Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@happy6 jojo, werumka mi radila uz v prvnim tehu, je zlata.
Ja jsem vlatne stejny hodnoty kolem tech 5,8; 6,2 ale namerila i po porodu behem prvniho pul roku, co jsem parkrat merila. Tak nevim no.
Jen teda takova pripominka...doma po obede mam treba 6,2. Z kapilarni krve v nemocnici to bylo vzdy pod 5. Tak jak muzu tem glukometrum vubec verit!
Jinak si kupuju ted v lidlu bio zitny celozrnny chleb a ma docela malo sacharidu.
@saraha1 Oni ty glukometry asi nebudou úplně přesný... ten muj taky měří o trochu víc, ale ne o celou jednotku. A v lídlu nakupujeme nejčastěji, tam mají i velozrný toast a i ty knackerbroty, ale občas mám chuť na klasickej rohlík. Když si ho dám s máslem a carem, mám to místo buchty.
@happy6 a jakej mas? Ja uz vazne uvazuju, ze si koupim kvalitni.
Jo, ten toastak je jedinej, kterej kupuju jakoze "tmavej". Teda ted ne, stridam snidane s tim zitnym aklasickym kvaskovym psenicnozitnym. Ale ted mi prochazi vsechno zatim. V prvnim tehu jsem mela uz i problem se snidani, ale to jsem mela az cca od 28.tt, mozna pozdeji.
@saraha1 Mám pujčený OneTouch verio flex. Já se v nich nevyznám, tak nevím jestli je dobrej nebo ne. Tak snad se ti ta hodnota zlepší... je to pak stresující, já se inzulinu bála a stále bojím, ale doufám, že to už bez něj zvládnu. Už mi ani nevadí to píchání do prstu a taky jsem se ho bála, věřím že si na to člověk zvykne... Ale braní krve fakt nesnášim.
@saraha1 Och, děkuju, to musím říct manželovi, aby věděl, jakej má doma poklad 😀
Gluneo? To je zas nějaká novinka na trhu 🙂
V reálu je to tak, že těhotná s GDM nemá nárok na glukometr. Na ten vzniká nárok až od určitého počtu injekcí inzulínu za den. Ale od začátku - i s dietou - má nárok na 400 kusů proužků jednorázově. V případě léčby inzulínem se pak přes revizáka navyšuje. Takže se to dá řešit tím, že si koupíš lepší, přesnější glukometr a necháš si do něj psát proužky. Tyhle glukometry od firem, které poskytují diabetologiím jako neprodejné vzorky, jsou ve většině fakt na prd. A když se na ně chceš spolehnout, tak už je lepší ta jednorázová investice za svůj a kvalitní...
@werumka mohla bys mi prosim poradit? Jsem na vecernim dlouhem inzulinu a picham si 5jednotek, ted posledni 3dny mam ranni hodnoty kolem 5,1,-5,2. Na inzulinu by ranni lacna mela byt do 5,0.Myslis,ze uz mam navysit na 6jednotek, nebo mam jeste pockat?
@marky_z Ono je to u všech pojišťoven stejně. U gestačního diabetu do roku 2014 nebyly vlastně žádné povolené limity - do těch tabulek byly zahrnuté těhotné diabetičky, ale těmi se myslely diabetičky celoživotní - ty pak mají v těhotenství nárok až na 1800 proužků ročně. Tabulky pro GDM se udělaly v roce 2014 a v současné době platí, že diabetičky na dietě mají nárok na 400 proužků. Těhotné s GDM a 1-2 injekcemi inzulínu až na 1000 proužků za rok a při více jak třech aplikacích je pak úhrada až 1800 proužků za rok. Ale schvaluje to vždycky revizák.
@lucienelka Tyhle glykémie jsou v pohodě, klidně bych to nechala, tak jak to je. V reálu ta glykémie bude spíš o malinko nižší. Kdybys měla několik dní v kuse stoupající tendenci - například 5,5 a výš, tak pak je dobré zase jednotky navýšit. Ale takhle to podle mě nutné není.
Ahoj ženy, přidávám se do klubu Žádné dorty...🙂 Cukrovku mi zjistili již v prosinci,v 11.tt a to zvýšenou glykémií na lačno a stále jí nemůžu dostat dolů...Lantus si večer píchám asi 14dní, začala jsem se 4j a ode dneška už 8j, stále mám kolem 6,0 mmol. Mám obavy ,abych si před porodem nemusela aplikovat těch jednotek 100 ,kór,když hlavní nápor mne ještě čeká.
@werumka -Tvoje příspěvky jsou opravdu přínosné, díky za ně ! 🙂
@werumka diky ses zlata.Jeste mam jeden dotaz, mam pocit,ze to ted po jidlech leze trosku nahoru,mivam hodinu po jidle kolem 7 coz jsem drive nemela.Myslis,ze bych mela ubrat porce, nebo to je jeste v cajku takto?
@viridie aje, i ty takhle brzo? A uz rovnou inzulin? Tak se drz.
Ja jsem zas rano mela asi 6,3. No a odpo po mensi koupene bagete plbene 5,5. A po veceri testoviny s houbovou smazenici najednou sok 8,7! Tak bud mi to fakt neocekavane skace nebo nevim. A to jsem mela v pondeli po docela hodne testovinach s omackou 5,2.
@lucienelka Glykémie do 7,8 je v pohodě. Jídlo neubírej - to nedělá dobrotu nikdy. Dodržuj porce, které Ti vyhovovaly doteď. Kdyby ty glykémie stabilně lezly nad 8, tak pak by se to řešilo. Ono to přichází v takových skocích - 20. týden, pak často 25. týden... je to individuální. Dokud ty glykémie nebudou opakovaně nadlimitní při stejné dietě a režimu, tak si s tím hlavu nelámej 🙂
@werumka ted jsem si vzpomnela, ze tech 5,5 bylo dve hodiny po a vlastne pred tou veceri ai 15minut. Takze je mozny, ze jdu jist i s docela peknou hodnotou, ale proste brzy po jidle a vyleti to. No bezne mam vetsi mezeru mezi jidly.
Mudr rikala, ze pokud to bude vyssi, tak mam zavolat za dva tydny, coz je zitra. Chci jeste zkusit tejden, co vychytam. Nekdy mam rano 5,5, nekdy 6,5. Uz jsem mela i 5. Od nedele se pokusim odstavit malou, abych pripadne mohla zkusit metformin. Vnoci totiz kojim (no pije tak 2 minuty jestli vubec) i nekdy 5x. Do toho se mi chce porad curat, jako spani na nic no.
@werumka odstavit uz chci.skucim u toho bolesti posledni mesic, dite se hodne budi, snad teda by se to odstavenim zlepsilo, no a stejne fakt nechci kojit tandemove.
No bageta to byl trosku vetsi rohlik a vecere za necele dve a pul hodiny, ale to uz asi nehraje roli 🙂.
S eliskou jsem mela ty hodnoty rano podobny, ale byla jsem o 10 tydnu dal no.
@werumka Tak hlasim, ze mam hodnotu 4,7 🙂
@saraha1 Už tu samotnou fotku nemám, ale najdeš tu tabulku tady v tom čísle časopisu DIAinfo, strana 8. https://www.scribd.com/document/150314003/DIA-i...
@libusepasekova Skvělý!
@werumka diky za info, hodnotu pres 8 jsem teda prozatim nemela nikdy. Uvidime jak to ustojim ted, zatim rozdil pred 20 tydnem a po 20 tydnu neprobehl, tak uvidime jak to pujde dal 🙂.

@saraha1 On to má asi každej doktor jinak, já mám mít hodnoty na lačno do 5,5 a hodinu po jídle do 7,5. Ale od toho testu jsem jí nikdy neměla ani přes 5 tu lačnou... Mám štěstí, zatím. K druhé večeři si často dávám celozrné knackerbroty s žervé nebo pomazánkovým máslem. Občas rohlík s máslem a mlékem s carem. Určitě bude lepší celozrné pečivo. (já si ho často i peču, protože v obchodech celozrné moc nemají) Werumka kdyžtak určitě poradí, přijde mi, že tu všem pomáhá 🙂