Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
ja se priznam,ze jsem zhresila vcera ☹.Nesnesitelna chut na hambac a male hranolky, tak jsem si je dala 😔. Po hodine jsem mela 7,2!Tak si rikam,ze to nebylo asi tak hrozne. Udelala jsem to za cele tehu dvakrat a tim,ze dietu drzim uz 14tydnu tak mi to zacina byt dlouhe.
@balrozka To se přesně na gramy říct nedá - záleží, kolik bys chtěla, aby ten chleba měl sacharidů. Různé chleby taky mají různý podíl sacharidů. Když vezmeš obyčejnou Šumavu, tak 100g chleba má 50g sacharidů (jsou to plus mínus dva plátky, ale chce to vážit). Jinak, jak píše @pe_ma - používej ověřený jídelníček, který máš zažitý i mimo těhotenství.
@werumka po porodu mam, v patek se nam narodila zdrava krasna holcicka, vaha 2,98 kg a zadne znamky tehu cukrovky 🙂, tak jsme stastni a doufam, ze jsem tim dala cukrovce papa 🙂
Moc gratuluju 🙂. Jestli chceš, tak napiš, jestlis měla nakonec vyvolávaný porod nebo se malá rozhodla sama. Naše malá byla taky bez známky cukrovky - ťuk, ťuk, ťuk, měla teda skoro 3,7 kg, ale už při UTZ mi říkali, že to není cukrovkou (manžel měl v termínu rovná 4 kg).
@lenkalechnyrova83 To je krásný, gratuluju! Tak se hezky sžívejte a odpocivejte 🙂
@lenkalechnyrova83 moc gratuluji k miminku! Já mám dnes po kontrole v rizikovce, dali mi termín k nástupu na indukci 12.2. Ale sama Mudr. mi řekla že odmítnout můžu, jen že mimčo vypadá větší (teď má odhad 3550g) takže by dýl jak týden nepřenášela. No takže se uvidí, chci vydržet do 16.2. to mám termín, pak už to nechám na nich...
Tak už I já jsem diky cukrovce v porodnici..tak kdyz to nebude v noci tak zitra vyvolani..dnesni UTZ odhad 3300 tak snad se dr moc nesekl..jinak jsem 39+3 termin v patek..tak snad bude vse v pohode a rychle 🙂
@marky_z Tak to je ještě dost času na spontánní porod - a říkala doktorka něco o porodních cestách, jestli už se chystají?
@petulkavrtulka Držím palce a dej pak vědět!
@werumka diky jj dam...😉
@werumka právě že porodní cesty jsou jak kdybych měla rodit až v létě,tak i proto chci vydržet 🙂 . Počkáme do 40+0 a pak asi půjdu dobrovolně na vyvolání. Toho 12.2. bych byla 39+4 takže si myslím že ty tři dny nebudou tak zásadní... Jinak chodím na vlastní žádost dvakrát týdně na měření průtoků pupečníkem, abych měla jistotu že placenta pracuje jak má...
@petulkavrtulka Taky držím palce ať je vše v pořádku!
@hanka987 porod se mi rozjel kontrakcemi sam den po terminu, do porodnice jsme odjizdeli s pravidelnymi kontrakcemi po deseti minutach, doktor me vysetril a rekl, ze jsem sice jen na tri, ale ze to bude rychle, uz nas domu neposlali, dala jsem si hodinovou sprchu, ale stale se neotevirala, tak mi praskli plodovku, ale stale nic, takze teprve oxytocin to rozjel a na tri zatlaceni byla mala venku 🙂, takze on ten porod svym zpusobem vyvolany byl, ale ted uz je na vse zapomenuto, nase princezna za to vse stala ❤
Dobry den,ahoj...prosim...mohla bych na Vas zkusenejsi v oblasti cukrovky mit dotaz?jsem ted ve 14tt,mam dva odbery na lacno s vysledky 6,3 a 5,9...jsem odeslana do diabetologicky poradny...ale je jasne,ze jiz ted chci podporit dietu...nicmene trpim silenymi nevolnostmi a tedy vubec netusim,cim to mam a jak zahanet,kdyz hlavni slozky teto diety maso a zeleninu nemuzu ani videt?nevim,jak mam omezit sacharidy..par dnu jsem se ted snazila a je mi diky tomu jeste hur,jen sedim a modlim se,aby to byl jen sen.☹
@lenkalechnyrova83 Tohle je běžný postup u spousty porodů, které se spustí samy, ale stagnují. A nepřijde mi, že bys z toho měla nějaký špatný pocit. Spousta porodů, které se spustí samy a jsou bez zásahu, trvají daleko déle a jsou i bolestivější. Je to opravdu případ od případu 🙂. A jak píšeš, malá za to rozhodně stála 🙂.
holky muzu se zeptat, zda si nepamatujete kolik byla hmotnost miminka u druheho velkeho utz?
Ahoj holky. Před pár dny mi zjistili těhotenskou cukrovku, zítra chci provést první celodenní měření. Dle mých nahodilých měření mívám vždy vyšší hladinu na lačno - na OGTT 5,1, dnes 6,1. Jak snížit hodnotu na lačno? Co pro to můžu udělat? Nechci, aby to došlo na inzulín, chtěla bych to zvládnout bez toho. Děkuju všem za rady
ahoj, ja si merim od stredy a sestricka mi rikala, ze na lacno muzu mit 5,1-5,5. jinak na ogtt jsem mela taky tu hranicni hodnotu 5,1 🙄
po jidle bych mela mit hodnotu do 7,8, ale mivam kolem 5,5.
co jsi jedla vecer? mi bylo receno, ze nemam vecer pit mleko a jist ovoce, coz jsem delavala a uz mivam rano na lacno 4,5-4,8.
Zdravím všechny, ráda bych přispěla radou, která mi moc pomohla se zvládnutím mé těhotenské cukrovky. Ke snížení hladiny cukru v krvy mi mimo jiné opravdu hodně pomohl čaj z borůvkových listů. Nedařilo se mi cukr udržet v daných mezích, hodně jsem s tím bojovala, vážila si jídlo atd., dr. mi vyhrožovala inzulinem, byly to celkem nervy, ale co jsem začla pít tento čaj se vše srovnalo, cukr byl v pohodě, i když jsem občas zhřešila. Omlouvám se jestli se tu o tom už psalo, nečetla jsem vše, chtěla jsem jen poradit co mi fungovalo, třeba to někomu pomůže.
Tak uz paty den jsem konecne bez inzulinu diety a mereni..mam uz po porodu a jsem stastna..omlouvam se ze pisi s takovym zpozdenim..malej mel 3420g byl dva dny pred terminem,takze zadne obr cukrovkarske mimco.za to jsem rada..prvni syn mel jeste o 20g vic a byl cca o tri tydny driv narozeny..tak prikladam i foto..a ted uz jen doufam ze po pul roce dopadne test dobre...
@petulkavrtulka taková zpráva potěší... 🙏gratuluju ke krásnýmu miminku

@xmeee Pri nevolnostech ty glykémie po jídle nekdy skáčou - jak to tělo často přijme málo sacharidů, tak si to pak nažene ještě cukry z jater. Ale pořád to máš až na ty výjimky v limitu. Limit po hodině je jinak 7,8. Až dvě hodiny po jídle je 6,6. Takže tam máš ještě rezervu 😉 ono to chvíli trvá, než se Ti ten režim dostane "do krve", půjde to postupně. Zatím testuj potraviny, ty nevolností postupně taky odezní a bude se Ti s tím pracovat líp 😉