icon

Lékař neměří váhově dítě na utz. Poradíte mi?

barunkiss
21. pro 2020

Ahoj 🙂.

Mám takový problém, jsem v 37.TT a už tak od 32.TT, když svého gynekologa poprosím, jestli by mi řekl míry miminka, tak vždy odpoví, že už to nejde, že ji nezměří. Vždy změří jen hlavu, zkontroluje srdíčko a hotovo. Už dříve mi řekl, že podle velikosti hlavičky soudí, že malá bude větší dítko. Mé kamarádce, která je porodní asistentkou v nemocnici, kde budu rodit, jsem to říkala a byla vytočená s tím, že pokud mě na vyšetření do porodnice bude gynekolog posílat až kolem toho 40. TT, bez toho, abych věděla váhu, může být malá opravdu velká, což by mohlo mít potom různé komplikace. Zítra jdu na kontrolu ke svému gynekologovi a chci ho znovu poprosit, ať mi řekne váhu dítěte alespoň přibližně, jenže se bojím, že mě zase odbyde a nevím, jak na nej zatlačit.

Nebo je to snad normální ? Poradíte mi?

Moc děkuju za odpovědi 🙂.

Strana
z2
veruuu_kubesovic
21. pro 2020

poslední odhad váhy byl vždy v 30tt, první těhotenství 1295g - dcera, druhé těhotenství 1500g - syn - tam se hlídala váha miminka, protože jsem měla přísný klidový režim, naposledy v 35tt 2305g 🙂 k čemu potřebuješ vědět předem odhad váhy miminka, který je stejně +- navíc když v porodnici při příjmu ti udělají vyšetření a řeknou ti odhad miminka 🙂
* mě řekli poprvé odhad před porodem 2800g - dcera vážila 2745g
* podruhé už to byl opravdu hrubý odhad, rodila jsem málem na příjmu asi 2500g - syn vážil 3270g

jakreb
21. pro 2020

@amazonkajanik Vahu ti ani povedať nemôže. Nakolko dieta v maternici nikto neodvázi. Vaha je len orientačná podla meraní.😉

rebe
21. pro 2020

Změřit váhu miminka v břiše nejde. Dělají se různé odhady podle délky kostí v noze, ale jsou s přesností plus minus kilogram. Takže když ti řeknou, že miminko bude mít 4 kila, může mít taky jenom kousek přes tři. Ale i kdyby mělo pět, samo o sobě to žádnou komplikaci pro porod neznamená, ve vhodné poloze bez rutinního nátlaku takové dítě klidně porodíš. A obvod hlavy je rozhodně důležitější než obvod bříška nebo počet kilo. Máš rozumného gynekologa a tvoje kamarádka tě absurdně děsí, snaž se ji neposlouchat a rozhodně budeš víc v klidu.

patypresdevaty
21. pro 2020

Je to jen odhad. Navíc mně při mých 50kg a úzké pánvi odhadovali při prvním porodu dítě 3,5-4kg (nakonec 3,6) a při druhém dokonce 4-4,5 (a bylo 4kg). Velký odhad vs. úzkou pánev nikdo neřešil a já porodila obě děti úplně bez problému, druhé absolutně bez poranění, první maličko.

amazonkajanik
21. pro 2020

@jakreb což to ano,to je mi jasné. Ale celou dobu se to tvářilo,že syn bude pořez. Na druhou stranu jsem byla ráda že byl drobný. Porod šel velice hladce a rychle. Měla jsem dokonce překotný porod. Syn byl na světě 40min od prasknutí vody,což se stalo doma a ještě že to máme do nemocnice pár minut. Ale jak jsem psala,dohnal to. V roce mu někteří hádali 2roky i když je dle tabulek v normě 😊

jakreb
21. pro 2020

@amazonkajanik No mne ani voda nepraskla, mi ju prepichovali, najväčšie bolesti začali cca 20.30 a 21.10 bol syn na svete-3620g. V 5.5 mesiacoch plne dojceny mal 10.5kg.😂 Zástupca pediatra ma upozornila ze nemam prekrmovat dieťatko -ked som sa spýtala ze ked reve len ked je hladny tak mu nemam dat jest? Oklamte vodickou-p.ca-sama sa ledva vosla na 2stolicky tak som sa jej spytala ze ked je hladna ci sa aj ona klame vodičkou lebo nevyzerá a boli sme porozpravane..😂😋
Inak syn dnes za chvilu 13 a mozes mu rebra ratat.

patypresdevaty
21. pro 2020

@veru181 i s úzkou pánvi se dá porodit větší mimco. Sestřička u Dr. mi říkala, když mě měřila, že takhle úzkou panev tam vidi málokdy. No a porodila jsem děti 3,6 a 4kg bez problému, s minimálním a žádným poraněním 😁

zmrz_lina
21. pro 2020

Nově (od 1/1/2020) jsou všechny ženy v péči gynekologa až do 40+0, až poté přechází do poradny v nemocnici. Pouze v indikovaných případech (rizikovost, nebo nějaký jiný důvod, záleží na gyndr) se chodí na poradny do nemocnice jako dříve od 36tt. Můj gynekolog tvrdí, že je to odhad, větší děti už se bude měří, bývají tam pak i velké váhové odchylky utz/realita. Mně teď u malého 3 týdny před porodem navazili 2900 g, narodil se s 3040 g v 39+6, takže ho "premerili". Jinak ale už jsem zažila známou, kterou hnali na vyvolání někdy v 38tt kvůli váze přes 4 kg a narodila se holčička s váhou kolem 2700 g, tam jim těžce ujela ruka a bylo to úplně zbytečný. Je to jen odhad, je dobré vědět, že může být i dost mimo. 😉

amazonkajanik
21. pro 2020

@jakreb to mě dostává,aby se plně kojene dítě klamalo vodou. Švagrová první holku kojila do roka bez prikrmu,dokud ji naše mamka neřekla,že by holka měla už jist a pít i něco jiného. Dnes je z ni "kobyla " 15letá,holka krev a mlíko (asi po babičce,páč švagrová je jak já,podprdu jen do společnosti 😂)

martt
21. pro 2020

@barunkiss Upřímně váhový odhad ti může být k ničemu. Mne vždy řekli váhový odhad a strašili mne ze bude malý velký a ze bude mít cca 4,400 malý se narodil v termínu a mel 3,600. Kamarádka ty naopak říkali, že mala bude mít cca 3,400 cca a kdyz se narodila měla 4,5kg a rodila ji přirozeně 3 dny po termínu a v pohodě.

lenickakl
22. pro 2020

řešíš kraviny

Strana
z2