3 děti v dnešní době?

14. bře 2024

3 děti v dnešní době? Máme menší byt 4+1, já mám práci která mě baví, starší dcera chodi do školy, mladší dcera do školky, přítel cele dny v práci.
Do toho finance, jsme docela nároční. A teď jsem zjistila, ze jsem těhotná 3-4 týden.

Nevím, nevím, nevím…

gruyerre
14. bře 2024

Těhotná už jsi, záleží na tobě, jestli úmyslné přerušení těhotenství by bylo pro tebe v pohodě. Pro mě by byt 4+1 ani dobrá práce dostatečné důvody pro interrupci nebyly. Jste finančně nároční, do dobře, ale fakt je lepší rozhazovat peníze, než si nechat třetí dítě? To bych se radši finančně trochu uskromnila, ale každý to cítí jinak. Že je manžel pořád v práci, by mi vadilo, i kdybych měla jen ty první dvě děti.

krisstina93
14. bře 2024

To si musíš rozhodnout sama no. My mame tři, zvlada se to v klidu, ale nejsme nároční snad v žádném směru no. Kamarádka by už třeba třetí nechtěla, protože chce jezdit na dovolené a výlety a mít už svoji práci a klid. Já bych šla klidně do čtvrtého, kdyby manžel chtěl. Za mě je velká rodina super, víc mě potěší, kdyz vidím děti jako takovou partu, než abych byla 2x ročně na luxusní dovolené.

exbordelar
14. bře 2024

Nezavidim ti to dilema. Deti jsou dar, verim, ze toho, az povyrostou nebudes litovat... ALE je to narocne. Hodne narocne - aspon v tech zacatcich, kdy budes potrebovat od okoli hodne pomahat. A pokud je pritel cele dny v praci... dobre si to rozmyslete...
Ale jinak je to krasne, ja bych nemenila ☺️

levandule_k
14. bře 2024

Jak se k tomu staví partner? Na druhou stranu tohle rozhodnutí je vždy na tobě, ty si to poneseš v sobě úplně nejvíc, ať se rozhodneš jakkoliv, ale pokud nebudete zajedno může to hodit klín do vašeho vztahu.

sikkacirek
14. bře 2024

Máme dvě děti, 4 a dva roky, bydlíme v domě, který rekonstruujeme, hypotéku, pracuji z domova a jsem v 13 týdnu, otěhotněla jsem přes HA, momentálně všichni spíme v jedné ložnici, ale v létě už bude dětský pokoj alespoň hotov...ze začátku šok, manžel nechtěl 3. dítě, já zdravotní problémy (vloni jsem měla nález na děloze), rozhodla jsem se tedy že půjdu na interupci kvůli němu, ale ta myšlenka mne tak rozsekala, že prostě manžel řekl, že ne, že to nějak zvládneme a že jsem si zažila dost hrůz :D, nikdy v životě jsme ho tak nemilovala...jsem nakonec ráda asi bych se s interupcí nevyrovnala, respektive bych to vyčítala jemu a sobě.... děti jsou natěšené, sice děsím se, ale jsem ráda :D...na kocni roku jsme měli autonehodu, takže jsme navíc bez auta, takže prachy na opravu, do toho, že tři děti do něj nenarveme :D, ale budeme kupovat nějakou speciální sedačku z Anglie za 80 tisíc co bude pro všechny do dvanácti let a nemusíme tím pádem kupovat nové auto...až budou velké výdaje, tak budu zas plně pracovat, v nejhorším holt něco oželíme....ale tohle ti nikdo nerozhodne bohužel...manžel na to, že byl 14 dní v šokovém komatu z toho, tak teda teď se chová jak nejlepší člověk na světě....ale rozhodnutí nechat, nenechat je jen jedno a nezvratné, v tomhle je to naprosto šílené a bohužel to většinou odsere ta ženská...držím vám palce!

andelka
14. bře 2024

Máme tři děti, 3+1, manžel pracuje na směny,já zatím na zkrácený úvazek. Děti 5,12,14. Tři děti kolem mě má kde kdo. Nic zvláštního. Čtvrté bych nezvládla kvůli věku, únavě, už teď toho máme kolikrát psychicky i fyzicky dost a jsme rádi,že občas už můžeme někam sami. Taky by už byl problém s místem a financemi.
Co znamená,že jste nároční? Hlavní ale stejně je, jestli další dítě chceš, přijmeš, zvykneš si na tu myšlenku a nebude ti působit hrůzu a stres. Rozhodnutí se nedá vrátit a podle mě si musí být člověk na 200% jistý. Pokud má pochybnosti,je lepší se se situací smířit, většinou jde vše nějak udělat, vyřešit,a dítě si nechat.

reeeza
14. bře 2024

Ahoj.
Zkus si ujasnit priority. Třeba si to napiš na papír, co by ti třetí dítě dalo, v čem by vás obohatilo, v čem byste se museli uskromnit a jak moc by to bylo negativní či omezující uskromnění.

Ono změna, nebo uskromnění ještě neznamená, že to bude změna k horšímu.

Jinak já mám ráda jeden citát od Dalajlámy, který mi v životě už mnohokrát pomohl s rozhodováním.
Někdy nemít ti, co chceme, je úžasná dávka štěstí...
Celkově jsem proti potratům, takže se tě možná snažím trochu ovlivnit 😉😁 Ale možná to pohodlí a už více méně zajetý život do " normálu", možná to nemusí být ta správná cesta. To malý se takhle bezostyšně objevilo, já bych mu dala šanci na život a brala bych to, co vám život nabízí 🤷‍♀️

Třeba moje ségra má třetí taky neplánovaně, obrečela to, chtěla už do práce. Teď má doma úžasnýho smíška který tu rodinu pozvedl úplně na jiný, lepší level a až teď prý cítí že jsou jako rodina kompletní.

Ale každý jsme jiný, každý má jinou životní filosofii. Rozhodni se samozřejmě dle svého uvážení..

prejeta_zaba
14. bře 2024

Co manžel? Nějaká varianta být s dítětem doma první půlrok a pak se vystřídat třeba? Máte jiné hlídání? Náročné je to jako 🐷, co si budeme povídat...Ale už ho čekáš, aby sis to jednou nevyčítala. 🤔

lencaa11
14. bře 2024

To si musíte sednou oba a řešit to společně pokud jste to neplánovali a nechcete dítě tak jít na přerušení a mít ochranu ( třeba sterilizaci atd ..) já bych si dítě nechala když jsem nechtěla tak jsem použila vždy ochranu s manželem ...
Máme tři děti z toho dcera je na doživotním inzulínu když to přišlo nejmladšímu byli 2 roky byl to srumec ale nikdy bych to nevyměnila ...za nic na světě 🥰

lobella
14. bře 2024

Mame 5letou a skoro 3letou, jsem ve 23tt, byt 3+1, manzel odchazi kazdy den v 8 rano, vraci se prumerne kolem 19 hod vecer, hlidani zadne, byt babicky mame kousicek v inv.duchodu, ja se ale bez tretiho necitila kompletni, nez se zadarilo (3potraty), musela jsem dost silou vymyslet a upinat i na jine cile nez jsou deti, na druhou stranu mam hodne zajmu od sportu, siti, fotografovani po cteni knih, takze kdyby se proste nepovedlo, bude se soustredit zpet na sve zajmy

me_druhe_ja
14. bře 2024

Pro někoho je moc jedno dite a pro někoho je málo 5. Asi tak.

Je úplně bezpředmětné a zbytečné se ptát, co na to jiní. Každej má jiný život, ,jiné touhy, jiné priority, jiné potřeby
Každej jsme jinej, unikátní. Rozhodnutí je jen a jen na vás.
A ani jedno rozhodnutí není špatně, pokud se tak rozhodne oba, dobrovolně, bez nátlaku.

franerka
14. bře 2024

Máme 3 děti v bytě. A je to štěstí. Jasně, že je to i sakra náročné. jsou dny kdy fakt padám na hubu, ale jsou i dny kdy jsem neskonale šťastná. když je vidím spolu si hrát, pomáhat. Jak rostou, vyvíjejí se. prostě jsou to radosti a starosti x 3. Tady jen záleží na tom, zda jste ochotni víc podělit finance a prostor. Pokud ano, jděte do toho. Pokud si to neumíte představit, že bude zase málo času být sami, noční vstávání, roztržky mezi sourozenci, méně místa atd. únava, vyčerpání tak víš, co udělat.

petulakopec
15. bře 2024

Ahoj...toto je jen a jen na vaší rodině...Ale, dá se to zvládat... mám 6 děti=19,17,15let a pak 4apul ,2apul a roční. Jsme v bytě 4+1, manžel směny 13ti hodinové v režimu den noc volno den noc volno... já na DPČ stále celou dobu jako poštovní doručovatelka. Vše finančně zvládáme. 2 děti studují, další bude příští rok dělat přijímačky ,1 dítě ve školce a 2 další doma, takže sem převážně na vše sama.
Za mě pokud máte zázemí bych si miminko nechala. Netrápí vás nejistota jak finanční,tak materiální. Ber to jako dar a jak jsme si řekli my, když jsem otěhotněla s.nejmenším, že asi taky nejste komplet a něco/někdo ještě scházel 😉😘

andelka
15. bře 2024

@petulakopec můžu se prosím zeptat,jak se dá poskládat 8 lidí do 4+1? Nás je pět v 3+1 a už pomalu bude nastávat problém kam časem s tím nejmenším. Několikrát už jsme využití místností měnili za tu dobu co tu bydlíme ( před covidem nás bývalo o víkendu i 6). A taky jak to zvládáte finančně? Větší děti už mají brigády? Já mám někdy pocit,že se nestíhám věnovat všem jak bych chtěla a měla. I když jasně, pubertaci jsou většinou zalezli, ale stejně hlídám aktivity, školu pro tři a sebe a někdy je toho fakt dost na psychiku i organizaci. A to nemají extra kroužky, sportovní s turnaji má jen prostřední.

ninive211
15. bře 2024

Nikdo jiný to za tebe stejně nerozhodne. Ale z mého pohledu: 3 děti do 4+1 jsou v pohodě, do 3+1 by to bylo horší. Ale znám i rodiny, kde měli 3 děti v 3+1-obvykle první 2 děti měly pokojíček a nejmladší hodně dlouho spal v ložnici s rodiči (větší věk.odstup, asi jako u vás). Problém nastává, když starší jdou do puberty a nejmladší třeba do školy....v tom 4+1 ten pokoj navíc přece jen máte. Za sebe mám třeba jasno, děti màm 2 (2x CS), letos mi bude 40 a jsme kompletní, kdybych nedejbože otěhotněla, jdu na potrat bez přemýšlení a výčitek. Je tam více faktorů-finance (průmerné/podprůměrné platy ve státní spravě), menší být (malý 3+1), 2 císaře za sebou, máme už obě pohlaví (není zde např.touha mít kluka po 2 holkách nebo naopak). U vás může být situace úplně jiná (věk, finance...), takže podle toho se musíš rozhodnout

orchidis
15. bře 2024

@petulakopec Tyjo a jak to dáváte? Bytově a finančně?
To vůbec nechápu.
Autorko, za mě, pokud máte 4+1, tak to dáte s prstem v nose. A zašla bych si po třetím porodu na sterilizaci. Držím palce, dáte to. I auto s takovými odstupy už nejspíš nebudete muset řešit, vejdete se.

andelka
15. bře 2024

@ninive211 přesně tak to zatím máme my. Starší 12,14 spolu v pokoji a malý s námi ve větším. Za rok a půl půjde do školy, tak nevím jak to uděláme. Ve 4+1 by to bylo o poznání snazší.

odula
15. bře 2024

Twe... a 4+1 ma byt jako... problem? Jak je velkej na m2? Jinak - mame 4+kk, ale prtavy. Tri deti, v zahraničí, sami, bez pomoci rodiny, od zacatku. Ja jsem pri nich zvladla vystudovat a zmenit obor ( humanity na it). Jako nejezdime 2x za rok na dovolenou, ale to nejsou nase priority. Náročný?jako nekdy se straaaasne lituju jak straaasne jsem unavena, ale pak to postavim do perspektivy , dam si facku a jedu dal. Protoze "narocny" je ciste subjektivní ze jo, takže v porovnani s matkama na ukrajine, v gaze, nebo na onkologii třeba- neni náročnyho na trech zdravych detech v podstatě VUBEC NIC.

andelka
15. bře 2024

Auto je individuální věc. Záleží na věku a konstituci dětí. V tom rozmezí jak by měla autorka můžou potřebovat autosedačku ještě všichni. U nás už několik let má autosedačku jen nejmladší a stejně užijeme 7 místne auto. Máme i 5 místne, ale není to moc pohodlné, na delší cesty, dovolenou, bereme to větší. I kvůli uloznemu prostoru, a máme i rakev na střeše.

rosalindamelinda
15. bře 2024

Blahopřeji, třeba to bude chlapeček 🙂

petulakopec
15. bře 2024

@andelka ahojky..nn starší brigády nemají ,jsou vedoucí turistického oddílu a to jim vyplňuje volný čas. No normálně 😉 nejstarší sám v pokoji ,ty dva starší spolu v pokoji,i když jen prázdniny a víkendy,jeden studuje průmyslovku v jiném městě a je na internátu, malí mají společný největší pokoj a my ložnici, Finanční stranka se to zvládá, školné na SŠ, internát stravné, školka aktivity atd bez problémů. Každý den tedy vařím sama doma, takže obědy neplatim jen ve školce vlastně ano.
@orchidis viz výše fakt se to dá,, já mám práci manžel má práci,do toho stíhám vše s dětma domácnost i zahradu 😉 i aktivity, výlety a dovolenou. Teda nejezdíme na hory v zimě,bo ani jeden nedostane volno, jarní prázdniny mají studenti každý jiný termín a v ten čas je zimní tábor turistického oddílu, takže ti dva nejstarší tam nemohou chybět, teď po druhé už jen ten studující doma,neb viz prázdniny

korin
15. bře 2024

3 děti v dnešní době mi přijdou jako skoro norma. Ale můžete mít spokojený život i se dvěma, pokud se s tím zvládnete vyrovnat.

ninive211
15. bře 2024

@korin To rozhodně si nemyslím. Jako jo, oproti dětem z devadesátek, kdy mi přišlo, že bylo najednou nějak moc jedináčkú, je teď mnohem častější mít 3 děti, ségra má taky tři. Ale pořád je to spíš majoritní podíl. A tím, že teď začínají pomalu rodit slabší ročníky (které to navíc ještě odkládají, tak to bude akorát klesat, i kdyby se počet vícečetných rodin zvyšoval).

korin
15. bře 2024

@ninive211 Chtěla jsem tím říct, že "v dnešní době" nejsou 3 děti žádná exotika 🙂 V mé bublině je to dost častý počet.

andelka
16. bře 2024

@petulakopec obývák nemáte? Fakt se vejdou tři do jednoho pokoje? I když jsou fajn ty větší rozdíly. My máme nejstarší 18, nejmladší 5, nejstarší má svůj život, SŠ s intrem, partnera, takže se vidíme málo. Na víkendy jezdila do 15, do covidu. Prostřední pubertaci sdílí pokoj a zatím se nezabili. Akorát teda finančně nechápu. Taky pracujeme oba, já na částečný ( což tě obdivuji, se třemi prcky pracovat), ale abychom si to mohli dovolit, počítám by příjmy musely být dost vysoké. Mám známou,která má 8 dětí. Ale chlap přinese kolem 100 tis měsíčně, dům vlastní.

andelka
16. bře 2024

@korin v mojí taky. Občas se objeví i 4.

orchidis
16. bře 2024

Ve vysokém managementu jsou 3-4 děti závazná norma 😀. Fakt. Ale platy vysoce přes 100 000 čistého měsíčně a několik nemovitostí taky 🙂

petul32
16. bře 2024

Mam deti 9,7 a 8 mesicu.. je to mazec, jsem unavena, ale je to strasne krasny ❤️

marticka113
17. bře 2024

Nám se narodilo 3. dítko do 2+1 (před 5 lety) a od té doby se nám podařilo změnit úplně všechno z toho, o čem píšeš - byt (4+1), manžel práci, já práci, auto dokonce 2× (měl autonehodu, totálka...), dokonce i muž končívá v práci dřív...Tím chci říct, že spousta okolností se dá změnit, i my sami rosteme, měníme se, měníme priority, ale o životě rozhoduješ jen jedinkrát - za mě je lepší si vždycky vybrat raději život nežli smrt...

marticka113
17. bře 2024

Ještě chci dodat, že nám ten nejmladší přinesl do rodiny obrovskou radost, starší 2 ho mají moc rádi a učí se díky němu empatii, ohleduplnosti...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru