Dvě jména pro dítě. Co vás k tomu vedlo? A naopak, proč se vám to nelíbí?
Ahojte dievcata, zaujimalo by ma, co vas viedlo k tomu dat dietatu dve mena. Pripadne, preco sa vam to nepaci.
Dakujem za nazory 🙂
no já u kluků mám jen jedno jméno,ale pokud bude mimíšek holčička,tak chci Anitu Marii,přes to nejede vlak 😀 Marii po mé babičce,která mi umřela 28.10.20 na coronu ☹
Moje nejmladší dcera má dvě jména. Chtěla jsem aby měla jméno po manželově mamince která se tak strasne moc těšila na holčičku jedinou v rodině a nedockala se. A kromě toho jsem měla vybrané jméno ještě jiné a nemohla se rozhodnout. Tak má obě 😂
@kevi1 já osobně jsem si nechala jsem si rodné příjmení plus přidala manželovo v mužském tvaru, ale i tak jsem špatně nesla, že děti neponesou i moje krásné rodné příjmení, historické dědictví. Naštěstí to příjmení v mužském tvaru je zároveň běžné osobní jméno, tak jsme ho synovi dali jako prostřední. V Česku to má účinek, jaký jsem si přála - spousta lidí si myslí, že má syn po mně i manželovi. U případné holky už to bohužel tak elegantně vyřešit nepůjde. Mimochodem mám zkušenost i z Británie, že se divili, že mám málo jmen. Když jsme si na Erasmu porovnávali řidičáky, Britové měli 2 až 4 rodná.
@kevi1 syn má druhé jméno,jako vzdání úcty k jeho pradědovi. A když jde tím svým stylem, nevidím, neslyším, zavolám na něj obě jména, tudíž bude vědět, že má i druhé a bude vědět i proč.
@amazonkajanik ja by som prave klukovi chcela dat druhe meno po mojom dedkovi. Meno sa v rodine dedilo generacie, ale moj ujo ma len holky, tak som si hovorila ze by sme to mohli urobit my aspon takto. On sa volal Juraj tak to v CR ako prve meno dat nechcem..
@kevi1 tohle mi přijde jako dobrý důvod pro to dát vic jmen a jak píše @amazonkajanik použití při zdůraznění oslovení 🙂 jo a me by ještě při použití dvou jmen u kluka přišlo fajn, ze se tím trochu vyrovná počet písmen co mají sestry 😀 ale stejně si myslím, ze přes manžela dvě jména neprojdou... a ještě na jeden důvod dvou jmen jsem si vzpomněla, ale to se te netýká, adopce, ze druhé jméno je od biologické matky a prvni od adoptivních rodičů
ať je ti brzy líp... ještě malý dovětek, už jsem něco málo psala na první straně. My osobně máme trochu problém vymyslet vůbec nějaké jméno 😀 u prvních dvou dětí jsme se nějak domluvili, měli jsme jasné holčičí jmého (první byl kluk, tak zbylo na druhorozenou). Ale vybrat klučičí... psali jsme vždy při odjezdu do porodnice. Teď mám termín za dva měsíce a stále jasno nemáme 🙈 Rodinu máme z obou stran hodně velikou a jmen je v ní zastoupených mnoho a nechceme se úplně opakovat. To samé platí o přátelích - zajímavá jména jsou samozřejmě hodně častá i mezi nimi... takže jsme zatím dost marní. Shodli jsme se na holčičím, ale trochu doufám, že vyjde má intuice a bude to kluk, protože by měla opravdu pekelně dlouhé jméno a přijmení. No a klučičí zase moc nevíme...a vybírat dvě jména?? to by mě asi už opravdu kleplo 😀
@darkwitch ako meno co sa mu vylozene nepaci nevyberiem, ale som rada ze povedal ze je mu to jedno, lebo minule sme sa vobec nevedeli zhodnut a bolo to o nervy. Ale vyberam pomerne normalne mena si myslim - pre holku mam Zoru, Gretu alebo Agatu, kluk je horsi, tam by som chcela Henricha, co je v Cr dost neobvykle, druhe som mala Filipka, ale to manzel povedal ze nechce, tak to respektujem. Len som fakt rada ze sa neplanuje dotahovat jak minule 🙏 a trebars manzel je vylozene proti tomu, aby boli deti pomenovane po nas, v tom sme nastastie za jedno, lebo to by som tazko niesla keby mam mat brata, manzela a este aj syna Jakuba 🙏🙏🙏
@kevi1 my jsme spíš neuměli vybrat, než se shodnout. Měli jsme nakonec vybraná 2 klučičí jména, jedno se víc líbilo mě, druhé víc manželovi, ale ani jeden z nás nebyl o ani jednom z těch jmen 100% přesvědčený. Prostě jsme nevěděli. U druhého to samé. A teď také.. prostě favority moc nemáme. Procházíme kalendář stylem "to ne, to ne, to ne,. to by šlo, ael už se tak jmenuje xy... to ne ... a je prosinec 😀 "
@tynka9 my sme mali podobny problem, preto sme sa nevedeli zhodnut, lebo ked uz niekto prisiel s tym, ze nejake meno je fajn, ten druhy si nim isty nebol. Mne sa trebars nepacia skoro ziadne chlapcenske mena. Dievcenskych mam kopec ale to zase manzel ich nazyva menami pre starych ludi 🙂
@kevi1 To jsem mela spoluzaka jeste davno pred lety. Ano, bylo to neobvykle, ale zadne problemy s tim mezu nami nikdy nemel. Rikali mu Juro, stejne jako nasi sousedi a dalsi znamyi svym ceskym Jirikum. Ale tak my jsme meli spoluzaka s jmenem řecké bohyne. Fakt. Taky se odvodil normální tvar, a byl.l normalne v obkuve. Vyjevenejsi bylinlidi tehdy z Mikulase. Dneska? Dva cessti rodice daji t4rea Jessica Nováckova. Zadnou vazbu na anglicke neco nemaji. Kamaradka dala japonské jmeno, meli s tim dost trable, z nejakyho japonskyho filmu.
@netopejr bohuzial ale raz by niekto mojmu dietatu povedal Jiri a vrazdila by som. Nic proti vkusu, ale kazdy mame nejake meno co sa nam vazne nepaci.. a mne sa fakt strasne strasne nepaci meno Jiri. Nemozem si pomoct. Mozno je to tym ze ziadneho normalne Jirku nepoznam, ale ak hrozi ze by mu niekto povedal niekedy Jiri, tak to radsej nebudem riskovat 😁 ale uvidim, mozno si to este rozmyslim, alebo to bude omylom holka 🙃
@kevi1
Prvni jmeno jsem mela vybrane uz od detsvi,druhe ma po otci a navic se mi kombinace tehle jmen libi.
@kevi1 Gretu bych nedavala,je to strasne tvrde jmeno.Zora je fajn 🙂
@zelenaesmolda ved nedaj 😁 za mna cim tvrdsie meno tym lepsie 👍🏼 ja by som zase nikdy nedala mena typu Lilianka, na mna moc makke 🙃🙃
@kevi1 Zajímavé zamyšlení. Taky jsem moc nepochopila módu dvou jmen, někdy se mi to i líbí, ale asi se u nás vše okolo jména a příjmení moc řeší. Co člověk, to jiný názor. Třeba nemám ráda názor a kritiku neobvyklých jmen, že děti se mu - jí budou smát, mám pocit, že tohle řeší víc dospělí, těm dětem je to jedno, neřeší to, pro ně je to jméno, jak to vidím u syna ve škole a bylo to tak i ve školce, ale žijeme v hl. městě a možná je to tu jinak než někde na menším městě či vesnici, nevím. Já mám třeba i jméno křtící a biřmovací, ale ani jedno není ofiko v rodném listě, tak je nepoužívám, ale mám dvě příjmení, mně se to prostě líbilo pro ten svůj pocit, nedokázala jsem brát automaticky, že si změním příjmení jen proto, že se to tak dělá, takže dvě jsou pro mě kompromis, díky tomu jsem si i zvykla na nové a teď ho běžně používám, tedy jen jedno a dvě píšu jen při podpisu v úředních dokumentech nebo když si kupuju letenku atd. Jinak je to pro mě i vzpomínka na taťku a něco jsem pod ním dokázala - vystudovala, nikdy jsem toho nelitovala a taky přijdu asi hodně lidem za exota.
Dcera má taky dvě jména, ale to druhé opět křtící, dělá se to tak i v případě, že to rodné není podle žádného svatého, synovo jméno je. Ale taky jí ho nikde neuvádíme, jen tchyně jo, ona je hodně věřící, mně to nevadí tedy.
@lennus s tím biřmováním jsi mi připomněla, že sestřenice si vlastně zvolila při biřmování "nové" jméno a od té doby vyžaduje, abysme ji nazývali tím novým jménem. To mi třeba připadá na hlavu. Od narození do nějakých 20ti let jsme jí říkali Ingrid a najednou vyžaduje abysme jí říkali Patrika. Je to strašně zvláštní. Na to si asi nikdy nezvyknu.
Já jsem si v 18 pečlivě vybrala patronku k biřmování a o 15 let později jsem to jméno dala dceři jako její jediné 🙂 Je to taková moje soukromá symbolika, jednou jí to povím.
Ale jinak jsem se vždy sama sebe ptala, jestli je vysoká šance, že děti budou samý spokojené s tím, jak jsme je pojmenovali. A u dvou jmen bych měla silné pochyby, s jedním je to jistota.
@kevi1 krásný výběr jmen, Zora je top tím, jak je české, Greta sice německé, ale noblesní (zkrátka od Margarety), taky si potrpím na jména s R, co mají sebevědomí dospělého člověka, ne roztomilost dítěte.
Juraj je nádherné a Češi si s tím poradí, Jiříka bych se nebála 🙂 Znám i kluka s polskou verzí, možná to spletu, ale píše se to myslím Jerszy a taky mu to nikdo nekazí do jiných verzí.
Jo a pusť si Zlatovlásku, začne se ti to líbit 🙂
Nikdy bych to dítěti neudělala...
Mé deti sice mají netradiční jména, ale psáno naprosto jednoduše Anabel a Eliáš (žádné extra -nn, -ll dcera ve jménu nemá) ctim zásadu, že není důvod vynikat až moc nikdy jsem třeba nepochopila Ella, Sophie...k čemu je dobré to těm dětem tak stěžovat?
@coucouha To je dobrý. Znam jednu, co chteka, aby se ji rikalo Frantisek.... Orientovaná byla normálně.
@antoinet Ty nespokojeny se jmenem se casto uchykuji k jinemu.... nekdo se fakt prejmenuje komplet - rodne jmeno, ale ofiko do rodnyho listu ap.
Ja znam nekolik lidi... vsichni ji znaji napr.jako Pavlu, a pak zjistis, ze ofiko je Jana.... jako janu je znaj vsichni do 30 a pak najednou.... a neninto krestni ani birmovaci jmeno. Urcite za tim nejaky příběh je, ale většinou mam dist jasny pocit, ze se na to rozhodne nemam ptat. Jako ze je vkastne nepatricne, ze v8m, ze ofiko to je jinak. Citliva vec proste.

@coucouha zeptej se doma, jedno spíš nemáš, v krestnim liště budeš mít zapsané minimálně druhé, někdo má i 2 další jména že krtin, záleží na počtu kmotru.