icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

linee
2. dub 2019

Holky, zjistili nektere cukrovku po porodu? BYla jsem ted na kontrole, po ranu nalacno jsem mela 6,5, tak mne poslala dr. na ogtt. Jsem temer rok od porodu. Ovlivneno mohlo byt tim, ze mi brala cukr nalacno v 8, ale ja jsem byla s prckem vzhuru uz od 5 (nalacno, vypila jsem jen trochu ciste vody). Jak to jinak udelat? Bezprostredne pred odberem jsem nekojila.

hanka987
3. dub 2019

Tak jsem dnes byla v poradně. S dr. jsem řešila tu glykémii. Na lačno jsem nebyla, bylo mi ráno zle, ani bych nedojela do práce, natož na 9 tam. Mám ještě pár dní vydržet, klidně držet dietu - je zde pořád možnost, že to je vlivem virozy (afty u dospělých jsou prý nejčastěji virové + mám dost chrapot). Mám se dál měřit a mám žádanky do laboratoře, aby mi min. 2x vzali krev ze žíly na lačnou, pokud bude vyšší jak 5,0, tak potvrzená diagnóza - i na žádance mám hranici lačné 5,0. Tak uvidíme. Jinak dnes ke snídani chléb, máslo, šunka a celá kedlubna a po hodině 6,2 🙂.

lastovenka
3. dub 2019

@hanka987 tak vida. Dobrý😀 napiš pak jak ti vyšly ty odběry. Jsem zvědavá😀

hanka987
3. dub 2019

@lastovenka To müsli jsem včera zkusila opravdu cvičně, protože před pár dny mi prošla daleko větší porce bez problémů. GD ještě oficiálně diagnostikovanou nemám, zlomilo se to teď o víkendu. Vše kolem znám, jen mě to překvapilo, že to přišlo dřív, i když otázkou je, kdy se mi objevilo v prvním těhotenství, tam jsem byla až na klasickém OGTT. Teď chce dr. 2x lačnou ze žíly a pak budeme řešit.

hanka987
3. dub 2019

@lastovenka To já taky, ale nedělám si iluze 🙂.

hanka987
4. dub 2019

Tak dnes rekord, lačná 6,0. Experimentovala jsem s druhou večeří - jáhlová kaše nomina (navážená) a pár borůvek. Nevím, jestli je to tou kaší, nebo dlouhým lačněním (minule mi to vadilo) - kaši jsem měla po deváté večer (chodím spát brzo), a dnes jsem si přispala a měřila v 8. Po snídani 7,0. Takže večer tvrdý sýr a pár oříšků a uvidím ráno 🙂.

lastovenka
5. dub 2019

@hanka987 Dneska byla lačná kolik? 🙂 Lepší? 🙂

hanka987
5. dub 2019

@lastovenka Moc ne - 5,8. Ale nakonec bylo mléko a trošku kváskového chleba. Sýr a oříšky budou dnes. Horší je, že se na tu druhou večeři musím přemáhat a ráno mám pocit, že jsem se právě najedla - a to mám snídat.

hanka987
7. dub 2019

Holky, zeptám se, z minula s tím zkušenost nemám. Včera bylo lačnění přes 9 hodin a ráno 6,1. Přes den norma, i jogurt ke snídani se semínky prošel skvěle. Na dnes bylo lačnění mezi 7 a 8 hodinami a lačná 5,4. Vím, že to není optimální, ale ty vyšší hodnoty (6 - 5,8 - 6,1) byly po delším lačnění. Je možné třeba lačnit jen 6 - 7 hodin? Působí to na mě tak, že se motám kolem hranice, která může být na glukometru, ale když lačním déle, tak vlivem hormonů mi to ráno leze nahoru, asi si už vyrábím cukr. Je to možné?

lastovenka
7. dub 2019

@hanka987 jo určitě to možný je. Čím dyl jsi bez jídla přes noc, tím hůř většinou lačná vychází...... U mě se to potvrdilo.

linee
7. dub 2019

@hanka987 mela jsem to take tak. Proto se nekde doporucuje pozdni druha vecere, nekdy kolem 21 a 22 hod. Mne jeste pomohlo dat si pred spanim pred pulnoci sklenici mleka a ranni byla lepsi.
Ono ale ta druha vecere pry hodnotu ranni glykemie neovlivni, spise se doporucuje dlouhodobe ke zamezeni vzniku ketonu.
Zkus to mleko pred spanim. Kazde telo reaguje jinak, proto mame glukomery, abychom testovaly a zkousely...🙂

lachtanice86
7. dub 2019

@hanka987 měla jsem to naprosto obráceně. Čím déle bez jídla tím lepší hodnota. Každá to máme jinak, proto platí měřit a zkoušet

hanka987
9. dub 2019

Holky, děkuju. Zkusím to mléko a budu zkoušet. Ještě jsem u dr. nebyla, měřila jsem se sama kvůli cukrovce v prvním těhotenství. Ještě mě napadlo - před 3 roky jsem měla jídelníček na 250 g sacharidů a tu lačnou jsem ukočírovala, teď mám aktuální z tehotenskacukrovka.cz, ten je na 150 g a od té doby, co ho držím, tak mi lačná leze i k 6. Není možné, že mám za den málo sacharidů, tak si tělo vyrábí cukr? Přemýšlím, že bych zkusila navýšit sacharidy. Přes den s hodnotami problém nemám (ťukám) - a to jsem i v neděli měla pečenou husu, nedoslazované zelí a 1,5 houskového knedlíku a hodnota přes 6.

linee
9. dub 2019

@hanka987 musis zkouset, ja mela myslim na 200g. Mne moje diabetolozka rikala, ze ji tech 120 nebo 150g prijde opravdu malo. Opravdu zkousej, kazde telo je zvykle na jiny prijem i pred tehu, takze reaguje jinak. Mozne je vse🙂

kvietorka
9. dub 2019

@linee ja byla na prvnim kontrolnim odberu rok po porodu v lednu 2019 a namereno lacna 5,6. Ted jsem byla znova v breznu 2019 tj. o 3 mesice pozdeji a lacna 4,3. Kojit jsem prestala v rijnu 2018.

glutengeek
10. dub 2019

Ahoj,chci se zeptat na zkusenost,uz to tu padlo,je mozne,ze kdyz si pred odberem neumyju ruce,je hodnota vyssi? Nekolikrat se mi stalo,ze jsem si hodinu po jidle namerila treba 8,8,kdyz jsem si ruce neumyla. Nezdalo se mi to,protoze takove hodnoty nemivam a nebylo moc po cem,tak jsem si ruce umyla a namerila znovu treba za minutu a hodnota 6,9 a z druheho prstu treba 7,5 (coz je dost rozdil). Muze tohle delat to neumytu rukou pred odberem nebo je neco s glukomerem? 🙂

lastovenka
11. dub 2019

@glutengeek Možné to je. Pak se taky doporučuje nedělat měření že stejného glukometru po dřív jak hodině. Prý to zkresluje výsledky, takže jestli sis dělala dvě měření po sobě tak to vůbec neber jako směrodatný. A co mě přijde jako úplně nejdůležitější je ověření správnosti měření glukometru. Mě měřil ve srovnání s laboratoří pěkně blbě a ukazoval hausnumera. Teď jsem dostala nový a ukazuje mnohem jiné hodnoty....nižší. K odpovídají laboratorním odběrum mnohem víc. Glukometr nám dávají abychom se alespoň nějak mohli doma kontrolovat, ale je všeobecně známé, že můžou mít dost velké, vyšší, odchylky........ A je dobré si někdy udělat kontrolní odběr i v laboratoří........

lastovenka
11. dub 2019

@glutengeek jinak ještě jedna věc. To že ti vyšlo víc může taky znamenat že jsi udělala dietní chybu a dala si něčeho víc😀

glutengeek
11. dub 2019

@lastovenka no popravdě měla jsem salát s balkánským sýrem - rukola, paprika, rajče, sýr a k tomu jeden plátek domácího pohanového chleba s máslem...tak si myslím, že mi to nemělo, co zvednout, protože třeba rajče a paprika mi to normálně nezvedá...

glutengeek
11. dub 2019

Ještě se chci zeptat, je ok agavový sirup? Mám kousek dortu, je to jen z ořechů a kokosového oleje, ale je v tom trochu datlí a agávového sirupu...

sonisek
11. dub 2019

Ahojky,jdu se k vám přidat. A hned dotaz. Byla jsem na prvním testu, nalačno 5,3 a poslali mě domů. Za týden druhý pokus a 5,1; takže jsem šla taky domu a včera jsem konečně byla v dia poradně. Dostala jsem glukometr a měřím se. Včera jsem u nich byla před polednem a byla jsem hodinu a půl po svačině,hodnota 5,3. Večer pak jsem měla hodinu po večeři kolem 6. A dnes ráno nalačno 3,8. Proc tak nízká? A to jsem večer asi v půl desáté měla hrst ořechů. Ještě pořádně nevím,jak co jíst a pořád vaham,co si dám,nedam...

sonisek
11. dub 2019

A hodinu po snídani jsem měla 6,3..

lastovenka
11. dub 2019

@sonisek No buď ráda, že nízká ta lačná je. Buď to s cukrovkou zatím není tak žhavý, nebo jsi jedla před tím dobře a máš teď prostě hezký cukr, nebo glukometr špatně měří...... Je víc možností......já myslím že hranice té lačné jsou 3,8 až 5,3 ale nejsem si teď úplně jistá........... Každopádně kdyby sis neříká nějaký fakt nízký hodnoty tak to chce zkonzultovat s doktorem raději abys zase neměla hypoglykémii.......... Já tu pořád tak nějak opakuju, že glukometry neměří vůbec dobře. Sama jsem se o tom několikrát přesvědčila když jsem si platila vlastní odběry a porovnávala to s měřením z prstu...... Ten glukometr co máš jsi dostala nebo ho máš už déle? Hodně se doporučuje před použitím použít kontrolní roztok a zjistit jak dobře měří........ Já když měla hodnoty nižší, tak jsem to moc neřešila teda, jen když jsem měla lačnou vyšší........ To jsem si pak třikrát došla jako samoplátce na odběr, vzala s sebou glukometr. Nechala si nabrat krev z žíly, pak do pěti minut ještě tam jsem se změřila sama glukometrem a vždy pak odpoledne pro výsledk do laborky. A ejhle - výsledky z žíly byly vždy v normě a pořádku naproti těm odběrum z prstu. Dám příklad, ráno v 7hod z žíly mi vyšlo 4,8 a v 7,05hod z prstu mi vyšlo 6,1. Dobrý ne?

lastovenka
11. dub 2019

@glutengeek já mám pocit že ten sirup je hodně sladký, není? Podle mě to úplně není vhodná potravina, ale nejsem si tím úplně jistá, a taky záleží co máš od doktora dovoleno.........

lastovenka
11. dub 2019

@glutengeek ten pohankový chleba - nezvyšuje Ti to on?

sonisek
11. dub 2019

@lastovenka glukometr jsem dostala včera nový. Teď jsem se měřila 2 hod po obědě a 4,6.

lastovenka
11. dub 2019

@sonisek To by chtělo radu někoho kdo se měří jako ty. Já měla za úkol se vždycky měřit hodinu po hlavním jídle takže jaký mají být hodnoty po dvou nevím jistě. Co sis dala k jídlu? Měla jsi tam nějaké sacharidy? Já když jedla třeba jen maso se zeleninou, bez sacharidů, tak jsem měla teda taky méně, ale ne tolik tako Ty ........... Co máš za značku toho glukometru? K není ti třeba nějak slábo nebo tak?

linee
11. dub 2019

@lastovenka u tehotnych je vhodnejsi kontrola hodinu po jidle, ale jsou diabetologove, co kontroluji i po 2 hodinach. Tato hodnota je vsak smerodatna hlavne pri kontrole po porodu

sonisek
12. dub 2019

@lastovenka mám nějaký Wellion..? No včera jsem měla nervy v kýblu,jestli absťák po sladkém,nevím :( Ale hodnoty co měřím,tak jsou úplně v pohodě. Dneska nalačno 4,2 a po jídle 5,5.

lastovenka
12. dub 2019

@sonisek Já tuhle značku maam taky a vubec mi nesedla s měřením z laborky, tak mi z tý firmy poslali nový a už je to teda lepší............. Nenervuj se zbytečně! Bude to ok, neboj se! Být bez sladkého je těžké, ale fakt to jde. Nesmíš mít hlad a pak nebudeš mít na sladký ani chut........ jako taky jsem s tim někdy bojovala, ale dokud mi doktorka nepovolila občas něco sladšího, tak jsem to vydržela............. To je tím strachem o miminko. A ty to určo vydržíš taky, neboj!

Strana