icon

Jak řešit nesouhlas prababiček s výběrem jména?

27. únor 2023

Ahoj holky, za par měsíců čekáme našeho chlapečka, celou dobu jsme drželi jméno v tajnosti, ale partnerova babička se to před pár dny dozvěděla a udělala nám hroznou scénu, jestli to tomu dítěti chceme opravdu udělat. Setkali jste se někdo taky s nesouhlasem právě od prababiček ? A jak to rozdýchala ? Nebo různé narážky zůstanou i nadále ?

Strana
z4
gruyerre
27. únor 2023

To je hezké jméno 🙂. A máš pravdu, děti se samy od sebe neposmívají, jen když mají drobet blbější rodiče, kteří před nimi kvákají svoje přiblblé názory. A radši už to jméno nikomu neprozrazuj, ať ti ho nezoškliví 🙂

autor
27. únor 2023

@gruyerre děkuji moc, teď až do porodu pusu na zámek 😁❤️

ovin
27. únor 2023

Jméno samo o sobě je v pohodě. Velmi ale záleží na tom, s jakým příjmením bude spojeno. Např. Timotej Vopršálek fakt ne.

leilinka1234
27. únor 2023

Nikdo nám do jména nekecal. Možná proto, že máme normální jména, možná proto, že maj rozum 😃

autor
27. únor 2023

@leilinka1234 moc by mě zajimalo, kdo určuje, co normální je a co ne. Existují na to nějaké tabulky ? 🙂

autor
27. únor 2023

@ovin muž je napůl polák, takže máme polské příjmení 😊

leilinka1234
27. únor 2023

Já to beru tak, že co je v českém kalendáři, je prostě normální. Co tam není, normální a tradiční není...

autor
27. únor 2023
leilinka1234
27. únor 2023

Ale já neřeším vaše jméno, to je mi celkem jedno. Já odpovídám na původní dotaz, zda jsme se setkali s nesouhlasem. 🙂

autor
27. únor 2023

@leilinka1234 tak to jsme se špatně pochopily, to se omlouvám. Každopádně si myslím, že nikdo nemá právo na to soudit rozhodnutí ostatních. Dnešní mladí už prostě nechcou být tradiční a mít doma dalšího Pepíka. Myslím si, že je fajn přemýšlet do budoucna a dát jméno, které se trošku hodí všude, protože co si budeme, většina mladých a chytrých stejně dříve nebo později bude emigrovat.

laloogrey
Autor odpověď smazal
laloogrey
27. únor 2023

Já osobně jsem se teda nesetkala s žádnou scénou v rodině, když jsme oznámili jméno... Ale kdyby jo, tak bych se na to asi vyprdla 🙂 Je to přece vaše dítě, takže vám němá nikdo právo do ničeho kecat 😉

PS: A paní asi myslela Timotei šampon... 🙈

petrasipkova1
27. únor 2023

Obecně jsem to většině lidi nerikala, protože než jsem otěhotněla někomu jsem rekla ze se mi líbí pro holcicku Amálka. No bylo mi odpovězeno ze jsem blázen ze se ji budou posmívat….. no postupem času se mi to jméno znechutilo. Teď máme Stelu a Matyáše, jsme z jmen nadšeni, k dětem se moc hodi, i významově, a stejně si někdo z rodiny neodpustil blbe poznámky když se narodili. Ale jedním uchem dovnitř a druhým ven….

petrasipkova1
27. únor 2023

Kamarádka má Tima a je to hezké jméno. Takové vesele mi přijde.

ajja87
27. únor 2023

U nás v rodině mame toto jmeno také, když ho oznámili, všichni se tvářili všelijak, ještě ke všemu mají docela typické české příjmení, ale jak se kluk narodil, tak k němu to jméno prostě sedlo, Tim, Timik... Dneska uz je to docela velký kluk a neřekla bych, ze se někdy setkal s posmeskem nebo prereknutim na Toma(jak tu někdo píše)V rodině ho všichni berou normalne, i mě se to jméno zalibilo,jen mi u nich nesedí s příjmením a když jsem cekala dítě inad timto jmenem premyslela, ale z pribuzenskych vztahu jsem nechtěla dávat.

jiss
28. únor 2023

@leilinka1234 to je bohužel běžný řekněme omyl. Do kalendáře si každý může dát, co chce, záleží na tiskaři. Kdybyste si chtěla vytisknout kalendář s Adamem a Evou 24. června, tak klidně můžete. Co jsem tak viděla v praxi, některé firmy tisknou s jedním jménem, já kupuju už pár let od firmy, co má na každý den dvě, takže třeba takový Tobiáš, který tam dřív nebyl, už tam je, omylem i dvakrát. Jiná liga je církevní katolický, který má den jmen klidně pět, a třeba František je tam plácnu 5x, protože to jsou všechno různí svatí. Naopak tam chybí většina -slavů. A poradí se hodně liší. Takže na komerčním kalendáři není tradičního celkem nic.

lenatko91
28. únor 2023

@zelenaesmolda jasně, nakonec vyhrál Maxmilian 😊

lenatko91
28. únor 2023

Přesně tak, s tím souhlasím. A komu se jméno nelíbí, ať si vymyslí přijatelnou variantu, kterou bude dítě oslovovat. Ve výsledku je jméno rozhodnutí jen a pouze rodičů, oni pak budou nebo nebudou žít s kecama toho dítěte, co mu dali za jméno. 😃

autor
28. únor 2023

@lenatko91 tak já třeba neznám puberťáka, který by byl spokojen se svým jménem 😂 vždy se najde něco, co se někomu líbí více. A nejen u dospělých, ale i dětí 😁 moje sestřenice šla z Anety na Flóru 😅 člověk se muže kolikrát stavět na hlavu 😁

lenatko91
28. únor 2023

To je pravda, já svoje jméno nemám ráda do teď a nedej bože, když mě někdo osloví křestním 😃 a to mám úplně normální jméno. Ale někdy mě udivuje, jaké jméno můžou lidi vymyslet, třeba Hadrián 🤷‍♀️

veruuu_kubesovic
28. únor 2023

Timotej se mi líbí, více teda Timon, ale proč ne?
Mám dceru Anabel, všude vysvětluju, že nemá nic zdvojeno ve jméně, až rok po narození byl ten horor a je i panenka a myslím, že kdybych ještě pátrala určitě něco objevím...

autor
28. únor 2023

@veruuu_kubesovic Anabel je krásné jméno! A kdyby jsme se všichni měli ohlížet na to, že se tak už něco jmenuje, tak tady máme snad jenom 5 jmen 😂
Mě se taky líbí Timon, Timeo, Timothy. Verzi toho jména jsme zatím ještě do podrobna nestihli probrat 😁

autor
28. únor 2023

@lenatko91 musím se přiznat, že teď už jsem se se svým jménem smířila, ale v pubertě byl jako obrovský problém, když mě oslovil někdo spisovně 😆

daasqua
28. únor 2023

Jo, taky mi trochu vyskočí tlak, když někdo řekne Dagmar nebo hůře Dagmaro 😀 Ale spíš leknutím, jsem zvyklá na Dášu.
Jinak u jmen děti nikdo nic ani nemukl, takže ani nevím, zda se v rodině líbí 😀 Kamarádce se akorát nezdálo synovo jméno Patrik, protože máme v příjmení R (no a já Dagmar a manžel Martin, takze taky R).

avital
28. únor 2023

Taky jsme jména řekli až po porodu a nejspíš to tak bylo nejlepší🙂 za pár let si zvykli i ti, kterým to nešlo do pusy. A co se týká okolí, máš pravdu, že nejvíc to řeší dospělí. Jak asi dítě v první třídě pozná, že je to jméno neobvyklý, když v životě slyšelo tak desetinu kalendáře že jo...

properjoey
28. únor 2023

My máme Euniku a rodiče na obou stranách s tím měli problém a furt nějaký kecy. Když se narodila, tak si zvykli 😁 jinak problémy od cizích nemáme, většinou se líbí, akorát občas někdo slyší Veronika ( co?) A říkáme ji Eňa nebo Enička, Eunička, takže dečka občas zamění za Emu, co teda chápu...kamarádka je taky Eunika a jí se říkalo Nika, taky žádný problémy neměla 🤷

zelenaesmolda
28. únor 2023

@lenatko91
Maxmilian je super,pusobi to tak aristokratsky :D

verusak87
28. únor 2023

Tak já si "no to nemyslíš vážně" vyslechla na porodním sále od své matky. Rozplakalo mě to a nikdy jí to nezapomenu. Ještě to pak několikrát zmínila při návštěvách...co jsme měli dát za jiné jméno. Syn je Teodor. Taky prohlásila, že mu bude říkat Tydýt. Dcera je Nina, na to řekla, že cekem dobrý a bude jí říkat Ninočka 😠

dashyyy
28. únor 2023

@daasqua jé my jsme taky Dagmar a Martin 😀 a taky máme R v příjmení.. docela se občas bavíme jak jsme se hledali, že vlastně DagMar obsahuje obě jména v jednom 😀 jinak já si na Dagmar zvykla až v práci po mateřský.. pracuju pro zahraniční firmu a kolegové používají Dagmar, do té doby bych se za voláním Dagmar ani neohlédla.. naši chtěli, abych byla Tereza, ale babičce se to zdálo moc tvrdý, tak jsem Dagmar po matce 🤣🤣🤣🤣

xnikolan
28. únor 2023

Pohlaví jsme nevěděli a jména jsme neříkali, za nás nejlepší rozhodnutí, stejně jako to, že první syn byl plánovaným císařem a nikomu jsme neřekli, kdy je CS naplánovaný, u druhého už jsme museli povolat moji mamku kvůli hlídání, tak tam to věděla ona, že jedeme do porodnice a můj taťka. Jinak taky nikdo. Teď čekají miminko bratranec a pohlaví ví a řekli, ale jméno taky až po porodu.

Strana
z4