Dvě jména pro dítě. Co vás k tomu vedlo? A naopak, proč se vám to nelíbí?

kevi1
31. bře 2021

Ahojte dievcata, zaujimalo by ma, co vas viedlo k tomu dat dietatu dve mena. Pripadne, preco sa vam to nepaci.
Dakujem za nazory 🙂

antoinet
31. bře 2021

Já jsem si zažila těžkosti s příjmením za svobodna a proto razím názor nekomplikovat život svým dětem.
Dávám tedy jedno křestní jméno a to takové, kterému lidi rozumí, které nemá jiný pravopis než je obvyklé a které neexistuje v X variantách (Matýsek může být Matěj, Matouš, Matyáš, Mattias, Matteo...).
Prostě dopřát dítěti ten luxus rychle se podepsat a představení nemuset doplňovat o další vysvětlivky. Věřím, že ty děti to ocení 🙂
Úplně jinak zní "Dobrý den, já jsem Eliška Nováková" než "já jsem Isabell Sophia, psáno I-S jako syn- B-E-dvě LL S-O- pozor PH-I-A, radši si to přečtu a zkontroluju" :-P

editah222
31. bře 2021

Dvě jména jsem nedávala, protože se u nás stejně to druhé jméno většinou nepoužívá. Mám kamarády v zahraničí a když je někdo Eva Maria... tak většna lidí ji oslovuje Eva Maria a ne jen Eva nebo Marie. Takže jsem taky nechtěla komplikovat dětem život tím, že budou mít jméno, které se používá jen při vyplňování formulářů. Jaký je to opruz vím z vlastní zkušenosti, protože mám 1 příjmení 🙂

kevi1
autor
31. bře 2021

@antoinet tento nazor je fajn, ak clovek predpoklada ze jeho dieta bude cely zivot zit len v tomto kraji. Inak pre zaujimavost - som zila dlhsiu dobu v Amerike a to ze nemam stredne meno tak bol castokrat problem, lebo im to neslo zakliknut do systemu bez stredneho mena 🤣🤣 a vsetci sa cudovali. Inak stredne meno je pre mna skor zaujimavost, preco ho ludia volia u nas, ja osobne by som zase nedala ziadne meno s hackami a dlznami lebo to musis v zahranici vsade vysvetlovat a pisat za nich a tie znaky castokrat ani nemaju.

kevi1
autor
31. bře 2021

@editah222 mam tiez len jedno priezvisko, to ma vacsina z nas si myslim 🙂

kevi1
autor
31. bře 2021

@editah222 inak moja rodina v Amerike ma syna Michel Aiden a od mala ho kazdy uplne kazdy vola Aiden a na Michael nereaguje, tak vobec nechapem preco mu dali prve meno Michael, je to matuce a je to tam bezne. Mne pride najlogickejsie 1 meno a 1 priezvisko, ale niektore dovody davania dvoch mien chapem 🙂

konidana
31. bře 2021

@kevi1 tak s naším sáhodlouhým příjmením, kdy se manžel ani nevejde do některých běžných kolonek (těch uspornějších) bych to svým dětem neudělala😅 ale u syna to trochu hrozilo, protože muž chtěl uplatnit svého Artuše. Naštěstí na to pak nebyl časoprostor a kluk je jen Jan. Mamka je snad ještě křtěná, takže má dvě jména, ale to křestní ani nevím.

aniea
31. bře 2021

Mě se dvě jména nelíbí nebo spíš to jedno je tam navíc. Znám jednu holčičku která má dvě jména, naprosto hrozný a ještě se naprosto nehodi k příjemní které je stejne jako jedno jméno. To ji lituji.. Ale mám Izabelku, je ještě malá takže se nikde ještě nepředstavuje ani nepíše ale je to české jméno bez žádného S a dvěma LL takže by neměl být problém.

zuzkasim
31. bře 2021

Já tomuhle moc nerozumím, známá má Marii-Annu, chtěli jí říkat Marijánka, tak aby to měla přímo takhle v tom jméně, jako budiž. Ale třeba ve školním systému se asi opisovaly jména dětí z rodných listů, takže kdo má dvě, tak ho tam tak máme a někdy ten systém řadí jména do seznamů asi tím druhým křestním napřed, protože uč. v 1. tř. dostala seznam svých nových žáčků, vyvolávala je křestním jménem a zvolila pouze jedno, to, které viděla jako první a nikdo se jí nehlásil. Po nějaké době se dobrali k tomu, že je to ten a ten, podle příjmení, ale chlapec netušil, že to jméno vůbec patří k němu. Tak to mi přijde na hlavu, rodiče dítěti dají 2 jména a dítě při nástupu do školy ani netuší, že 2 jména má? Jiná známá dala 2 jména všem svým 3 dětem, že aby si později mohli vybrat. Já to cítím jako něco "divného". Podobně jako různé nezvyklé podoby nebo pravopisy běžných jmen.

kevi1
autor
31. bře 2021

@zuzkasim to som tiez zazila, spoluziacka do prvej triedy vobec netusila ze je Kristina Lenka 😁 zistila to na vysvedceni.

makovice88
31. bře 2021

Moje obe netere maji prostredni jmeno, ale dostaly ho proto, ze jsou obe pokrtene. Ja sama bych prostredni jmeno nedavala, prijde mi to zbytecne.
Stejne bych dite oslovovala jeho prvnim jmenem, ne tim prostrednim. 🤷‍♀️Mame dceru s klasickym, malo davanym jmenem. Sestry v porodnici rikaly, ze takove uz dlouho nevidely 😊 Tak to me potesilo.

zuzkasim
31. bře 2021

@makovice88 Počkej, to je rozdíl. Takové jméno se nepíše do rodného listu, obvykle se nepoužívá, nikam se nepíše, krom křesntího listu, který člověk dostane po obřadu.

tynka9
31. bře 2021

Taky to moc nechápu, stejně se dítě oslovuje jedním jménem. Vím, že někdo dává druhé jméno při křtu. Náš pan farář se maličko divil, že zůstáváme jen u jednoho, ale jen maličko. Já sama mám od rodičů jedno jméno, pak jsem druhé “získala” při biřmování, ale to nikde oficiálně uvedené nemám, nepoužívám a moc lidí ho ani nezná. Možná ani manžel by si nevzpomnel, jaké to je.

darkwitch
31. bře 2021

Dvě jména jsem zvažovala kdyby byl syn, aby měl jméno i po tátovi, ale jenom tátovo jméno dávat nechci, protoze Janu je strašně moc a ani se mi nelíbí když se dítě jmenuje stejně jako rodič. Kamarádky synove mají dvě jména a oslovuje je oběma, většinou když potrebuje neco zdůraznit, já v tom stejném případě oslovuju dite krestnim i příjmením

makovice88
31. bře 2021

@zuzkasim Aha, to ja vubec nevim prave. Vim, ze vybirali kazde holcicce druhe jmeno, a proto my nemohly to jedno dat nasi holce, protoze uz bylo "zabrane". A ony prave nejsou pokrtene v Cechach, tak moc nevim, jak to je.

editah222
31. bře 2021

@kevi1 jsem blbá, já mám 2 příjmení :D Jedním bych se "nechlubila" :D

kevi1
autor
31. bře 2021

@editah222 😁😁 ja som tiez zvazovala 2 - ze si zoberiem aj manzelove ale nakoniec by som mala moc dlhe meno a to ma odradilo tak mam len svoje rodne 😁 ibaze teraz ma syn ine priezvisko ako ja tak to dost lutujem ze som si nakoniec nezvala obe

editah222
31. bře 2021

@kevi1 přiznám se, že dnes bych už si taky své rodné asi nenechala. Ale před tou spoustou let mi to dávalo logiku. Vadí mi, že se jméno nevejde do spousty formulářů, lidi mi jména různě pletou... Sama se někdy představuju jen jedním a pak nevím ,který jsem se představila. Navíc mám manželovo v mužské formě (např. Novák Vomáčková) a stejně mi většina lidí říká paní Nováková, protože paní Novák zní divně. Jediný kdo mi tak říká je můj gynekolog :D

elvira
31. bře 2021

@kevi1 známí dali 2 jména, nemohli se domluvit, tak jedno po tátovi a jedno po máme v mužské verzi. 2 jména mi připadají zbytečná. Většina lidí v ČR používá stejné jen 1.

coucouha
31. bře 2021

My s manželem máme už asi 5 let vybraná jména pro naše děti. Mi se vždycky líbilo, když má někdo dvě jména a manželovi to připadalo originální. Já jsem měla za svobodna dost složité a dlouhé příjmení, ale po manželovi máme jedno z nejčastější příjmení v ČR. Tak jsem chtěla aspoň trošku dítka odlišit. Shodli jsme se tedy na tom, že je jedno kolik dětí budeme mít, ale všechny budou mít 2 jména. Nejvíce mě překvapilo, že když jsme rodině oznamovali jméno miminka, tak si každý vybral to, které se mu líbí víc a používají to v podstatě půl na půl, takže si malá aspoň rychle zvykne.
A taky je fakt jak psala @kevi1 , mám pár spolužáků a kamarádek, které studovali v USA (nebo jinde v zahraničí) a byl velký problém s tím, že neměli prostřední jméno 😂

barmil
31. bře 2021

@kevi1 děti mají dvě, protože tím druhým jsou krtene. Já mám také dvě, protože jsem krtena a příjmení mám také dvě, protože můj manžel moji kariéru nevybudoval, tak proč přijít o vše, co jsem pod svým jménem dokázala.

barmil
31. bře 2021

@zuzkasim není, když víš, že budeš krtit, uvedes už do rodného listu. Ja sama jsem ho tam neměla, nechala jsem si ho tam dopsat v 15, abych mohla mít obe jména v občance.
Detem jsem obě jména dala rovnou i do RL.

coucouha
31. bře 2021

@barmil můžu mít dotaz? Já jsem taky křtěná a mám i 1.sv. příjmání a mám jen jedno jméno. Jak je to možné? ...sorry, že se tak blbě ptám 😂

editah222
31. bře 2021

@coucouha protože jméno, kterým jsi křtěná se do rodného listu nepíše. Je to jak píše Barmil, když víš, že dítě budeš křtít a chceš, aby to jmeno mělo oficiálně tak ho dáš do rodného listu.

kevi1
autor
31. bře 2021

@barmil ja Slovensku su krsteni skoro vsetky a skoro nikto nema druhe meno. Ja to pocujem prvykrat, ze sa zapisuje toto meno do RL a to naozaj 90% mojej rodiny a znamych je krstenych

kevi1
autor
31. bře 2021

@editah222 no musi to byt ale fakt mega zriedkave, jak pisem, nepoznam nikoho kto to tak ma a to sa u nas krstia snad vsetci 😁

editah222
31. bře 2021

@coucouha je fakt, že cizinci většinou považují jedno moje příjmení za druhé křestní.
@kevi1 já taky o nikom nevím, ale možnost to je 🙂

zuzkasim
31. bře 2021

@barmil Tak to je ale něco jiného, vy jste to druhé jméno dali právě do RL, ale běžně se při křtu prostě to druhé jméno zapisuje pouze do křestního listu.
@coucouha Druhé jméno při křtu dává jen kdo chce, třeba když jeho jména není žádný svatý, tak se to druhé jméno vybírá podle nějakého svatého. Ale nemusí to být. U nás ani v širší rodině druhé jméno při křtu nedostal nikdo, nějak jsme neměli tu potřebu.

rnika
31. bře 2021

Naše děti mají jména dvě. Jeden z důvodů proč jsme to tak dali je, že manžel je původem z ciziny a chtěli jsme aby jedno jméno bylo běžnější u nás a jedno u nich. Jinak my tedy používáme obě jména. Kluci na ně normálně slyší. Pokud jim třeba řeknu oběma jmény najednou, tak ví že je problém.

netopejr
31. bře 2021

@coucouha záleží,jake jmeno nebo jmena jsi dostala pri krtu. Kdyz je nekdo Klara, Tereza, Matous nebo Jan, proste kde to je svaty, ktery je význačnýy tak casto druhe jmeno neni, casto z ruznych duvodu dalsi je - po dalsim svatem, pribuznych ap. Kdyz je nekdo Eliska nebo Miloslav, ze se to rodicum líbilo nebo davaji po dedovi, tak druhé jmeno obvykle byva. Nekdo zas ma oblibrneho svetce treba Jiljiho nebo Scholastiku, ale jako jmeno by ti v CR nedal. Takze to da jako druhe jmeno. Zda to pise rovnou do RL nebo ne je na nem. Casto se take davali po kmotrovi. Slechta z ruznych duvodu miva treba 5-10. To se meni s dobou a mustnimi zvyklostmi. 😉
Plati, ze co je v RL musi se psat jako jmeno vsude. Coz muze byt obtizne, náročné, matoucí. Pokud je tak dite krteno, pouzivat to muze, nemusi. Pokud se nnapr.sejdou dva Jiri Novotných v jedne tride, muze si prat treba pismeno z druheho jmena. Nebo používat cele. Nekomu si vic libi druhe, tak ho pouziva. Da se s tim hrat.

antoinet
31. bře 2021

@netopejr úplně výstižně shrnuto 🙂
V rámci toho, co je legální, si lidi vyberou, s přihlédnutím ke zvyklostem.
Třeba pro mě je ta zvyklost v Česku cennější než v USA (což je pro mě jen jedna z desítek zajímavých destinací pro cestování), takže následuju ji.
Dětem jsem patrony ke křtu vybírala současně se jménem, takže žádné další nepotřebovaly. Znám hodně dětí, co má u křtu další, ale žádné z toho nemá v RL.
Je třeba počítat, že to druhé jméno bude dítě minimálně do 18 muset používat povinně, ne volitelně.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru