Adam nebo Matyáš. Jaké jméno je lepší?

pipilota87
9. dub 2025

Holky, jaké jméno se vám prosím líbí víc? Adam nebo Matyáš? 🙂 Děkuji.

levandule_k
9. dub 2025

Matyáš. Za mě je to i praktičtější, mít svátek v jiný den než je Štědrý den.

maruskao
9. dub 2025

Matyáš je krásné jméno, ale třeba v našem okolí je Matyášů plno. Takže já bych se rozhodovala i podle té četnosti.

petramana
9. dub 2025

K tomu vasemu prijmeni Drobňák lip zni Adam

ninive211
9. dub 2025

Podle příjmení a podle předpokládaného data narození. Adam sám o sobě je pomsta mít svátek na Štědrý den, ale spousta lidí svátky neřeší. Ale pokud by měl k tomu mít třeba ještě narozeniny listopad, prosinec, tak bych Adama nedala. Jinak kdybych naopak vůbec neřešila svátky a Vánoce, tak jako jméno jako takové se mi Adam líbí víc jak Matyáš.

monny3
9. dub 2025

Hihi, tak Jonáše opouštíte a ve hře je Matyáš ☺️ ? V oblíbenosti křestních jmen se Matyáš a Adam v roce 2024 umístili shodné na 2.-3. místě, takže nejspíš ve školce/škole potká jak další Adamy, tak další Matyáše, někomu tohle nevadí, někomu ano 🙂‍↕️ Asi se ti (vám) líbí ta -áš jména, rekni si je dohromady s příjmením a jestli to celé potom nepřijde moc "drobné" , tak ho klidně dejte, hlavně že se doma shodnete a bude se vám to líbit 🩷

radkazenklava
9. dub 2025

@pipilota87 my se rozhodovali mezi Adamem, Jakubem a Matyášem a máme Matyáše. Ja si ty jmena napsala i s příjmením a nechala na očich , po čase se mi líbilo už jen jedno. Četnost jmen nás nezajímala, ve školce jsou jen 2 se stejným jménem. My máme s chlapem také jména, která se ve školce, škole a i v práci opakovaly a nevadí nám to...

petramana
9. dub 2025

U nas ve skolce je treba z cele skolky Adam jen ten nas, zato Matyasci jsou minimalne 3 co vim...

rnika
9. dub 2025

Adam - ale vadí mi ten svátek na Štědrý den, to jo....

marketa1218
9. dub 2025

@pipilota87 Matyáš se mi líbí více, na četnost jmen se nedívám. Musí se to hodit ale i k příjmení.

pipilota87
autor
9. dub 2025

@marketa1218 příjmení bude mít Drobňák

eldoradoh
9. dub 2025

Matyáš. Taky máme jednoho doma. Ve škole je ze 29 dětí jediný a na fotbale jsou ve 40-členém kolektivu dva. Takže to zase není tak hrozné 😉

Osobně mě fascinuje, jak se tento problém (četnost jmen) řeší u jmen končící -áš. Pozastavuje se někdo nad tím, když chce dát dítěti jméno Jakub, Jan, Tereza, Anna..?

monny3
9. dub 2025

@eldoradoh úplně stejně jako u Matyáše bych řešila četnost i u Jakuba, Anny, Elišky... Protože malých kluků, na které se volá Maty, máme v okolí fakt dost, podobně jako Kubíků a Elišek 😉

Tvůj Matyáš už je evidentně školní, takže když jste jméno dávali, jeho obliba teprve postupně stoupala. Když je za loňský rok na 2.-3.místě v oblíbenosti, tak ve třídě ročníku 2024 jich určitě bude víc než jeden 🤭

marketa1218
9. dub 2025

@pipilota87 Tak u vás se mi hodí více Adam, také je to hezké jméno.

petrasipkova1
9. dub 2025

Když jsem vybírala jméno, snažila jsem se nejen aby se mi líbilo, ale aby nebylo nikde v okolí, abych si ho nespojila s jiným člověkem. V roce 2015 jsem vybrala Stelu, nikde nebyla, začaly jsem chodit do herniček, mezi lidi a další roky se v okolí objevilo doost Stelinek 😀 , ale jsou mladší, takže ve školce, škole i rodině žádná není, v roce 2018 Matyáš, neznala jsem a běžně nepotkávala v okolí žádného, v tu ránu se vyrojilo tolik Matyášků a stalo se z toho v dalších letech nejoblíbenější jméno 😀 Ještě že nemám další děti, i když jednu dcerku bych si klidně ještě pojmenovala, ale už jsem stará 🙂

petrasipkova1
9. dub 2025

Drobňák - mně k tomu lépe zní něco bez háčků - Filip, Jan, Adam, Martin, Samuel, Antonín.

jaja01k
9. dub 2025

Líbí se mi obě, k příjmení mi zní líp Matyáš.

reeeza
9. dub 2025

Obě jména se mi hodně líbí, ale Adam je za mě prostě hidně biblické jméno, což nemusím. Za mě tedy Matyáš, Matýsek, Mates. Sama bych ho jednou ráda dala, jestli se dočkáme někdy syna 🙂

vapi32
9. dub 2025

Matyáš. Na sto procent 🙂

ninive211
9. dub 2025

@monny3 Máme Jakuba, ve třídě jsou dva, ve vedlejší třídě další, spolu s ještě jedním chodili do jedné třídy ve školce....neřeším, já já taky vždy měla min.1 jmenování ve třídě. To jméno se k němu hodí, k příjmení taky a už si jiné neumím představit.

monny3
9. dub 2025

@ninive211 jasně, každý má jiná kritéria pro výběr jména a někomu nevadí, že je to časté jméno 😉 Mně se to nelíbilo už na základce, když se jmenovalo ve třídě víc lidí stejně, prostě mi to přišlo divné, že pak se každému vymýšlí jiná varianta jména, že jedna je Martina, druhá Marťa a třetí Martinka, nebo velká Martina a malá Martina a podobně 😉 Ale je fakt, že když někdo vybírá mezi nejčastějšími jmény, tak s tím asi počítá 🤭

chumlee71
9. dub 2025

@pipilota87 u nás doma -Jonáš- partner,synove Matyáš a Tadeáš. Za mě když ne Jonáš,tak Matyáš.

gingermom
10. dub 2025

Jako učitelka bych určitě nedoporučovala Matyáše, opravdu je přeMatesováno 😀 Všude kam se podívám 😲
V každé třídě jsou minimálně 2 Matesové (až už Matyáš, Matěj, Matouš, Mateo a všechny jejich varianty) a to jméno se pak vlastně nepoužívá. Aby se rozlišili, nastupuje jejich přezdívka nebo příjmení, bohužel.
Za mě tedy raději Adam 👍

mirecka.jaroscakova
11. dub 2025

Já bych k tomu vašemu příjmení nedávala jméno s háčkem, takže za mě je to i teď Adam.

ninive211
11. dub 2025

@monny3 Ono Adamů i Matyášu (Matějů je teď hodně u obou jmen, záleží jen na lokálním rozmístění. Dcera má třídě Matěje a dva Adamy, syn má "jen" jednoho Mattea. Ve vedlejší třídě je Matyáš i Adam.

ninive211
11. dub 2025

@monny3 My když jsme vybírali před 11 lety jméno pro dcer, tak jsme vybrali Elenu, tehdy to jméno v okolí vůbec nebylo a mysleli jsme si, jak nebudeme originální (měla jsem ho v hledáčku už od střední, kdy se tak jmenovala spolužačka - pojmenovaná po babičce ze Slovenska - a strašně se mi to líbilo...tehdy a dlouhé roky poté to byla jediná Elena široko daleko) ...a ejhle, najednou ve školce hned 3 Elenky a k tomu jedna Ella! Najednou to byla samá Elena, Elen/Ellen, Ella, Eliška...

eldoradoh
11. dub 2025

@ninive211 to samé já na ZŠ, Jsem Eliška, je mi 38. Za mého dětství tohle jméno nikdo neznal, všude jsem byla jediná, na celé velké plzeňské ZŠ, nikdo se tak nejmenoval, občas se mi i děti smály. Zato teď 🙂

ninive211
11. dub 2025

@eldoradoh Sestra bude mít letos taky 38 a měla ve třídě taky jednu Elišku (a taky byla jediná v ročníku a v ročníku nad ním a pod ním) - taky jsem si říkala, jaké to zastaralé jméno (i když krásné) má. Ve třetí třídě jsme měli jednu Alžbětu...taky za mě strašně "archaické" na tehdejší dobu (nj, to byly v módě Petry, Evy, Martiny, Hany, Lenky, Veroniky...). Teď teda ta obliba Elišek už je hodně dlouhá, už snad 5 až 7 let v řadě, spíš dýl (protože byla na výsluní už před těmi 10 lety, kdy se narodila dcera) a pořád ta obliba nepadá...

lvl16
11. dub 2025

Adam je krásné. Matyáš se mi nelíbí vůbec.

rnika
11. dub 2025

Ono je to ve vlnách.... Mě když rodiče před 40lety dali Nikola, tak to také půlka lidí neznala. O pár let později šup a celkem se to rozsitilo. Před dvaceti lety dali sestře jméno Valentina - taky se okolí divilo a po čase spousta Valenti/yn. Já když před deseti lety dala jméno Zachariáš, tak to neznal skoro nikdo, ale už jsme potkali také několik menších dětí toho jména.

diaxi
11. dub 2025

Za mě taky Adam, to je takové hezké, jednoduché 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru