Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@werumka Já si myslím, že jím celkem zdravě, doma moc nesladíme, občas nějaká buchta. Možná proto mi třeba dieta nedělala moc velký problém, jen mám hroznou chuť na čokoládu :D ( tu jsem si občas dala s chutí ) A taky jsem dřív byla zvyklá jíst víc ovoce.
Je tedy pravda, že před první dcerkou, jsem stravu tolik neřešila, studovala jsem a byla jsem ráda, že něco snim. Ale kvůli dcerce jsem se snažila i nás s manželem trochu převychovat. 🙂 Abychom jí šli dobrým příkladem.
Jsou nějaké limity kolik má žena přibrat? Všude na internetu čtu, jak ženy přibraly třeba jen 7 kilo. Já jsem na začátku 8 měsíce a přibrala jsem už 7,5 kg. Doktorka tedy nic neříkala... ale přeci jen mi chybí ještě 2 měsíce.
@happy6 S tm přibíráním žádný tabulky nejsou... je to strašně individuální, protože nikdo Ti s určitostí neřekne, jestli přibíráš proto, že zadržuješ vodu, nebo pro to, že se přejídáš. Přibírání je fakt záležitost, která by se měla kontrolovat jen v případě, že žena hubne a nemá "z čeho". Například ženy, které mají nadváhu a začnou dodržovat dietu pro diabetičky, tak často ze začátku hubnou. Není to nic škodlivého. Takže se tím opravdu nijak nestresuj - pokud jíš jak máš a dítě roste jak má (aby taky ne, je to takový malý parazitek 😀), tak nějaké přibírání není vůbec na místě 🙂
Jen ještě dodám, že mimčo prý odpovídá, ale mám strach aby nebyla moc velká. Chtěla bych rodit normálně, jako asi každá... tak snad přibírám jen já. Na gynekologii mi říkal, že to může být i voda.
Ahoj. Chtela bych se zeptat,zda nevite,co znamena,ze mam ve skoro 12tt vyssi cukr (poprve mi brali krev) 5,66,mam strach 🙂 Dekuji!!
@libusepasekova Já měla 5,7 na lačno asi ve 13 týdnu, tak mě poslali na OGGT, a měla jsem tu první opět vyšší. Poslali mě do dia poradny a chodím tam stále, od té doby jsem už neměla ani jednu hodnotu vyšší. Teď jsem 33. týden. Tak to snad zvládnu až do porodu. 🙂 Takže to může být pak "jen" s dietou v pořádku. Ale taky vůbec cukrovku mít nemusíš, pošlou tě nejspíš taky znovu na krev.
@happy6 Moc dekuji za odpoved. Pujdu znova tento tyden a kdyz to bude spatne, tak poslou na diabetologii. Da se ta dieta zvladnout ☹? Neumim si predstavit cele tehot.bez.buchet a kolacu, ale co by clovek pro to mrne neudelal ;)
@libusepasekova Zvládnout se to dá, mě to tedy už přijde dlouhý... jak jsem to měla taky od začátku, ale co se dá dělat. Já jsem párkrát neodolala... Vánoce pro mě byly těžký, ač peču třeba sušenky slazené sušeným ovocem a podobně, tak ani to bych neměla... Doktorka mi řekla, že sme jen lidi a že když občas něčím zhřeším, mám si to taky zvážit a odečíst z denního příjmu a změřit se po tom. A ani po kousku vánočky s mlékem apod. jsem nikdy neměla cukr vyšší. Ale já měla problém jen s tou lačnou (a jen při tom testu) Všechno jsem si ze začátku vážila a teď už většinou vím, kolik můžu. A jak říkáš, co by člověk pro to miminko neudělal. Taky když jsem si dala třeba trochu víc ovoce ke svačině, tak jsem si pak naplánovala procházku 🙂 Teď už jsem dlouho nic nesmlsla, protože mi už delší procházky nedělají moc dobře, tak když mě honí mlsná, tak mám doma zásoby okurky, sýru a oříšků :D
@happy6 teda,smekam pred tebou!! Opravdu klobouk dolu... Ja si to absolutne neumi predstavit. Da se s timto vubec chodit do prace? Ale zase jsi musela nabrat malo kg,je to tak 😉? Drzim pesti, uz se blizis do finale, ja jsem teprve na zacatku ☹
@libusepasekova Třeba jí ani mít nebudeš 🙂 Budu držet pěsti! A neni proč smekat, jak říkám, párkrát jsem zhrešila... jsou maminky, které to vydržely bez toho. A přibrala jsem zatím asi 7,5 kg což mi přijde celkem dost, když jsem procházela diskuze kolik tak přibraly ostatní maminky. Ale utěšuju se, že jsem teď nabrala vodu :D .
@happy6 To je strasne malo!!!! Ja prave nechapu, co si mam myslet o tom, kdyz bych to ted podruhe mela ok? To asi neni prece dobry, ze ji nekdy mam nalacno 5,66 a pak pod 5? A kdyz mi druha hodnota vyjde dobre, tak se to bere, ze jsem v poradku? Uz to v sobe budu mit zafixovane a sladkeho se nedotknu 🙂
@libusepasekova Nemusí to znamenat nic, některé těhotné mají zvýšenou lačnou v prvním trimestru kvuli nevolnostem. Hrají tam roli i hormony - třeba když beres utrogestan. Kontroluje se to pak dál, buď ty hodnoty zůstanou dál ok, nebo se postupně začnou v zvedat (většinou po 20. týdnu).
@werumka Tak ten beru od zacatku tehu 🙂 To jsi me krapet uklidnila, dekuju!!!!
@libusepasekova a polykas nebo zavadis? Brala jsi ho v den odběru? Na glykémii zo vliv mít může. Z druhé strany - po 20. týdnu bude ta hladinka progesteronu ještě vyšší 🙂 takže proto se to sleduje i dál.
@werumka Polykam vecer pred spanim...
@libusepasekova a beres ho preventivně, nebo na nějaký problém spojený s nedostatkem progesteronu? Pokud ho polykas a das si ho večer před odběrem, tak může ta hodnota být zkreslená. Na to Tě ale měl gynekolog upozornit ☹ hladina progesteronu dál stoupá v průběhu těhotenství a vrcholí právě v době, kdy vzniká cukrovka. Pokud Tvůj metabolismus bude opakovaně reagovat na zvýšené hormony i zvýšenou glykémií, pak je na místě to dal hlídat.
@werumka Beru ho asi preventivne, jelikoz jsem zadne spineni ani krvaceni nemela. Na netu jsem cetla, ze to neni na skodu brat... Budu si to hlidat a vyzadovat pozorovani. Ale gynek.je peclivka,tak snad to nepodceni. Moc a moc dekuji za reakce!!
@libusepasekova Pri normálním průběhu těhotenství je to zbytečné... Neublíží to, ale zvyšuje to hned od začátku inzulinovou rezistenci a riziko diabetu. Spíš se domluv s doktorem, že den, dva před druhým odběrem ho vynechas. Pokud bude druhá glykémie ok, tak se pak dělá ogtt, aby vyloučilo rozvíjející se cukrovku.
@werumka Uz mam posl.4 prasky 🙂 Takze ted bude jeste vysledek pripadne zkresleny,ale dalsi uz by mel byt v poradku... Takove veci jsem vubec netusila,tupe verim lekarum ☹
@libusepasekova Ale však to je správně, že věříš lékařům 🙂 Jen si prostě musíme zvyknout víc se ptát. Ty lékaře to pak zase motivuje hledat informace i mimo svůj obor a obory s ním spojené a je to fajn 🙂 Kdy jdeš na ten další odběr?
@werumka V Pa 🙂 A kdyz bude spatny, tak me pry posle na diabetologii.
@happy6 Taky jsem si myslela, že nebudu tolik přibírat, když jsem na dietě, ale už mám 13Kg navíc a cca měsíc do porodu. Vodu nezadržuju. Jestli to bude jako první těhotenství, tak jsem na konci ještě přibrala každý týden kilčo (bez cukrovky). První těhotenství 17Kg nahoře a 3,55Kg dítě. Normálně jsem hubeňour vel.38:-)
Ahoj holky chci se zeptat .. byla jsem na zjištění cukrovky a ráno na lačno mi naměřili 5,4 hodnotu. Automaticky mě zařadili do dia poradny a dostala sem strojek na měření tak jsem to dnes zkusila a na lačno sem měla 4,6, hodinu po snídani 5,6 a hodinu po obědě 5,8. A to jsem žádnou dietu nebo speciální stravu neměla. Jsou ty hodnoty špatně? Mě to přijde úplně v normě .. 🙂
@radus08 nejsou spatne, hodnoty mas uplne v norme.Kdyz to tak budes mit i nadale bude to fajn.Ja jim taky vcelku normalne a hodnoty mivam takoveto.Nekomu staci mirnejsi uprava, nekdo musi mit prisnou dietu.Zalezi jak se to bude stupnovat s pokrocilejsim tehotenstvim.
@kalutedi Já u první dcerky přibrala 13 kg, což mi přišlo normální. Jenže to jsem neměla žádnou dietu i když jsem nejdla o moc jinak... Já jsem taky štíhlá, velikost 36-38. Ale i tak mě to překvapilo. Byla jsem nejdřív u jiné diabetoložky a ta mi řekla, že přiberu maximálně 8 kg... ale od tý jsem utekla, nic mi neřekla a vůbec mě neposlouchala, napsala mi do papíru pro doktora i špatný udaje. :D
Dobry vecer. Konika vubec nestiham, ale prichazim s novymi poznatky. Takze moje diamudr se vazne dovzdelala za dva roky od minulyho tehu. Ted chce po me lacnou do 5,1 (mudr. Krejci myslim 5,3). Divila se, ze v minulým tehu s hodnotama to nikdo neresil (ona me mela v peci!). No a ted mi to skace silene 5,7, pak 6,5. Jsem pomalu zoufala a vidim to na ten inzulin. Ji se do toho cituji "takhle na zacatku tehotenstvi nechce srat" s metforminem nebo inzulinem. A dnes jeste rano ketony - prvni ruzovej ctverecek. Spala jsem hrozne teda, to je fakt a pred spanim neceleh rohlik se syrem. Dnes dam zakysanou smetanu a dobrou vlakninu a snad lepsi spanek a uvidim. Jinak hodinu po snidani mivam stejne jako lacnou a na obed i mega talir testovin je uplne v pohode. Mam obavu, jestli gdm od zacatku tehu prece jen neznamena komplikace pro mimco a tehotenstvi. Nejsem mladice taky ze.
Jo a pujcili mi glukometr a 100prouzku k tomu...velkej pokrok! Ovsem asi stejnou sracku(gluneo), jako mam doma (glucolab).

@kalutedi
@happy6 Cukrovka skutečně odchází s porodem. Ale dál se doporučuje zdravé stravování (ostatně jako každému) kvůli zvýšenému riziku rozvoje diabetu 2. typu v pozdějších letech. Na kontrolní ogtt se chodí půl roku po porodu nebo po ukončení plného kojení (zachytí i mírnou poruchu glukózové tolerance).