icon

Odtok plodové vody. Je třeba volat sanitku? Jak jste jely do porodnice Vy?

jjasmina
29. led 2020

Holky když vám začali bolesti nebo praskla voda volali ste si sanitku? Slyšela jsem, že někdo jede taxikem nebo se do porodnice dopraví i sám. Jak ste to měli vy?

Strana
z4
niki1107
29. led 2020

Já si myslím, že se paní normálně zeptala, tak by se mohly některé hvězdy odsuď zklidnit s výroky "mě by hanba fackovala/...co záchranka stojí..." 👍😉.
@jjasmina Jak píšou holky, nějakým způsobem se na tu situaci připravte (manžel na telefonu, kamarádka, sousedka, kdokoliv), ať víte, co máte dělat, ale nebojte, i když jste ještě nerodila, tak máte svůj rozum a věřte mi, ze v daný moment budete mít tucha, jestli vše probíhá v pohodě a "v klidu" (a máte čas) nebo je něco špatně a zavoláte si rychlou! Já sice jela s manželem, ale když už jsem nevěděla kudy kam (bolesti po 3-5 min a moc dobře jsem tušila, že to je ono), volala jsem do porodnice, jaké mám bolesti a poradili mi, takže jsem na to nejhorší byla doma a tam jsem si šla víceméně porodit 😃.

tulikiss
29. led 2020

@jjasmina jen me pobavilo ze nechces dat 400 za taxi plus neco za mozny vycisteni.. a kolik myslis ze stoji sanita. ale z ciziho krev netece. nerikam pokud jsou komplikace tak je RZ na miste, ale pri zacinajicim porodu mi to prijde jako strasne plytvani nejen penezi, ale i casem zachranaru co muzou chybet jinde. Jinak 9km jizda sanity, ktera se vracela bezeme 2200,- , 9km jizda sanity, ktera me vezla do nemocnice a jen mi napichla kanilu a pripojila na ekg 6500,-

jjasmina
autor
29. led 2020

@tulikiss Jak jsem již říkala, ptala jsem se na názory, jak to měli jiné rodičky, nevim proč utočíte, když jsem ani neřekla , že stopro pojedu sanitou.... Prvně bych stejně volala do porodnice.

jipe
29. led 2020

@jjasmina a manžel pracuje někde daleko? že by nestihl dojet...

jjasmina
autor
29. led 2020

@jipe Samozřejmě v první řadě zkusim manžela, uvidim všechno , jak to bude probíhat a spoleham, že by mi v porodnici po telefonu poradili ,co bude nejlepší, když jim popíšu situaci

jipe
29. led 2020

@jjasmina jj 🙂 já porodila 36 hodin po odtoku vody, tak by manžel stihl dojet i z druhého konce republiky :D U obou porodů jsme teda jeli v noci, takže Brno prázdné

jjasmina
autor
29. led 2020

@jipe jj když to bude v noci pojede se fajn, všichni známe, jak to tu je ve špičce, o parkování nemluvě.

prejeta_zaba
29. led 2020

Já myslím, že není potřeba napadat za sanitku, rodinná známá pracuje na centrálním příjmu a chodí s takovými historkami, že nerozumím tomu, co tam ten dispečink dělá (škrábání v krku, cukání prstu, 14denní bolest zad...), takže k porodu bych si tu sanitku úplně klidně zavolala. Samozřejmě ne s kontrakcemi 2x za hodinu. To se tam odvezeš i sama. 😛 Chápu nervy předem, ale povětšinou to není žádný krvavý masakr kdy jde o vteřiny, takže bys klidně dojela i tím autem... MHD asi ne, zas představa, že ti praskne voda někde v šalině, to nic moc. 😀

jjasmina
autor
29. led 2020

@prejeta_zaba no to teda, to bych taky nechtěla . Jisté dámy tady ze mě dělají buhví co. 16 let jsem pracovala a nikdy jsem zdravotní peči takřka nevyužila a jednou člověk zváží , že by si v případě kontrakci a porodu volal sanitu, tak jsem ta špatná 😀 Jak se znám tak stejně budu někam volat až to bude k nevydržení a na spadnutím 😅

martaskaaa
29. led 2020

Já bych jen dodala, že ne všem porod začne prasknutím plodové vody. 😄👍

martaskaaa
29. led 2020

@jjasmina Hele v klidu, jako kdybych byla v krizi, měla už velké bolesti a neměla odvoz, asi bych taky volala 155, ať zhodnotí situaci.

jjasmina
autor
29. led 2020

@martaskaaa jj přesně tak, je to vymodlené dítě a další nebude, tak já bych stejně nic neriskovala. Tady mě napadat, že v případě sanity to stojí tolik a tolik by mě opravdu až tak netrapilo, kor když vím, že lidi si volaji sanitu i případe nachlazení.

jipe
29. led 2020

@jjasmina kde chceš rodit? Na Obilnáku tě manžel může vyložit ve dvoře u příjmu a pak jet přeparkovat, než ti natočí monitor a ty vstupní srandy

jjasmina
autor
29. led 2020

@jipe jj na obilnaku, tak to stejně dopadne si myslím 🙂 Myslím, že tak rychle to stejně nepujde, možná by stihl i auto dovezt dom a vratit se mhd , ted jsme tam byli na kontrole a pomalu nebylo kde zaparkovat ani v těch modrých zonach no.

astyna88
29. led 2020

@tulikiss

Pojd si stoupnout k nasemu obchodaku,kde je hned vedle znama nalejvarna. Stejnou prednasku muzes davat i tem nakutym chlapum,kteri si ji volaji misto taxiku,jen reknou,ze se jim mota hlava a je to. Nejen,ze se tehotne uz pomalu stydi zazadat o misto v mhd na sednuti, ale aby se jeste baly zavolat zachranku v dobe,kdy jejich dite jde na svet. Jen at to stejny pristup zustane dost dlouho, ja teda platim zdravko,ze ktereho jsem jen zavislakum zaplatila dost za lecby, trosku vaz slova. Tyto striktni argumenty se dost casto vraci jako bumerang.

astyna88
29. led 2020

@jjasmina

Heled,my.jsme taky doma dumali co a jak. Jsme v Praze,rodina daleko a na pratele,na druhem konci mesta,se spolehat nemuzeme. A ono se to stejne vyresilo samo. Tim,ze jsem byla uz druhorodicka,tak jsem vedela,ze mam casu dost,tak jsem volila mhd. Ale prvne jsem volala taxi. Kdybych mela kontrakce a slo to pak stejne jako o par dni pozdeji,tak bych nestihla nic. Syn byl do hodiny venku. Z toho max 10min silnych kontrakci.

surikata131
29. led 2020

Mě na gyndě napsali do průkazky tel.číslo na převozovou sanitku. To je adekvátní způsob dopravy, pokud by manžel nemohl a nejednalo se o překotný porod nebo nějaké komplikace...holt když každý využívá (nejen) RZP pro neakutní stavy, tak potom chybí peníze jinde a lidi se diví...

tulikiss
29. led 2020

@astyna88 ja nedavam zadnou prednasku, jen pisu ze volat si sanitku jen proto ze mam kontrakce, je blbost a zbytecne zneuziti RZ. Je uplne jedno kolik dalsich lidi se chova jako idioti a zneuziva ji. Super pristup, kdyz muzou jini tak ja taky. Co na tom za sanita muze chybet nekde, kde je skutecne potreba. Zajimalo by me jestli by si mela stejny nazor, ze o nic nejde, pokud by si cekala u sveho dusiciho se pribuzneho a diky takovym zbytecnym vyjezdum ti prijela pomoc misto za 10 minut az za 20. Uz vidim jak by si byla v klidu a rekla si no co prece ji zneuziva kazdy, tak ja si pockam.

merope
29. led 2020

Je to snadné - při odtoku čisté plodové vody máš být do cca 2 hodin v porodnici, při odtoku zakalené plodovky nejpozději za hodinu. Pokud to dokážeš zajistit vlastními silami, je fajn to zajistit sama - pokud to nedokážeš zajistit, možná zbývá jen ta rychlá. Poptej se případně v nemocnici, zda nemají třeba nějaké ty převozové. My v Praze na Bulovce v kurzech dostaly pokyny, že pokud nezaveze partner, volat klasicky 155. S tím, že taxíky v Praze těhotné do porodnice zpravidla neberou (a opravdu nechceš, aby taxík dojel před dům, podíval se na tebe a zase odjel). Ono vůbec u těch taxíků je to prostě šílený risk pro taxikáře a dost může jít pak na jeho odpovědnost, kór kdyby se někdo soudil. Taky bych do toho nešla. Převozové sanitky se objednávají dost dopředu a že by přijela do hodiny, to nehrozí (aspoň teda co vím a v Praze).

astyna88
29. led 2020

@tulikiss

Takze podle tebe by mela jezdit jen kam? Ke smrtakum,kde je potreba lekar k urceni exitu? Nebo kam. To neni o tom,co mohou ostatni,ale o tvem "zneuzivani"'. Kdyz se nekdo dusi,nekdo na druhem konci mesta muze potracet....Jako zena zenu nepochopim. Podle tveho pristupu bych porodila syna predcasne doma. Ale kdo s cim schazi.....

martaskaaa
29. led 2020

@jjasmina hele já si tohle taky plánovala, měla jsem i přichystanou nepromokavou podložku do auta. Už i v posteli, kdyby náhodou, domlouvali jsme si různý scénář s přítelem... No nakonec jsem skončila na vyvolání 😂

tulikiss
29. led 2020

@astyna88 ne RZ nema jezdit ke smrtakum, RZ ma jezdit k pripadum kde je ohrozen bezprostredne zivot pacienta. Ja sem nikde nepsala, ze si rodici zena nemuze zavolat RZ, ale musi na to byt duvod. A duvod mam kontrakce to fakt neni. RZ neni klasicky zpusob dopravy a nemel by tak byt pouzivanej. Pokud zacne zena krvacet, prdne ji zelena plodovka, tak tam je RZ namiste. Ale jako blokovat RZ, protoze treba bude kolona a ja tam pojedu o par minuty dele to je fakt blbost. Ja narozdil od tebe ti preju, aby si to nikdy zazit nemusela, jake to je vedet, ze si ve stavu, kdy je vazne ohrozen tvuj zivot a prijede ZR az po 20 minutach,protoze byla u pani ,ktera popsala jak ji mrtvi ruka a ona to byla jen triska v prste.

niki1107
29. led 2020

@tulikiss Tady ale nikdo sanitky nezneužívá, stejně jako tu nikdo nepsal o tom, že v případě první bolesti volá záchranku. To, co tu popisujete, je úplně jiný případ, než o kterém se tu celou dobu diskutuje. Chcete být za uvědomělou, ale na vašem místě bych začala pořádně číst. Nechápu, kde se berou takové 🐔, co mají potřebu se do ostatních navážet a chytračit, když to není na místě 😂.

tulikiss
29. led 2020

@niki1107 nez nekomu zacnes nadavat do drubeze a poucovat ho at poradne cte, tak se tim zkus ridit taky. astyna88 jasne doporucovala volat sanitku a sama psala, ze pokud by mela kontrakce tak si vola sanitku, protoze kdyz ji muzou zneuzivat ostatni, tak proc ona by si ji nevolala.

martaskaaa
29. led 2020

Že se tak blbě ptám... 😄 Píšete, jak hodně stojí výjezd sanitky. To jako myslíte ten projetý benzín? Protože záchranáři jsou ohodnoceni pořád stejně, ne za výjezd... Nebo co tedy stojí tolika peněz? Díky za odpověď

niki1107
29. led 2020

@tulikiss Nechytejte se každýho slovíčka, ty moudřejší to pochopily, o čem psala. Hezký den 🙈😉

jjasmina
autor
29. led 2020

Holky chtěla bych moc poděkovat všem , kdo se vyjádřil ke konkretní otázce a nenapadal tady kdekoho kvuli sanitě, jakoby mu to šlo z vlastních peněz. Stejně se vše uvidí, jak to přijde 🙂 Za vlastní zkušenosti všem děkuji.

tulikiss
29. led 2020

@martaskaaa ty castky jsou to co je uctovano pojistovne, tedy to co je zaplaceno z verejneho zdravotnictvi, tedy to co zaplatime my vsichni z dani.

martaskaaa
29. led 2020

@tulikiss ok...a jaká je to částka víte? Co si vlastně účtují pojišťovně, že dva lidi sednou do sanity (kteří jsou státní zaměstnanci placení nemocnicí) a že projedou třeba tam a zpět plácnu 300Kč + amortizace vozu?

zavodnice
29. led 2020

V Praze máme asi levnější sanitky, v pokročilém stadiu tehotenstvi mi ve 4 ráno muž musel zavolat sanitku kvůli komplikacím. Já sama toho nebyla schopná. Vyúčtování pojišťovně bylo cca 1100, z toho 650 byla jízda sanitky 14 km, zbytek za doprovod záchranáře.

Strana
z4