Zvyknu si na kočku v bytě?

natwhipu
14. srp 2017

Zdravím,

nedávno jsme se s přítelem sestěhovali, jsem teď v 6. měsíci. Přítel má kočku, ke které má velmi blízký vztah a trvá na tom, aby byla doma. On se zvířaty vyrůstal, já vždycky byla zvyklá na to, že je mezi člověkem a zvířetem nějaká hranice. Zatím si pořád nemůžu zvyknout na to, že mám doma nějaký nekontrolovatelný element, který mi nechává chlupy na kuch. lince, že musím neustále uklízet oblečení nebo cokoliv kam nechci aby kočka skákala, kočičí záchod smrdí, zvuk toho olizování (když se myje) mi přijde nechutný, a přijde mi že víc času trávím přemýšlením nad tím jak to celé soužití přežít než nad tím, abych řešila vlastní problémy ohledně zařizování bytu, práce, nebo svých standardních myšlenek. Kočka je navíc z útulku, má nějakou traumatickou minulost, vyžaduje hodně pozornosti a je ukňouraná - často mňouká.

Byly jste někdy někdo v podobné situaci? Přítel se kvůli mně přestěhoval a změnil práci, tak po něm nechci chtít aby ji dal pryč. Na druhou stranu mi to ale vadí, už mi několikrát např. sežrala snídani, a já nevím jak se v takovém prostředí cítit dobře, natož v něm být psychicky vyrovnaná matka.

yasminna
14. srp 2017

ahoj, a nemůže to pramenit třeba také z toho, že jsi těhotná a tím pádem více citlivá? Já tedy nevím, ale aby někomu vadil zvuk kočičího olizování......to přece nejde slyšet ne? 🙂 A k tomu záchodu.....také máme doma kočku a pokud se pravidelně záchod čistí, tak nesmrdí. Pokud se kočičí WC čistí jednou denně, nebo snad nedej bože ani to ne, tak pak je to cítit, to je jasný. Pokud se přítel kvůli tobě přestěhoval a navíc změnil práci, tak si myslím, že už hodně kvůli tobě změnil a aby dal pryč zvíře, které má rád, to už mi přijde moc no. Budeš si muset asi zvyknout. Třeba je to opravdu jen hormony. Těhotenství je náročné po všech stránkách, i té citové. Jak dlouho vlastně ta situace trvá?

yasminna
14. srp 2017

@natwhipu jinak jak jsi to myslela tím, že ti sežrala snídani? To nechápu? Dáváte jí nažrat? Náš kocour nám tedy do jídla neleze. Má svoje kočičí žrádlo a to naše ho nezajímá. Třeba má ta kočka hlad. Nebo loudí když jíš?

purelove
14. srp 2017

Já bych se na to snažila dívat pozitivně 🙂 Pokud záchod smrdí, zkuste změnit kočkolit, nebo čistit častěji, kočku taky máme, a záchod skutečně často čistím a kupuju kvalitní stelivo. Plus to chce každé 2 týdny alespoň savovat celý záchůdek 🙂 K tomu, že kočka sežere snídani 😀 To mě rozesmálo, ale možná jí skutečně nestačí granule které má, zkuste jí více krmit, nebo opět koupit kvalitnější, aby neměla brzy hlad.. Já si život bez kočky představit nedokážu, je to skvělý parťák, miluju, když se mazlíme a vrní mi do ucha, ráno nás vítá, a vyžaduje chování ... Jako to miminko 😀 Kočky jsou fajn, jen se s nimi musí člověk naučit vycházet a najít tu správnou cestu. Navíc pokud má kočička špatnou minulost, je potřeba s ní zacházet opatrně. Aby se to po narození miminka ještě nezhoršilo, a ona ze stresu nezačala značkovat, apod... Držím palce, určitě to spolu zvládnete 🙂

novamamina
14. srp 2017

@natwhipu jeee, to je takovy smutny kdyz o ni takhle pises. Taky mame kocoura a je to nase neskutecne romazleny miminko. Neumim si predstavit byt bez nej. Nejdrive jsme ho meli v byte a ted teda bydlime v dome, ale ven moc nechodi. Bojime se totiz aby nam ho nekdo neprejel. Chlupy jsou vsude, predevsim na obleceni, ale to tak se zviretem proste je. Naucili jsme, ze se proste musime rano "ovaleckovat" odchlupovacim valeckem.
Sezrala ti snidani? No, to ty mrchy obcas udelaji. Dela mi to taky. Je proste mlsnej. I kdyz je nazranej 🙂. Kupujeme kvalitni krmivo, takze hlad nema.
Zachod cistim pokazde kdyz tam neco je. Pak to nesmrdi a nevis o tom. Takze v tom problem nevidim.
Nas se ted naucil ze kdykoli vejdu do kuchyne, zacne taky mnoukat. Vi totiz ze vzdycky neco dostane. Ale jak rikam, rozmazlila jsem si ho sama. Takze si ted nemuzu stezovat 😎.
Verim ze si ke kocce najdes cestu. Jsou to fajn kamaradi. Pokud bys ji ale odmitala a ukazovala ji ze ji nemas rada, umeji to vratit. Takze pokud to proste nepujde, budes to priteli muset rict.
Ale zkus to s ni 😉

mourovatakocka
14. srp 2017

Mám dvě kočky a taky vím, když se začnou olizovat 🙂, časem si na to zvykneš, nebo budeš mít dohodu jako já s jednou z nich - když se začne olizovat, řeknu jí jménem a ona pochopí, že o ní vím a jde vedle do pokoje, ani nevím, jak jsme k tomu kompromisu došly. Ohledně jídla, jednoznačně přidat jídlo, případně dávat něco jiného navíc, třeba ke granulím jednou denně kapsičku a tak. Jinak soužití s kočkama mě naučilo jednu věc - nic nenechávat tzv. v kočičí misce, což znamená všude, kam se dostanou - linka nebo stůl. Minimálně prozkoumat by to jít mohly a to nechci. Časem se naučily, že na linku se neleze - kdykoliv jsem je tam nachytala tak jsem zařvala a ony zmizely. Kočky jsou každopádně fajn společníci, ale nejsou to plyšáci, musí se s nimi člověk sžít a pak zjistíš, že to stálo za to 🙂

brusinka91
14. srp 2017

Já asi ani nevím co napsat, miluju kočky odmalička 🙂 Teď máme s manželem v bytě 3 a neměnila bych, snad jen za vyšší počet 😀
Jakou přesně hranici mezi člověkem a zvířetem máš na mysli?
Co se chlupů týče, zkuste ji vyčesávat pokud se nechá, i u krátkosrstých to pomáhá, a samozřejmě již zmíněné lepící válečky všude 🙂
Jídlo nenechávat přístupné bez dozoru, taky se mi kolikrát poroučela z chleba šunka, případně ubyla paštika.
Možná je to fakt tím těhotenstvím, a možná to bude chtít i čas. Ale doporučuju dát číče čas a nechat si otevřenou hlavu, nezatracovat ji hned. Kočky jsou úchvatné stvoření a lásku oplácí milionkrát 🙂

jahodi
Autor odpověď smazal
Zobraz
jahodi
Autor odpověď smazal
Zobraz
jahodi
Autor odpověď smazal
Zobraz
brouby
14. srp 2017

Snídaně se zřejmě válela tam kde neměla. Pes by ti ji asi taky sežral kdyby se k ní dostal :D Ze začátku to bývá pro lidi, kteří neznají kočky těžké. Zkus si o nich třeba něco přečíst, pochopit jejich myšlení, proč dělají co dělají, většinou jak je lidi pochopí, tak si je zamilují. I můj manžel tvrdil, že kočky nemá rád a že mu vadí tohle a tamto... teď mu nedělá problém, když se po něm válí obě dvě najednou... :D

sobist
14. srp 2017

Ahoj, mám doma - v bytě čtyři kočky (dvě kočky, dva kocouři) a pokud smrdí záchody, je to vždycky vina toho, že nejsou dostatečně uklizené (vybrané/vyměněné stelivo/dostatečně vymytý záchod při té výměně steliva/..). Jasně, že pokud se kočka vykadí, tak to smrdí, ale zase - kvalitní krmivo = míň smradu, pokud kočce sedne (moc dobře si pamatuju, když nám někdo koupil 400g pytlík Whiskasu a mě bylo líto to vyhodit, to byl puch..). Případně změnu steliva, používám bentonit a pohoda, naopak mám velmi špatné zkušenosti se silikagelem.
Chlupy - kočka má chlupy, takže jsou všude. Jak radí holky, nakupte válečky a je po problému, byť to stojí trochu času. Osobně musím i často kartáčovat koberce a vysávat, jinak jsou všude chlupy a taky roznesené stelivo (to zas roznášíme hlavně my na nohách).
Dál se mi osvědčilo kočky naučit na jednoduché povely jako "ne, nesmíš, dolů" apod., kterým rozumí a ví, že dělají něco, co nechci. V hlase musí být důraz, ale ono i dítě by se ti vykašlalo na zákaz, kdybys ho řekla hezky.. plus teda vyloženě nic nezakazuju. Pokaždé, co je něco zakázané to totiž láká jejich pozornost a hrozně je to zajímá, což pak vytváří kolotoč problému. Takže máme normálně záclony, na které se nevěší, nábytek, který nedrápou,.. pohoda.
Kradení jídla, to bohužel. Já mám třeba pro návštěvy takové ty kryté "dózy", kde jsou chlebíčky a všechno občerstvení v bezpečí.
Mlaskání.. :D k tomu moc nevím, co říct. Jedna z našich koček mlaská opravdu nahlas a připadá mi to vždycky hrozně vtipné, než aby mi to dělalo zle.

Moje kočky jsou velcí "pomocníci", věčně za mnou běhají, děláme "spolu" tohle i támhle to a je to úplná pohoda. Jasně, že některé jejich nápady na hru se z pohledu lidí rovnají destrukci, ale věci jsou jen věci, dají se pořídit nové a ty, které mají pro člověka nějaký hlubší význam zas lze přemístit na bezpečné místo. Nakonec, dítě ti taky určitě párkrát v životě zavaří nějakou nevyžádanou neplechou, omylem, nebo pokusem, nebo prostě něco zničí/pomaluje/potrhá/..

Každopádně chápu, že pokud ke zvířatům nemáš takový ten ťuťu-ňuňu přístup, je to těžké. Jenže to ti nikdo moc neporadí, jestli si zvykneš nebo ne, to je na tobě. Zkus prostě změnit svůj přístup - pokud chceš - a uvidíš, jestli se to časem zlepší. Bohužel, z mého pohledu kočka opravdu není třeba pes a je třeba se jí přizpůsobit - např. právě s tou snídaní, abys jí nenechala jen tak někde ležet, protože je jasné, co se stane a kdo se bude oblizovat až za ušima. 🙂
Snad si brzy zvykneš bez větších problémů a bude to v pohodě. 🙂

dd44
14. srp 2017

Nevím, jak ostatní holky, ale já kočky nemám ráda. Vůbec. Je to asi ve mně, ale prostě mi vadí, jak se kolem tebe začnou otírat a jsou prostě vlezlé. Není to tím, že bych neměla ráda zvířata. Máme pejska je to člen rodiny, ale kočky prostě ne. Kočku má známá a když vidím, jak jí skáče po kuchyňské lince, pak jí skočí na jídelní stůl... No to by byla moje smrt! Takže chápu to, jak ti asi je.

beetlejuice1666
14. srp 2017

@dd44 tak ja to mam opacne, vyrustala jsem se psem, ted mam uz dlouho kocku, takze muzu srovnavat. Jima me hruza z toho, ze pes chodi po ulici, vymete kdejakej flusanec, kolac po nocni kalbe, vykal... a pak ti chodi po byte, leze do postele. Pes je veskrze nechutne spinavej tvor. I kdyz milej. Kocka, pokud nechodi ven, tohle nema... vic mi vyhovuje kocici povaha, pes je prilis zavislej a ovcovatej. Udela do puntiku, co mu reknes. To me fakt nebere 😉

yasminna
14. srp 2017

@jahodi máš pravdu, každá kočka je jiná. Je fakt, že brácha má kočku a to je taky popelnice, sežere na co přijde a to ho zrovna hlady netrápí. 😀 Asi si zakladatelka někde nechala snídani a kočka si prostě nabídla no 🙂 Ale to dělají i psi. 🙂 Tedy u psů je to častější bych řekla 🙂

yasminna
14. srp 2017

@dd44 holt každý člověk má jiný názor. Já mám zase raději kočky. Pejsky taky, ale prostě kočky jsou mi bližší. Naše kočka je jen doma, ven nechodí a je čistá. Já třeba zase nepochopím, že lidi si pustí psa do postele, když mu ani neotřou tlapky po návratu z venčení. Nechci se nikoho dotknout, ale dle mě, je pes prostě cítit. Podotýkám, že psy mám ráda, ale kožich jim prostě smrdí. 🙂 Nebo to jak žerou venku houna a pak olizují obličej. Brrrr. Moje kamarádka jedla nanuka spolu se psem, nechala ho lízat nanuk a pak ho jedla taky, fuj, to by byla zase smrt moje 😀

dd44
14. srp 2017

@beetlejuice1666 Je to věc názoru. 🙂 My teda pokaždé, když jdeme z procházky rovnou míříme do koupeny a ťapky mu tam umyjeme. A ta povaha, to je asi kámen úrazu. Prostě mi přijde, že jsou kočky vypočítavé u toho psa víš hned, jestli tě má rád, jestli se nechá pohladit. Ale několikrát jsem se setkala, že se kočka začne lísat, ty jí chceš pohladit a ona po tobě sekne. No nic pro mě. Ale vždy budou tři tábory. 1. pro kočky, 2. pro pejsky, 3. nemá rád zvířata vůbec. 🙂

yasminna
14. srp 2017

@beetlejuice1666 naprosto souhlasím! 🙂

yasminna
14. srp 2017

@dd44 já mám třeba ráda i pejsky, ale kočky mi jsou prostě bližší 🙂

jahodi
Autor odpověď smazal
Zobraz
yasminna
14. srp 2017

@dd44 a co se týká vypočítavosti, tak to souhlasím jen částečně. Poznala jsem několik psů, kteří bezdůvodně vystartovali po člověku! Např. můj brácha když byl malej, tak po něm vyjeli asi 3 psi a to podotýkám, že si jich naprosto nevšímal, natož aby někdy nějakému ublížil. Takže asi tak. Je to kus od kusu.

janapetrvalska
14. srp 2017

Mame dve kocky z utulku. jediny rozdil mezi kockama z utulku a z neutulku je v tom, ze ty z utulku jsou vdecne, a chteji vratit tu pomoc a lasku. Co se tyce zachodku - mame uzavreny cistime min 1xdenne stelivo uplne cele a zachodfk menime 1x za mesic, necistici zachodek cist.prostredky muze to cicinam uskodit, a nic nesmrdi nic. Co se tyce chlupu, no nekdy si rikam , ze pelicham vic nez ty ciciny. Kdyz je cica sama vic se nudi , tak kupte nejake poradnd hracky doporucuju Aliexpres za dolar dva super hracky. Nase ciciny muzou vsude krome kuch . linky nevim jak , ale byt tyto ciciny nebo i jine co jsme meli , vedeli, ze na linku nesmi. Az budete mit dite, tak to teprv bude srumec,.. nejake tuleni , lizani ciciny bude houbelec;) Jak se rika kdo nema rad zvirata nema rad lidi. Zkuste sd vcitit do te ciciny jak se citi a snazte se ji pochopit i pritele proc ji ma.. urcite bych se proste smirila ze pritel ma "dite" a to proste nedavate pryc .. ja ty svoje ciciny bych nikdy nedala jsou to totiz jedine osubky , ktere jsou v dnesni dobe ciste dusicky a ktere vzdy zarucene rozesmeji 🤣🤣🤣🙀😺😽

janapetrvalska
14. srp 2017

a jeste : kocicka Fifinka te stavi granulky a kapsicka sem tam (bilomourovata) , ale Fidicek (mourovaty) ten ma snad 7zaludku jak kravka, nazete se a stejne leti za kazdym sustnutim sacku a zebra - proste chlap furt by papkal

mourovatakocka
14. srp 2017

@dd44 Ještě je tábor lidí, co mají i psa i kočku a za sebe bych se teda těžko rozhodovala, jestli je jednoznačně lepší pes nebo kočka 🙂

yasminna
14. srp 2017

@janapetrvalska krásné čiči! 🙂 Já kočky miluju a náš kocour je jako moje třetí dítě! 🙂 Tedy spíše první, měla jsem ho ještě před dětmi. 🙂

dd44
14. srp 2017

@yasminna My našeho pejska milujeme, ale vše má své meze. V posteli s námi teda spí. Ale když jdu ven a vidím, jak tam pes něco olizuje a pak běží k paničce a ta mu vlepí pořádnou hubičku, to je nechutné. :-/ S tou povahou je to jak u lidí. Všichni nejsou takový nebo makový. 🙂

janapetrvalska
14. srp 2017

@yasminna jsou to chlupate deti.. a ja si bez nich neumim predstavit zivot, jsou to lidi jen chlupati a nemluvi, ale komunikuji tomu clovek prostd musi podlehnout a pochopit to zbore at to je kocka, pes nebo jine zviratko ..ted mi naznacuje ze proste na dovolenou nejedu..

janapetrvalska
14. srp 2017

Kazdy clovek je jiny, tak i zviratka maji pravo byt kazde jine ... at je to pejsek, kocka .. vzdycky muzete najit cholerika nebo flegmatika..tak jak u lidi..

terezapetrova
14. srp 2017

@natwhipu jestli ti vadí jako nekontrolovatelny element tak je to dobry nácvik na dítě 🙂 jinak drzim palce, bohužel asi neporadím sama si u sebe v domácnosti kočku představit nedokážu

mollyweasley
14. srp 2017

Já jsem kočkař, ale jinak myslím, že pokud ti už teď tohle tak strašně vadí, tak si nezvykneš, obzvlášť po narození dítěte. Moje mamka taky žila v bytě s malým miminem a kočkou (jenom asi rok nebo dva) a ani po 30 letech o ní nemluví hezky, i když naše dvě kočky miluje.

zuz4a
14. srp 2017

@natwhipu co se třeba domluvit s přítelem, že kočka nebude ve všech místnostech, jako třeba že do kuchyně nesmí?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru