Třetí těhotenství: Jak zvládnout neplánované těhotenství po roce?
Ahoj. Potřebuji poradit. Mám skoro 7 letého syna a skoro půl roční dceru. Zjistila jsem že jsem těhotná. Přítel bohužel neuhlídal co uhlídat trochu měl. Nevím co dělat. Zvažují interupci. Neumím si představit že by se mincí narodilo a dceři by byl rok. Nevím zda bych to zvládla. Jak jste to měli vy co máte 3 děti a alespoň jedno po roce. Vždyť to dítě sotva umí chodit. Neumím si představit jak bych vozila kočárek a co to roční dítě? A tak. Já nevím jsem docela z toho na nervy a zoufalá nevím co dělat. Nikdy jsem si nemyslela že tohle budu muset ve svém věku řesit. Kór když jsme si řekli že už další mincí nechceme..
@miszulicka je to na Vas. Byla jsem 2x na potrat, jednou jak druhe dceri bylo 15m a po druhe za 6m na to. 1 potrat me stal 8tis. Ted jsem neplanovane tehotna, ale tento krat je jina situace, takze miminko nechavame! Prvni dceri je 5,5roku a druhe v breznu 3roky.
@klokanka31 bohužel ano. Já mu najednou stranu věřila kolikrát neměl gumu a vždy si to ohlídal a nic se nestalo. Neměla jsem sebemenší pochyb že to bude ok. Ale když mi pak řekl že si není najednou jistý. A tak. Tak jsem teda byla hodně zklamaná. Antikoncepci jsem brala 3 různé ještě před dětmi a nevyhovuje mi. Proto ji já neužívám. Strašně mě mrzí a nevím jak to řešit. Vím že si to budu vyčítat pokud tam půjdu pokud ne budu na nervech protože nevím zda nás uživí a vše to zvládnem. Je to fakt těžký.
@miszulicka Sla bych na potrat a do budoucna se lip chranila. Ja treti taky nechci a byt ve stejne situaci, tim spis s tim velmi nizkym prijmem, nejdu do toho.
@miszulicka Aha, no tak to ať se chlapec snaží a maká. To chceš chodit každou chvíli na interrupce, protože panáčkovi je zatěžko si vzít gumu? On je to záhul i na psychiku, si nemysli.
@somalicats Jasne, vymachej ji v tom jeste vic. Myslim, ze je dost evidentni, ze je z toho v haji i bez tvych jizlivych poznamek.
@miszulicka V tomhle já bych nikdy nikomu nevěřila, že si dá pozor. Z toho co píšeš tak cítím že s potratem moc nesouhlasíš. Tak do toho nechoď,trápila by ses po zbytek života. A tvůj chlap ať si sežere co si zasel, ať jde dělat do škodovky,tam vás uživí s přehledem.
@martiniquest Tak ona píše, že antikoncepce jí nesedí - já to chápu, mám stejný problém. Tak si ale v tom případě musí tím spíš dávat pozor ten chlap, ne? To není o tom, že ji v tom chci máchat, ale ona sama píše, že z té interrupce bude mít špatný pocit a že to další dítě nechce chlap.
@somalicats už teď je mi zlé při pomyšlení jak se ve mě hrabou a ten zárodečném prostě musí prakticky umřít. Nikdy jsem na interupci nebyla. Ale vím že mě to bude hodně mrzet a vím že asi po tomhle budu muset prostě od něj odejít. Protože jsem se nedočkala ani opory. Ani slova útěchy jako promiň nějak to spolu vyřešíme a pod. Takovi to co vás alespoň trochu utěší trochu naděje nebo něco. Nedokážu stím to takhle být že se to stalo kvůli nezodpovědnosti..
@miszulicka Já Ti rozumím, já bych na potrat nedokázala jít. A naštěstí můj muž byl i v tom posledním případě oporou, i když u nás to nebylo kvůli tomu, že by si nedal pozor.
Zkus si s přítelem ještě promluvit, řekni mu o svých pocitech. Ono se nic nejí tak horké, jak se uvaří.
@miszulicka A chces byt sama na tri deti? Nezavidenihodna situace. Rozumim tomu, ze po tomto uz mu neveris a nechces s nim byt. Nicmene bud trochu sobecka, at nevytrestas jen sebe.
@miszulicka já bych si miminko nechala..
Starší dcerce byly 2 roky, když se nám narodila dvojčátka...a když se narodily předčasně, vůbec jsme neřešili, jak to zvládneme, jen jsme si přáli, at to přežijí, bez následků...dychala bych za ně...teď máme doma sestavu 6,5 roku starší a mladší dvojčata 4,5 roku a jsou zdravé. A to je to hlavní! Tím chci říct, že všechno se dá určitě zvládnout. Na tvém místě by mi spíš hodně mrzelo, jak se zachoval tvůj přítel, že se k tomu nepostavil jako chlap ...vždyť je to vaše společné děťátko...
Nezazněla tu ještě další možnost, kterou je adopce. Není to lehké, nosit dítě a pak ho nechat vyrůstat s někým jiným. Ale lehká není ani jedna z možností, které máš na výběr, a touhle dáš děťátku šanci na život, na hezký život.
Zkus, prosím, zvážit i tuto možnost.
Nejsi v lehké situaci, přeji ti, ať dopadne pro tebe co nejlépe.
@miszulicka hele na potrat bys nešla ani první, ani poslední. Zvážit pro a proti musíš sama. Za mě ti můžu říct, že já bych do toho nešla. Každopádně vymysli tu antikoncepci, i kdyby podvaz. Tohle je přesně to, z čeho já mám paniku, přerušovaný styk a "já to hlídám" to se mi vysmál gyndař. Antikoncepci taky budu muset vysadit, protože mi nesedí.
@miszulicka Prosímtě, úplně v pohodě! 🙂 Za pár kaček si koupíš hezkej ojetej dvojkočár a za stejný prachy ho pak zase prodáš. Napadání ohledně gumy úplně vypusť a soustřeď se na miminko. Dneska je takovejch vychytávek! Všechno stejně budete mít pro malou, tak se toho prostě zbavíte jen o rok později a budeš doma o pár měsíců déle. Raduj se, děcka budou parťáci na celej život 🙂. Závidím!
@miszulicka Normoš to začni řešit prakticky a přítel ať se k tomu ale postavi jako chlap! Jak jako nechce, když tě přivedl do jiného stavu? To malý za nic nemůže. Po třetím už se ho pak na nic neptej a zařiď se (podvaz, tělísko, trvání na kondomu).
@miszulicka jak dlouho jsi těhotná? Jestli tě partner zklamal, nedokáže vás uživit, není to oporou,tak bych si asi další závazek s ním nedělala. A neblázni. Nikdo se v tobě nehrabe. Buď se to vyřeší farmakologicky ( 2x tableta) nebo miniinterrupce ( do 8 tt) což je pár minutový zákrok s narkózou, s cca 2h hospitalizací. Každopádně na takový krok musíš být jistá. Jinak hrozí,že tě to opravdu semele dost. Pokud bys nebyla rozhodnutá sama za sebe.
Já HA taky neberu, kojím a HA pro kojící mi nesedí. Tak holt kondomy. Poctivě.
Jestli zvažuješ rozchod, tak bych si to třetí nechala a dle situace bych se rozhodla možná ho dala k adopci. Spoustu bezdětných párů čeká roky na miminko. Prostě, aby to dítě mělo šanci na život.
No, popravdě..adopce je bohulibá věc, ale někoho třeba děsí už jen být těhotná a mít k tomu miminko, jít do porodnice k hospitalizace a mít doma ročního prcka..být těhotná a vysvětlovat 7 letému dítěti, že to miminko z porodnice nepřivezu..
Pamatuju jak 6 letý syn obrečel to, že jsem se z nemocnice vrátila po 2 dnech bez miminka. Bohužel miminko v 19tt zemřelo. To asi vážně lepší to ukončit hned zkraje, když se na další dítě necítím. Dokud si člověk neutvoří vztah a není vidět nic než flíček. Před takovým rozhodnutím stojí mnoho žen, není jediná, ani poslední..a vím, že některé toho nelitují, protože to bylo vysvobození. Je to težká volba a každý se musí rozhodnout za sebe, podle toho, co on unese.
@klokanka31 chlapi jsou už takový, já osobně jsem v tomhle vždy raději spoléhala na sebe..
@orchidis Je blbý že dneska je potrat něco jako jít s těma odpadkama. Přitom jak už má mimi srdíčko,tak to je prostě živá bytost...
@miszulicka Přijde mi, že na ten potrat opravdu jít nechceš a pokud půjdeš, budeš pořád počítat, kolik by malý měl let, budeš litovat, že ani neznáš pohlaví, nic. Takže bych fakt nešla. A s odcházením od chlapa počkala, až trošku opadnou těhotenský hormony. Teda leda by byl fakt hnusnej stran potratu, pak se samozřejmě dá uvažovat co a jak dál.
A určitě než bys šla, si skoč k psycholožce a ještě to s ní prober. Holek, co pak jedly po potratu antidepresiva, není zase málo. A skončit třeba i v invalidním důchodu kvůli jednomu rozhodnutí, to není nic moc.
@klokanka31 Já chápu zkušenost neplánovaného těhotenství, ale zrovna v situaci, kdy už má dotyčná s tímto konkrétním mužem malé mimino, nevidím v interrupci řešení, vysvobození, ani finanční úsporu. Prostě nic. Prostě zabijeme dítě a poradíme, že to vlastně nic není, srandička, pohoda... řešení, která vidím já: psychická podpora od žen a rodiny, výběr dvojkočáru, zvážení a naplánování spolehlivé/trvalé antikoncepce do budoucna, probrání situace s partnerem. Zrovna tohle dítě, vzhledem k dané konkrétní situaci, opravdu nebude stát zpočátku žádné speciální finance. Pro mě osobně je potrat krajní možnost v případě znásilnění a fatálního poškození plodu.
@andelka Tvoji radu "radši to vyřeším zkraje, abych teda nemusela nic vysvětlovat" aplikuji když spálím koláč. Mr*nu to do popelnice hned a vyvětrám, aby si děcka nestěžovala, že budou na snídani zase obilný koule 🙂 a připadá mi teda morálně dost problematická a děsivá.
@orchidis je to těžka volba a člověk na to asi nikdy nezapomene,ale umím si představit situaci,kdy představa dalšího dítěte nevyvolá jedinou pozitivní myšlenku. Ne vždy je pokračování těhotenství správná volba,pro tu rodinu, jejich situaci,budoucnost.. Nemyslím,že je správné,když pak žena nezvládá psychicky, fyzicky..Ano, nemělo se to vůbec stát,ale kdo nikdy neudělá chybu? To jakou cenu za tu chybu zaplatí už musí řešit každý sám.
Pokud jsi to nezažila, můžeš si jen domýšlet jak bys skutečně reagovala,a přirovnávat to můžeš k čemu chceš.
@miszulicka mam kluky 19 mesicu od sebe. Prvni rok peklo. Od dvou let uplna pohoda, deti si vyhrali spolu. Dodnes jsou partaci, na kazdem detskem hristi nebo v detske herne byli dva, meli si s kym hrat a ostatni se pridavali. Druhy byl taky neplanovany, ale dve deti jsme vzdy chteli, tak jsme interupci neresili. Ten prvni rok si temer nepamatuju. Ted mam dokonce treti, kluci uz ale chodi do skoly 🙂
@klokanka31 na potrat se dá jít i dřív,než se dá zachytit činnost srdce. Taky si pamatuju,jaké to bylo,když na utz srdíčko bylo slyšet..proto se říká čím dřív tím líp. Nejen že je to asi méně rizikové, ale i proto,že se s tím svědomí líp srovná, resp to má asi menší psychické následky.
@andelka Já tohle nikdy nepochopím i když se o to fakt snažím.
Ten její chlap pokud fakt nikdy další dítě nechtěl, tak se měl nechat vykuchat aby teda měl jistotu...

Brácha má děti 6..z toho jsou 4 za sebou zhruba po 1,5...je to zahul,ale zvládají. Hodně jídla si pěstují a chovají,takže to jde..ale záleží jak se na to cítíte vy. Nikdo vám asi nemůže poradit,je to na vás😉