icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

werumka
2. bře 2017

@medulinek To opravdu záleží hlavně na tom, na co je tělo "zvyklé". Když bys měla dlouhodobě glykémie kolem 15, tak při téhle glykémii Ti bude ok. Zatímco když Ti glykémie klesne k pěti, tak budeš mít všechny příznaky hypa, i když hypo ještě nemáš. Naopak když máš stabilně glykémie nižší, tak pak nemusíš cítit ani glykémie kolem tří.
Ty ketony Ti poví, jestli reálně Tvůj organismus hladoví, nebo mu jídlo, které mu podáváš, stačí. Pokud by hladovělo a glykémie byla vysoká, tak se prvně zkouší přidat jídlo. Pokud tohle z jakéhokoli důvodu nefunguje, přidá se inzulín, aby se ten cukr, který vyrábí játra kvůli hladovění, dostal do buněk.

medulinek
3. bře 2017

@werumka uprimne se zacinam tesim na pondeli do poradny,dneska po snidani 11,4,klepu se jak ratlik a jestli se nerozplacnu dneska tak uz asi nikdy. A pro malou bude urcite lepsi inzulin nez tyhle megadavky,co ji tam posílám. Jen nevim,kam ho budu pichat,uz jsem cela rozpichana od clexanu,budu to muset nejak vymyslet.

viridie
3. bře 2017

Ahoj holky. Před pár týdny jsem tu psala,že mám také těhu cukrovku a bojuju s ranní glykémií, hodnoty po jídle jsou zcela ok. Od konce ledna jsem na inzulínu, večerní Lantus a prostě stále nejde cukr dolů, nalačno mám tak mezi 5,8-6,6. Měřím každý den a jestli jsem měla cukr pod 5,3 dvakrát, tak více ani prd. Doktorka mi dovolila zvedat si dávky sama, momentálně si aplikuju 14j večer. Různě posouvám časy aplikace, časy a typy druhé večeře a nic. Není žádná souvislost. Tak mám nějakou inzulínovou rezistenci, nebo nevím. Četla jsem o fenoménu úsvitu, tak možná ? Neměl by to inzulín přebít ? Má na to vliv moje stravování den předem ? Občas se ráno budím hlady, i když se najím ve 23h (bílkovina, zelenina, trochu sacharidu) Situaci budu samozřejmě konzultovat příští týden na kontrole, ale nemáte někdo zkušenost ? Díky.🙂

marketa_n
3. bře 2017

Ahoj holky,
dnes jsem si vyzvedla výsledek mého ogtt jako samoplatce, když mi v 9tt v době chřipky brala sestra u gynekologa krev a 2X 5.4 nalačno. Z výsledků čtu 4.9 nalačno, za 60 min 6.9,za 120 min. 5.6. To by mělo být v pořádku. ALE... co znamená glukóza v moči po 60 min a po 120 min? To by tam být nemělo. Mam nebo nemám tedy těhotenskou cukrovku? V laboratoři mi to nesměli shrnout. Přikládám screen výsledků. Děkuji za radu. K doktorce jdu až 14.3.

werumka
3. bře 2017

@marketa_n Glukóza v moči neznamená vůbec nic 🙂 Je to neškodná těhotenská glykosurie. Důležitý je výsledek z krve a ten je úplně v pořádku 🙂

werumka
3. bře 2017

@medulinek Inzulínová pera mají úplně malinké jehličky, to ani necítíš. Každopádně inzulín se může píchat klidně do stehna nebo do paže, břicho nutné není 🙂
Tak hlavně aby Ti už bylo líp (hlavně psychicky).

marketa_n
3. bře 2017

@werumka Takže nemám těhu cukrovku, to bude doktorka koukat, proč nechodím na diabetologii a je škoda, že zdr.sestra nemá o tomto ani Ahnung a tvrdí, že chřipka nemá žádný vliv, že mám smůlu a mám těhu cukrovku ...Trošku mi je z toho jednání smutno. Tak snad to vyjde ve 24.tt také dobře, moc děkuji a opatrujte se všechny 🙂

werumka
3. bře 2017

@marketa_n Kdyby Ti gyn nechtěl dát v tom 24.-28. týdnu žádanku, tak jdi zase jako samoplátce. Ale tohle je naprosto negativní výsledek a cukrovku nemáš 🙂 Zdravotní sestry v tomhle bohužel příliš moc znalostí nemají. Ale čím víc bude takových, jako Ty, které budou trvat na správném testování, tak tím to bude lepší!

werumka
3. bře 2017

@viridie Těch důvodů může být víc. Jedním z nich může být skutečně i fenomén úsvitu. Ten sice inzulín přebije, ale je potřeba vyšších dávek.
Ketony v moči nemáš? Měříš se hned po probuzení?
Ten hlad ráno míváš pravidelně, nebo je to spíš výjimečné?

marketa_n
3. bře 2017

@werumka Moc Ti děkuji za cenné rady, bez tebe bych asi šla hned na diabetologii a léčila se s cukrovkou. Určitě v tom 24 tt půjdu, je to pár korun, stálo to 176 Kč 🙂 Horší bylo ještě před odběrem nalačno lítání 40 min po nemocnici a řešila se fakturu, protože informace byly dost odlišné a všichni mě odněkud posílali jinam, ale důležité je pro mě, že nebudu na diabetologii chodit zbytečně. Opravdu splnuji z daných kritérií jen ten věk na 30 let (je mi 32), jinak nic, žádné velké miminko jsem u prvního těhotenství neměla, spíš malé, 2,83 kg, byla tak maličká. Ještě jednou děkuji a příště už budu obezřetnější a chytřejší 🙂

johnirvingfan
3. bře 2017

@werumka
Ahoj, nejsem žádný prudic, ale glukóza v moči by byt neměla. Proto se i kontroluje na každé poradne. A pamatuji doby, kdy byla pacientkam doporučena alespoň dieta.
Ale třeba se o tech dob dost změnilo. Mužů se zeptat, proc to tedy nic neznamená? Nemyslím to zle, ráda se něco dozvím. Třeba mam zastarale vědomosti a toto me uprimne zajímá.

medulinek
3. bře 2017

@werumka jehly se nebojim,ale prave ty ruce a stehna uz mam rozpichany,tak budu muset vic stridat. Dobry je,ze pres den se to drzi a kdyz na rano pomuze ten inzulin,bude mi ur ite lip,uz aby bylo to pondeli 😊

werumka
3. bře 2017

@medulinek Právě, když je problém jen ráno, tak se nejdřív nasadí noční inzulín a ten Ti vykryje tu lačnou. Budeš mít pak lepší "start" a i tu hodnotu po snídani.

werumka
3. bře 2017

@johnirvingfan Glukóza v moči - jedná se o zastaralý způsob, jak "odhalit" cukrovku. Dřív nebyla jiná možnost, než kontrolovat cukr z moči. Jenže v případě cukrovky se cukr v moči objevuje až u koncentrací glukozy od 11 a výš. A to už je dost vysoké. Zároveň ale cukr v moči cukrovku nemusí znamenat. V těhotenství mohou být ledviny propustnější pro glukózu a ta tam může být celou dobu těhotenství a po porodu odezní. Pokud se glukoza v moči prokáže, je nasnadě provést ogtt. Ale pokud je ten v pořádku, nijak se to neřeší. Standardně už se ani moč při ogtt nekontroluje, protože to nemá z hlediska diagnostiky žádný význam.

werumka
3. bře 2017

@johnirvingfan Tady ještě něco víc, odpověď paní doktorky Krejčí:
http://www.porodnice.cz/poradny/glykosurie-1

johnirvingfan
3. bře 2017

@werumka
Super!! Děkuji za odpověď i za odkaz. ❤

medulinek
3. bře 2017

@werumka to bude parada,vetsinou kdyz je mi takhle blbe poranu veze se to se mnou cely den,zacinam se na nej tesit

viridie
3. bře 2017

@werumka Ahoj Veroniko. Koupila jsem si ty močové keton-proužky ,zatím jsem měřila 2x a vždy to bylo dobré. S tím hladem je to spíše pravidelnější,to je pravda. Chodím spát pozdě,což se tedy může také odrazit na cukru, viď ? Druhou večeři si tedy dávám mnohdy až třeba ve 22:30 a usínám opravdu sytá. Co jsem vypozorovala, že trochu pomůže- vynechat k té druhé večeři sacharidy a dát si opravdu jen třeba sýrošunku, ořechy, zeleninu. Moje další teorie je, že holt toho inzulínu potřebuju hodně, páč je mne také "kousek", mám opravdu nadváhu. Takže současných 14j je pro mne stále prdlačka..:D

medulinek
3. bře 2017

@viridie muzu se zeptat,kolik vazis?

viridie
3. bře 2017

@medulinek 104kg..

medulinek
3. bře 2017

@viridie tak to mame podobne a taky mas problem jen rano?

viridie
3. bře 2017

@medulinek Právě...Kolikrát mám ráno 6,3 a po snídani 6,2..Nechápu...🙂 Ale pochopila jsem,že Ty ještě nemáš inzulin ,že ? Začala jsem i zkoušet si dát večer trochu vína- prý se pak játra zaměstnají odbouráváním alkoholu a nemají čas vyrábět cukr a nepomohlo to. Dnes jsem také vyčetla,že může pomoci jablečný ocet, tak mám objednány tablety. Co mne lehce "uklidňuje", že sice lačná vyšší glykémie je blbá sice pro mne,ale mimi nějak výrazně neohrožuje. Ale i tak je to teda vopruz,co :D

medulinek
3. bře 2017

@viridie tak ja mam vysokou lacnou i po snidani a pak pres den dobry a v pondeli mi pry asi da ten inzulin,ja si dnes konecne vzpomnela,co jsem mela vecer pred jedinou dobrou lacnou glykemkou - grep,tak to dneska zkusim

werumka
3. bře 2017

@viridie Pokud jsou ketony ok, tak organismus v reálu nehladoví. Takže je možné, že budeš spíš ten typ, kterému sedí, dát si nízkosacharidovou večeři a doplnit jí bílkovinami, zeleninou, tuky- abys ráno nepociťovala hlad. Je možné, že máš pořád nízké dávky inzulínu. Někdy začnou glykémie reagovat až u dávek okolo 20 jednotek.

lucienelka
3. bře 2017

@medulinek zkus stavu se zeli,obsahuje to hodne vitaminu C,takze zdrava bomba a melo by ti to srazit cukr.

johnirvingfan
4. bře 2017

@viridie
Ahoj, jak vis, ze ta lacna neni spatna pro miminko? Jestli je to tak, tak jsi me uklidnila 🙂 Já mám problém s lacnou, ale v dia poradne chteji, ať se měřim jen před kontrolou, tj.1x za 3 týdny a to jsem mela vzdy dobre. Takze se prakticky kontroluju jen ja sama 1X za 3 tydny. Kontrola 2 min.a vše vyreseno😀 Ted jsem se 2x po sobe měřila nahodně ráno a mela jsem to vyšší, dnes dokonce 6.3. Tak jsem propadla panice. Po jídle to bylo vždycky ok, i když jsem si jídlo přestala vazit. A samozřejme největší strach mam o Dítě, protoze, co když jsem to mela vysoké už dyl.

medulinek
4. bře 2017

@johnirvingfan kontrola cukru jednou za tri tydny? To mi prijde hrozne malo. Ja se merim 3x tydne cely den a jinak jen rano pred a po snidani

johnirvingfan
4. bře 2017

@medulinek
No asi taky začnu. Akorát si dnes pojedu koupit pásky do glukometru. A stalo se ti, že třeba z tech 3 dnu jsi mela 2 úplne v pohodě a jeden den tam třeba něco bylo? Protoze i vzdy po tech 3 týdnech mam vše ok a jsem se někdy přeměnila nahodně a bylo to taky ok, ale Ted me samozřejme hlodá, jaky to bylo, když jsem se třeba týden nemerila.

medulinek
4. bře 2017

@johnirvingfan no ja to jen jednou mela nalacno v poradki jinak vzdycky spatny a kazdy den o kousek horsi. Ale ty denni mivam dobre

johnirvingfan
4. bře 2017

@medulinek
Děkuji za odpověď. Jak pises, přes den ok. Mne kdysi zabral i gravimilk od Sunaru před spaním, ale jako není to dietní no. Sice glykémie byly dobre, ale kdoví jestli to neškodí "cukrovkarkam" jinak.

Strana