Těhotenství ve 42 letech. Zvážit interrupci nebo druhé dítě?
Jsem samozivitelka s šestiletým dítětem. Je mi skoro 43. Ex téměř neplatí a dítě vůbec nevida. Jsem na vše sama, nemám tady rodinu, mám jen matku která žije 170 km daleko. Jednou za tri týdny tam dítě vezu na víkend. Mám kamaráda s vyhodama, už asi 5 let. Nechce se angažovat, občas jedeme na výlet třeba, hraje si s mým dítětem a někam ho veme, ale nikomu mě v okolí neukazal, natož rodině. Myslím ze mi dost lze a mám pocit ze nejsem jediná koho má. Občas je na mě dost hnusny. Říká mi ze jsem stará atd- je mladší. Zjistila jsem, ze jsem s nim těhotná. Nechápu to, protože proběhl jeden sex tento cyklus a ještě jsem měla ms. O dítě které uz mám jsem se s ex musela hodně snažit. Navíc je mi skoro 43. Když “kamarádovi” volám, nezvedne to a prý určitě těhotná nejsem. Ale udělala jsem několik testu a všechny jsou pozitivni.. prý nemá náladu se mnou mluvit a žádné dítě nechce. Co se týká financí; mám občas problém vše sama Utáhnout i s jedním dítětem, ačkoliv byt je můj. Pracuji z domova a to jedine mi umožňuje zvládat peci o dítě. Je mi hrozne - zvažují interrupci. Od “kamaráda” se podpory asi nedockam a ani s nim už vlastně být nechci. On se mnou doopravdy vlastně být nikdy nechtěl. Co byste prosím dělaly na mem místě.. je to poslední sance mít druhé dítě, ale mám pocit ze bez pomoci rodiny a podpory partnera to nezvládnu. Už teď jsem často vycerpana a často nemocná..
Jestli je tva otazka, co bychom delaly my, ve tve situaci, tak odpovim: Sla bych na potrat.
Kdyby mi bylo dvacet, tricet, tak bych nad variantou nechat si jej, silne premyslela.
Ale ve 43 letech? Kdy bych uz jedno dite mela a byla na nej uplne sama? A financne to tahla jen tak tak?
S dalsim ditetem se:
- snizi prijmy (alespon v prvnich dvou letech zivota)
- zvysi naklady
- rapidne ubyde energie
- a jeste se budes soudit o alimenty s blbcem, tzn., ze:
- zvysi se stres.
Byla bych pak dobra, vyrovnana a milujici mama?
Ja teda urcite ne. Byla bych stara, vecne vycerpana, zpruzena, vystresovana mama, ktera obraci kazdou korunu a nerozumi si se svymi detmi, protoze by nas delily prakticky dve generace...
Takova bych byla ja, ve tve situaci. Takze ja bych sla s cistym svedomim na potrat. Nerikam, ze by me to nemrzelo, ale jsem si jista, ze bych toho nelitovala.
A do adopce bych nesla, protoze bych nesnesla pomysleni, ze mam nekde vlastni dite, u ktereho nejsem a ktere nevidim vyrustat.
Nehlede na to, po ctyricitce je vetsi pravdepodobnost, ze nebude vse ok.... a kdyz to reknu hnusne, tak co s poztizenym ditetem...? Nikdo ho nebude chtit a ty budes mit celozivotni obri starost. Chranbuh, aby se to stalo! Jen proste chci poukazat i na tuhle stranu mince...
@rosalindamelinda náhradní mateřství je úplně něco jiného! Při náhradním mateřství nosí náhradní matka dítě páru který je biologickými rodiči kdežto tato matka zakladatelka by měla své biologické dítě které by dala k adopci cizím lidem. Rozdíl je to obrovský a nelze srovnávat 🙈
Nechápu to. Já bych raději věďěla, že moje dítě někde žije a má šanci být šťastné, než bych ho vědomě připravila o život. To je pro mne prostě strašný paradox...a opakuje se to tu pořád dokola.
Je mi lito tve situace, verim, ze je to tezke. Tam co mas rodinu se prestehovat nemuzes? Pokud bych brala sebe v takove situaci, volila bych potrat, ale ja jsem racionalni clovek, nemam moc rada reci jak za kazdou cenu je nutne si dite nechat, ze se vse "nejak" zvladne a "nejak" v budoucnu lepe vyresi. Rozhodnuti pada na zaklade aktualni situace a ta podle me neni vhodna na dalsi dite. Bylo tu zmineno, ze o finance tolik nejde, ale z meho pohledu bohuzel hlavne o ne jde. Sotva vychazite ted, situace se da predpokladat jako horsi s dalsim clenem rodiny. Jak popisujes otce ditete, nechtela bych privest na svet dite takovemu cloveku a tim si ho uvazat na min.18 let. Protoze hezka vec sice je na co vse mas ze zakona narok, ale realita byva jina - viz mnohe diskuze tady - neplati, psychicky me depta, soudime se, chce si pujcovat dite i kdyz k nemu nema vztah, dela naschvaly....atd. Pripadu, kdy radne a dostatecne plati a jen nema o dite zajem je malo. A pokud s tebou spi a urazi te, ze jsi stara, probuh co to je, tady bych necekala nejake rozumne vztahy. Chapu uvahu, ze by prcek mel sourozence, ale osobne bych do toho bez podpory a pomoci rodiny nesla, protoze 2 deti uz jsou narocne a 6 let je jeste prcek co te hodne potrebuje. Plus ted teprv zacne byt financne nakladny. Vek bych treba uplne tak nebrala, ale spis obecne riziko, tehotenstvi je vzdy loterie, i pro mladou maminku. Drzim pesti !
@dejvitka Ale pořád je tu naděje, že bude mít ,,štěstí". Každá generace rodičů dělá nejaké chyby. Jako, kde je smrt, tam žádná možnost už není, navíc jako matka bych tak nikdy nerozhodla. Když vidím, jak mi to malé dítě důvěřuje, že ho ochráním. .Mluvím sama za sebe...mám to jednoduché. Chápu, jak je to těžké.
@dejvitka mám ještě čas se rozmyslet, ale bohužel to vypadá ze všechno hovoří pro interrupci:( “kamarád” není zřejmě dobrý člověk pro mě, ale já se cítím tak sama někdy ze jsem vlastně “vděčná” i za nej, i když mi to ubližuje, ale to je špatně. Aspoň mě tahle situace nakopne věci změnit. Ale je mi z toho hrozne:( ještě jednou všem moc dekuju za názory. Určitě nebudu schopna dítě donosit a dat k adopci, jak tady padlo. A synovi bych to nebyla schopna vysvětlit..
Opakuji se, ale ty si potrebujes promluvit s živou osobou. Ne tady, kde maji vsechny velka ramena. Ono se snadno rekne, bez na interupci, ale asi zadna v podobne situaci nebyla. Nikdo tu nevidi jak opravdu zijes. Najdi si pomoc, zavolej si o radu. Neni hanba zavolat si na krizovku. Ale neres to sama. Tvoje rozhodnuti musi byt definitivní,ale hlavne musis vedet, ze tve rozhodnuti je to správné, jinak by si litovala a stale by si mela na mysli "co kdyby". A to je cesta do pekel. Mam z tebe totiž stale pocit, ze s kazdym komentářem jen prihazujes na vahu, ale to neni tve rozhodnuti, ale rozhodnuti vetsiny. Pokud se rozhodneš pro interupci, musi to byt rozhodnuti pouze a jen tvoje. Ty si poneses ten kriz. A kdyz se rozhodnes pro dite, opet musis vedet, ze to budes ty kdo za nej bude mit zodpovědnost po spousty let.
Už teď je vidět, že toho máš dost naložíno. Asi to nebude lehké, ale šla bych na potrat. Možná zkus oslovit nějakého psychologa ,aby ti pomohl se s tím vyrovnat.
A ty za ní?
Je tomu zhruba rok a půl co jsem tu psala a uvažovala o potratu. Jenom ti chci říct, že držím palce a posílám sílu ať už tvá volba bude jakákoliv. Drž se 🍀
No , zakladatelko. , jsem jiného názoru než většina . Co jsi si nadrobila , to si taky snez . Dítě bych si nechala , však je to i tvoje krev . Na netu jsou různé on-line kalkulačky , na co bys měla nárok . Kamarád bude muset platit , i když nebude chtít . A to i tobe do 2 let věku dítěte . Píšeš , ze mas dobrou práci na HO a svůj byt - to není málo . Jasné , budete se muset uskrovnit , ale co je víc ? Aspoň si někam zajdi - psycholog , poradny atd a tam to poradně prober . Ale co nejdřív , brzo ….
@sahrazad1 mít nárok a ve skutečnosti dostat jsou dost odlišné věci. Navíc jak už tu zaznělo, bude mít nárok vídat dítě i on. Opravdu to nefunguje tak, ze když už náhodou platí, tak nevysira.
Ne, dite bych si nenechala. Ani jedna z nas nezijeme tvuj zivot a nevime jak tezky to mas. Z toho co pises tak bych ublizila 1.diteti. Tak to ani nahodou.
@veroniquecz a za vyber otce muže to dítě ? Vždyť zakladatelka s nim spala , i když už věděla , jaký je … uvazuj
@sahrazad1 A odnese to první dítě a vlastne i zakladatelka....v dnešní době snad zbytecne, ne🤦♀️. Ještě při dnešních rostoucích cenách všeho. O možných zdravotních komplikacich matky i dítěte.
Na rovinu, máme tři děti, je mi 45, mám zavedenou Mirenu, kdyby se náhodou stalo, že selže, jdu na přerušení. Tyhle kecy o "nadrobeni" fakt miluji.
@sahrazad1 a? Já to psala jako další argument proč to těhotenství přerušit. Navíc to nebylo plánované, ale nehoda, což je podstatný rozdíl.
Je spousta možností pro mámy v téhle situaci. Organizace, které všechno zařídí, psychology, právníky, bydlení i materiální a finanční podporu. Ale to se nehodí.
Už úvodní příspěvek vyznívá tak beznadějně, že je nejjednodušší napsat potrat. Na netu mají všichni velká ramena a píšou věcí, které v reálu nedokážou ani vyslovit, ani udělat. Ani nepřebírají odpovědnost za svoje rady. Mám svých starostí dost,ale pokud jde o život, určitě bych sílu k pomoci našla. Stačí říct.
@bonavoxa Jenže v tomhle věku už to není jen o penězích, ale také o fyzických a psychických silách a s tím ti nikdo nepomůže. Tohle je hodně těžké rozhodnutí a myslím, že ani nemá cenu se o tom radit na netu, protože nikdo přesně neví, jak to reálně u nich vypadá a jaké dopady každé z těch rozhodnutí může mít.
@veroniquecz Úplně stejně, mám 2 děti po plánovaném císaři (ze zdr. důvodů), čtyřicítka na krku. Třetí ani za zlaté prase. Jsem strašně ráda, že máme 2 děti, oni se milujou, vyhrají si spolu, zabaví se (->takže teď ve starším věku už méně otravují rodiče, aby jim vymýšleli zábavu, zabaví se sami), ale třetí ani omylem. Není na ně prostor v bytě ani peníze a i ten věkový rozdíl by byl za mě masakr a byl by to v podstatě jedináček. A event. vysokou by dokončil v okamžiku, když já bych šla do důchodu...děkuji pěkně. Babičky máme obě starší, zatím hlídat zvládají, za pět let by už nemusely.
@hojda Psala jsem, že mám malé dítě a věk. Jako, první rok jsem přežila. Jsem unavená, zničená, vlastně bez pomoci. Ale nejsem nesťastná. Dát to na váhu s tím malou nemít? Absolutní nonsens. Těhotenství, porod, kojení, všechno bez problému. S těmi předchozími byly větší starosti. Ano, neměla jsem úplně čas na starší...ale to jsem tak akorát zjistila, že nefunguje okolí...a trochu je ,,skripla". Teď to šlape jak hodinky. Člověk by neměl být na všechno sám. Je tolik možností.
@hojda Dle mého 38-43 rozdíl není.
Jako pořád máš na krku malé dítě, at je mu pět nebo je to novorozenec.
Každý ví, jak se cítí, já bych s radostí dítě přijala, ale mám manžela, který nás finančně zabezpečí. Manžel by teda dítě také přijal, ale radostí do tropu by neskákal.😅
Ale já se necítím jako troska, co se jí každou chvíli podlomí zdraví, však i do důchodu půjdu asi někdy v sedmdesáti, jestli vůbec. To se radši budu starat o ty děti.😅
Kolem sebe pár maminek po čtyřicítce mám a v pohodě, jedné už je 55, měla po čtyřicítce 3 děti po sobě a také zvládá levou zadní. Ale jsou to takové salámistky, to já vlastně také, neřeší každou hloupost.
Vlastně prababička měla poslední dítě na prahu padesátky, moje prateta je stejně stará jako moje mamka a asi také žádný problém, prababička se ve zdraví dožila devadesátky, tak zažila i poslední vnoučata.
@alianan Jenže tam asi bude jiné nastavení matky, že to dítě je chtěné. Kamarádka má taky neplánovaně 3. dítě ve 38 a říkala, že to bylo její nejlepší mateřství, dětí větší už jí pomohly, manžel býval jeden den doma a ona mohla do práce, ale když se jí zeptám teď, když je jí 43 tak už o žádném dalším dítěti nechce slyšet. To zázemí je rozhodující.
@hojda Otce dítěte a sebe? On se desateru skoro každý směje, ale ono to má něco do sebe, že sex patří do manželství. Chápu, že okolností jsou složité, já opravdu ráda polituji někoho, komu se bez svobodné vůle stane něco strašného. Ale čekat dítě... to není ani jedno, ani druhé. Dělá se jako by to dítě někomu činilo násilí. U nás pomáhají i starší děti a nevypadá, že by tím trpěly. Naopak, bude se jim to hodit. Ve 43 se to dá pořád přežít...oběť je to vždycky. To už fakt záleží na hodnotách, jak kdo svůj život žije.

@rosalindamelinda Proboha. Není to dítě.