icon

Potrat po 14. týdnu v Anglii. Jak na to?

kamilaa1234
15. kvě 2025

Ahoj😞
Než mě začněte obviňovat.. Mimi jsem si strašně přála a chtěla jsem být mladá máma, až teď na mě ale dopadlo to, čeho jsem se bála😞 matka mě kvůli tomu že jsem otěhotněla a rozešla jsem se s bývalým kvůli tomu že mě podváděl se značně mladou, ještě k tomu byla pod zákonem.. nechce moc doma, a já nyní bydlím na azylu, kde jsem úplně sama a nemám si s kým pokecat, jediný s kým se dá pokecat když tam je, je jedna ze sociálních pracovnic, jenže já už to nedávám a těhotenství bych chtěla ukončit, aby se vše vrátilo zpět do normálu (největší hrozbou pro mě je že možná kvůli tomuto těhotenství už bych v životě neviděla moje malé sourozence což si neumím ani ve snu představit😭), jak to bylo před tím😞 jsem momentálně ve 14tt a vím, že v ČR už nejsou potraty povoleny po 11tt+6.. a našla jsem na internetu že se dá podstoupit umělé ukončení těhotenství v Anglii, s tím že sice ano, je to riskantní, každopádně bych nebyla první ani poslední která by to podstoupila😞 neodsuzujte mě, nechci nějaké názory, chci pouze nějakou psychickou podporu😞 nemám na to ani peníze, jelikož žiju pouze z nemocenské a napadlo mě, jestli si myslíte, než se na to dnes v azylu zeptám, jestli by mi i oni mohli nějakou část přispět, jestli si myslíte že by mi pomohli když jsem byla blbá a nešla na potrat dřív 😞 já byla strašně nadšená z toho těhotenství ale teď? Teď se cítím jako troska a radši bych se toho dítka zbavila když je ještě tato poslední možnost než riskovat, že už ty malé sourozence nikdy neuvidím😞 děkuji za radu a za případnou psychickou podporu😞

ele_nka
15. kvě 2025

@kamilaa1234 a nepřemýšlela jsi nad možností adopce? Je spoustu páru co vlastní dítě mít nemůžou a dětí právně volných je jak šafránu. Nemusela by jsi na potrat a mohla žít s tím, že jsi aspoň vytvořila spokojenou rodinu jinde.

1pomnenka
15. kvě 2025

Ukončení těhotenství v Anglii ti nikdo nezaplatí. Dítě budeš muset donosit a dát k adopci nebo si ho nechat. Nevím, proč do toho teď pleteš své sourozence, však je ještě uvidíš, ale teď se starej o sebe.

kamilaa1234
autor
15. kvě 2025
@ele_nka

@kamilaa1234 a nepřemýšlela jsi nad možností adopce? Je spoustu páru co vlastní dítě mít nemůžou a dětí právně volných je jak šafránu. Nemusela by jsi na potrat a mohla žít s tím, že jsi aspoň vytvořila spokojenou rodinu jinde.

@ele_nka já si nedokážu představit že bych to po porodu dala pryč, proto je pro mě lepší toto řešení..

lencaa11
15. kvě 2025

@kamilaa1234 a víš že ve 14tt nejspíš bude porod a víš jak v tt teď už bude miminko vypadat ,cítit atd...jako spíš mi přijdeš hodne nevyrovnaná co kontaktovat centrum pro pomoc a sourozence teď bych neřešila ale sebe

hasara33
15. kvě 2025

@kamilaa1234 jestli ses na miminko těšila a teď máš ty nejčernější myšlenky jen proto, že se to takhle všechno podělalo, na potrat nechoď, protože nejednáš racionálně. Teď se to nezdá, ale bude jednou lépe a pokud potrat podstoupíš, budeš toho velmi litovat až bude lépe. Opravdu v Anglii nemáš nikoho, kdo by ti pomohl, kdo by tě nějak podpořil? Kamarádku? ....Co v Čechách? Prarodiče třeba, u kterých bys mohla být?

1pomnenka
15. kvě 2025
@hasara33

@kamilaa1234 jestli ses na miminko těšila a teď máš ty nejčernější myšlenky jen proto, že se to takhle všechno podělalo, na potrat nechoď, protože nejednáš racionálně. Teď se to nezdá, ale bude jednou lépe a pokud potrat podstoupíš, budeš toho velmi litovat až bude lépe. Opravdu v Anglii nemáš nikoho, kdo by ti pomohl, kdo by tě nějak podpořil? Kamarádku? ....Co v Čechách? Prarodiče třeba, u kterých bys mohla být?

@hasara33 Bydlí v Čechách, do Anglie chce pouze na zákrok. Jenže ono to není jen tak, za potratem se tam jen tak vyjet nedá. Měla by se soustředit na donošení miminka, od toho je v azyláku, aby jí tam sociální pracovnice pomohla, když její maminka nepomůže.

marketa1218
15. kvě 2025

@kamilaa1234 Teda, jednoduché to určitě nemáš a soudit tě nebudu. Nicméně tohle už je opravdu vysoký týden na ukončení těhotenství. Snažila bych se dát do kupy, sociální pracovnice ti určitě pomůže (ne k potratu). Po porodu uvidíš, buď si ho necháš a věřím, že to dáš a nebo ho dáš k adopci. Držím palce , teď jsi pod vlivem velkých emocí.

hasara33
15. kvě 2025
@1pomnenka

@hasara33 Bydlí v Čechách, do Anglie chce pouze na zákrok. Jenže ono to není jen tak, za potratem se tam jen tak vyjet nedá. Měla by se soustředit na donošení miminka, od toho je v azyláku, aby jí tam sociální pracovnice pomohla, když její maminka nepomůže.

@1pomnenka jo takhle, já to z toho nějak špatně pochopila.... no každopádně tím lépe

pavca1982
15. kvě 2025

Nevím no 14tt.dítě už se pryč nedá dát. A s tou Anglií si to představuješ moc jednoduše. To neklapne.Těš se na potomka a neblbni. Oni ti pomůžou a čas vše vyřeší co se týče matky a tvé rodiny.Uvidíš.Držím palce.

biciklissie
16. kvě 2025

Tak bych zvážila možnost adopce. Na potrat už je pozdě. Dítě není jen tak něco, co se dá rozmyslet, když už jsi v tomto stupni těhotenství. Jsou rozhodnutí, která ovlivní celý Tvůj život už navždy, ale to už asi teď víš. Svěř se té sociální pracovnici, jak se cítíš a jistě s Tebou probere všechny možnosti. Ovšem předpokládám, že bez potratové turistiky. Promysli, jestli si zvládneš dítě nechat, kde budeš bydlet, jak s financemi, co Tvoje vzdělání, taky budoucí otec má nějakou odpovědnost, atd. Nebo dej dítě k adopci a nějakou rodinu uděláš moc šťastnou. Pak bych teprve soustředila na to, co Tvoje rodina, matka a sourozenci.

suzanna123
16. kvě 2025

Tak když pominu vše kolem, jen ten samotný potrat v UK vyjde na nějakých 20000 Kč (minimálně, pokud by ti tam na to přispěly charity). Hádám, že ty nemáš ani na cestu. Takže doporučuji se smířit s tím, že tudy cesta nevede a s tím, že dítě budeš muset odnosit.

1pomnenka
16. kvě 2025
@suzanna123

Tak když pominu vše kolem, jen ten samotný potrat v UK vyjde na nějakých 20000 Kč (minimálně, pokud by ti tam na to přispěly charity). Hádám, že ty nemáš ani na cestu. Takže doporučuji se smířit s tím, že tudy cesta nevede a s tím, že dítě budeš muset odnosit.

@suzanna123 Klidně i 40.000Kč, pokud tam nejsi zaregistrovaná u praktického lékaře, který by ti vystavil žádanku.

suzanna123
16. kvě 2025
@1pomnenka

@suzanna123 Klidně i 40.000Kč, pokud tam nejsi zaregistrovaná u praktického lékaře, který by ti vystavil žádanku.

@1pomnenka já to googlila a když ti na to přispěje charita, tak je to od nějakých 750 liber. Dál jsem nehledala. Plus cesta, plus ubytování, protože těžko tam jeden den přijedeš, tohle podstoupíš a zase rovnou odjedeš, že... Každopádně hádám, že v tomhle případě je i těch 750 liber nereálná částka, stejně jako to, že by si to dotyčná byla schopná vykomunikovat.

reeeza
16. kvě 2025

Jak píší holky, myslí teď NA SEBE. Co si přeješ ty? Dítě donosit a být mu dobrou mámou? Nebo ho nechceš a opravdu chceš potrat? Jaké jsou důvody pro potrat?

Pokud jsou tvé důvody pro potrat ze STRACHU ( bojíš se že neuvidíš sourozence, že tě máma nepříjme, že to nezvládneš.. ) nedělej to. Utečeš teď, budeš utíkat vždy. Navíc to není racionální rozhodnutí kdy zhodnotíš situaci, ale emocionální rozhodnutí, kdy nejsi schopná zhodnotit i důsledky.

A ano, plod ve 14tt už bude muset být porozen. To je něco co si opravdu poneseš v paměti. Takže při rozhodování zvaž o to.

Každopádně teď se zaměř na sebe!! Druhé lidi můžeš řešit potom.

1pomnenka
16. kvě 2025
@suzanna123

@1pomnenka já to googlila a když ti na to přispěje charita, tak je to od nějakých 750 liber. Dál jsem nehledala. Plus cesta, plus ubytování, protože těžko tam jeden den přijedeš, tohle podstoupíš a zase rovnou odjedeš, že... Každopádně hádám, že v tomhle případě je i těch 750 liber nereálná částka, stejně jako to, že by si to dotyčná byla schopná vykomunikovat.

@suzanna123 Já našla částku 1500 liber. Příspěvek charity bude jen pro místní, ne? Pokud ne, nedokáže si ho sama z ČR vyřídit. Je jen jediná cesta, porodit za pár měsíců miminko.

suzanna123
16. kvě 2025
@1pomnenka

@suzanna123 Já našla částku 1500 liber. Příspěvek charity bude jen pro místní, ne? Pokud ne, nedokáže si ho sama z ČR vyřídit. Je jen jediná cesta, porodit za pár měsíců miminko.

@1pomnenka já myslím, že to je úplně fuk - nikdo jí nezaplatí ani cestu, ani těch 750 nebo 1500 liber, takže zbytečná diskuze

merope
16. kvě 2025

Pokud jsi byla z dítěte nadšená, tak pokud ho dáš pryč, tak to stejně dost výrazně pošramotí vztah s rodiči, pokud tě k tomu potratu dotlačí. Resp. cítím, že na něj chceš jít ne proto, že bys chtěla ty sama - ale jen a pouze proto, že tě vlastně za to vyhodili z domu. Čili i kdybys ho dosáhla, obávám se, že vztah doma to nespraví.¨

Co vidím jako možné řešení, je (a s tím ti snad azylák i pomůže) přitáhnout pořádně k odpovědnosti otce dítěte - nejenom že ti musí platit na dítě, ale je povinnen ti platit i na tebe, snad do 2 let věku dítěte. Jo, nebude to snadné, ale určitě ho z toho nenech jen tak vyklouznout (i když pokud měl něco s holkou "pod zákonem", tak nejspíš půjde sedět - teda pokud s ní opravdu něco měl - a pak z něj nic nedostaneš).