icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

maggys
27. črc 2017

@katerina_1980 Diky 🙂 no mluvis mi z duse...za Mila susenku bych snad vrazdila :D No s aplikaci inzulinu je to u nas fakt uz nacvik na prcka - vcera i predevcirem mi nakonec musel pritel prehodit perinu tak abych si nevidela na nohy, vypravel mi ze v sobotu uvidime bily tygry, a tygratka, a ze na statku budou kralicci a budu si je moct hladit, ze v nedeli pujdeme na houby, no a najednou to bylo hotovy, ani jsem to necitila...fakt horsi nez s malym deckem to se mnou je. Ale ja si proste nedokazu pomoct. Blby je ze s tema hodnotama to zatim ani nehlo. Des a bes ☹
Jinak k snidani co jsem zjistila ze u me jde, jsou treba 2 michany vajicka, nebo trocha jogurtu s par malinama/pulkou broskve, knäckebrot s lucinou a rajcetem.. No ale chut by byla na wafle, ze...

beatax
4. srp 2017

@werumka nemej vredy, ja jsem moc rada ze tu nekdo jako ty predava zkusenosti, ono je jednoduche na nekoho utocit, koukam ze i bezdudovne, asi ma slecna ci pani problemy sama se sebou...., da se polemizovat i slusne a ne utocne 🙂 ale temhle lidem se tu nevyhnem, bohuzel...

werumka
4. srp 2017

@beatax Díky 🙂 Ale já se bohužel fakt musím naučit dávat si bacha jak na pusu, tak na svoje síly. Protože v době té poslední diskuze jsem měla za sebou pět dní nočních glykémií kolem dvaceti, byla jsem nevyspalá a bylo mi blbě. A v takových chvílích si musím dát prostě oddech, protože pak vystupuju příkřeji, než bych chtěla, to není chyba diskutujících. Byl to kdysi i důvod, proč jsem nešla na medicínu s cílem stát se diabetologem. "Naštěstí" se pak ještě pár lékařům povedlo, abych na to neměla ani zdravotně, takže i kdybych si to rozmyslela, tak už vlastně ani není možnost se do toho pustit 😀 😀 Ta problematika se mě týká tak úzce, že by mě to asi brzy pohltilo moc a nebylo by to dobré ani pro ty lidi, ani pro mě. Ráda si popovídám o nových věcech, možnostech léčby... - přece jen ten obor jde strašně rychle dopředu. Ale už se nechci zapojovat do konfrontačních situací na veřejných fórech 🙂 Není to přínosem pro nikoho.

medulinek
4. srp 2017

@mischel26 jee Miso,ja tvou zpravu prehledla,to uz mas nejspis po porodu,ze? jestli ne,tak me chteli vyvolavat v 39+3,s doktorkou jsem se po kontrole domluvila az na 39+5,kdy uz ale rikala,ze uz opravdu at jde ven,ze uz je opravdu dle odhadu velka (a byla) a taky jsem mela i dalsi komplikace ohledne srazlivosti,prislo mi,ze je to sice spis pro jistotu,ale pristoupila jsem na to,sama jsem byla uz otravena z toho,jak se ji nechtelo ven,hamiltonu jsem mela nakonec 6 a nic. Vyvolavani jsem se bala,ale vlastne to bylo celkem dobry,rano tabletka na zmekceni hrdla,ktery se sice zmekcilo,ale neotevrelo,vecer druha tabletka,po ty asi za necely dve hodiny prisly kontrakce,ale porad jsem byla na 6cm,na sale jsem byla otevrena na 9 a kontrakce uz fakt velke,nakonec mi doktorka zbytky branky sama roztahovala prsty a zaroven male drzela hlavicku,nakonec to vzdala a dovolila zatlacit na tech 9ti,protoze male padaly ozvy a uz byse musely akutne na cisare (to o tech ozvach a cisari mi rekla az za dva dny,nepoznala jsem na ni,ze je neco ne uplne ok),no ale jedno zatlaceni a vylitla rychlosti blesku,nestihly pode mnou rozlozit ani tu porodni postel,takze vylitla do vzduchu chudak.Byla teda nalokana vody (tu mi prdla PA az na sale) a s pupecnikem kolem krcku,takze ji odsavali a trosku pomahali,ale zvladla to a ja i po tom vsem byla bez jedinyho poraneni. Samotny porod od tech prvnich kontrakci,ktery jsem rikala,ze teda uz jako zacinaji bolet trval 3,5hodiny (prvi prirozeny bez medikace 5),takze si nemam moc nac stezovat 🙂

le_conte
5. srp 2017

@werumka
Ahoj už delší dobu sleduju tuhle diskuzi a vidím, jak všem skvěle radíš, tak bych taky ráda poprosila o radu. Jsem 37tt, mám těhotenskou cukrovku, do teď vše úplně v pořádku, ani jsem se nemusela nějak víc omezovat. Ale teď poslední 4 dny mám všechna přeměření před jídlem kolem 6. Měřila jsem se ve středu (mám jen jeden den v týdnu měřící), ráno 5,3, před obědem 4,9, před večeří 6,6 a od té doby měřím před každým jídlem a pod 6 jsem se nedostala. Když měřím hodinu a půl po jídle, jak mám, tak mám většinou taky kolem těch 6. Vůbec nevím, co s tím mám udělat, volala jsem na diabetologii, ale tam teď mají 14 dní dovolenou, takže jsem se moc nedozvěděla. Čím by to mohlo být? Předem moc děkuju🙂

werumka
5. srp 2017

@le_conte Ahoj! Těch proměnných je víc. U těhotných s GDM se glykémie před hlavními jídly primárně nesleduje. Je to někdy dobrá pomůcka, když jsou glykémie rozskákané. Ale takhle v klidové fázi to tomu diabetologovi moc neřekne. K večeru může hrát roli únava, teď momentálně třeba i horké počasí. A v neposlední řadě také to, co jsi před tím měřením jedla a kdy. Kdybys dejme tomu svačila v 15 hodin a před večeří se měřila kolem půl šesté, tak tam ty glykémie kolem šesti jsou pořád normální. Je to pořád i v rámci odchylky glukometru. Z druhé strany, pokud bys třeba měla delší pauzu mezi svačinou a večeří, tak ta vyšší glykémie může být způsobená právě tím, že tam nebylo žádné jídlo. Důležité ale je, že takhle glykémie není na závadu, horší by bylo, kdybys měla glykémii 6,6 před večeří a 10 po večeři. To se někdy stává, když člověk cíleně hladoví a pak si dá víc sacharidů. Ale zase to není pravidlem, každý člověk je originál 🙂 Zkusila bych se jeden den změřit hodinu po jídle (tj. 60 minut od začátku hlavního jídla). Pokud ta glykémie po hodině nepřesáhne 7,8, tak bych to hodila za hlavu.

alvica
6. srp 2017

Zdravím, ráda bych poprosila o názor, zkušenost. Minulý týden jsem byla na testu na těhotenskou cukrovku a jsem trochu rozpačitá. Výsledek je v normě, cukrovku nemám, bylo mi ale doporučeno omezit sladká jídla. Důvodem je to, že hodnotu po 2 hodinách jsem měla 7,0. Nejsem odborník, ale když je norma 8,5 a já mám 7,0 je to opravdu riziková hodnota? To omezení sladkého mi nevadí, stejně ho nějak výrazně nejím, ale ovoce třeba ano, tak jestli se mám hlídat nebo nemusím. Děkuji za názory🙂

le_conte
7. srp 2017

@werumka
Moc děkuju za radu. Včera jsem to zkoušela podle návodu:
- lačná: 5,5 (při prvním probuzení)
- hodinu po snídaní: 7,0
- před obědem: 5,9
- hodinu po obědě: 6,5
- před večeří: 6,2
- hodinu po večeři: 6,0
- před spaním: 6,2

Takže do těch 7,7 se vjedu v pohodě. Myslíš, že je to tedy v pořádku?
Ty lačné se mi podařilo vyzkoumat, že jsem se předtím měřila třeba až v 10, když jsem opravdu vstala (v tom vedru se vzbudím třeba v 8, ale pak zase usnu), pak byla kolem těch 6. Když se ale změřím hned při prvním probuzení, tak je ta hodnota úplně jiná (dnes třeba 5,3).

lucienelka
7. srp 2017

@fatal_error ty tak o císaři tam řec nebyla,ale po porodu mi primář řekl,že kdyby měli správný váhový odhad,berou mě na císaře.

@medulinek díky,na to docela spoléhám,že na porod brzy zapomenu,ale se to teda říct nedá.Pořád mám při té představě husí kůži.
A jak se vám daří ?

lucienelka
7. srp 2017

@werumka muzu mit dotaz?Nevim,zda to muze nejak souviset s tehu cukrovkou,ale maly mi i po porodu pribira nestadnartne hodne.Jako nikdo to neresi,protoze je plne kojeny a tam se to asi moc ovlivnit neda.Nicmene napadlo me,zda to nejak nemuze souviset?Narodil se s vahou 4300g a na konci sestinedeli mel 5800g.

medulinek
8. srp 2017

@lucienelka u nas vsechno v pohode,dekujeme za optani,jedine boujeme trochu s mlikem,nejdriv ho bylo hrozne moc a kdyz jsem delala vsechno prot to,aby trosku produkce klesla,tak je ho zase malo,jako na houpacce 😀,ale bojujeme a co vy?

werumka
9. srp 2017

@lucienelka Ahoj! Tohle fakt nejsem schopná říct. Ale u kompenzovaný cukrovky v těhotenství by k metabolickým poruchám u dítěte docházet nemělo. Ale takové přibírání mi připadá v normě - mezi 250 a 300g týdně je úplně normální přírůstek... dětská dr. něco říkala?

werumka
9. srp 2017

@le_conte Ty glykémie máš úplně v pohodě 🙂 Určitě je dobré měřit lačnou hned po probuzení a z mojí zkušenosti nejdéle kolem té osmé hodiny ráno. Pak už se zase mění hladiny hormonů. Takže bych se vůbec nebála 🙂 Máš to v pořádku

werumka
9. srp 2017

@alvica Ahoj, ten, kdo ty výsledky interpretoval zřejmě stále hodnotil trochu podle starých limitů, které byly po zátěži nastavené na nižší hladiny glykémií. Ty limity ale tehdy nebyly podložené nějakou studií. Takže ty nynější normy mají výpovědní hodnotu mnohem větší. Dieta potřeba není. Zdravé stravování neublíží a prospěje i ženám bez cukrovky 🙂

whitelilith
9. srp 2017

Holky, jen si jdu potvrdit svou teorii.
Kdyz mi z odberu krve vysel ten dlouhodoby hemoglobin nebo co je zkratka HbA1c poprve 35 a za mesic a pul 33
Tj. v norme bez problemu.
A ja dietu nedrzela (od zacatku si myslim, ze prvni test byl falesne pozitivni), tak tu cukrovku opravdu nemam?
To by ta krev vysla prece mnohem horsi?

werumka
9. srp 2017

@whitelilith Při těhotenské cukrovce hodnoty glykémie nejsou tak vysoké, jako u běžných diabetiků a tudíž může být glykovaný hemoglobin v normě stále - například pokud se jedná o mírnou formu těhotenské cukrovky. Ale samozřejmě, pokud byl test provedený špatně, tak se to strašně blbě hodnotí - zvlášť, pokud byl GDM diagnostikovaný skrz jednu zvýšenou lačnou ☹ Ten poslední glykovaný Ti nabírali teď?

whitelilith
9. srp 2017

@werumka mne vysel ten prvni zatezovy prvni a posledni hodnota hranicni a druha o 1,5 vyssi. Ale ja byla ve stresu, celou noc nespala, syn sel prvne do skolky...
Posledni mi nabirali 2tydny zpatky.

werumka
9. srp 2017

@whitelilith Stres má vliv spíš na lačnou glykémii, po zátěži už to takový vliv nemá. Je to spíš taková známka toho, že v určitých zátěžových situacích Tvůj organismus reaguje nestandardně, což není od věci hlídat i do budoucna - zdravou stravou, odběrem lačné v rámci prevence. Za takových podmínek není dobré ten organismus zbytečně zatěžovat (rychlé sacharidy - sladké, nevyvážená strava), protože nemusí začít stávkovat hned, ale třeba za dva roky po porodu a to je zbytečné riskovat 🙂

beatax
10. srp 2017

Maminky jste tu nektera, kterou s tehot. cukrovkou na inzulinu nechali prenaset? Myslela jsem si, ze obecne doporuceni soucasnosti je max. do terminu a vyvolavany porod, presla jsem do porodnice s perinat. centrem a cukrovku moc neresej, neptaj se ma na kompenzaci ... apod., jestli me nechaji prenaset, tak uz budu mit docela nervy co mimi ...

werumka
10. srp 2017

@beatax Kolik inzulínu pícháš? Pokud máš do 10 jednotek denně a kompenzaci dobrou, tak se nevyvolává. Samozřejmě záleží i na tom, jak se daří mimču, ale v tomhle případě se komplikace nepředpokládají. Tady to máš dobře vysvětlené a pro porodnici by to mělo být závazné 😉 http://www.tehotenskacukrovka.cz/sites/default/...

beatax
10. srp 2017

@werumka ted se to trosku snizilo... na 25, dosud kolem 30 ti...

werumka
10. srp 2017

@beatax Tak tam už by to vyvolání asi bylo na místě... a bavila ses o tom s dr.? Na diabetologii a gyndě?

andik.cz
11. srp 2017

Jako já tomu glukometru asi nevěřím. Snidam každý den plus mínus stejně. Většinou mám do 5,5. Dnes po snídani 7. No tak za hodinu už jsem měla zase hlad a cítila jsem se divně. Tak jsem zkusmo změrila a na displeji svítí 2,2. Nejsem na inzulínu. To už je na koma pomalu. Nemáte nápad co s tím? Glukometr mám stále v pouzdru, nikdy mi nespadl. Baterie by měla být ok. Kontrolní roztok nemám. Na kontrolu jdu příští týden. Typ glukometru viz foto. Naposled jsem porovnavala s laborkou a rozdíl byl asi 0,4 obojí plná krev, ale laborka násobí faktorem 1,11 takže vlastně výsledek obojího si seděl. Tak nevím. Je možné, že mi to tak litá? Jsem 32TT.

werumka
11. srp 2017

@andik.cz Já myslím, že glukometr nekecá a jen se potvrzuje to, že máš prostě organismus, který snadno padá do hypa. Pokud i příznaky odpovídají, tak bych tomu věřila. Zkusila bych ke snídani zařadit bílkoviny ve větší míře, co to udělá. Kóma to ještě není, já jsem před 14 dny šla na poštu a říkala si, že jsem jen nějaká unavená a po návratu jsem se změřila a měla jsem 1,8 😀 😀 Ale když jsi obecně zvyklá na nižší hladiny glykémií, tak ty příznaky nastupují mnohem později, než u "normálního" metabolismu.

andik.cz
11. srp 2017

@werumka Tak to je mazec jestli to je pravda... co se člověk nedozví v těhu o sobě. Hlavně, že při preventivkách před těhu mě pořád děsí s diabetem, když mám stále hraniční až vyšší glymči.
No dneska obložené 2 krajíčky lámankového chleba s kokosovým máslem -marmeláda+sýr a druhý sýr a šunka. Tak zítra zkusím tvaroh.
Ty 1,8 , to už ses klepala ne?
Jo a taky mě občas překvapí, že třeba po prasení, kdy si dám smaženýho hermelína s hranolkama, tak mám pak třeba 5,3 a když si dám rážové nudle se zeleninou, tak mám 6,7. Po bramboračce s chlebem 6,8. To jsou přesně ty výkyvy, kdy se mi nechce věřit tomu glukometru... Když mám 95% ostatních měření do 6,0
Ale díky za názor.

werumka
11. srp 2017

@andik.cz On ten zakopanej pes je v tom, že organismus, který trpí takzvanou "obrácenou cukrovkou" - tj. sklonem k hypoglykémiím, má taky často zvýšenou lačnou glykémii. Protože jakmile nejíš, tak v sebeobraně začne produkovat velké množství glykogenu. Což vlastně ve finále vede k podobným rizikům vzniku diabetu 2. typu, jako u klasické gestační cukrovky. Protože to velké množství inzulínu, které slinivka produkuje de facto "zbytečně" pak působí stejně. Což by vysvětlovalo, že máš vyšší lačné a máš je i mimo těhotenství.
Dala bych celkem ruku do ohně za to, že to hypo Ti udělala ta marmeláda. Jakmile s tímhle sklonem k hypům sníš něco sladkého, tak zase slinivka vyplivne zběsilé množství inzulínu, které Tě během chvilky dostane do hypa. Zkus zařadit víc bílkovin a tuků a zkrátit intervaly mezi jídly, aby tam k těm poklesům nedocházelo.
Já jsem se právě neklepala, protože tím, že mám dobrou kompenzaci cukrovky, nepoznávám hypa. Což je trochu daň za vzorný život 😀 O to větší překvápko to pak je. Zrovna jsem ten den neměla zavedený senzor na kontinuální měření. Jinak bych do toho hypa nespala. S tím senzorem je to o dost lepší, protože mohu reagovat na pokles včas, než to do toho hypa dojde.

andik.cz
11. srp 2017

@werumka No ono té marmelády bylo fakt maličko, ani ne lžička. Dávám si to tak někdy pod plátkový sýr. A když si dělám vločky s ořechama, jogurtem... tak si tam kydnu třeba 2 lžičky marmaledy do té misky, takže vlastně mnohem víc než jsem měla dneska a nemám takový výkyv. No zkusím teda víc bílkovin. Ale nevím co k snídani. Vajíčko teda každý den nechci. Ještě ten tvaroh. A pak tu mám pomázanku z lidlu-z tofu a nebo z cizrny. To tak sřídám. Jinak se snažím jíst dost sýrů. Šunku jen někdy a jen krůtí, ale taky tu kvalitní. Maso teda nekupujeme kromě ryb žádné. Ale dělám luštěniny, tofu, robi maso, šmakouny.
Jojo já vím s tím dlouhým lačněním, že to pak může právě glykémie zvyšovat. Ale je vtipné jak mi zakazují pak pít Sprite, Coca-colu, sladit čaj a tak a při tom vůbec sladkého nic nepiju. A jinak sladkého moc taky nesním. Jako jo někdy si dám sůšu, ale rozhodně ne každý den. A sladký oběd taky jen sporadicky určitě ne ani každý měsíc. Prostě když je sezóna jahod, tak třeba jednou si ty knedlíky uděláme...
Ale jako je to strašák pro mě do budoucna, táta má dvojku, ale on jedl a žil celý život strašně. Jako ředitel byl celý den na kafi, občas s klientem do restaurace na oběd a jinak večer spráskl na co přišel a vetšinou pro mě hnusy. Majonézové saláty, bílé pečivo, uzeniny. Takže není divu kam to dopracoval (po autonehodě dostal umělou kyčel, takže všude se vozí autem). Takhle my vůbec nejíme. Ale stejně když někde řeknu, že má táta dvojku, tak se vůbec nediví, že mám GDM. Doufám, že se mi DM vyhne.

werumka
12. srp 2017

@andik.cz Je to taková alchymie - mně třeba marmeláda v jogurtu glykémii zvedá hezky rovnoměrně a pomalu. Na chlebu to běží jak o život během chvilky. Chce to vyzkoušet, protože v tomhle je to individuální. Neboj se, genetika sice hraje roli, ale zdravým životním stylem, který máš, jí můžeš zase hezky zastrčit 🙂 Tvoje vyšší lačné, kvůli kterým Tě straší cukrovkou, budou spíš způsobené právě tím sklonem k hypům. Když se je naučíš eliminovat (například i druhou večeří), tak můžeš být klidná. Já bych k těm snídaním zkusila variace různých tvarohových pomazánek. Moc mi chutná kombinace mrkev+ celer. Klidně si jí připravit den předem. Možná místo lámankového chleba bych vyzkoušela ten Večerní.
Dvojkaři už často ve svém věku neumí přehodit do jiného režimu, než na který byli zvyklí. Těžko se s tím pracuje a moc těm edukačním sestrám nezávidím. A chápu i ty diabetiky, pro ně je to mnohdy strašně nepřekonatelná překážka. Pokaždé, když jdu ráno na odběry, tak jdu pak hned dolů do bufetu, kde mají obložené housky nebo právě i chleby s tvarohovou pomazánkou. Velký výběr. Dvojkaře poznáš podle toho, že si k té snídani v půl osmé ráno koupí dvacet deka vlašáku a housku. Což mi vždycky takhle po ránu na lačný žaludek způsobí lehkou nevolnost 😀

lucienelka
12. srp 2017

@werumka detska dr nic nerikala, rikala jen,ze mam misto mlika smetanu 🙂, jinak nic. No on pribira kolem 300g tydne,coz je asi v pohode.Me to spis zajimalo,zda tam nemuze byt nejaka souvislost s tou tehu cukrovkou,ale nikdo nic nerikal.Kazdy se tvari,ze je vse OK.

lucienelka
12. srp 2017

@medulinek my dobry 🙂, mlika je zatim dost, takze kojim o 106 a vse OK.Maly je dost akcni a ma se k svetu.Na to,ze ma dva mesice, je hodne aktivni 🙂.

Strana