Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@werumka no,asi toho jim na cukrovkare asi moc,kdyz ja opravdu umiram hlady! Vcera jsem mela rano pohankovou kasi s jabkem a orechy 44g,pote jogurt s pulkou bananu 20g,dia strudl 18g,obed maso se zeleninou 26g,pozdni vetsi svacina pecivo se syrem a zeleninou 44g, vecere/druha vecere pecivo se zeleninou a maslem 42g....dohromady 194g. Tak nevim rano glykemka 6 plus ketony...vecet inzulin 3 jednotky
@mischel26 To není zas tak moc sacharidů. Spíš bych si pohlídala to rozložení jídla. Tj. tři hodiny mezi jídly max a střídat pokud možno hlavní jídla a menší svačiny. Aby se Ti večer nenahustila velká svačina a pak hned velká večeře. To jídlo před spaním je dobré poladit max. na těch 30g sacharidů. Jestli to zvládneš, zkus se vzbudit ve tři ráno a změřit. Jestli tam náhodou nebude pokles. Kdyby byl, zkus si dát ještě třeba dvě deci mléka.
Zkus taky zařadit víc zeleniny a bílkovin - třeba vajíčka na tvrdo, šunka, k tomu okurka, paprika...
teda,vy zvladnete 3 hodiny nejíst,to bych umrela,dve hodiny a to uz posouvam pohledem rucicky 🙂
@werumka dekuji za rady..myslim,ze zeleniny jim pomerne dost,zkusim zaradit vuc tech bilkovin...no dnes jsem jedla skoro presne dle tabulek,tak jsen rano zvedava...
@medulinek ja mam taky furt hlad,hlavne dopoledne,takze obcas tez tlacim ty hodiny....jen nevim,co furt jist...moc mi nechutnaji syry a sunka samotny,tak to chroupu se suchary,ale to mam zase do hodiny hlad...no,ty brdo...jeste 5mesicu!chjo...
@mischel26 neboj to ti utece, navic dle moji diabetolozky v urcitych stadiich tehotenstvi maji ty glykemie tendence klesat,takze se treba jeste v prubehu tehu najis 🙂.
holky,ja ju zase pro radu,dneska pred snidani 5,9 a po snidani (28g sach) 10,1. To je hrozne moc. Myslite,ze muzu mit snidani uplne bez sacharidu? A jak to udelat abych nemusela vejce?dekuju
@medulinek ty jo to je fakt hodne, zkus treba ovesnou kasi s rostlinnym mlekem nebo jahlovou kasi s vodou, ja kdyz jsem mivala po ranu 5,1 tak jsem mela hodinu po takoveto snidani hodnotu 4,4!
@lucienelka dekuju,radsi jsem volala i doktorce,sice tam byla jina a po tech hodnotach me nejdriv hnala pro inzulin,ale pak rikala,ze tomu dame tyden na zkouseni,chyba byla,ze jsem mela k veceri minimum sacharidu a mam zmenit ty snidane z chlebovych na mlecny. Jahlovku ani ovesnou asi nedam,ale rikala jogurt s ovocem,to by melo jit. chjo.
ja totiz nevim,cim mam ty sacharidy nahanet i kdyz mam prilohy,ovoce,chleby,i tak jsem za cely den nahnala jen 120g a dalsich 100 mi proste chybí.
@medulinek ty jo,to jsou opravdu vysoke hodnoty ...ja tedy nemam absolutne zadny problem se sacharidy,klidne jich dam i 300,jako ze s prehledem...to me prijde,ze snad vubec nejis,ne?co mas za snidani,ze jen tak malo sacharidu?je pravda,ze tez snidam kase ruzne s ovocem a jednak se tedy sacharidy naplni raz dva a jednak mam nizke hodnoty....ale ja nemam problem s hodnotami po jidle,jen s lacnou...
@mischel26 mam snidani chleba s necim a to mi vyjde cca na tech 30g sacharidu,ale kdyz si dam k obedu masi s bramborem a okurkou,tak mam sacharidy jen v bramborech a ty mi daji 11g misto doporučených 50 a nevim,cim je tam dohnat,navic proste nedokazu snist moc jidla aniz by mi pak bylo blbe protoze se precpu,tak mam odpo dve svaciny,ale ani to nestaci
@werumka dneska jsem snedla 120g brambor a je mi blbe,ze jsem se prejedla,prave,kdyz jsme sli v praci na obed,tak ja snedla pulku talire a konec,kolegyne vsechno a jeste zakusek a ja mam 90kilo a oni 60 s posteli a furt se ptaji z ceho tloustnu. Dneska jsem misto okurky dala mrkev a mam skoro 30g sacharidu,tak uvidim za pul hodky,co na to mereni. Jestli do ty doby teda nevrhnu
@medulinek Chápu, tohle je v těhotenství fakt složitý. Je pravda, že když prostě žena třeba ještě zvrací nebo není schopná jíst, je lepší nasadit inzulín - byť budeš mít ketony - protože v tuhle chvíli játra vyrábějí zasobní cukry (z toho máš vyšší glykémii), ale ten cukr Ti běhá v krvi, místo toho, aby se dostal do buněk, kde je potřebný. Když se nasadí inzulín, tak se ty cukry z krve dostanou na to místo, kam mají. Byť třeba ketony zůstanou. Ale glykémie bude v pořádku a slinivka dítěte nemusí vypomáhat vlastním inzulínem 😉 Co jsi třeba jedla než ses začala měřit?
@werumka no ja takhle jim i normalne bez tehu. Nez jsem se merila jedla jsem v podstate stejne,jen vic ovoce,ovocne dzusy,obcas zaprasila se zmrzlinou nebo dceri uzmula gumovyho medvidka,ale jinak to normalni jidlo je stejny. Jo a nejedla jsem jogurty,ty mi delaji trochu problem.
@medulinek Jestli Ti nedělají jogurty dobře, tak je jíst nemusíš. Co třeba tvaroh? S ovocem?
Ovocný džusy dobrý nejsou. Ale jestli jsi jedla kaše, tak klidně s nimi experimentuj dál. Můžeš nahradit normální mléko rostlinným. A do toho oříšky. Ty jsou bohaté na všechny důležité složky.
@mischel26 taky nemam problem snist tolik sacharidu 🙂.Na veceri king porce testovin carbonara a jak jsem si posmakla, no a hodinu po jidle hodnota 6,0 🙂. Krasna prace 🙂.
@werumka dneska jsrm dala bily jogurt s pulkou bananu a lzici mandli a slo to,kase jsem prave nejedla. Ted se premlouvam ke svacine,ale furt je mi tezko po obede,fakt nechapu,jak to delate. K veceri planuju testoviny se syrem,vim,ze se nema moc kecup,ale kdyz dam lzicku jen na ochuceni? A nekde jsem tu cetla,ze druhou veceri davate jen mliko?
@medulinek Ona za to nechutenství paradoxně casto může ta vyšší glykémie a hlavně ketony. U nich se člověku z jídla dělá blbe, když jich je moc. Dej si ke svačině třeba jen ty oříšky. Jestli Ti treba chutná kefír a zakysane nápoje, tak si do nich dej třeba par mražených jahod a vypij to 🙂 lžička kecupu nic neudělá. Jen ty těstoviny nerozvar, pak zvedají glykémii víc 🙂
@werumka už se musím konečně kouknout na ty ketony co to je,ještě jsem se k tomu nedostala,jahody dneska manžel dotahne,rikala jsem si,že bych je rozmixovala s mlikm a kusem bananu. Oříšky bych si teda klidně dala,ale těma teda sacharidy nenaženu ani náhodou. Díky za tip na ty těstoviny,to jsem nevěděla. Jak to,že toho tolik víš? Mně jen v poradně šoupla papír se základníma potravinama a obsahem sacharidů a šmitec,třeba vůbec nevím,ajk ten mechanismus uvolnovani a zpracovavani cukru funguje.Moc upovidana zrovna nebyla.
@medulinek jo,moje dr taky neni na ty informace moc stedra,hlavne si myslim,ze se s tim nepare a rovnou nasazuje inzulin....jdu ted od ni a zvysila mi davku inzulinu...chjo...a tedy tobe trosku zavidim,ze nemusis tak hodne jist,ze nemas potrebu...
Holky,prosim,vy co si pichate inzulin,jak casto menite tu jehlu?me rekla sestra tusim,ze po kszdych 5 vpichach,ale nejsem si jista a dneska jsem se ji zapomnela zeptat...
@lucienelka hm,super...to ja si tedy jako moc nelajznu je nejak prevysovat,porad mam ty ranni hodnoty vyssi a nevim,fakt uz nevim,jestli jim malo nebo moc...chjo
@werumka mohla bych se jeste na neco zeptat?tim,jak si picham ten inzulin,mela bych mit spis mensi jidla vecer?ta vyssi hodnota glykemie je protoze mam vyssi hladinu cukru,tzn.ze jsem mela velkou veceri a jeste ten inzulin?
@mischel26 ja na nem skoncim taky neboj,dneska jsem mela rano glykemku zase vyssi nez vcera,furt mi to leze a kdyz jsem se snazila do sebe nasoukat obed,tak jsem ho cely vyzvracela. Ale aspon se mi ozvali z porodky a pokud nebude mit mala vic jak 4 kila a placenta a prutoky budou ok,nebudou ani vyvolavat ani rezat

@werumka tak jsem tam zkusila napsat - mám vojenskou pojišťovnu. Tak uvidíme co mi napíšou 🙂 Děkuji za radu 🙂