Odmítli jste screening ve druhém trimestru? Diskutujte zde své důvody
Mám takové dilema… už nám za sebou více ultrazvuku než je zdrávo kvůli špineni v počátku tehu ted začínám 15 týden a tusim ze mám za sebou tak 10 ultrazvuku což je opravdu hodně… některé ty normální kontrola srdecni akce v 7 týdnu a jiné pravé třeba z pohotovosti… naštěstí velmi krátké půl minuty třeba z toho se až tak nehroutím 😂 co mi však vadi je ultrazvuk doppler bohužel mi ho udělali na pohotovosti už snad v 8 týdnu na chvíli a ted 1. Trimestralni screaning taky trvá nějakou dobu a tam se taky děla doppler musel byt na 3 x malý to úplně nesnáší snaží se utéct nemá kam . než mu zaměřil srdce mozek atd. Děs. 1) máme geneticky testovaného maleho z ivf 2) prvotrimestralni screaning sám doktor říkal ze vyšlo nejlépe jsk mi vůbec vyjít mohlo a i vzhledem k mému věku úplně top. Takze nevím proč maleho dále zatěžovat, počítám ze kdyby se později doktorce něco nezdálo ( opožděný růst ) nebo cokoliv tak si to samozřejmě nechám vyšetřit ty průtoky. Malý ale zatím prospívá na 1 a mě ta četnost ultrazvuku vadi, není zdravá dle meho naopak a pokud to není opravdu nutné nevidím v tom benefit. Zvážila bych ten třetí kolem toho 30 tYdne zkontrolovat srdíčko. Je ti někdo kdo To vnímá podobně a nedival se na nej doktor jak na debila ?? Tripple test a podobně na to nejdu určitě ten snad v něm věku vyjde pozitivní každé … tím se už vůbec stresovat nechci.
@mamikry ano tomu rozumím a tvé ztráty je mi velmi líto…. Kdo nezažil nepochopí, ano taky mě mé ztráty poznamenaly… takže vím jaké to je když té pak v těhotenství paralyzuje strach. Takže tvůj postoj k doppleru dokážu pochopit, protože jsou asi situace kdybychom zesílely strachem. Já se taky pravé bojím neudělat v něčem chybu, cítím ze jsem poznamenaná tím co se mi stalo, tsk se d tím snažím bojovat. To víš ze by mě poslech srdíčka miminka denně uklidnil… naštěstí mám strachy spojené s jinými situacemi … pomalinku začínám cítit Motylky v děloze jen jemně posirmrani a říkám si ze za 3 týdny třeba už ucitim spolehlivé pohyb miminka… a ten se pak budu snažit sledovat.
@europa00 to bylo hrazené pojišťovnou jen to nedělal každý lékař a posílal vždy tam kde se na to specializovali. Tak já když jsem otěhotněla tak jsem si začala zjišťovat co mě čeká. A hlavně v okolí už děti byli a vždycky o tom někdo mluvil i moje matka ve 47 letech o tom má přehled 😂
@europa00 moje gynekolozka považuje druhy screening za nejdůležitější ze všech, já navíc měla ještě extra kardio utz kvůli vrozené srdeční vadě. Takže tento bych rozhodne nevynechala. Třetí už ve valné většině děla gyne sám, a je to spíše o měření velikosti, množství vody atd
Jedna věc je genetika, druhá věc je vývoj miminka v děloze, za který už genetika 100%zodpovědná není. Na vývoj má vliv i váš stav, průtoky krví, výživa placenou, infekce atd atd. Ultrazvuk škodlivý pro plod není, je to jasně vědecky prokázané. Osobně nechápu, že věříte víc svému pocitu (a minimální zkušenosti) než zkušenému atestovanému lékaři... držím vam palce a přeju hodně zdraví, ať se rozhodnete jakkoliv
Moje miminko bylo na prvním screeningu naprosto v pořádku, na druhém melo cystičky na mozku, museli jsme na kontrolu.. určitě bych šla. Stejně tak mě u druhého syna Dr. tvrdil, ze je všechno v pořádku, miminko roste, ale po zkušenostech v prvním tehu jsem si zaplatila vyšetření průtoků a ejhle, průtoky špatný, Mimi malé. Takže zase ukončení trosku dřív jako u prvního
Proč sis nechávala do teď dělat ultrazvuk tolikrát a ten hlavní odmítáš, to úplně nechápu. Znám lidi, co všechno testování v těhotenství odmítají, protože by třeba třeba přijali dítě jakkoliv postižené a je jim to vlastně jedno, co lékař v kolikátém týdnů objeví nebo ne. Čili odmítnout klidně můžeš, co chceš. Ty tu ale mluvíš o přísně selektovaném embryu z umělého oplodnění, pak o ultrazvuku na každé kontrole a najednou je to vysoce škodlivé a "malému" se to nelíbí. 🤷♀️ Tak si ujasni, jestli vlastně věříš vědě nebo nějakému svému pocitu o škodlivosti ultrazvuku. 🤔 Jeden navíc už je v tomhle případě asi dost jedno, ne?
Je to samozřejmě tvoje věc, jestli na 2. screening půjdeš nebo ho odmítneš, ale myslím, že zrovna tohle vyšetření patří mezi ty nejdůležitější. Moje sestra měla 1. screening ukázkový, na tom druhém se přišlo na to, že má miminko převrácené orgány.
@europa00 Odmítnout samozřejmě můžeš všechno. Druhý screening je nejdůležitější vyšetření, orgány už mají velikost, že jdou zkontrolovat. Že máte embryo geneticky vysetrene, je sice hezké, ale VVV je spousta, vše se netestuje, ani nemůže. Na co máte embryo testované? Chromozomalni vady, nebo konkrétní chorobu? Zdravé dítě je zázrak a počítat se musí se vším, ani dnešní medicína nedokáže odhalit vše. Každý rodič si musí zvážit, jak k tomu přistoupit. Tady jednoznačně převažují benefity vyšetření. Embryo mohlo být geneticky zdravé, ale taky při růstu mohlo dojít k čemukoliv patologickému, proto se screeningy dělají víckrát a každý je zaměřený na něco jiného.
@europa00 Já byla za těhotenství na ultrazvuku snad 30x nebo 40x..prcek taky po IVF. První, jestli se zadařilo a nejedná se o zamlklé těhotenství, pak za týden další kontrola, pak krvácení a následná kontrola, operace slepáku a následná kontrola, jestli to mimis zvládl.. a to vše do 7.tydne těhotenství..
A potom jsem chodila na kontroly snad co 14 dní. Nemluvě o tom, že screening ve 13.tydnu mi dělali asi 3x, protože malý odmítal natočit hlavičku tak, aby doktor mohl změřit šijové projasnění..😀 no a nakonec neustálé tvrdnutí břicha od 24.týdne a další a další ultrazvuky. Takže určitě můžeš ten 2.screening odmítnout, ale já bych to třeba neudělala..😊😉

@europa00 Já bych snad ještě dodala k těm hodně ultrazvukům a dopplerům. Mně se ve 20tt v břise malý uškrtil na pupeční šňůře. Všichni mě doma uklidňovali, že je ještě malý, že se mohl jinak otočit, že se nemusí hýbat pravidelně, že nemám hysterčit. Nemít doma půjčený doppler, chodila bych s mrtvým miminkem v břiše o par dní déle a třeba riskovala sepsi, kdo ví. Další těhotenství jsem ho neměla, protože s ním bylo spojeno moc negativních emocí, ale o to víc jsem byla ráda, že mi doktor na kontrole rychlý UZ udělal a já veděla, že miminko žije. Pro mě to byl menší stres, pro miminko tedy taky.