Pocit nafouknutého břicha v těhotenství zaznamená téměř každá budoucí maminka. Střevní plyny mohou způsobovat bolesti nebo nepříjemné pocity.
Tyto potíže způsobují především hormony, které se během těhotenství24 uvolňují i do trávicího traktu. To zapříčiňuje zpomalení trávení a zvýšenou tvorbu střevních plynů. Nadměrná tvorba střevního plynu pak vede k nadýmání3, pálení žáhy19, tělesné nepohodě a k bolestem bříška4. Tyto problémy lze zaznamenat zejména po větší porci jídla nebo to může být také jeden z prvních příznaků těhotenství105.
Produkce střevních plynů se liší od člověka k člověku, jiní ho produkují méně, další více. Existují však potraviny, které projevy plynatosti mohu výrazně zhoršit. Mezi takové patří např:
Ačkoliv jídelníček4 nastávající maminky by měl být pestrý a vyvážený, může se stát, že i ty nejzdravější potraviny budou způsobovat nepříjemné nafouknutí bříška. Je proto vhodné si takové potraviny zaznamenat a příště k nim přistupovat s větší opatrností, tzn. že není nutné se takové potraviny vzdát, ale dopřát si ji v menším množství.
Dále:
Návštěva lékaře bude jistě na místě v případě, kdy potíže neustupují či se dokonce zhoršují i po předešlých opatřeních.
Na trhu je k dostání spousta přípravků, které mohou tyto obtíže zmírnit, avšak před užíváním jakýchkoliv prostředků během těhotenství je vhodnější konzultace s lékařem.
Vyhledat lékařskou pomoc je nutné, pokud: