icon

Pozitivní screening v prvním trimestru. Co dělat?

vaseli16
15. čer 2018

Ahoj, je tu nekdo komu vysel pozitivní screening?
Volny beta-hCG 121,5 IU/l- 2,225MoM
PAPP-A 0,710 IU/l -0,364MoM
Trizomie 21pop.riziko 1:937 upravene riz. 1:7
Prosim nekdo kdo ma zkusenost?pristi tyden me cekaji placentarni testy a do te doby dlouha doba.Jsem z toho nestastna pritel me drzi ale i tak.

Strana
z4
vaseli16
autor
20. čer 2018

Ahoj tak jsme bohuzel dopadli spatne v pondeli jsem objednana na umele ukonceni tehotenstvi.Moc vam vsem dekuji za podporu.

priefi
20. čer 2018

To je mi hrozne lito 😢 muzu se zeptat, krevni testy byly pozitivni nebo negativni? Protoze populacni pises, ze melo pres 900, jake jsi mela riziko dle veku matky? A na zaklade ceho pak vyslo upravene 1z7?

pazhitka
20. čer 2018

@vaseli16 to mě strašně moc mrzí :(( taky to mám čerstvě za sebou, dnes me propustili.. posilam hodně síly!

vaseli16
autor
20. čer 2018

@priefi screening se urcuje z hodnoty krve a utz a ja ho mela pozitivni populacni riziko k memu veku voz je 25let bylo 1:937 me vyslo riziko 1:7 z tech vysledku co vysly na utz a z hodnot krve ktere dr zadal do.pocitace a ten mu to vyhodnotil.

vaseli16
autor
20. čer 2018

@pazhitka hrozne se bojim...snad to bude rychle za mnou...

pazhitka
20. čer 2018

@vaseli16 urcite bude! samotny proces nebyl vubec tak hrozny, jak jsem se bala, fyzicky se to opravdu da velice dobre zvladnout!! jen ta psychika, samozrejme :( ale je to nahodna chyba chromosomu, vytahli jsme si bohuzel cerneho Petra, jeste budete mit spoustu zdravych deti!! i kdyz to je ted slaba utecha, ja vím :(

pazhitka
20. čer 2018

@vaseli16 a máš to potvrzené z plodovky?

vaseli16
autor
20. čer 2018

@pazhitka bohuzel mam ☹

pazhitka
20. čer 2018

@vaseli16 je to strašné, já vím :( při 1:7 jsem to nečekala.. Já jsem měla 1:2, to bylo víceméně jasné.. drž se!!!!!

lucy1994
20. čer 2018

@vaseli16 Ach jo, to nee! :( Moc me to mrzi, drz se! :( Mohu se jen zeptat na ujasneni, kolik bylo to sijove projasneni? Ach jo, ted se toho bojim jeste vic, kdyz ty jsi mela jeste o neco lepsi krev nez ja, i kdyz ja mela to projasneni v poradku, ale to nemusi vubec nic znamenat.. je to hrozne prozivat toto v tak mladem veku, preji hodne sil :(

vaseli16
autor
20. čer 2018

@lucy1994 nenech se tim pohltit ja mela oboje spatne a NT jsem mela 2,6mm plus ta krev...vysoke volne beta hCG coz znamena ze telo citilo ze miminko neni v poradku,ale ja jako matka jsem bojovala a snazila se to tehu udrzet proto tolik to hCG...me by to tak ci tak.skoncilo spatne.neves hlavu urcite to bude u vas v poradku dej pak vedet!

lucy1994
20. čer 2018

@vaseli16 Jenze ja mam to hcg 164 a papp-a 0,5, takze jeste horsi oboje :( no dam pak vedet, ale nadeji jsem ztratila. Ale moc dekuji za podporu.

vaseli16
autor
20. čer 2018

@lucy1994 kolik to je v tech MoM?to je dulezite to je prepocitano k tomu sijovemu projasneni

lucy1994
20. čer 2018

Hcg 2,32MoM a papp-a 0,29MoM , takze porad horsi. Ja myslela, ze to MoM je prepocitani ohledne stari plodu a vahy matky. Zda to sedi. A ne podle projasneni, ne? :/

lucy1994
20. čer 2018

@vaseli16 ono je to stejne jedno, nejak to dopadne. Nijak to nezmenim, bohuzel..

vaseli16
autor
20. čer 2018

@lucy1994 spatne jsem to napsala..ty jsi to napsala spravne ja mela na mysli ze z toho MoM a toho projasneni se pak počítá to riziko...neboj porad mas nadeji!do posledni chvile tam vzdy je!drzim palecky a pak dej vedet klidne sz

priefi
29. čer 2018

@lucy1994 ahoj, jak dopadly odbery plodovky? Ja mela screening dnes a dostala jsem se do sede zony. Projasneni 1,1mm, nosni kustka byla, ale krevni testy nic moc. Mela jsem je sice lepsi nez Ty 1:520 a diky utz se riziko zmensilo na 1:706, ale mam strach.

bzubzalka
29. čer 2018

@priefi také jsem byla v šedé zóně 1:360, brali mi krev na upřesnění, nic jsem.neplatila. Máme doma zdravého chlapečka. Bojujeme akorát trochu s ekzemem, a vypadalo to, že na 1ucho neslyší. Ouško se vyřešilo-měl v něm tekutinu od bakterií(nevíme kde chytl). Je mu 4,5měsíce. Zkus se zeptat na ten test z krve.

priefi
30. čer 2018

@bzubzalka dekuji za info 😊

lucy1994
30. čer 2018

@priefi Ahoj. Jeste nijak, vysledky budu vedet az 9.7., strasna doba :( Ty to budes mit urcite v poradku, co presne v te krvi mas spatne? Mne prave ta krev udelala 1:190, i kdyz ultrazvuk byl v naprostem poradku. :( Geneticka rikala, ze si mysli, ze to bude dobry, ale ja se i tak priserne bojim. Pomalu zacinam 18.tt, vysledky budu vedet v 19.tt, je to priserna predstava :( V takovem riziku, co mas ty, vetsinou jeste delaji specialni citlivy ultrazvuk na vyvojove vady, neposila se hned na plodovku, ale asi jak ktere pracoviste.

priefi
30. čer 2018

@lucy1994 krev dopadla takto fBHcg 128,2 iu/L a 2,23 MoM, Papp 0,8 iu/L a 0,64 MoM. Popravde moc nechapu, jak to s temi hodnotami je a co je ovlivnuje, vim, ze mam hodne vysoke Bhcg, ale nevim, co to pro me znamena. Kazdopadne vysledek krevniho rozboru je negativni a riziko ds je 1:520. U utz.mi dr.rekla, ze nerozumi tomu, ze mam tak vysoke hcg, ale ze ostatni veci jsou ok a uktrazvuk naprosto v poradku. Ale ze vysledek spada do sede zony a musi mi dat zadanku na genetiku, kterou muzeme, ale nemusime vyuzit. Manzel to chce sabotovat, ja vaham. Ovsem manzel ma jasno v tom, ze by se nechtel vzdat ani ditete s DS. Ja v tom tak jasno nemam, vim, co to obnasi a nevim,.zda jsem dost na to silna. Nechci na to ani myslet. Uvidim, co mi k tomu rekne moje doktorka. Vim, ze pokud na genetiku pujdu, budou to pro me dalsi stresy na vic... Ale vim jiste, ze bychom na plodovku nesli. V tom mame od zacatku jasno, spis bychom sli do tech placenych krevnich testu. Zajimave je, ze dr.na screeningu sedozonovala, ale sestra u moji dr.vysmata jak leco, ze vysledky krve jsou naprosto v poradku, ze se nemusim bat. Tak nevim, co si mam o tom myslet.

lucy1994
30. čer 2018

@priefi Vysoká hodnota hcg nemusí znamenat právě vůbec nic. Může jít jen o dané těhotenství, na které tvoje tělo reaguje vysokým hcg nebo jak to mám říct, tak nějak mi to vysvětlovala gynekoložka. Nebo prostě je to bojovník/bojovnice. Či vyšší hcg bývá u holčiček. Už znáš pohlaví? Třeba máte holčičku, tak proto takhle vysoké hcg. 🙂 Papp máš úplně v pořádku, takže bych se vůbec nestresovala v tvém případě. Jít na genetiku klidně můžete a můžete se právě poptat, co to vysoké hcg může vše ovlivňovat. Na odběr plodovky vás myslím s tímhle rizikem určitě nepoženou. Možná nabídnou ten speciální ultrazvuk, kde budou hledat nějaké znaky vývojových vad, tohle bych možná i podstoupila, aspoň si prohlédnete miminko pořádně 🙂 Pak kdyžtak zaplatit ten krevní test, kdyby ses toho opravdu bála toho rizika, ale myslím že u vás DS nehrozí. Ale je to těžké, jak mi sama gynekoložka řekla - někdy tyto testy vyjdou špatně a je vše v pořádku a někdy vyjdou skvěle testy a v pořádku to není, zjistí se to až po porodu. Celkově to těhotenství je šílený stres. My s manželem o tom tolik ještě nemluvili, já se snažila, on se k tomu moc nevyjadřuje, zda bychom si miminko s DS nechali nebo ne. Já si nedovedu představit ani jednu možnost - nechat si ho a ani jít na potrat. Prostě nevím, co budu dělat, jestli se to potvrdí a z toho mi je opravdu hrozně. Vždy jsem zastávala názor, že miminko má právo přijít na tento svět v pořádku a ne se trápit nějakým těžším viditelným postižením, Je tohle horší než nějaká fyzická vada - roštěp rtu, vada na srdíčku, pár prstů navíc - co je tohle oproti tomu za vady? Nic, dá se to aspoň trošku spravit, zkvalitnit ten život. Ale s tímhle se bohužel neudělá nic a to je to nejhorší.. člověk mu nemůže pomoci, o to větší bezmoc to pak je. Ale myslím, že u vás nic takového nehrozí 🙂

priefi
30. čer 2018

@lucy1994 dekuji za krasne slova povzbuzeni. Chapu Tve dilema, pevne verim, ze to bude u Vas v poradku, budu na Tebe myslet a drzim pesti 🤗 V utery dam vedet, co mi dr.doporucila, zda ta genetika je potrebna nebo ne. Manzel o tom zacal sam, ja nedovedla o tom mluvit a ani vyslovit otazku na toto tema. Verim, ze vse bude v poradku, jak u nas, tak u Vas. Dej pak vedet, jak budes mit vysledky.

lucy1994
30. čer 2018

@priefi Děkuji, já se snažím pro sebe najít trošku naděje tím, že to projasnění jsem měla pod 2mm (1,6mm), ale moc se mi to nedaří, protože co když, že. Každopádně je to čekání utrpení. Ale děkuji, dám vědět, jak jsem dopadla, tolik bych si přála, aby to bylo v pořádku! :'(
Tak genetikou se nic neuškodí, je to jen konzultace, kde se můžeš i na cokoliv zeptat, oni vše odpoví a nabídnou ti možnosti. Však někdo si vyžádá speciální ultrazvuk nebo ten odběr krve na DS sám, aniž by měl doporučení lékaře - prostě jen tak pro jistotu. Takže já bych to spíš brala něco jako plus, tam tě uklidní. Ale rozhodně u vás nic nenajdou.. jen budeš chytřejší, co se genetiky a těhotenství týče 😀 Co já bych za ty tvoje krevní výsledky dala, ach jo. No každopádně dej teda pak vědět, jak se k tomu gynekoložka vyjádřila 🙂

vaseli16
autor
30. čer 2018

@priefi
@lucy1994 holky nenervujte se jinak budete mit nerozni miminka❤ Verim a drzim vam palecky ze se vam narodi zdrava detatka!!

lucy1994
30. čer 2018

@vaseli16 Děkuji, jsi moc hodná! Ale je mi hrozně při představě, že mi něco takového přeješ teď, když sis právě prožila peklo.. :( tolikrát si na tebe vzpomenu a jde mi mráz po zádech z toho všeho, jak to dopadlo a co si musela vytrpět. Život je opravdu nespravedlivý, takovým huličkám a dalším pochybným ženským se tohle nikdy neděje, nechápu! :( Jako nikomu nepřeji nic zlého, jen to nechápu, postrádá to prostě logiku, proč musí trpět ti hodní?! Tobě přeji ještě jednou mnoho sil a ať se brzy dušička z tvého andílka v nebíčku vrátí do zdravého miminka v bříšku <3

vaseli16
autor
30. čer 2018

@lucy1994 ja tomu taky nerozumim,netvrdim ze jsem svata ze jsem se v puberte nenadelala blbosti,ale myslim si ze jsou na svete horsi lidi nez ja....nicmene musim se drzet nehroutit se dat se brzy fyzicky a psychicky dokupy...tato spatna zkusenost me neodradi.jsou ted chvile kdy jsem silna a chvile kdy se chci schovat pod perinu a jen brecet.chybi mi brisko,chybi mi to teseni na dalsi kontrolu...ale vim ze kdyz budu silna ze se zas dockam.a jeste jednou ty nesmutni nestresuj se.Nelamej hul dokud nic nevis jiste 🙂 verim ze tve miminko je zdrave!!!😊❤

bzubzalka
30. čer 2018

@vaseli16 držím palce, ať už je vše v pořádku a máte zdravé miminko!🍀

priefi
1. črc 2018

@lucy1994 uvidis, mimi bude v poradku 🤗 a ve kterem tt Ti brali krev? Mi ho brali spravne v 10+1, mozna jestli Ti nevzali krev ve spatnem terminu, nebo jestli jsi treba nebyla nejaka nachlazena, nebo neco co pohaprovalo s iminitou a proto ta krev byla spatna. Drzim moc pesti 😊
@vaseli16 dekuji, je to od Tebe moc mile

martik16
Autor odpověď smazal
Strana
z4