Pořídit si pejska před mimčem nebo po?
Ahojte,
mám takový zapeklitý dotaz.
Jsem ve druhém trimestru, v šestém měsíci, za měsíc a kousek jdu na mateřskou dovolenou. Před týdnem mi umřel pejskej, na kterého jsem byla dosti fixovaná. Řešíme teď s manželem otázku, zda si pořídit nového pejska. Nyní bydlíme v paneláku, na konci roku nebo po novém roce se budeme stěhovat do řadovky se zahrádkou 15m2.
Manžel je každý den do 19 hod v práci (krom víkendů), já jsem 300 km od rodiny, mám tu pár kamarádek, se kterými se vídávám občas. Je mi hrozný smutno a cítím se sama. Teď se naskytuje otázka, jít opět do pejska, jít do jeho koupi před mimčem, nebo počkat zda budu zvládat mimčo a pak si jej teprve pořídit.
Jako výhodu vidím, že teď můžu pejska za tři měsíce tzv. ,,vypiplat", zároveň budu mít nějakou aktivitu, jako nevýhodu vidím s příchodem mimča, zda si na sebe s pejskem zvyknou, zda na něj pak budu mít čas + zmíněné stěhování.
Měla jsem fenku maltézáčka, uvažujeme o něčem větším, přátelském, možná retrívr.
Moc prosím o radu, pokud máte někdo takovou zkušenost.
DĚKUJI MOC!
My jsme si na konci prosince poridili stene labradora, do bytu 2+1 😀 v lednu jsem zjistila, ze jsem tehotna...ted se modlim, aby se pes do zari, kdy mam TP, aspon trochu vyklidnil 😀 kdyz se na to koukam zpetne, s koupi psa bych pockala do pristiho jara, kdy se stehujeme do baraku my...ty zacatky jsou se stenetem fakt tezky...ale ted bych ji samozrejme ani za nic nevymenila, je to moje prvni miminko ❤
pro nás to byl náš první společný pejsek, manžel do té doby psa neměl a pravda je, že jsem potom prohlašovala, že snad jedině dobře, že jsme si psa pořídili před porodem, protože po porodu bych si už pro dobro všech psa nepořídila..
My sme mali psika skor ako deti, medzi prvou dcerou a psikom je len pol roka, takze bol este stena ked sa narodila😉 myslim, ze keby sme ho mali mat neskor az ked sa baby narodili tak cakame az kym nebudu mat tak 10 rokov 😀 takto vyrastaju s nim a je to super.
Chápu to smutno po pejskovi. Uvidíte podle miminka. Však miminko bude za chviličku a není nic horšího než nevycvalanej velkej pes. Mam velkýho psa a vím co to je a hlavně velkej pes dlouha puberta :D
@sandram123 Takže za mě- pes k dítěti jedině boxer, to je prostě uslintanej dobrák. ALE! Jsou to puberťáci až do smrti, maj šílený množství energie kterou potřebujou vybít jinak ničí věci - stejně jako když se cítí odstrčení nebo sami. A to podle mě není jen problém boxerů. Nedělejte si iluze že za 3 měsíce pejska vypipláte. Když si vezmete štěně, kolem půl roku nastupuje puberta a to je teprv rachot, u normálních psů odezní do 3 let, u boxerů nikdy. Když si vezmete utulkovýho pejska,tak si na vás zvykne, budete se mu chvilku věnovat, pak odjedete do porodnice a jako by se vrátila jiná panička co už nemá čas ani energii na hraní, dlouhý procházky a mazlení se nejlíp v posteli 🙂, najednou ten pejsek co má radost že se dostal k dobrým lidem, našel novou rodinu, pro kterou je důležitý, zůstane zas tak nějak stranou. Navíc co si budeme povídat procházky s polodivokým, nevycvičeným mladým psem a kočárem opravdu nejsou med. Za mě rozhodně počkejte do domečku, když nic jinýho budete mít větší prostor, můžete psa kdykoliv vypustit na zahradu a mimčo vám už trochu poporoste a krásně se s ním za těch pár měsíců sžijete. Chápu že vám je smutno ale ten pes by na tom ve finále mohl být stokrát hůř (což je mimochodem taky důvod proč dalšího psa si nevezmeme i když je to 14 dní co nám odešel Lordík, čekáme až budem moct do většího, nejlíp do domku)
@sandram123 My si poridili stene, kdyz jsem byla v sestem mesici - byl to nas treti pes, takze zkusenosti jsme v tu chvili meli. Za sebe musim rict, ze kdybych si ho neporidila pred porodem, tak do ted tretiho psa nemame - jsem pul roku po porodu. A v nejblizsi dobe bych o tom ani neuvazovala. Pro nas byla obrovska vyhoda, ze jsme si mohli stene vychovat jeste pred porodem, stihli jsme si na sebe zvyknout. Na miminko pak reagovaly vsechny tri hrozne hezky. Ale je pravda, ze teprve ted si zacinam psy zase uzivat, do teto doby se jim od porodu venoval prevazne manzel. Takze za me, urcite pred porodome🙂
@sandram123 Na pejska se ted vykasli, az se miminko narodi, tak bude kolem miminka neskutecny kolotoc a budes rada, ze jsi pockala..
Spis vyuzij cas k prozkoumani okoli, zjisti si, kam muzes na prochazky s ditetem, kde mas v okoli materska centra, kavarny s detskym koutkem, aktivity pro deti jako je treba plavani nebo cviceni s detmi atd.. Pak az budes mit malinky miminko tak budes rada, ze se mas na co tesit, az ti trosku povyroste, a ze budes vedet, kde se seznamis s dalsima maminkama, abys nebyla sama 🙂 Ja jsem po narozeni syna zjistila, ze svet ''maminky s detmi'' je uplne jiny nez ten, ktery jsem frekventovala predtim, a byla rada, ze vim, co kde v okoli je.
Poridila bych si ho klidne ted,nejake nekonfliktni plemeno vhodne k detem. Tobe to jen prospeje a male aspon bude v prostredi,kde ho neprekvapi alergeny. Na kecy,ze budes pak jen litat kolem ditete,se vykasli, neni to pravda 🙂
@karlajasmine Jaky kolotoc? Vzdyt je to uplna pohoda, nestras ji, vubec se nema ceho bat, je to o nastaveni rodiny a chodu domacnosti a pes tomu vubec nebrani. Popravde, nekdy je lepsi chodit ven s ditetem a se psem nez sdruzovani s ostatnimi matkami a reseni blbin, ktere ve finale nikam nevedou a maminku jen vystrasi. To si myslim za sebe teda 🙂
@arwen_arina :D tak zalezi, jaky je kdo povahy a jaky ma kdo dite, to se dopredu rict neda. ''Kolotoc'' nemusi byt negativni vec, ja si materstvi neskutecne uzivam, ale prvni tri mesice byly fakt zahul, mela jsem co delat, abych zkloubila aspon zakladni peci o domacnost (nejaky prani a chystani jidla) a peci o dite, syn byl od mala nespavec, spal max 30min, pokud nebyl v jedoucim kocarku, a pro me to byl velky sok ten prechod z toho, ze ma clovek spoustu casu pro sebe k tomu, ze najednou mas 24h pecovat o dite. Chapu, ze pokud ma nekdo dite, ktere spi 3hodinky v kocarku na balkone, pak se vzbudi, naji a zase usne, tak ze to muze byt pohoda, ale to se dopredu rict neda... Kamaradka mela kolikove dite, ktere ji prvni 4 mesice nonstop prorvalo... mit do toho jeste psa tak ji asi hrablo.
@arwen_arina a ja mam teda tendenci resit blbiny, kdyz jsem dlouho sama.. kdyz se vidam s ostatnimi matkami, tak jsem uplne v pohode a zadne blbiny neresim... je to o lidech no.. ja jsem velkej extravert a samota mi nevyhovuje 🙂 Ale je dobre, ze mame kazda jinej nazor, zakladatelka si z toho stejne vezme, co bude chtit.
@arwen_arina pravdepodobne mas stesti na klidne miminko, blahopreji. Hodne z nas takove stesti nemelo a diky Bohu za zahradku, kam.jsem mohla psa vypustit, aby se vyvencil a probehl. I ted kdyz je dite starsi narazim na mantinely,.kdy mame v okoli sice dve hriste s piskovisti, ale psi tam nesmi, a aby byl.dve hodiny uvazany u plotu je taky utopie. Napr celodenni vylet treba do.Mirakula,.nebo dalsich.zabavnich.parku take nehrozi, clovek je zkratka hodne limitovany. Nevim,.jestli bych vysvetlila prckovi, ze na hriste zkratka chodit.nebudeme,.protoze.se mamina nechce sdruzovat 🙂 🙂
Ja sem ve 4.mesici a ted si porizujeme druhyho psa. Právě proto abych ho stihla trochu vychovat než bude malý ☺️
Zas ani se psem bych to neviděla tak tragicky, pokud je teda pes vychovaný nebo alespoň nekonfliktní. V mirákulu jsem nebyla, ale třeba v Zeměráji se sestrou a jejími třemi dětmi ano a můj "vlk" tomu nijak nepřekážel (pro ostatní děti byl naopak možná větším lákadlem než kozičky). Kamarádka má dvě děti a dva psy a rozhodně nemám pocit, že by byla málo sociální. Ano, v určitém věku dítěte jsou procházky komplikované, protože dítě se už nechce vozit, ale zároveň nic pořádně neujde (a chce spíš studovat každý kamínek u cesty), ale sdružuje se třeba právě s dalšíma maminkama - pejskařkama, takže se zabaví psi i děti navzájem a holt chodí na lesní hřiště místo toho mezi panelákama. Jinak třeba můj pes neměl problém ležet ani uvázaný u toho pískoviště, protože byl zvyklý čekat uvázaný pod skálou, když jsme zrovna lezli.
Spíš je to o prioritách, někdo je duší pejskař a ta omezení mu nevadí, někdo má psa spíš tak nějak "bokem" a pak to může cítit jinak.
Což nic nemění na tom, že být zadavatelkou bych si teď už psa nepořizovala (leda trochu odrostlého), protože si ho právě nestihne před příchodem mimča vychovat a navíc by jí mohlo překvapit, že pro středního/většího psa platí ve společnosti přece jen víc omezení než pro maltézáka.
Ahoj, já jsem si loni vzala ročního psa z útulku - velké plemeno. Nyní mu budou dva roky. Je hrozně hyperaktivní, ale jsem strašně ráda, že se teď v těhotenství jen neválím a pes mě donutí vstát a jít na delší procházku atd. Strašně se těším, jak budeme chodit s kočárem, ačkoli je to ještě pubertální divočák. Se štěnětem si nedokážu představit jednak žití v paneláku (budeš muset chodit ven tak 8x denně a co bude dělat dítě?) a poté až budeš chodit na procházku s kočárem, tak ti to štěně neujde. Já bych buď počkala na barák nebo bych vzala staršího pejska cca 1 rok, aby byl ještě dost mladej a zvykl si na dítě.
Ještě k tomu, co zde píší ostatní. Když se musí, zvládne se všechno, jak pes, tak dítě. Protože není jiné možnost. Jinak já třeba raději než s dítětem na plavání. Vezmu dítě a psa a půjdeme na výlet. Dále tady píší, že celodenní výlety jsou problém. Nechápu proč, ráno dojdu na hodinu se psem. Pak jedem na výlet a po návratu dojdu na další hodinu se psem. Mezitím je na zahrádce. A vy tu zahrádku mít taky budete 😀 Jediný, co vidím do budoucna jako problém je, že mi nikdo nepohlídá (nevyvenčí) najednou dítě a psa, abych nemusela nic 😀
děkuji holky za odpovědi, už nestíhám všem reagovat, každopádně si to všechno čtu 🙂👍
Počkala bych až se přestěhujete do domečku a miminko se narodí.Štěně si zvykne že přišel do domácnosti,kde už dítě je.Po porodu si myslím že půjde trošku pes stranou,hlavně než si vše sedne.A pak to venceni s kočárkem i v zimě,puberta u psa... No radši ho pak vypustis na zahradu když budeš mít blázinec.Pokud se teď nudis a chybí ti pes,tak venci nějaký kamarádky pejsky.
@arwen_arina k těm alergenů - psa jsme měli dřív než děti a jedno je alergické...jako pořídit zvíře, že se zabrání alergiím je šílená a neskutečná hovadina...čtu to dost často...kdo to jako vymyslel?
@kacenka1111 no kazdopadne lepsi zvireci alergen,nez by dite melo byt ve sterilite 🙂
@karlajasmine ja mam asi normalni dite, v kocarku nespala nikdy, doma pres den max hodinku🙂 ale proste ja to neberu tragicky, ma pevny rezim a neskacu,jak ona zafnuka, musi vedet,ze se cas deli mezi ni, domacnost a nas ostatni...a me okoli rika,ze je to nejpohodovejsi dite,ktere videli🙂 je fakt,ze se doma nehadame,nestresujeme...a podle me je lepsi mama s dobrou naladou,ktera klidne da dite na hodinku do ohradky,nez nervni a vystresovana mamina. Ctu to tady. A netu denne...prijde mi nekdy,ze si tu maminky hraji na mucednice a ktera je vic ztahana, ta je lepsi mama...a predhaneji se, kdo dele nosi a kdo dele uspava. Pritom to jsou veci,co se daji naucit. Kazde dite si rychle mamu "ochoci", ale musi vedet,ze i kdyz ho maminka miluje,neni samo na svete. A pak je materska pohoda.
@arwen_arina To máš sice pravdu ale zakladatelka se nebaví o tom že má několikaměsíční dítě, zaběhnutej režim, a všechno v pohodě zvládá a tomu že by si vzala psa. Mělas někdy psa? Od štěněte? Vychovávalas (což zahrnuje i chození na cvičák), věnovala se mu, chodila na několikahodinový procházky (píše že chce velký plemeno a tomu fakt nestačí vyběhnout před dům) a v bytě k tomu? Pokud jo tak si vybav jak je to se štěnětem náročný a jak je náročný mít čerstvý miminko. To že tvoje dítě nebrečí když ho někde položíš je super ale není to tak u všech. Bohužel i mezi mými kamarádkami jsou takový co dítě „odložit“ prostě nemůžou protože hned řve. A že tobě to nevadí neznamená že jiný matky jsou s tím taky v pohodě. Upřímně radši budu mít bordel a neuvařeno a spokojený dítě než aby mě to dítě během prořvaný hodiny chytilo nervovou horečku. Jde o to že sžít se s miminkem prostě chvíli trvá, radši ať je zakladatelka v pohodě, žádný stresy kolem toho že se štěně zas někde vyčuralo a je potřeba ho zas (!) vzít ven třeba už během dne po šesté. Do toho se ti vzbudí dítě s křikem protože má hlad nebo ho bolí bříško a stresu se prostě neubrání. A je zbytečný aby kvůli tomu pes skončil v útulku. Bohužel je to blbý a předchozí pejsek umřel v nešťastný čas ale tady se opravdu vyplatí těch pár měsíců počkat. Jen tak mimochodem představ si 30 kilo živý váhy jak tě táhne jedním směrem, ty jeho druhým a uprostřed mezi váma je kočár (a to fakt nestraším tak to prostě je zvlášť když pes má vzrůst dospělýho psa ale energie jako štěně - psí puberta)
@arwen_arina promiň, ale tenhle přístup mas prave proto, ze mas pohodové dítě, ne naopak ;) vic o tom asi muzou říct maminky, které mají dvě děti, kazde jine 🙂
@yelowangel mela jsem ve svem zivote psy od stenete, ale pak jsem si radeji brala z utulku...toho bych se ale k miminku bala,jeden nikdy nevi:(
@yelowangel jinak asi jo, s tim psem mas mozna pravdu, narocne to byt muze, ale podle me je snad stene horsi nez to mimino🙂 pohodove dite klep klep mam,ale nebylo to tak vzdy,taky si zvykala na pevny denni rezim, neucila jsem ji na prehnane tahani v naruci (po sekci jsem ani nemohla a ona byla tezky macek🙂 ) a uspavani, proste jsem spis volila pohlazeni, mluveni,klidny hlas, naucila se,ze jsem porad s ni v jedne mistnosti, ale ze si v klidu hraje sama a pak je cas hrat si spolu na dece. To vis,ze to deti budou zkouset, a jinak si mimca pozornost nevydobydou,jen tim krikem. Ale moje zkusenost je takova,ze pokud breci dele nez minutu,je nutne ji obstarat a utisit, kdyz je to z rozmaru, po cca minute se utesi sama.
@arwen_arina vsak ja materstvi taky rozhodne neberu tragicky, a myslim si, ze mam hodne pohodove a spokojene dite a kdyby to tak nebylo, tak si neporizuju druhy dite. Ale pokud se me nekdo pred narozenim pta, jestli si ma jeste k diteti poridit domaci zvire, tak mu odpovim, ze ne, at pocka, jak se bude citit po narozeni ditete. Protoze nikdo nikomu dopredu nerekne, jake bude mit dite ani jak bude zvladat porod a sestinedeli, a taky se zakladatelce muze stat, ze si poridi psa a pak ji potka poporodni deprese nebo velmi kolikove dite a bude litovat. A to neni straseni, to je proste realita materstvi - clovek dopredu absolutne nemuze tusit, jak bude neco zvladat nebo nebude.
@arwen_arina a promin ale to, ze tvoje dite si zvyklo na pevny rezim a to ci ono zni trochu naivne 🙂 Kazde dite je jine a nektere dite nebude rezimove ani kdybys to stokrat zkousela. Stejne tak jako nektere dite se po minute poplakavani samo zklidni, a jine se po minute poplakavani vystresuje do hysterickeho place ze ktereho se pozvraci. Souhlasim s tebou, ze matka v pohode = dite v pohode, ale taky to tak vzdy neni.. dite muze byt problemove nebo mit nejakou poruchu nebo jenom byt uplne jine povahy nez matka, takze bude reagovat na matciny snahy uplne jinak, nez by matka ocekavala... Proste to, ze ti materstvi klape a vychazi ti to a uzivas si to je super, ale to neznamena, ze sestinedeli bude super pro vsechny a ze k tomu budou vsichni hrave zvladat jeste x dalsich veci...
Ja bych treba v sestinedeli ocenila, kdyby mi nekdo dopredu rekl, ze kojeni bude bolet jako prase (ale ze se to pak zlepsi), a ze to bude opravdu hodne narocny jak fyzicky tak psychicky, protoze mi tohle nikdo nerekl a pak to byl skutecne sok. A je to super a stoji to za to, ale rozhodne nebudu nikomu vykladat, ze sestinedeli je pohodicka, protoze pro me to tak rozhodne nebylo.
@karlajasmine jj v tom s tebou souhlasim, kazde dite je jine i kazda zena... a o kojenii ani nemluv, stacily mi tri dny,kdy me k tomu nutily sestry v porodnici a uz nikdy vic!!
1) pokud si pořídíš pejska teď, vycítí miminko a jak přijedeš z porodnice bude ho chránit a vědět že je to malý poklad!!
2) jak už sis uvědomila - teď budeš mít čas naučit ho ke mě, nesmíš apod.
3) vyplní prázdné místo po maltezáčkovi, ale bolet to nepřestane, jen se to časem zmírní
ALE vem také na vědomí:
1) maltezáček většinou nelíná a když tak málo, retrívr je rodinný typ psa, přesto vážně chceš mít všude v bytě chuchvalce jeho srsti? od oblečení, přes koberec či sedačku až po pračku apod. - předpokládám, že na tohle zvyklí nejste s manželem
2) velký pes = více pohybu, her - maltezáček si pohraje a jde si zdřímnout... velký pes potřebuje i 4x více pohybu... jde to zvládnout i s miminkem! ale změní se vám život i z této stránky, ne jen že máte dítě, máte de facto 2 jen to druhé jsi nenosila a je trošku starší...
3) finanční otázka - co se týče granulí, přeš očkování odčervení po preparáty proti parazitům (klíšťata, blechy) = větší pes, více "materiálu", více peněz..
4) a co třeba dovolená? kam ho dáte? vezmete ho taky? a co návštěvy? vemou bez problémů na vědomí, že máte akční štěně velkého psa? nebude jim vadit?
nechci tě odradit od velkého psa, to vůbec ne - když ho naučíš že si na něj položíš hlavu když bude ležet, zmírní bolest, nabije energií, jen chci upozornit na to co byste měli zvážit, poradit v čem všem by se mohl velký pes lišit od malého na kterého jste byli zvyklí, abyste si nepořídili pejska na rok a jak vyroste abyste zjistili, že na něj nestačíte a dali ho pryč - ten pes na vás nikdy nezapomene! já mám yorkshira a sestra má flat coated retrívra jen ať víš, že vím o čem mluvím... a stěhování se neboj, nebudete se stěhovat půl roku...

@sandram123 jo, taky mi driv nedělalo problem byt po praci klidně dvě hodiny venku se psem... kdyz ale musí člověk udelat spoustu veci kolem mimča a domácnosti, uz to neni taková sranda 🙂 a to jeste s malou nechodime na hřiště, kam psi nesmí, to bude dalsi oříšek...