Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@katerina_1980 a řekli ti, kolik jsi měla při tom prvním odběru? možná budeme stejnej případ.
zatím nevěš hlavu, pořád je možný, když se ranní horší glykémie bude opakovat, že co se týče jídla během dne, bude stačit dieta, přičemž žádný hladovění, neboj, jen vynechat věci, který stejně nejsou ani pro zdravý tělo žádnej šlágr.
@katerina_1980 To jsi špatně nepochopila, to je bohužel realita mnoha laborek. Kdybych dostala desetikorunu za každou ženu, které tohle laborka udělala, tak už jsme mohli jet na dovolenou all inclusive 😀 Vůbec Ti nemají co říkat, ať se domluvíš s gynekologem. Ten sám má pouze rozřazovací funkci - přijdou výsledky a podle těch ženu buď pošle nebo nepošle na diabetologii. Ale ten test musí proběhnout celý. Ty jsi absolvovala půlku... Jestli máš chvíli času, vyplň prosím dotazník tady na webu o těhotenské cukrovce. http://tehotenskacukrovka.cz/dotaznik
Paní doktorka Krejčí, která ho provozuje, laborku zkontaktuje. Ale trvala bych na dokončení testu. Kdyby byla podruhé lačná v pořádku, tak pak se provede celý glukózový test.
Zdravim ve spolek 🙂 Tak po uternim testu a dnesni navsteve diabetologie k vam patrim uz taky..a mam z toho hlavu jak patraci balon ☹
@maggys Ahoj 🙂 Balon splaskne 🙂 Ale pár dní to chce. Všechny důležité informace, včetně vzorového jídelníčku najdeš na webu www.tehotenskacukrovka.cz
werumka: ok díky za reakci, mrknu se na ten dotazník a určitě se poptám své dr na to.
holky prosím o radu, kdy měřit ranní krev. Vysvětlím, o co mi jde. Měřím teprve 3dny, takže ještě v něčem tápu...Ráno vstávám kolem 6.hod., ale nemůžu po ránu do sebe dostat pořádnou, velkou snídani, takže snídám až v práci, což je cca 7:30-8.hod. A teď: já se měřila prostě kolem té 6.ráno jako před snídaní (hodnotý krásný 4,7, 4,9) a pak hodinu po snídani. Ale dr. mi včera řekla, že si tu ranní hodnotu mám měřit těsně před snídaní. Což jsem dnes udělala a hodnota byla 5,5 cca pár minut před snídaní, ráno kolem té 6.hod byla pod 5. Snídám pořád to samé, takže složením stravy to být nemohlo, spíš tím časem. Kdy se měříte vy, opravdu je ta lačná hodnota těsně před snídaní?
fatal_error: oni mi neřekli vůbec žádné číslo..a já byla tak vyhukaná, že jsem se ani nezeptala. Každopádně vím, že si to "jídlo" sedne a holt vypustím věci co nebudu moct, ale člověka to tak nějak mrzí.
@werumka Diky proctu si to 🙂 To je prave to sileny - ja vcera vycetla jak musim vsechno vazit atd, a doktorka dneska rekla ze ne, ze uvidime po tom prvnim tydnu ted..Takze vubec nevim jake zhruba porce...Merit se musim pred jidlem a hodinu po jidle..Co me prekvapuje, ze na tom testu mi vzala krev na lacno, a hned mi to dala vypit. A pak ve vysledkach jsem videla ze ta prvni hodnota byla 5,26, myslela jsem ze kdyz je pres 5,1 tak se dal nepokracuje?
@katerina_1980 Zkus si říct, že až budeš péct cukroví, tak už ho zase budeš moct ochutnávat 🙂 Nejhorší jsou ty první dny, kdy je to prostě moc informací, které se zdají být nesplnitelné, aniž by člověk celý den nemyslel na nic jiného. Ale ono to půjde. Pomalu - nechtěj všechno naráz. První dny stačí, když si začneš počítat sacharidy v jídle, které normálně jíš. Ať víš, na jaký příjem jsi byla zvyklá. Pak začni hlídat intervaly mezi jídly - aby nebyly delší než 3 hodiny. V maximální možné míře doplňuj hlavní jídlo zeleninou. A takhle postupně to bude přicházet. Neboj se 🙂
@lendy1 Nene, lačná se má měřit hned po probuzení - nezávisle na tom, kdy se pak najíš Samozřejmě je dobré se snídaní neotálet, ale někdy to holt jinak nejde. Když budeš mít mezi probuzením a měřením pohyb (cestu do práce), tak pak bude glykémie pravděpodobně vyšší, protože játra produkují cukry, aby pokryly potřebu organismu právě na ten pohyb a fungování.
@maggys Vážit je dobré pro to, že pak víš, jak ty porce mají vypadat. Někdy chtějí lékaři vidět, jak se pohybují glykémie, když jíš, jak jsi byla zvyklá. Ale tomu počítání se pravděpodobně nevyhneš.
Test byl provedený špatně, jak jsem teď psala výš - nahlaš to do dotazníku. Lačná se musí vyhodnotit před glukózou.
@werumka Mě ten dotazník nejde odeslat 😒
@werumka Provádí se to strašně moc často špatně, já chodím klábosit s holkama v jedné skupině se stejným termínem a z těch postupů rostu. Jen hrstka to má provedeno správně. Jedna třeba psala, že na test je pošle gynekolog až na základě glykovaného hemoglobinu, že podle studie nějaké je to dobře vypovídající hodnota a že nechce zbytečně zatěžovat těhotnou. (ale co to bylo za studii teda netuším, ale možná něco k DMII), jedna dokonce byla na test pozvaná na 16 hod. Takže samo nevydržela celý den hladovět, takže k obědu polívka pak šla. Někde jim to nedělá laborka, ale normálně sestra na gyndě a ony si ty odběry pak všechny 3 odnesou do labu. Fakt děs.
Podle mě to prostě ani některé laborky nesledují. Neví jak to má probíhat správně, dřív bylo nějaké doporučení. Není to u nich akreditovaná metoda, tudíž žádné kontroly, že se to provádí správně a jedou po staru, nebo si z toho doporučení vezmou jen něco. Někde to provádí prostě jako klasický oGTT a nedělají rozdíl jestli v těhu nebo ne.
Já teď jedu měření podle správného doporučení. Takže lačné mám ok. Nejvíc 4,8 a teď po té hodině to mám opravdu vyšší celkově než po h a půl. Před tím jsem mívala často pod 5, teď mívám tak 5,2 - 5,8 takže opravdu ta maxima jsem před tím nechytala. Ale jsem ráda, že je to i tak ok.🙂
ehm, takže teď jsem naměřila lačnou 6,9, což je můj rekord. četla jsem na netu, že někomu metformin nezabírá, takže to budu holt já, protože během dne mám hodnoty úplně ok a metformin beru jen na noc v dávce 1000mg. do háje, já taky musim mít všechno.
jen se zeptám, 6,9 ráno nalačno ještě neni pro kluka nějak ohrožující a vydrží to do pondělí?
včera jsem mimochodem byla na gyndě u nás v práci kvůli špinění, totální panika, proto jsem nejela na svou gyndu, nýbrž na nejbližší a vše je v naprostym pořádku, kluk je dokonce o něco menší, takže zatim na něj cukrovka asi nemá vliv, minimálně co se týče velikosti a váhy. ve 29+1 měl včera cca kilo.
@fatal_error Ta lačná bude dozvuk toho včerejšího stresu. Metformin je dobrý na lačné kolem 5,5 třeba - tam to pomůže snížením inzulinové rezistence. Ale když prostě není dost inzulínu, tak to metforminem člověk nenažene. Tak se tím nestresuj, v pondělí budeš vědět víc 🙂
@werumka tak mám inzulin, zatím večer 4 jednotky a podle odezvy budem přidávat, ale jaksi jsem přeslechla, jak dlouho před spaním. 🙂
holky, prosím, kdo si pícháte kvůli lačnejm glykémiím, jak dlouho před spaním to má být? díky moc.
ale stejně mi přijde, že to není žádnej děs, krom toho úletu asi tedy stresem 6,9 jsem už zase na svých 5,6 cca.
@pe_ma jak dlouho před spaním je to "na noc", prosím?
@fatal_error Píchá se ve 22h 🙂
@werumka i kdyz chodim spat v cca 22:30? takze se teda picha az po druhy veceri? diky moc.
@fatal_error Jojo, ten nemá návaznost na jídlo. Musíš ho akorát píchat ve stejnou dobu každý den, aby na sebe ty dávky navazovaly 🙂
Krasne ranko zeny 🙂 Mam problem - drzim se uz tyden doporuceni z diabetologie a vyzivoveho poradenstvi, poctive sestkrat denne merim..no vcera jsem se zvazila a ejhle mam tri kila min..a ted mam stres jestli to neni nebezpecny pro maly ☹ Na diabetologii jdu zitra a na gyndu za tyden..mam docela obavy ☹
@maggys zalezi, jak jsi se predtim stravovala, ale obavy nemej. nas tam v poradne dr. sjela pohledem, rekla, ze je videt, ze uz jsme pribraly, ze dost mozna uz do porodu nepriberem nic a naopak ze zacatku jeste par kg shodime. nevim, jak jsi na tom, ale u toho apolinare v ty cekarne byly samy tlusty a jen 2 jsme byly relativne normalni a u nadvahy nejsou 3kg vubec nic. ja jsem mela pred mesicem a pul 69kg, dnes jsem navazila 67,5. 🙂 fakt je to normalni, klid. jen kdybys byla vylozene stihla/hubena, tak by to bylo divny.

werumka: jo a krev brali z žíly a jsem zdravá, bez léků....