Těhotenství ve 42 letech. Zvážit interrupci nebo druhé dítě?
Jsem samozivitelka s šestiletým dítětem. Je mi skoro 43. Ex téměř neplatí a dítě vůbec nevida. Jsem na vše sama, nemám tady rodinu, mám jen matku která žije 170 km daleko. Jednou za tri týdny tam dítě vezu na víkend. Mám kamaráda s vyhodama, už asi 5 let. Nechce se angažovat, občas jedeme na výlet třeba, hraje si s mým dítětem a někam ho veme, ale nikomu mě v okolí neukazal, natož rodině. Myslím ze mi dost lze a mám pocit ze nejsem jediná koho má. Občas je na mě dost hnusny. Říká mi ze jsem stará atd- je mladší. Zjistila jsem, ze jsem s nim těhotná. Nechápu to, protože proběhl jeden sex tento cyklus a ještě jsem měla ms. O dítě které uz mám jsem se s ex musela hodně snažit. Navíc je mi skoro 43. Když “kamarádovi” volám, nezvedne to a prý určitě těhotná nejsem. Ale udělala jsem několik testu a všechny jsou pozitivni.. prý nemá náladu se mnou mluvit a žádné dítě nechce. Co se týká financí; mám občas problém vše sama Utáhnout i s jedním dítětem, ačkoliv byt je můj. Pracuji z domova a to jedine mi umožňuje zvládat peci o dítě. Je mi hrozne - zvažují interrupci. Od “kamaráda” se podpory asi nedockam a ani s nim už vlastně být nechci. On se mnou doopravdy vlastně být nikdy nechtěl. Co byste prosím dělaly na mem místě.. je to poslední sance mít druhé dítě, ale mám pocit ze bez pomoci rodiny a podpory partnera to nezvládnu. Už teď jsem často vycerpana a často nemocná..
Kdyz to vezmu jako obecnou diskuzi - ono pokud uz dite narozene je, tak myslim, ze jsou jen promile zen, ktere by si rekly, ze toho lituji. Materska laska. Ale jde o zodpovednost do jakych podminek zamerne to dite poslu, co mu budu moct dat a co jeste muzu ubrat uz narozenemu diteti (at peci nebo materialno). Je hrozne hezky rikat si, ze mu staci laska, ale toxicke vztahy s druhym rodicem, trvaly nedostatek penez a zadna pomoc matce to dite taky poznamena. Pokud je volba, neposlat rodinu do jasnych existencnich potizi, tak porad je to volba a moznost rozhodnuti. Bavime se navic o uplnem zacatku tehotenstvi a jak vime, ne vzdy to skonci miminkem v kocarku. Takze on treba potrat v takovem zacatku neznamena zabila jsem dite co mohlo stastne zit, ale mohlo se stat, ze by ani s rozhodnutim, ze si dite necham, zadne dite nakonec nebylo. Spousta tehotenstvi nedopadne. Zakladatelka ma moc tezkou situaci, vi jake to je, pokud otec ditete neplati. Mit to dvakrat, to nevim jak by tu nektere co propaguji hlavne si dite nechat, zvladaly. Ze zakona se otci muze narizovat ledacos, ale vymahatelnost je na dlouhe lokte, to slozenky nezaplati. Je to diskuze, zakladatelka vyzyvala k nazoru, rozhodnuti je samozrejme jen na ni, taky se priklanim k rade popovidat si s nekym v odborne rovine (finance, mozne prispevky) psychologicke pomoci (zda zvladne tu kterou moznost). Urcite bych se ale neradila s organizacemi, ktere jsou ciste protipotratove.
Pořady Výměna manželek, to má být argument? To je záměrně takhle kontroverzní! Když je organizace protipotratová, v čem to snižuje její schopnost pomoci? Ono se hodně nadsazuje to, že má žena pracujícího partnera. Že tím pádem je to úplně jiná situace. Reálně až tak ne. Je to kolikrát přítěž než pomoc, papouškující nastavení společnosti, že dítě je záležitost matky. A matka musí všechno zvládat. Nemusí. Mít méně materiálna v životě, to není postižení a kolikrát ani ne neštěstí.
@bonavoxa jak to myslis, ze matka nemusi vse zvladat? Kdo ji tedy podle tebe pomuze, kdyz nema rodinu ? Kdo ji vystrida v peci, pomuze v nemoci? Kdo za ni zaplati poplatky a naklady za deti, kdyz ji expartneri nebudou posilat na co ma narok a sama dost nevydela ? Kde hned ty penize vezme, on ji je nekdo da ? Pracujici partner jako pritez, to mozna v krajnim vyjimecnym pripade, ale asi si nemusime rikat, ze ve dvou se jinak vse mnohem lepe tahne.
https://www.facebook.com/HnutiProzivotCR zde by vám mohli poradit a vše si urovnat jsou tam ženy které byli ve stejné situaci nebo i horší držím vám palečky ☘️☘️
@enoli tak reálně vzato, pokud něco přerušíme, tak s tím,že lze potom pokračovat. Takže správně by se nemělo říkat přerušení těhotenství ale ukončení. Což reálně je. Ale i to je legální a používaná možnost jak se vyrovnat s tou situací. Pokud je člověk jistý, srovnaný se situaci, s rozhodnutím, tak to může přinést spíš úlevu než nějaké trauma. Ne každý musí rozhodnutí v těhotenství nepokračovat litovat.
@bonavoxa prostě jsi ortodoxní křesťanka a tudíž pro tebe neexistuje možnost potratu. Chápu, je to tvoje víra.
Nicméně autorka a jiné ženy jsou třeba ateistky a proto je pro ně potrat taky řešení blbé situace.
Nadšený z potratu snad není žádný normální člověk, ale občas to bývá nejlepší řešení.
Nemám ráda tohle odsuzování jen proto, že ty máš svou víru. Naštěstí žijeme v době, kdy si každý můžeme svobodně zvolit svou duchovní cestu.
@dejvitka Ty ale děláš jako by neexistovala žádná možnost, nez, że to bude strašné. Nabízím konkrétní pomoc už teď. Organizace, alimenty,..to je nic? Taky musím fungovat nemocná, jsem ten, kdo umožňuje partnerovi do té práce jít a vydělávat. Není to jenom pomoc, v jistém smyslu je to taky závazek. Je snadné vidět cernobíle.
@me_druhe_ja Nikoho neodsuzuju. Neodsuzuješ náhodou ty mne? Buď věřící jsi nebo ne. Žádné ortodoxní nebo napůl neexistuje. I ateisté mají vnitřní kompas...je to svědomí. Jestli je potrat dobrý? Byly ty okolností opravdu tak neřešitelné? Nemusím se v tom vůbec angažovat a čas ukáže všechno. Vetšinou je to až v blízkosti vlastní smrti. Někdy člověk dokáže ten vnitřní hlas úplně přehlušit. Stojím si za tím, co tady píšu. Nikoho neverbuju, nenutím. Nemám potřebu trozvíjet teoretické diskuze nebo se nějak obhajovat. Díky.
@bonavoxa cernobile to zase dle meho spise vnimas ty. Beru diskuzi na zaklade toho, co pise zakladatelka, realna data a moznosti. Ona je ted v tehle situaci a tu pomoc nema a z takove situace se rozhoduje. Nerozhoduje se ze situace, ze treba bude lepe. Ty pises kolik ma moznosti. Tak jsem se ptala kdo konkretne ji pomuze ? Organizace ? Jake ? Kdyz zitra onemocni, kdo ji zatuka na dvere a pomuze a zastane jeji misto? Kdo ji zaplati nakup, kdyz alimenty nedojdou ? Jako ano, alimenty jsou fajn, ale kdyz se radne plati. Tady i vidis, ze jeden tatinek uz neplati. Beres jak by to melo idealne byt, ale ono neni uz ted. Nemocne s detmi fungujeme vsechny a vsechny umoznujeme muzi jit do prace, kdyz jsme doma. Ale kdyz s jednim ditetem budes v nemocnici o druhe se ti postara muz/rodina, kdyz ti neprijdoupenize na ucet, jemu prijdou a mas za co nakoupit. Kdyz si zlomis obe ruce, zase nejsi sama. Je to uplne nesrovnatelne jestli je nekdo uplne sam na 2 deti nebo neni.
@bonavoxa otec může mít ze zákona povinnosti jaké chce, ale když neplatí neplati. Spoluzacka má 5 děti z toho 4 s každým jiným partnerem a ani jeden ji neposílá alimenty! Soud nesoud nezmůže nic. Děti rostou a nikoho nezajímá, že matka nemá peníze, protože feťáci, alkoholici, ti co mají exekuce neplatí...
Dva sedí v base, vylezou a stejně nic nedoplati.
To jsou jen řeči, že ze zákona musí platit. Realita je fakt jiná a některé matky ty peníze fakt od těch otců nevidí a nikdy neuvidí bohužel ..
Takže podle tebe nemá jít na potrat, protoze může žít i "skromne"? Jako z ruky do huby? Ale proč? Proč má jako takto žít? Život se má prožít a ne prezit!
Proč za každou cenu bude mít dítě jen proto, že se to DA zvládnout..ale že mu do budoucna nedá nic víc?
Co když bude postižené dítě? To bude prosit druhé lidi o sbírky aby ji pomohli? Nemá finance už teď, co pak?
Někteří mají fakt názory exotů.. to není normální v dnešní době. Vždycky bylo, že dítě je plodem lasky... ale tady se to úplně vymyka..Miminko by mělo mít dva rodiče kteří mu dají lasku. Ne že druhý neni a matka to nějak zvládne protože musí?! Víš kolik matek po porodu mělo má deprese poporodní, že nefungují? Co to starší dítě? To jako nic? Člověk když chce dítě, zajistí ho a postará se o něj, dopřeje mu krásný život. Ne aby mu nastavil zase do vínku dluhy, nedokázal mu ukázat jak se žije v normální rodině plnohodnotné.. nepredá zkušenosti v oblasti dobre výchovy, jak se postará o děti, domácnost, zajistit rodinu bydlení atd...
@sorboni30 Tyhle argumenty bych brala v potaz, než by dítě existovalo. Abych pravdu řekla, je to pořád dokola. Rozhoduji se úplně podle jiného ,,klíče". Taky to samé mě ani do některých situaci nepřivede. Invektivy o normálnosti si strč někam. Pravidla jsou pro všechny stejná. Akorát někdo tomu věří a někdo ne. Jak to vždy strašně zvedne ze židle. že já sama za sebe bych to udělala jinak.
@sorboni30 všechno se dá v životě zvládnout, ale za jakou cenu když existuje jiné řešení že?
Já jsem fakt ráda, že žijeme v dnešní době, kdy máme takové možnosti.....
Já si nedovedu představit, že bych byla sama teď. Jak má ten starší handicap, tak si vůbec nedovedu představit, jak bych to zvládala bez pomocí chlapa a/nebo rodiny.
Je reálné myslet na to, že může se něco stát mně nebo partnerovi. Pak zůstane jeden na děti sám. Klidně můžou přijít o oba rodiče. Memento Mori, dost usnadňuje život.
@bonavoxa ja myslim, ze je to uplne jednoduche. Vy verici to berete jinak. My to bereme taky jinak a nasteti nase zakony umoznuji, abychom se kazda rozhodovala dle vlastniho uvazeni. Pro tebe dite za kazdou cenu je jedine reseni a volbu nemas, pro nas co to mame jinak, volba je. Kazdy jsme spokojeni s tim svym svetem 😉.
@bonavoxa To je ale úplně jiná situace. V takové situaci nastupují jiné dávky jako sirotčí důchod, vdovský důchod, máte třeba nějaké životní pojištění, ne? Pokud by třeba ona dostávala takové peníze, když by byla sama s dítětem, tak ten strach z toho, zda to utáhne ekonomicky nebude tak velký. Samoživitelky jsou hodně ohrožená sociální skupina a jejich situace je fakt hodně jiná.
Tak logicky pro takové případy máme pojištění, rezervy a jsme manželé. To je úplně jiná situace než řeší teď samoživitelka ( nevím s jakými rezervami a dalším zajištěním) s dítětem bez chlapa a jiné pomoci, se zdravotními problémy a už teď vycházející finančně nic moc.
@bonavoxa jak to tak ctu, jsem opravdu rada, ze je tu moznost dite dat pryc, protoze kdyby ne, chudaci vsechny ty nechtene, opustene a nebo trapici se deti a rodiny. Jsem rada za dve moznosti, ktere zeny maji a nikdo by je nemel do niceho tlacit. Ty na to mas jiny nazor, ja zase opacny. A presne o to jde. Musi se zakladatelka rozhodnout sama.
@bonavoxa Přesně, hezky napsáno, ale kupodivu to spousta žen nechápe. Až neuvěřitelné, kolik je tady zastánkyň potratu a přitom to možná ani nezažily, takže vůbec nevědí o čem mluví, ale budou to stále dokola doporučovat. ☹
Nikdo nechápete, že POTRAT i POROD, obojí je náročný zásah pro tělo, obojí. Nelze vychvalovat potrat a shazovat porod. Obojí nese možné zdr.komplikace, je to na stejné úrovni. A takový Přirozený porod může být pro tělo lepší než Násilný potrat!
@vendy299 ProBoha, už s tím neotravuj, že to není dítě. Jsi jako kolovrátek. Je to už trapné, chovej se jako dospělý člověk. My to víme, ale copak tady musíme psát o plodu, abys zrovna ty byla spokojená a dala pokoj??????????????????? Ty kráso, už mě s tím neobtěžuj.
@rosalindamelinda zastankyni potratu muzes byt i bez zkusenosti. A nastesti to v nasem state legalni je. A ze by tu nekdo psal jdi na potrat jsem si nevsimla. Zakladatelka chtela nazor a kazdy tu vyjadruje ten svuj postoj a rozviji se obecna diskuze.
A prosim srovnavat narocne tehotenstvi a porod a potrat v rane fazi, to opravdu neni totez.
@rosalindamelinda promiň,ale není to to samé. Už z logiky věci a toho, jak to probíhá. Kdyby se stalo,tak větší děs a obavy mám z těhotenství a porodu, poporodních stavů ( a to jsem to zažila v podstatě 4x a bez komplikací, rychle) než z miniinterrupce nebo pilulky ( u toho druhého bych se asi bála průběhu a že se to nepovede a stejně bych musela na revizi). Pamatuji si, jak vypadaly děti v určitých týdnech. Psychicky bych asi hodně blbě nesla, když by bylo skoro pozdě, u nejmladšího jsme už 11+2 věděli pohlaví. Ale na začátku, třeba 5-7 TT je to viditelně tečka, bez bijícího srdce. To vždycky bylo buď a nebo a v tu dobu jsem ještě na těhotenství upnutá nebyla.
@andelka jenže ta Rosalinda či Melinda nebo jak nechápe..že potrat ve 20 letech je jiný jak po 40 tce.. ve 20 letech je moc dobre zvážit zda je opravdu nutné k němu přistoupit, protože dítě už pak mít nemusí..ale po 40tce když už žena má děti je to prostě jiné.
Taky ten věk, finance, starší dítě..
Našla si tady spojenkyni zfanatizovanou, která je sice věřící. Ale já jsem taky věřící, ale uvažuju reálne a nějak sluníčkář "vše se dá zvládnout druzí pomuzou". Jako proč by měli pomáhat druzí? Nějaké organizace atd? Proč? Když se rozhodnu mit dítě tak sama za sebe, že se o něj postarám a nebudu se spoléhat na pomoc druhých! Kdyby to takto dělali všichni jak to dopadne?
Nebo to je nová doba, druzí se musí starat protože jsem se rozhodl takto? Co zodpovědnost?
Vy to tak děláte Rosalindamelinda a Bonavoxa.. či jak byla ta přezdívka? (Pardon z hlavy nevím)
@sorboni30 v tomto věku a po zkušenostech už člověk vidí víc, dál, vnímá to jinak. Někdo má prostě víru,že když dá Bůh zajíčka, dá i travnicka a kde se nají tři, nají se i čtyři ( pět, šest..). Nevím, jsem optimistický realista,ale taková naivka fakt ne. Jsem vděčná,že jsem všechna těhotenství a porody přežila relativně bez následků, odkojila tři děti, že se daří je vychovávat a financovat ( nijak přemrštěne, úplně běžně) a víc bych štěstí nepokoušela. V 50 mít prvňáka bych nechtěla. Už teď jsem unavená při představě,že nás za rok čeká zas začátek školní docházky a vše co k tomu patří ( starší už jdou do 7 .a 8. třídy, tam řeším něco se školou párkrát ročně, nechodím většinou ani na třídní schůzky, věci do školy si koupí sami, není třeba řešit družinu, kroužky, OCR..). Ale my jsme společné dítko chtěli, věděli jsme do čeho jdeme, a věkový strop byl 36 let.
@rosalindamelinda porod a potrat není to stejne. Mimo jiné, abys došla k porodu, musíš absolvovat 40 týdnu těhotenství během kterého můžou nastat všechny možné komplikace. Mmch v dnešní době, kdy lze užít potratovou pilulku fakt nemůžeš srovnávat hrušky s jabkama🤦♀️.
Když to čtu, tak jsem fakt ráda, že nežiju v Polsku a i nadále doufám, že si naši zákonodárci zachovají aspoň v tomto zdravý rozum a i moje dcera bude mít možnost volby....

@veroniquecz těhotenství se neda přerušit , jen ukončit život někoho jiného