Častý ultrazvuk. Vadí v těhotenství?

17. říj 2022

Hezky večer, myslíte ze vadí příliš častý ultrazvuk v těhotenství? Nebo jak jste chodily vy? Já jsem 21tt a už jsem byla tak 8,9x. Není to moc?

petulkadodo
17. říj 2022

Ultrazvuk v těhotenství ani jindy nijak nevadí.

ronyx
17. říj 2022

Mám UTZ každou kontrolu 😉 ta chvilička fakt neublíží

jako_mala_holka
17. říj 2022

Nemyslím si, že by to něčemu vadilo... Já teda zítra začínám 31tt a včetně potvrzení těhotenství a dvou screeningů jsem měla 8 utz

autor
17. říj 2022

Děkuji za odpovědi, mám teď jít na druhy screening a furt na to myslím a přemýšlím ze jsem raději měla odmítnout nějaké v minulosti.. ale to už je pozdě alespoň teď si nenechám dělat tak často.

petulkadodo
17. říj 2022

To je nesmysl. Čím si myslíš, že ti ten ultrazvuk mohl ublížit? Pokud ti ho lékař dělal tak často, tak k tomu asi měl důvod. Víš, kolik žen je naopak naštvaných, že jim těch ultrazvuků dělali málo? Někteří gynekologové si za ultrazvuk na každé kontrole nechávají platit.

autor
17. říj 2022

@petulkadodo já vím, jen jsem takový stresař.. říkám si ze někdo má doma angelsounds a v podstatě podstupuje ultrazvuk hodně často nejen u dr. Ze jo..

veronicka89
17. říj 2022

Kdysi jsem cetla studii ze utz neni miminu prijemne ....byly tam videa jak jde jasme videt jak prcci tomu uhybaji ...nebo naopak v pokrocilejsim stupni si davaji pres oblicej ruce atd ...

Pojud ti to neni prijemne nemusis na utz chodit ...

Jako nic z toho nejspis nestane ale proc miminko rusit ?

veronicka89
17. říj 2022

Mimichodem v Nemecku tusim to omezili a hlasaji : zakaz baby kina ! Kdy si maminy plati utz a 3d nad ramec ( myslim ze 3x za tehu ) jen pro pobaveni. Ptz neni ze zdravotniho hlediska tak casto vubec treba ...

lauriak
18. říj 2022

Ja som pocula osobne od lekara, ktory ultrazvuky robi roky, ze to babatku prijemne neni. Vraj vzdy ked namieri na neho utz tak so sebou trhne 🤷🏼‍♀️ Vo velkej britanii robia snad len 3 ultrazvuky za tehotenstvo.

alice180
18. říj 2022

řekl bych,že je to diagnosticky je to nejšetrnější způsob. Každej den je pod ultrazvukem vyšetřeno milion ženských a že by ty mimina byla poškozena to asi ne. Existujou nějaký názory, že by to tak mohlo bejt a není to prokázány. Takže bych byla v klidu.

swan42
18. říj 2022

Taky bych byla opatrná s temi výroky ze to nijak nevadi ani neublíží... Ono poskozeni nemusi byt jen fyzicke. Psychika cloveka se vyviji uz od cca 10.tydne a ruku na srce, psychiku nema 100% v poradku snad nikdo na svete. Nerikam, ze to souvisi, na druhou stanu, co my vime, co vsechno psychiku formuje...
Navic kazdou kontrolu, pokud je vsechno v poradku mi to prijde zbytecne. Hodne doktoru na tom akorat chce vydelat (at uz si ti plati tehotna nebo pojistovna).
V prvnim tehotenstvi jsem byla i hospitalizována kvuli krvácení a i tak jsem se "vesla" do 8 ultrazvuku za cely tehotenstvi.

swan42
18. říj 2022

Jeste s tou psychikou dodam, co prokauany uz bylo. A to pouhy negativni myslenky matky v tehotenstvi (nechtěné dite, obavy z porodu a ze zdravi dítěte, negativni zpravy v televizi). Deti maji pak problemy napriklad se sebepojetim, navazovani jakychkoli vztahu a spoustu dalsiho...

alice180
18. říj 2022

@swan42 ono se najde sto studií, které to potvrzují, ale tisíc, které to vyvracejí. Možná jim to není příjemný, ale za den člověk dělá tisíc věci a vsadím se, že mu také nemusí být všechny příjemný. Já lékařům ve většině případů věřím. Přijde mi, že se poslední dobou revoltuje proti různým vyšetřením až až. Pak to dopada tak, že si lide sami vrtaji zuby, léčí se kyselinama a pijou aktivní stříbro. A co se tyce těhotenství proč bychom se měli vracet o 100 let zpátky. Četla jsem názor, že dnes by lékaři bez přístrojů ani neporodili. Jako proč by to měli a dělat?!

ivis_b
18. říj 2022

Mela jsem kontrolu utz pri kazde kontrole u obou deti. Argument typu neni to potreba, kdy je vse v poradku, je dost mimo. Jak zjistite, ze je vsechno v poradku? Treba prutoky pupecnikem? Symetricky rust miminka? Me si kvuli nesymetrickemu rustu doktorka vice hlidala a bez utz by fakt nezjistila, ze je neco mozna trochu spatne. Neni nutne lezet pokazde pod ultrazvukem pul hodiny, ale tech par minutek, kdy se zkontroluji zasadni veci, jsou za me v poradku.

jjasmina
18. říj 2022

Jecto v pořádku, já v 1 trinestru chodila každý tyden, ve druhé co dva tydny, je to v pořádku

ajja87
18. říj 2022

🤦‍♀️🤦‍♀️Bud rada, ze doktor zjisti, ze je všechno v pořádku, musim souhlasit s
@alice180
@ivis_b dřív ultrazvuky nebyly a kolik bylo potratu a špatných porodu... Nemyslím, si ze ultrazvuk dítěti ublíží, myslím, ze behem těhotenství je miminku nepříjemných mnohem vic věci než chvilkovi ultrazvuk.

swan42
18. říj 2022

@ivis_b kdyby byly prutoky spatny, tak dite neroste a velikost ditete se da zjistit i pohmatem. Napriklad.
Jak si te hlidala, kdyz nerostlo symetricky? Ze by dalsim ultrazvukem a dalsim a dalsim nez prohlasila, ze uz je to ok? 😉 Nebo snad diteti neco pichla, aby se vyvijelo symetricky? Kdyby ultrazvuk udelala o tyden pozdeji, tak by se to uz nedalo zachránit?

@alice180 Nechapu, jak to, ze se nebude ultrazvuk delat kazdy 2 tydny, ale treba jen kazdy 2 mesice nas vrati o 100 let zpatky 🤔

alice180
18. říj 2022

@swan42 myšleno obecně z toho co teď poslední dobou pozoruju. Revoltovani typu nechci jít test na cukrovku, protože jsem zdravá až po domácí porody. Furt nějaký odmítání něčeho. Ale pak když je zle, tak si ty lidi otevírají na zdravotníky pusu, proč je nezachránili, že oni mají právo a že je budou žalovat a já nevím co. Ve zdravotnictví také platí riziko versus benefit. Máme nejlepší péči o těhotné i co se týče screeningu. Lepší než v UK či USA atd.

vineta
18. říj 2022

@lauriak I u nás jsou z veřejnýho pojištění hrazený jen 3 ultrazvuky za (dobře probíhající) těhotenství, mám dojem… zbytek jsou buď screeningy, případně se připlácí nebo jsou v rámci nějakého těhotenského balíčku (nebo lékař vykáže nějakej důvod).
K zakaldatelce: Na nějaké studie o škodlivosti ultrazvuku jsem narazila, ale otázka je, nakolik je to validní a prokázaný. Ale brala bych to prostě jako diagnostickou metodu, která se nemá nijak zvlášť nadužívat. Sama jsem teda v těhotenství s dcerou měla ultrazvuků dost, obzvlášť v prvním trimestru, protože jsem byla po několika potratech. Ale byly to jen rychlý kontroly, jestli je srdeční akce. Na delších ultrazvukách bylo zjevný, že se to dceři nelíbí, nevystavovala jsem jí tomu 3D kinu, to nemá lékařský opodstatnění, to je jen čumenda. Nepoužívala jsem angel sounds, abych to omezila. Ale ultrazvuky na uklidnění, že žije, ty jsem si neodpustila, ten stres byl stejně velkej a stresový hormony taky nejsou nic, co by miminku svědčilo.
Tzn nedělala bych si starosti s diagnostickými ultrazvuky, případně s rychlým ujištěním, že je vše ok, ale nad rámec toho bych nepřeháněla. Každopádně hlavně buď v klidu 😚. Přeju pohodový těhotenství

ivis_b
18. říj 2022

@swan42 Ježiš ty jsi vtipná. Jasně, pohmatem určitě zjistí, jak má velký břicho. Dceři břicho zaostávalo o 5 týdnů, vzhledem k tomu, že jsem tehdy byla asi 34tt, tak jsem chodila na kontroly do nemocnice do 3 dny, kdy se pečlivě sledovaly průtoky a v případě, že by vývoj dále zaostával, dcera by musela ven dřív. A ano, pokud pupečník nefunguje, jak má, tak týden navíc je sakra dlouhá doba. Nakonec se porod rozběhl sám ve 37tt, asi už dcera sama chtěla ven. Je naštěstí zdravá, ale byla to hrozná žížala, hubeňoučká.
Jsem šťastná, že žijeme ve 21. století se všemi vymoženostmi, tyhle názoru typu "pojďme rodit zpátky na stromy, hlavně ať je to přirozený", nepochopim.

emillyhk
18. říj 2022

Měla jsem rizikové těhotenství, ultrazvuk mi dělali při každé kontrole (cca 3 týdny). Plus k tomu screeningy. Tam vím, že mi říkali, že ten UTZ je jiný, silnější (kvůli lepšímu rozlišení), proto před ním miminka utíkají a snaží se schovat. Proto se běžně nepoužívají, pouze na ten screening a při problémech, kdy je potřeba těhotenství víc hlídat.

swan42
18. říj 2022

@ivis_b aha, takze se to neresilo nijak, jen se cekalo, presne jak jsem predpokladala 😉
Ne, pohmatem nezjistis asymetrii, ale poznas (nebo by dobry porodnik/PA minimalne MEL poznat) jak je dite velky a tudiz, jestli prospívá a tudiz, jestli je prutok v poradku. To ti klidne muze pripadat vtipny, ale je to tak 🤷

autor
18. říj 2022

@emillyhk žádný ultrazvuk není silnější na screeningy, mně tedy dělal tím stejným ultrazvukem screening co normální Ultrazvuk na kontrole.něco jiného je doppler např.

autor
18. říj 2022

A ještě dodám, ze to ze je USG lepší, tedy je lépe videt má podle vašich slov lepší rozlišení nesouvisí absolutně se silou kterou ultrazvuk vydává. Muže být ultrazvuk starý špatně jde přes nej videt a muže být “silnější” než novější záleží jak je nastaveny.

ivis_b
18. říj 2022

@swan42 takze smysl utz je jedine v pripade, ze se zjisti, ze je nejaky prusvih? Kdyz to nakonec dobre dopadne, je utz k nicemu? To je panecku logika, tleskam. Kdyby sly vsechny problemy zjistit pohmatem stejne dobre jako utz, tak muzeme utz zahodit.

swan42
18. říj 2022

@ivis_b asi nemas schopnost porozumet psanemu textu 🤷

emillyhk
18. říj 2022

Jo, máš pravdu, doktor mluvil o doppleru. Dopplerem kontrolovali průtok a placentu, nebyl to screening. Pomotala jsem to 🤦‍♀️

drep
18. říj 2022

@alice180 já teda nejsem porodník, ale už před 12 na fakultě v motole nás učili, že doppler prokazatelně negativní vliv má. Takže já bych sono tak neadorovala, resp. Bych se k němu nestavěla jako k něčemu prokazatelně a naprosto neškodnému. Smysl má, když je medicínsky odůvodněný. Ono nějakou logiku má, že ho pojišťovna platí jen 3x za těhotenství

alice180
18. říj 2022

@drep tak znovu riziko versus benefit. Už bych se opakovala a nemá to smysl.

ivis_b
19. říj 2022

@swan42 toho bych se nebala, vzhledem k moji profesi s timto nemam problem🙂

@drep Tak zrovna pojistovnou bych se neohanela. Ti neproplaci kde co, protoze $$$. Moje doktorka delala utz pokazde, aniz bych si o to rekla nebo platil cokoli navic, takze asi to tak jednoznacne k nicemu neni.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru