icon

Jak zvládnout přehnanou péči matky v těhotenství?

kocicimama24
2. kvě 2025

Ahoj holky, s pritelem cekame miminko a moc se tesime. Ackoliv moje mama se tesi az moc a asi za nas oba. Nemam ji to uplne za zlé, jen to někdy dost přehání. Nerespektuje, ze si nektere veci chci koupit a vybrat sama, jen posle foto, ze to koupila. Neustale mi saha bez dovoleni na bricho, kdyz se vidime, coz nemam rada a take nerespektuje, ze to nema delat. Dokonce mi posledne řekla, že si to přece nemuzu nechat jen pro sebe. Zacala me nenarozene dceri rikat svým jménem a take prohodila neco ve smyslu, ze chce být u porodu. Nacez sme se s chlapem shodli, ze ji rekneme až porodim, aby fakt nedejboze neprijela. Aby ste to vice pochopily a nebyla jsem uplne za nevděčnou, tak to trochu rozvedu. Otec s nami nezil a mama se na me hodne upnula. Spala se mnou v posteli az pomalu do 18 a chtela usinat ruku v ruce, i pres muj nesouhlas a dozadovani se sve postele nebo nejlepe pokoje ( meli jsme velky dum ). Celkove me furt vidi jako male dite, ktere muze bez dovoleni osahavat a pusinkovat, takze se u me vytvoril jakysi odpor k fyzickemu kontaktu od ni. Lezla mi do koupelny, do pokoje kdyz sem se prevlekala. Proste soukromí nula. Když sem se vzepřela, prohlasila, ze bych byla radsi kdyby byla mrtva a ze snad se mi brzy poštěstí. Kdyz sem se odstěhovala vse se trochu zlepšilo. Horsi je ze se mi brzy narodi dite a nechci, aby moje dceri delala to samé. Drive nebo pozdeji. Take obcas na sobe vidim, ze jsem si od ni neco převzala a nerada bych, aby jednou me dite mělo stejny odpor ke mně..

tralalaa93
2. kvě 2025

@kocicimama24
Mám něco podobného, myslím že má nediagnostikovanou poruchu..ale co s tím, kdo nezažil nepochopí a diskuze problém nevyřeší..
Ale víš co, když to čtu, jsem ráda že nejsem sama..

1pomnenka
3. kvě 2025

Nebydlíte spolu, tak neměj zbytečné obavy, že bude tvé dceři dělat to samé. Chodí do práce a s dcerou budeš doma ty. Do porodnice s tebou jít nemůže, když s tím nesouhlasíš, nevím, proč se bojíš. Jednou budeš ráda, když ti občas pohlídá. Teď to vidíš jinak pod návalem hormonů, ale třeba z ní jednou bude ta nejlepší babička.

alice180
3. kvě 2025

Chápu je těžký, ale musíš tu hranici vymezit hned takhle na začátku i za cenu, že to buď nepříjemný. Proste ne mami nesahej mi na břicho takhle moc, mě to vadí. Příště ty ruce odstrčit. Stejně tak u ostatních věcí. Ne my to tak nechceme. Mne to máma dělala taky u těch věcí, několikrát jsem se vymezila. Několikrát prostě věc koupila a já ji narovinu řekla, že takhle prostě ne a to používat nechci, že se měla domluvit. Teď jedeme model chtěla bych koupit a já řeknu, jo kup nebo kup spíš tohle. Je to mnohem efektivnější pro všechny.
Tak kde končí svoboda jednoho, začíná svoboda druhého. Přeju hodně sil, vím, že je to náročné.

klokanka31
3. kvě 2025

@kocicimama24 Neměla by zajít k psychiatrovi?

alice180
3. kvě 2025
@klokanka31

@kocicimama24 Neměla by zajít k psychiatrovi?

@klokanka31 a jak to zařídiš mi řekni?

klokanka31
3. kvě 2025
@alice180

@klokanka31 a jak to zařídiš mi řekni?

@alice180 To netuším 😁

cherie24
3. kvě 2025

Tohle jsem tenkrát zažila u matky své první dlouhodobější lásky. Bylo to šílené. Měla jen ty 2 děti, chlapy nesnášela, obě děti se s otci nestýkaly z jejího popudu. Klidně vlezla do postele k nám, že se s námi bude dívat na film a u toho se chtěla mazlit se synem. Lechtala děti a musím říct, že když lechtala 19 letého už chlapa, byl to vážně příšerný pohled. Neznala hranice, žádné a u mě to po 2 letech přerostlo v panické úzkosti. Normálně jsem se jednou před prahem jejich domu zasekla, sevřelo se mi hrdlo, rozbušilo srdce a řekla jsem, že už práh toho domu nikdy nepřekročím. Její mladší dcera ani nedokončila střední a v 17 se odstěhovala k prvnímu klukovi, kterého poznala. Taky spala s matkou v posteli, ač prostor v domě byl. Napadá mě, zkoušeli jste třeba matku upozornit na to, že má problém a že by to měla řešit u odborníka? V pořádku to rozhodně není. Buď se opravdu radikálně vymezit nebo přimět matku, ať si přizná problém.

sahrazad1
3. kvě 2025

Vymez se a urči hranice . Chápu , že je to těžké a nové , ale jinak to nepůjde . Asertivita …. Aneb umění , jak slušně někoho poslat do ….

tereza0111
3. kvě 2025

rozhodne o sobe nepremyslej jako o nevdecne a nepremyslej nad tim, jestli nejsi spatna, kdyz se ti mamincino chovani nelibi. Z toho co jsi napsala je docela zjevne, ze to maminka hodne prekracuje hranice a taky, ze by ji asi docela prospela odborna pomoc, protoze je na tebe upnuta a chysta se upnout na tvoje miminko.
Podle me mas 2 moznosti - velmi ostre si vymezit hranice (coz bude desne, protoze maminka bude asi delat poradne sceny o tom, jak vsechny na svete jen obtezuje a nikdo ji nema rad a ty jsi nejhorsi) nebo druhou - zacnete spolu navstevovat terapeuta. Nejakeho vyber, nejdriv za nim zajdi ty, seznam ho s problem, omrkni ho, ze ti sedi (ne kazdny je dobry), ze potrebujes mamince vysvetlit, ze kazdy ma narok na nejake soukromi, chces s ni byt dal v kontaktu, ale tak aby to bylo obema prijemne a dalsi setkani s maminkou uz mejste spolu s terapeutem

mrs.duck
3. kvě 2025

Cítím s Tebou. Mám čtrnáctiletého syna a zažívala jsem v těhotenství totéž. Sahání na břicho, nakupování výbavičky, mluvení naprosto do všeho, vydávání svého názoru za náš... Když není po jejím, má přesně tyhle vyděračské řeči. Na materske si na me i na syna delala neustálé nároky (majetnické i časové). Vety typu:"Ja můžu, já jsem babička." jsem slysela denne. V jejich ocich nikdo neni na zebricku tak vysoko jako ona.
Ze zacatku jsme si delali srandu, že to ma falešnou březost. Ale postupem casu to prestavalo byt vtipne.
U nás pomohlo (a i nadále velmi pomáhá) omezit kontakt. Chovat se odmerene. Striktne odpovidat NE! A jeji veci si nebrat.

kocicimama24
autor
3. kvě 2025

Dekuji holky, zkusim omezit kontakt a jak rikate, nastavit razantně hranice. Bohuzel pro mě jsem ji ted nedavno od vecera do rána neodepsala a zacala psat priteli, jestli jsem s malou v poradku. :D Takze mam trochu obavu, kam to zajde dal kdyz neodepisu vic jak dva dny. Kazdopadne to zkusim za to nic nedam. A snad se uklidni. Dekuji

suzanna123
3. kvě 2025

Ufff, já si nejdříve myslela, že si tu zas někdo vymýšlí a ony takové exempláře fakt existují 😲 Já bych taky doporučila psychiatra nebo terapeuta, ale tobě. Teda jí samozřejmě v první řadě, ale je otázka, jestli je reálné ji tam dotlačit. Tobě bych ho doporučila jednak proto, že tohle tě nemohlo nepoznamenat a i proto, aby ti poradil, jak s ní jednat. Protože jedna věc je, že si samozřejmě musíš nastavit hranice, druhá, že se to snadněji řekne než udělá, hlavně když má člověk co do činění s podobným materiálem...

levandule_k
3. kvě 2025
@kocicimama24

Dekuji holky, zkusim omezit kontakt a jak rikate, nastavit razantně hranice. Bohuzel pro mě jsem ji ted nedavno od vecera do rána neodepsala a zacala psat priteli, jestli jsem s malou v poradku. :D Takze mam trochu obavu, kam to zajde dal kdyz neodepisu vic jak dva dny. Kazdopadne to zkusim za to nic nedam. A snad se uklidni. Dekuji

@kocicimama24 Nastav si hranice. Lépe se to říká, občas je to těžší udělat, ale když to nepůjde hned, tak to nevzdávej a trvej si na svém i přes její scénu, vydírání. (Viz tahle věta Když sem se vzepřela, prohlasila, ze bych byla radsi kdyby byla mrtva a ze snad se mi brzy poštěstí. )

Podle mě si z tebe udělala partnera, to spaní spolu v posteli i přes tvůj nesouhlas, to mi přijde děsné.

Neboj se, že by tvoje dítě mělo odpor k tobě. Jen mě ta napadlo, že aby ses nebála, že dopadneš jak svoje matka, která má extrémní potřebu fyzického kontaktu, tak přejdeš do druhého extrému a budeš se fyzickému kontaktu vyhýbat. Užívej si svoje miminko a mazli ho a až přijde správný čas dáš mu prostor.

To, že si neseme sebou vzorce z rodiny, je normální a každý se tím nějak snaží popasovat, někomu se to daří odbourat, někomu méně. U tebe je plus, že si to uvědomuješ, to je vždy půlka úspěchu. Pamatuj jsi, jsi originál, ne tvoje matka a dokážeš si svůj život řídit určitě sama.

Jinak si nastuduj dopředu, co chceš např. věci o kojení, protože si myslím, že tvoje máma přijde s tunou nevyžádaných rad a myslím, že bude mít jistou potřebu kontrolovat tě, abys to dělala jak chce ona, aby nepřišla o vliv. Některé věci, co se dříve doporučovali, jsou dnes překonané, tak aby tě nerozhodila a ty jsi byla jistá tím, co chceš a nenechala se ovlivnit.

monny3
3. kvě 2025

S tímhle bych si zašla na terapii a rozebrala to 🍀 Protože ti to pomůže 1) srovnat si, jaké to pro tebe v rámci dětství a puberty bylo a co to v tobě nechalo, 2) díky tomu si ujasnit své strachy z toho, že se budeš ke svému dítěti chovat podobně (co si budeme, může se stát, že budeš mít po porodu velký hormonální výkyv a s takovýmhle základem kdyby se ti rozjela poporodní deprese, mohlo by to být hodně náročné), 3) ujasnit si, jak se mámě vymezit a být potom ok s tím, že se vymezuješ. Mámu nezměníš, ale určitě se bude hodit, když ty si to srovnáš ještě dřív, než ona po porodu začne být ještě urputnější a vyčítat ti, že ji okrádáš o vnučku atd. 🩷 Protože jen se odmlčet nebo na něco nereagovat není asi dlouho udržitelné, budeš to muset na rodinu řešit a vedety co opravdu chceš říct. Držím palce ☺️

barumrallyebum
5. kvě 2025

Dej prosim vedet jak jsi dopadla.