icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

martyina
7. dub 2017

Jsem skleróza, včera jsem si zapomněla vzít prášek:( a ráno 5.7

medulinek
7. dub 2017

Holky,vecer 22jednotek a rano 4,8 ,to je poprve za celou dobu,co o ty potvore vim 😊

medulinek
7. dub 2017

@lucienelka no ja mam ve zprave, ze pri porodu podavat glukozu s inzulinem podle mereni a pokud by porod prisel po podani vecerniho inzulinu mam si dat nejaky polomacenky a dzus,aby se inzulin vydovadel na tom. A po porodu me budou merit a hlidat.

lucienelka
7. dub 2017

@medulinek gratulace k tak hezke lacne hodnote 🙂.
Tak to jsem na tvuj porod zvedava 🙂. Kdy mas dalsi kontrolu a mereni?

martyina
7. dub 2017

Holky mám na Vás dotaz, na lačno jsem měla 5,7 na snídani měla cottage - 1 ks pohankového housky a papriku červenou a po necelých 2 hod sem naměřila 9,1, tak sem si šla umýt ruce a tkusila znovu a 7,6 jak je to možné?? měřili jste se někdy dvakrát po sobě nebo tak ? Aby tam byla taková odchylka? děkuji

kulistice
7. dub 2017

@martyina glukometr není stavěný na měření hned za sebou, musí se počkat minimálně 10 minut, jinak jsou ty hodnoty rozdílné..taky jsem jednou zkoušela měřit hned za sebou a napřed 7,1 a hned potom 7,8...věřila bych první hodnotě, teda pokud si měla ruce umyté a neměla si je od něčeho sladkého...

petakaci
7. dub 2017

Hezké ráno, chtěla jsem se zeptat, zda nevíte, čím to může být. Na lačno jsem měla hodnoty vždycky kolem 5,4- 5,6. Nikdy ne více. Nasadili mi Lantus 3j a když to nebude zabírat, postupně navyšovat. Teď už mi doktorka navýšila na 11j a pořád žádná změna ☹ je možné, že se mi to ani trochu nezlepšilo? Pouze jednou za celou dobu jsem měla 4,9 a to mi ještě trochu toho inzulínu na noc vyteklo z pichu. Zkoušela jsem na druhou večeři všelico, dokonce ji úplně vynechat. Nic. Už nevím, co dělat, nechci si pořád navyšovat, když to nemá žádný vliv. Po jídle mám vše ok ☹

martyina
7. dub 2017

@kulistice takže mám to zkusit po těch 10 min? zapomněla jsem si blbec vzít ten prášek ale na lačno 5,7 a po snídani 9,1 se mi zdá zase dost, mohla to udělat ta snídaně? 1 ks pohankového housky,papriku červenou a cottage

kulistice
7. dub 2017

@martyina Můžeš to zkusit, ale zase co jsem četla, má se člověk opravdu měřit pravidelně po dvou hodinách, minuty nevadí, ale třeba čtvrt hodina nebo půl hodina je znát, takže ty hodnoty jsou pak zkreslené..já si kvůli tomu nastavuji budík, abych měla vždy opravdu 2 hodiny...je zvláštní, že u tebe ten prášek udělá opravdu hodně....a kolik bylo té housky? já měla dneska podobnou snídani, jen jsem měla navíc ještě salám a 200 ml mléka...takže já bych řekla, že snídaně byla OK..nevím, co by u tebe udělalo to mléko...a včera si měla snídani stejnou?

martyina
7. dub 2017

@kulistice včera jsem mela celozrný kousek chleba jeden lučinu

kulistice
7. dub 2017

@martyina a vážíš si to pečivo, abys věděla kolik gramů to je? já třeba vím, že když si vezmu k večeři při stejné příloze místo 60 g housky 100 g, tak mi to udělá docela rozdíl....zkusila bych třeba dva dny po sobě stejné složení jídla, abys věděla, jak tělo reaguje...i když já si dávám na druhou večeři stejné množství jogurtu a někdy je lačná 4,7, někdy 5,0 🙂

martyina
7. dub 2017

@kulistice no to bude teda🙂nevážím řekli mi 1 ks pečiva

kulistice
7. dub 2017

@martyina Tak ona je houska a houska..některá má 60 g a některá 100 g a opravdu i ty gramy dělají rozdíl 🙂 mně říkala doktorka, ať si koupím váhu a opravdu vážím, ať vím, co jím...přílohy, maso, pečivo 🙂 já jsem teda v tomto opravdu pečlivá 🙂

martyina
7. dub 2017

@kulistice byla to malá houska ale pravda hutná

kulistice
7. dub 2017

@martyina Tak ono taky podle toho můžeš potom ty hodnoty korigovat, když si dáš např. 70 g a zjistíš, že máš hodně, tak pak druhý den třeba dáš jen 50 g a uvidíš rozdíl...podle kusů to tak nepoznáš 🙂 taky jsem byla překvapená, že malá houska vážila 70 g a přitom to vypadalo, že bude mít jen 40 🙂

martyina
7. dub 2017

@kulistice aham, takže myslíš že to mohlo vyletět i tím jo?

kulistice
7. dub 2017

@martyina řekla bych že je to taky možné..neřekla bych teda o tolik, asi dost udělalo, že sis nevzala ten prášek, ale když si vezmu plátek chleba kolik má a houska, tak je v tom určitě nějaký rozdíl....zase si dneska můžeš ověřit, zda ten starý glukometr měřil špatně nebo opravdu máš ty hodnoty vysoké...

martyina
7. dub 2017

@kulistice včera jsem to zkoušela večer nová 5,4 a starý 6,1

kulistice
7. dub 2017

@martyina Tak to je sice rozdíl, ale pořád je to v normě...není to 5 a 9....když si vezmeš, že si včera byla v normě a dneska máš 9,1? to je o dost, to by ti plátek chleba a plátek housky neudělal podle mě, ale nejsem doktor....

martyina
7. dub 2017

@kulistice asi ten prášek udělal své no, ale ještě se budu měřit v neděli a v pondělí a vúterý mám kontrolu tak sae uvidí

medulinek
7. dub 2017

@lucienelka na dalsi kontrolu jdu v utery,chodim uz po tydnech prave kvuli mereni,tak jsem taky zvedava.

medulinek
7. dub 2017

@petakaci no,ja zacinala na 8jednotkach a az ted po postupnem navyseni na 22j je videt nejaka zmena,ale dostala jsem i varovani,ze porad muze jit glykemka nahoru,takze jeste muzu jednou do kontroly navysit sama. Taky z toho cisla nejsem nadsena,ale hlavne,ze to pomaha.
Jinak i ja mam stejnou zkusenost,platek chleba v pohode,pulka navic uz je zle,jinak maso vazit nemam a mam ho brat jako nulovou hodnotu,to same nektere druhy zeleniny (u mě konkretne rajce a paprika,jinou nejim),v podstate vazim pecivo a prilohy

medulinek
8. dub 2017

Holky ja nevim,ty moje cukry ziji vlastnim zivotem,vcera 4,8 a dneska 5,7 😔

tana5
8. dub 2017

@medulinek. Taky mám cukrovku, ale to co máš ty, je děs. Vážíš všechno a zapisujes? Mas nekde (třeba na netu) celodenní jídelníček?

tana5
8. dub 2017

@medulinek. Co třeba piješ a jak často jíš? Meris ketolatky v moči?

medulinek
8. dub 2017

@tana5 odvazuju,pisu si co jsem snedla,jim co dve hodiny,piju jen vodu,akorat ty ketony nemerim,zase jsem zapomnela koupit ty prouzky

lucienelka
8. dub 2017

@medulinek to je zvlastni.Cos mela na druhou veceri?Zaznamenala si nejaky rozdil oproti predchozimu dni?

medulinek
8. dub 2017

@lucienelka mela jsem kousek chleba se syrem a rajce a vecer pred tim jsem mela brambory,tak dneska zkusim zase brambor

lucienelka
8. dub 2017

Jinak ja po vysazeni nocniho inzulinu po ranu 5,1.Zacinam te doktorce verit,ze jsem fakt ten dlouhy inzulin vubec nepotrebovala. Ted hlavne,aby se zpomalil rust miminka a budu spokojena 🙂.

tana5
8. dub 2017

@medulinek: a v kolik tu večeři máš a v kolik dáváš inzulín? Já jsem u sebe zjistila, že čím později večeře a inzulín, tím lépe. Sice ještě nejsem v normě ( okolo 5,2 - 5,3 ráno) ale když si dám večeři v cca 20 hod. a inzulín ve 23 hod. a ráno měřím cca 6. Tak ty hodnoty jsou lepší​. Ty taky stejně pořádně nespíš, vid? Jo a ten stres to určitě navyšuje. Ptala jsem se na to dia doktorky.

Strana