icon

První screening - délka. Jak dlouho trvá a jak se utz provádí?

anet_98
15. dub 2020

Ahoj holky,

Jsem 11+5 a zítra mě čeká první screening v těhotenství. Trochu nevím co mám očekávat 🙈
Jak toto vyšetření dlouho trvá a jakým způsobem se ultrazvuk provádí? Řeknou výsledky ihned?

Děkuji.

lenka_tom
•
15. dub 2020

@anet_98 každý doktor to má jinak. Krev už ti brali? Screening bude provádět ošetřující gynekolog nebo tě někam poslal?

anet_98
autor
•
15. dub 2020

@lenka_tom na krvy jsem byla před týdnem a kvůli aktuální pandemii mě můj lékař poslal na screening k mateřské společnosti, takže budu mít svoji bývalou gynekolozku. Společnost se jmenuje gynthea.

del53
•
15. dub 2020

@anet_98 Tohle se hrozně moc liší od centra k centru, já můžu přispět leda svou zkušeností s pražské Profemy: dělá se uz horem přes břicho (to je asi všude stejný), trvalo to cca hodinu, protože mládě nespolupracovalo a odmítalo ukázat ty důležitý části těla a výsledky byly hned i s vysvětlením, zpráva mailem o pár dní později. Doporučuju naplánovat si pak klid, sice to nebolí, ale jak mně tam prcka pořád naháněli ze strany na stranu, měla jsem trochu namožené břicho.

majsina
•
15. dub 2020

Já tam nesla výsledky krve...se vším všudy jsem byla za 15 minut venku i se zprávou 🙂

alilali
•
15. dub 2020

@anet_98 Ultrazvuk se většinou provádí přes břicho, já tam byla cca půl hodiny a odcházela jsem. Je to krásný zážitek, užij si to 🙂 výsledky ti řeknou hned.

aneta15
•
15. dub 2020

@anet_98 já byla na prvním i na druhém v Podolí, pokaždé tak půl hodiny a super. V době koronaviru jsem byla na třetím ve 33. Týdnu v Kolíně a fakt tragédie, celé to trvalo asi 30 vteřin. Nestačila jsem se ani rozkoukat. Dostala jsem fakturu na 700,- a už jsem byla za dveřmi...myslím, že cílem bylo zjistit jestli mám v břiše dítě 😁😁😁 fakt mě to neskutečně zklamalo.

lenka_tom
•
15. dub 2020

@anet_98 tak to ti asi opravdu řeknou hned. Záleží, jak bude prcek spolupracovat a jestli ti půjde udělat ultrazvuk přes břicho (jinak by museli vaginálně). Naše malá byla hodná, tak jsem měla hotovo asi za čtvrt hodiny a ani nebylo potřeba se mnou nějak manipulovat. Ničeho se neboj, je to jen podrobnější ultrazvuk. Pak to nahází do počítače s výsledky krve a vypadne jim celkové riziko 🙂

barmil
•
15. dub 2020

@aneta15 s tim tretim me desis, chtela jsem tam taky.
Mne tenkrat blbe objednali na 1., sestra me objednala, ja prisla, doktor, je to moc velky, jdete pozde, a nazdar.
Takze bez vysledku, musela jsem na TT, ty vysly silene, takze genetika v Praze, straseni a nervy do 20.tt, nez druhy velky UTZ ukazal, ze je vse OK a TT byly falesne pozitivni.
A vse kvuli koze, co se neumela poradne podivat do prukazky.

jana31990
•
15. dub 2020

@aneta15 to jsem měla nedávno taky byla jsem tam na prvotrimestrialnim dala jsem jim tam 1500,- a za půl hodiny jsem byla venku se zprávou že mi vše vysvětlí můj gynekolog. Jelikož malý má nějaký problém se srdcem. Ale v nemocnici když jsem se na to ptala co a jak tak mi vůbec neřekli. I můj gynekolog na to pak nadával že když se to kord platí tak mi to měli ihned vysvětlit co a jak

ivis_b
•
15. dub 2020

Jak kde. V Gennetu to trvalo 15 minut i se svlékáním, neřekli mi skoro nic, do ruky vrazili papír s třemi řádky a hotovo. V Profemě trval samotný ultrazvuk určitě přes půl hodiny, paní doktorka všechno popisovala, vysvětlovala a pak mi do mailu poslala zprávu na 3 A4. Takže do Babišova Gennetu už fakt né. Ultrazvuk už přes břicho, to je asi všude stejné. Jdu taky zítra 🙂

lenka_tom
•
15. dub 2020

@ivis_b vidíš, jak Babiše nemám ráda, tak v Gennetu jsem byla spokojená. Měli jsme kliku na dr. Hynka, který tady vede poradnu. Všechno vysvětlil a při 2. screeningu mě otáčel jak na rožni, jen aby nám udělal pěknou fotku.

zavodnice
•
15. dub 2020

Taky jsem byla v Gennetu, trvalo to asi 10 minut. Doktorka to asi měla fakt nakoukaný, jela jak fretka, naměřila si, co potřebovala a bylo hotovo. Akorát prý to bylo špatně vidět, tak mám z 1. i 2. screeningu fotky na prd, na tom druhem mi ji nechtěli ani vytisknout, jak byla špatná.

lenka_tom
•
15. dub 2020

@zavodnice u nás taky stála fotka za prd 🙂 Ale fakt se snažil, jen malá nespolupracovala.

zavodnice
•
15. dub 2020

@lenka_tom Tak za snímky jim vinu nedávám, dítě prý bylo uloženo nízko v pánvi, placenta vpředu, o moc líp to asi nešlo. Akorát teda hodina čekání oproti času objednání, měla jsem děsný nervy, jestli všechno bude v pořádku.
Teď mám za sebou první screening jinde, bylo to o dost osobnější, fotek mi udělali bez proseb několik a dokonce i 3D se povedla🙂.

aneta15
•
15. dub 2020

@jana31990 já si naivně myslím, že to bylo dáno nouzovým stavem, doktor měl na hlavě respirátor s chobotem. Nebylo mu rozumět slovo. Já vyběhla do pátého patra s rouskou, nemohla jsem dýchat, curky mi řekly po zádech. Čekala jsem něco podobného jako v Podolí. Tam byli fakt příjemný a ochotný, všechno ukázali, vysvětlili. Slíbila jsem dětem fotku a byla jsem ráda, že jsem si stacila utřít gel u břicha. Jako zklamání fakt velky

aneta15
•
15. dub 2020

@jana31990 na Kolín hodně nadavají proto jsem jela radši do Podolí. Ale rodit chci v Kolíně takže jsem usoudila, že bude lepší na ten poslední screening jít tam. Naivně jsem si myslela, že se mnou budou řešit třeba provedení porodu ( měla jsem nízko placentu) a tak. Doktor neřekl ani slovo. Jen když jsem se zeptala jestli je vše ok tak kyvnul. Já budu v Kolíně rodit potřetí a byla jsem tam spokojena, šestinedělí je horší ale tím, že budu mít třetí to neřeším

tasimia
•
16. dub 2020

@anet_98 ahoj, já jsem byla ve Fetmedu, výsledky krve měli už od doktorky. Problém u mě nastal s tlakem, měřila mi ho na obou rukách snad šestkrát, pořád šíleně vysoký. I když normálně všude kam jdu tak mám tlak ukázkový. Jinak samotné vyšetření u mě trvalo asi 30-40min malá se pořád schovávala nebo otáčela :D. Takže mě pak bolelo břicho jak ji doktorka naháněla. Jinak výsledky jsem věděla hned, kazdou věc mi vysvětlila. Tak držím palce!👋

krupka3
•
16. dub 2020

Pres bricho, u nas trval cca 6-7min na specializovanem pracovisti.

lenka_tom
•
16. dub 2020

@zavodnice tak to jsme fakt měli kliku 🙂 Čekání minimální a doktor byl super.

jana31990
•
16. dub 2020

@aneta15 já jsem právě že taky před 2 lety rodila v Kolíně a taky kromě šestinedělí jsem si nemohla stěžovat. Kamarádka tam rodila vloni a ta zase říkala že už nikdy více. Ale to je asi každého názor. Teď mám termín ke konci září a asi znova půjdu tam

aneta15
•
16. dub 2020

@jana31990 já tam půjdu během tří nedel, tak pak dám vědět 😉

jana31990
•
17. dub 2020

@aneta15 to bych byla ráda jelikož jsem hlavně zvědavá jak to tam údajně změnili a hlavně i ten přístup toho personálu jestli se v něčem změnil