těch 7,8 je to úplně v pořádku. Pokud bys měla víc dní za sebou glykémii hodinu po jídle nad 8, tak pak je to už dobré řešit.
Ještě mám dotaz k tomu inzulínu. Je jedno do jakého místa se to píchá nebo na tom záleží? Mě v poradně řekli píchat do břicha, ale už ho začínám mít velký a nejde na něm dobře udělat špek na vpich. Dočetla jsem se, že se to dobře vstřebává i ze stehna, můžu píchnout do stehna a nedostanu za to vynadáno? 🙂
@marky_z ja si teda jeste inzulin nepicham,ale me doktorka rekla,ze se v tehotenstvi nepicha do bricha,ale do stehna,tak bych pichala na tvem miste do stehna.
@werumka nad 8 jsem nemela nikdy, nejvic 7,5 🙂 tak to jsem rada, ze je to v poradku.
holky mam dotaz, nevite nahodou, zda kdyz pravidelne dochazim na diabetologii se budou jeste delat krevni testy na ten glykovany hemoglobin?Delaly mi je akorat na zacatku v 6tt a doktorka mi rekla,ze do konce tehu uz mi krev brat nebudou.Prijde mi to zvlastni.
@lucienelka Glykovaný hemoglobin se dělá jednou za měsíc či dva. U těhotenské cukrovky, která je kompenzovaná dietou, to za mě osobně není úplně vypovídající a důležité vyšetření. Každopádně pokud máš cukrovku už od začátku těhotenství, tak se nejedná o úplně klasickou GDM a tam by se GH kontrolovat aspoň jednou za čas měl.
@marky_z já si teda píchám,a dr mi řekla,že do stehna když jsem těhu..
já si tedy píchám jen na noc..
taky píchám jen na noc, 12 jednotek, 5,1 stále v nedohlednu i když dneska 5,2, začala jsem píchat do stehna a je to pocitově lepší než do toho břicha, píchám ve 21:00.
Jinak teda jsem zkusila recept na kokosovou kaši z webu cukrfree.cz a paní se tam dušuje, že chutná stejně jako krupicová kaše od babičky...no, tak nechutná 😀
tak jsem dneska koupila taky tu kaši jak tady píšete,jen se chci zeptat čím si ji vylepšujete aby byla jedlá 😀 díky
@petulkavrtulka Mně moc chutná s trochou másla a skořice. @pe_ma si tam zase dávala dve, tri mražené jahody.
a jis ji spis rano nebo behem dne?
@werumka kam ji mam zaradit? 🙂 dekuji
@petulkavrtulka Ke druhé večeři je nejlepší. Jinak můžeš vyzkoušet i v jiných částech dne. Ale ráno bych asi volila pouze rostlinné mléko.
tak ja si tu kasi na druhou veceri delavam normalne s vodou bez mleka.NIjak to nedochucuji navic 🙂, Je to sice dobrej kentus,ale clovek si zvykne na vsechno 🙂.
@lucienelka tak na tohle sem si nezvykla :D
@petulkavrtulka jj, ja davala 2-3 mrazene jahudky, nebo par mrazenych malin...to se sacharidove prakticky rovnalo nule, ale krasne to osladilo a super ;)
a musela sem delat z mlika, z vody proste ne, to slo ven :D
jo a zkousela sem lahodnou a nee :D me jede jen ryzova a ted mam pro maleho objednanou pohankovou a jeste jednu, ted si nemuzu vybavit, tak je zkusim taky ;)
jinak sem ji zkousela i na snidani, ale tam mi neprosla, takze jen na druhou veceri a tam fungovala skvele ;)
dej pak vedet, jak ti chutnala a co hodnoty ;)
tak ja si zrovna na doporuceni prodavacky koupila lahodnou 😀 😀 tak uvidime,a i na druhou veceri to s tim ovocem proslo?
Ahoj, pred 14 dni mi byla zjistena těhotenska cukrovka. Mela jsem zvýšenou jen jednu hodnotu a to 5,1 nalacno. Ted jsem dostala glukometr. Prvni den mereni, pri uplne normalnim stravovani bez diety hodnoty 4,9 nalacno, 6,5 hodinu po snidani. Vcera v nemocnici 6,3 asi 2 hodiny po jídle. Je moznost, ze ogtt byl falesne pozitivni?
@veru263 Ahoj! Těhotenská cukrovka se nedá a ani nesmí diagnostikovat na základě jedné lačné glykémie. Musí se udělat opakovaný odběr. Pokud je zvýšený i ten, tak pak je teprve diagnostikovaná GDM. Pokud je druhý odběr v pořádku, provede se normálně OGTT. Tenhle přístup, který praktikují v mnoha laborkách, vede často k úplně zbytečnému falešnému záchytu. Pravděpodobnost, že máš cukrovku, je 50 na 50. Hodnoty u diabetiček často stoupají po 30. týdnu, proto je potřeba stabilní kontrola glykémií. Nebyla jsi v době odběru nachlazená, neměla jsi nějaké léky?

Právě že to vypadá, že druhou večeři nemůžu vůbec, když si dám, byť i jen kousek ledového salátu a rajče tak to pak lítá k těm 6. Inzulin zvyšuju po dvou dnech po jednotce, pokud se lačná nesnižuje,na kontrolu jdu až za týden a bojím se co bude dál, protože jsem se teď dočetla že maximální dávka na jeden vpich by měla být 20 jednotek...ketony si měřím každý den, vždy negativní, všechny ostatní denní glykémie hluboko v normě... mám strach že budu muset kvůli tomu inzulinu vstávat v noci a to nedám. Mám doma 19 měsíčního malého satana a jsem ráda za každou minutu spánku navíc 🙂